Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ναρκωτικά

Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010

Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, από την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Προστασίας του Πολίτη, Οικονομικών, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εθνικής Άμυνας, ως προς το πλαίσιο συνεργασίας, την υφιστάμενη σήμερα κατάσταση και τους ενδεχόμενους τρόπους βελτίωσής της, σχετικά με το πρόβλημα των Ναρκωτικών στη χώρα μας.
16 Ιουνίου 2010
 

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κυρία Υπουργέ, εάν δεχθούμε ότι τα ναρκωτικά και η χρήση τους είναι η μάστιγα του αιώνα, αφορά τους πάντες, μας αγγίζει όλους και αφορά και την ψυχική και σωματική υγεία των πολιτών, τότε θεωρώ ότι η περικοπή του 10% στον προϋπολογισμό για το 2010 είναι έγκλημα. Δεδομένου ότι το ΚΕ.ΘΕ.Α. πέρυσι είχε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ ως προϋπολογισμό, καταλαβαίνετε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθουν. Χρειάζεται νομίζω να υποστηριχθεί το ΚΕ.ΘΕ.Α., για να συνεχίσει να προσφέρει ένα έργο που καλύπτει τις ανάγκες των εξαρτημένων, των οικογενειών τους και αφορά την απεξάρτηση τους.
Είχα την τύχη να παρακολουθήσω τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης, που γίνονται στις φυλακές Κορυδαλλού και στις πτέρυγες των ανδρών και στις πτέρυγες των γυναικών. Πραγματικά, γίνεται ένα πολύ σπουδαίο έργο εκεί, με τιτάνια προσπάθεια και από την πλευρά των εκπαιδευτικών, αλλά και από την πλευρά των ίδιων των χρηστών. Χρειάζονται, όμως, βοήθεια, γιατί πάρα πολλές φορές οι χρήστες σταματούν τη θεραπεία τους ακριβώς γιατί μετακινούνται σε άλλες φυλακές. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να το δούμε, γιατί είναι πάρα πολύ σοβαρό.
Επίσης, χρειάζονται περισσότερες δραστηριότητες και ειδικά στις φυλακές των ανδρών, κύρια Υπουργέ, ζητήθηκε να μπορούν οι κρατούμενοι χρήστες να αυλίζονται, ώστε να παίξουν έστω μπάλα. Τους είχαν κλεισμένους, ακριβώς γιατί είχε δημιουργηθεί τότε το πρόβλημα, εάν θυμάμαι καλά, με το ελικόπτερο, με το οποίο είχε διαφύγει ένας κρατούμενος.
Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να θέσω κάποιες ερωτήσεις και συγκεκριμένα: Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται και εάν υπάρχει ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του ΚΕ.ΘΕ.Α. και του Ο.ΚΑ.ΝΑ., ώστε οι δύο αυτοί οργανισμοί να δικτυώσουν τις υπηρεσίες τους και να παρέχεται ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε όσους βρίσκονται σε λίστα αναμονής ή συμμετέχουν σε προγράμματα;
Ένα άλλο ερώτημά μου είναι προς την κυρία Μαλλιώρη, διότι χθες την άκουσα σε μία τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε. Κάποιος κάτοικος έκανε μία καταγγελία ότι ο ΟΚΑΝΑ έχει – κι είναι γνωστό αυτό – τεράστια ελλείμματα και αρκετά χρήματα πηγαίνουν στις τσέπες των ημετέρων. Έχω την αίσθηση ότι είπατε ότι το γνωρίζετε το θέμα και κάποια στιγμή θα κάνετε ανακοινώσεις γι’ αυτό.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συζήτηση για την έκθεση της Επιτροπής του '18 για την πΓΔΜ