Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Πρώτη συνεδρίαση Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009


ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας καλωσορίζω σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής μας. Επίσης, θέλω να καλωσορίσω τον προηγούμενο Πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Άρη Σταθάκη, οποίος προήδρευσε σε μια Επιτροπή, η οποία, πραγματικά, παρήγαγε πολύ σημαντικό έργο, κυρίως, νομοθετικού περιεχομένου, το οποίο, όμως, δεν αξιοποιήθηκε από τα αρμόδια Υπουργεία και παρέμεινε στα χαρτιά. Αυτό το έργο θεωρώ ότι θα πρέπει να το συνεχίσουμε και στη βάση της συνέχειας, αλλά και στη βάση της απόλυτης ανάγκης που προκύπτει από τη θλιβερή πραγματικότητα, η οποία λέει ότι η χώρα μας είναι πρώτη ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης σε τροχαία ατυχήματα, που είναι η κύρια αιτία θανάτου στη χώρα μας.
Παράλληλα, προσωπικά, θα πρότεινα να διευρύνουμε την έννοια της οδικής ασφάλειας με το εξής σκεπτικό: Στις τεχνολογικά προηγμένες χώρες, που τόσο η έρευνα όσο και η εφαρμογή, σε θέματα σχεδιασμού και κατασκευής των οδικών δικτύων, αγγίζει πλέον τα πρότυπα και το επιθυμητό και ο στόλος των οχημάτων χαρακτηρίζεται από νέες ηλικίες οχημάτων, η προσοχή στρέφεται, πλέον, στη χρήση της οδού από τον χρήστη, ο οποίος μπορεί να είναι ο οδηγός ή μπορεί να είναι και ο πεζός. Οδική ασφάλεια, λοιπόν, δεν είναι μόνον οι προδιαγραφές των δρόμων, αλλά και η κυκλοφοριακή αγωγή οδηγών και πεζών.
Αγωγή σημαίνει, κατά τη δική μου άποψη και κατά κύριο λόγο, παιδεία, ενημέρωση, γνώση, σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή. Εννοώ ότι η προσπάθειά μας δεν θα πρέπει να μείνει μόνο στη βελτίωση της διαδικασίας της εκπαίδευσης των υποψηφίων οδηγών ή μόνο στη συνεχή κατάρτιση των υποψήφιων οδηγών, αλλά να επικεντρωθεί στα σχολεία, στα παιδιά, στους αυριανούς οδηγούς και στους αυριανούς πεζούς. Θα πρότεινα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια των αρμοδιοτήτων μας, προκειμένου η αγωγή να ξεκινήσει από τα σχολεία. Φυσικά, θα είμαστε υποχρεωμένοι και θα πρέπει να δούμε όλους αρμόδιους φορείς και εκείνους, οι οποίοι μπορεί να μας δώσουν σημαντικές πληροφορίες, ώστε να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο παρέμβασης στα σχολεία.
Κωδικοποιώντας αυτές τις λίγες προτάσεις, θα ήθελα να προτείνω, καταρχήν, να μελετήσουμε και να επικαιροποιήσουμε το σημαντικό νομοθετικό έργο της προηγούμενης Επιτροπής και να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε όλα αυτά να γίνουν και νόμος του κράτους. Δεύτερον, να υπάρξει μια ουσιαστική παρέμβαση στα σχολεία και, μάλιστα, παρέμβαση θεσμικού χαρακτήρα, για να μην μείνουμε σε ευχολόγια, σε φιέστες και σε πρόσκαιρες παρεμβάσεις, με στόχο να εντάξουμε στην οδική ασφάλεια και την κυκλοφοριακή αγωγή, την ασφαλή μετακίνηση όλων των πολιτών, με όποια οδική ιδιότητα έχουν αυτοί, είτε είναι πεζοί είτε οδηγοί είτε είναι ποδηλάτες.
Πιστεύω πως έχω τη συναίνεσή του Σώματος, ούτως, ώστε ο κ. Άρης Σταθάκης να έρθει να μας κάνει μια πλήρη ενημέρωση στο τι έχει γίνει και ποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει από την προηγούμενη Επιτροπή. Ύστερα, θα έχει το λόγο όποιος συνάδελφος θέλει να μιλήσει.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »