Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 19 10 2010

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010

Παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κατά τη διάρκεια της εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργού Επικρατείας «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων» (fast track).

Τρίτη 19 οκτωβρίου 2010

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κα Σακοράφα.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, είπατε «όποιος φοβάται να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους νομοσχέδια, να πάει στο σπίτι του». Εγώ θα σας πω προσωπικά το μόνο που φοβάμαι, είναι «να μην πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μου». Το δεύτερο επίσης που φοβάμαι, είναι να αντιμετωπίσω όλους αυτούς που με ψήφισαν, και να τους πείσω γιατί κάνω άλλα από αυτά που τους έλεγα προεκλογικά. Άρα λοιπόν, όταν είσαστε μέσα σ' αυτή την αίθουσα, και είμαστε απέναντι σας, και είμαστε εκλεγμένοι Βουλευτές, διαβάζουμε τα νομοσχέδια, ερχόμαστε ενημερωμένοι εδώ, και είσαστε υποχρεωμένος να μας ακούτε, να μας λύνεται τις απορίες και να μας διορθώνετε όταν έχουμε κάνει λάθη.
Θα ξεκινήσω, άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή όλους τους εισηγητές, και θα σας πω πολύ περιληπτικά τις δικές μου σκέψεις, πώς βλέπω εγώ την φιλοσοφία αυτού του νομοσχεδίου. Θα ήθελα να ξεκινήσω με τα λόγια που είπε ο επίτιμος Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ο κ. Δεκλερής σχολιάζοντας και αναφερόμενος σε αυτό το νομοσχέδιο, στο «Fast Track». Λέει λοιπόν, ο κ. Δεκλερής: «Είναι σαν να είχαμε ένα σπίτι, το σπίτι ανήκει στον λαό, ο ενοικιαστής μπορεί να είναι η κυβέρνηση που νομίζει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα».
Το σπίτι όμως, έχει εσωτερικό κανονισμό το Σύνταγμα, και επιμελητές που παρακολουθούν, τη δικαστική εξουσία. Και το Σύνταγμα, και οι νόμοι, κ. Υπουργέ, δεν είναι σχετικά και μερικά εφαρμοζόμενοι. Έχουν καθολική ισχύ. Οποιαδήποτε μερική ή επιλεκτική εφαρμογή τους, είναι αντιδημοκρατική, και σαν τέτοια κατακριτέα και επικίνδυνη όσο αφορά στην υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Σε καμία περίπτωση λοιπόν, η επίκληση του δημόσιου συμφέροντος, δεν μπορεί να παρακάμπτει την Βουλή, και αυτό θα το αναφέρω όταν θα έρθει η ώρα και θα κάνουμε την συζήτηση στα άρθρα, θα σας πω σε ποιο σημείο ακριβώς αναφέρομαι, να καταστρατηγεί το Σύνταγμα και να αγνοεί τους νόμους.
Λυπάμαι που καταλήγω στην διαπίστωση ότι η για μεγάλο χρονικό διάστημα ανάδειξη σαν κύριων ανασταλτικών παραγόντων της ανάπτυξης των παθογενειών του συστήματος, η συνεχής αναφορά στο διεφθαρμένο κράτος και η με κάθε τρόπο, κ. Υπουργέ, προβολή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης περιπτώσεων που αποθέωναν την γραφειοκρατία και την διαφθορά, δεν είχαν σαν κύριο στόχο την με κάθε τρόπο πάταξη αυτών των παθογενειών, αλλά την κατάληξη στη σύνταξη αυτού του προνομοσχεδίου με κυρίαρχη φιλοσοφία, ότι αφού είναι έτσι τα πράγματα, με επίκληση την συγκεκριμένη δυσμενή συγκυρία, δεν επιταχύνετε τις προσπάθειές σας σαν υπεύθυνη κυβέρνηση να δημιουργήσετε ένα νομοθετικό πλαίσιο τέτοιο, που να είναι σαφές, συγκεκριμένο και με υπαρκτό και αποτελεσματικό τον πολιτικό, κοινωνικό και δικαστικό έλεγχο των κυβερνητικών επιλογών. Διαδικασία που σε καμία περίπτωση δεν συνιστά επιβράδυνση, αλλά φέρνετε ένα νομοσχέδιο που μας καθιστά, επιτρέψτε μου να πω, οικονομικά νεοαποικία.
Και αν κατά δήλωση του Πρωθυπουργού, με την υπογραφή του μνημονίου χάσαμε την εθνική μας ανεξαρτησία, και εγώ προσωπικά θα πω και την εθνική μας αξιοπρέπεια, σήμερα θέλετε να θεσμοθέτησετε και την απόλυτη οικονομική υποδούλωση με τίμημα, αυτό που ονομάζουμε εθνικό μας πλούτο. Και εννοώ τις θάλασσες μας, τις παραλίες μας, το Ελληνικό, τον Αστακό και ό,τι άλλο θα προκύψει στην πορεία. Και τα δάση, βεβαίως.
Αν πριν από δέκα χρόνια, κ. Υπουργέ, όταν αγωνιζόμουν και ήμουν απέναντι στο έκτρωμα, που το λένε Mall, και που καταστρατήγησε κάθε έννοια νομιμότητας ανάγκασε την ελληνική Βουλή να γίνει πολεοδομικό γραφείο και να νομιμοποιήσει παράνομες άδειες, και τις δυσμενείς επιπτώσεις του, περιβαλλοντικές, οικονομικές και αναπτυξιακές, που ακόμα τις μετράνε οι κάτοικοι της περιοχής, εάν τότε, που όλα αυτά έγιναν με την επίκληση των Ολυμπιακών Αγώνων και νόμων, όπως εσείς μας είπατε προηγουμένως, ότι έχουν περάσει μέσα από αυτή εδώ την Βουλή, μου έλεγαν ότι το επόμενο βήμα, και μάλιστα από μια κυβέρνηση σοσιαλιστική θα ήταν η θεσμοθέτηση όλων αυτών των παρανομιών, και μάλιστα στην απόλυτη επιλογή και κρίση ενός Υπουργού, όπου θα μπορεί να αποφασίζει χωρίς κανέναν έλεγχο, αν μια επένδυση έρχεται προς κύρωση στην Βουλή, όπου θα μπορεί να κάνει αναθέσεις χωρίς την διαδικασία του ανοικτού διαγωνισμού, ότι με μια υπουργική απόφαση όχι απλά θα αλλάζουν, αλλά θα ορίζονται πολεοδομικοί όροι και κατά το δοκούν, ότι θα παραχωρούνται Αιγιαλός και θάλασσα, ακόμα και πυθμένας και μάλιστα με νομοθετημένη απαγόρευση χρήσεως από τρίτους, και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ήξερα, τι λέει ο σημερινός πρωθυπουργός; Γιατί ήμασταν δίπλα- δίπλα, όταν κατεβήκαμε κάτω στο Ελληνικό και γκρεμίζαμε τα κάγκελα για να έχουν οι πολίτες ελεύθερες της παραλίες. Αν μου έλεγαν τότε, μόλις πριν από δύο χρόνια, ότι η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα νομοθετούσε απαλλοτριώσεις, ακόμα και δασικών εκτάσεων, και θέλω να ρωτήσω πάλι ο κ. πρωθυπουργός τι λέει; Γιατί μαζί ήμασταν στην Ηλεία όταν παραδώσαμε την μεγάλη επιταγή από την κρατική τακτική επιχορήγηση στο κόμμα. Εάν όλα αυτά μου το έλεγαν πριν από ένα χρόνο, κ. Υπουργέ, μόλις αναλάβαμε κυβέρνηση, θα τους θεωρούσα υπονομευτές, τρελούς, ψεύτες, συκοφάντες και ανιστόρητους.
Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω και το εξής: Επειδή στη συζήτηση στη Βουλή, σχετικά με το θέμα της επένδυσης στον Αστακό, άκουσα τον ίδιο τον ο κ. Πρωθυπουργό να λέει ότι: «Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει βλάβη για το περιβάλλον, πρώτος εγώ θα το σταματήσω», και να εγγυάται γι' αυτό, έχω να πω το εξής: Για το μόνο που μπορούμε να εγγυηθούμε όλοι οι βουλευτές, και όλα τα μέλη της κυβέρνησης, μη εξαιρουμένου και του ίδιου του πρωθυπουργού, και όχι μόνον να εγγυόμεθα, αλλά και ορκιζόμαστε ότι θα το κάνουμε, είναι η τήρηση των νόμων και του Συντάγματος. Η δημοκρατία στηρίζεται στην απαρέγκλιτη τήρηση του Συντάγματος και των νόμων, και δεν επαφίεται στην ευαισθησία του εκάστοτε πρωθυπουργού, και των εκάστοτε εντολοδόχων υπουργών, κ. Υπουργέ. Ευχαριστώ πολύ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριοι συνάδελφοι, θα μιλήσουν ακόμη τρεις συνάδελφοί και θα συνηθίσουμε την διαδικασία αύριο. Πριν από την ακρόαση των φορέων, θα μιλήσουν οι υπόλοιποι συνάδελφοι.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ (Υπουργός Επικρατείας): Κύριε Πρόεδρε, να μην διασπαστεί η ενότητα της συνεδρίασης.
Προσέξτε μήπως έχουμε πάρασυζητήσει ένα ζήτημα, το οποίο είπε ο κ. Πρωθυπουργός, και εγώ τον πιστεύω τον κ. Πρωθυπουργό, τον πιστεύω ακόμα κα Σακοράφα. Είπε ότι: « Και εγώ το ίδιο θα έκανα, Δεν μπορεί να αφήσουμε το περιβάλλον».
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Δεν αμφισβητεί κανένας τον κ. Πρωθυπουργό και τα λεγόμενα του, αλλά…
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ (Υπουργός Επικρατείας): Επαναλαμβάνω, λοιπόν το εξής, για να το ακούσετε καλά. Προσέξτε, λέω, εκεί που φοβόμαστε μήπως καταστραφεί το περιβάλλον, μήπως δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον. Δείτε και αυτή την παράμετρο, μην τα κοιτάτε μόνο από τη μία. Αυτό θέλω να σας πω. Δεν σας ενδιαφέρει να γίνει τίποτα, το καταλαβαίνω. Δεν σας ενδιαφέρει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Όσο ενδιαφέρει τον Πρωθυπουργό η σωτηρία της Ελλάδας, ενδιαφέρει και όλους εδώ μέσα. Σας παρακαλώ πολύ.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ (Υπουργός Επικρατείας): Χαίρομαι, εάν μετά από αυτό το ζωντανό διάλογο έχουμε καταλήξει σε αυτό τον τόπο. Ειλικρινώς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κανείς δεν μονοπωλεί εδώ, ούτε τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες, ούτε τις επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Όλοι οι συνάδελφοι έχουμε και ευαισθησία και μπορώ να πω ότι μπορεί κάποιοι που δεν το εκφράζουν τόσο πολύ, να έχουν περισσότερη ευαισθησία από κάποιους οι οποίοι οικολογούν. Κύριε Υπουργέ, η διαδικασία που θα τηρηθεί είναι αυτή που θα σας πω τώρα, δηλαδή θα μιλήσουν οι τρεις συνάδελφοι, θα ολοκληρώσουν αύριο όλοι οι συνάδελφοι που έχουν γραφεί και εσείς θα τοποθετηθείτε μετά, αφού ακούσετε όλους τους συναδέλφους.
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »