Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Συνθήκη Λισσαβώνας

Τρίτη, 17 Ιουνίου 2008

ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
Συζήτηση επί των προτάσεων που υπέβαλαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Γεώργιος Παπανδρέου και 100 Βουλευτές του κόμματός του, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αλέκα Παπαρήγα και 21 Βουλευτές του κόμματός της, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξανδρος Αλαβάνος και 13 Βουλευτές του κόμματός του και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαίκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης και οι 9 Βουλευτές του κόμματός του με τις οποίες ζητείται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ψηφισμένο νομοσχέδιο: «Κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβώνας που τροποποιεί τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή 'Ενωση, τη Συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ορισμένες συναφείς πράξεις»

17 Ιουνίου 2008
 

Το λόγο έχει η κ. Σακοράφα.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλες αυτές τις ημέρες συζητάμε και καλούμαστε να αποφασίσουμε για ένα σημαντικό θέμα που αφορά στο παρόν και το μέλλον του ελληνικού λαού μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον που αφορά τη θέση της Ευρώπης και της Ελλάδας στο σύνθετο και σε πολύ μεγάλο βαθμό συγκρουσιακό διεθνώς γεωπολιτικό περιβάλλον.
Απ' όλη αυτήν τη συζήτηση, απουσιάζει το κρίσιμο υποκείμενο αυτής της συζήτησης που είναι ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός, αν ασχολήθηκε με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, αν έστω άκουσε κάτι για τα ζητήματα που ρυθμίζει, αν έλαβε μία μικρή εικόνα για το τι σημαίνει τροποποιημένη συνθήκη, είναι γιατί πριν από τρεις ημέρες διενεργήθηκε το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία με τα γνωστά αποτελέσματα.
Ουσιαστικά, λοιπόν, το ερέθισμα της ενημέρωσης για τον ελληνικό λαό - γιατί περί ερεθίσματος πρόκειται και όχι για ενδελεχή ενημέρωση, ως όφειλε να γίνει- είναι εισαγόμενο. Αφορά στην πρακτική μίας άλλης χώρας, της Ιρλανδίας.
Δυσάρεστη διαπίστωση για όσους θέλουν να πιστώσουν στην πολιτική τους πρακτική την υπεράσπιση του πολίτη που ενημε-ρώνεται, του πολίτη που συμμετέχει, του πολίτη που αποφασίζει, του πολίτη που καθορίζει συνειδητά και συνετά την τύχη του.
Δυσάρεστη διαπίστωση για όσους θέλουν να πιστώσουν στην πολιτική τους κουλτούρα την υπεράσπιση της δημοκρατίας που συνδιαμορφώνει με τους πολίτες της τα κρίσιμα διακυβεύματα.
Και απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση της πλήρους περιθωριοποίησης του ελληνικού λαού, την κατάσταση της ερήμην του διαχείρισης της ίδιας του της ζωής, ορθώνεται το χαμηλό και ξέπνοο επιχείρημα της πάγιας πρακτικής. «Πάγια πρακτική», μας λένε, η κύρωση της Ευρωσυνθήκης μόνο μέσα από τη Βουλή. Ακριβώς αυτή η θεώρηση είναι που χωρίζει τους δύο κόσμους, τον κόσμο της συντήρησης και τον κόσμο της προόδου.
Ο κόσμος της συντήρησης «παγιώνει τα πάγια», βολεύεται σ' αυτά, πολλές φορές ασκεί μικροπολιτική προφασιζόμενος τα πάγια, δεν αλλάζει τίποτα, δεν λαμβάνει υπ'όψιν νέες πραγματικότητες και μένει στάσιμος και προσκολλημένος στο παλιό.
Ο κόσμος της προόδου, ανήσυχος και ανοιχτός, παρατηρητής και ρηξικέλευθος, πρωτοπόρος και διεισδυτικός, λαμβάνει τα μηνύματα αποκωδικοποιεί τις νέες πραγματικότητες, χαράζει νέες ρότες, έρχεται σε σύγκρουση με τα πάγια και ανοίγει νέους δρόμους.
Αυτή είναι μια βαθιά ιδεολογική διαφορά, ένα αξεπέραστο πολιτικό χάσμα που θα μας χωρίζει από τη Νέα Δημοκρατία, από τις συντηρητικές αντιλήψεις από όπου κι αν προέρχονται αυτές. Γιατί για μας πάγιες υπερασπιζόμενες αξίες είναι αυτές που ανοίγουν το δρόμο για φυγή προς τα εμπρός. Πάγια αξία μας είναι η δημοκρατία που θέλουμε να την οικοδομήσουμε με τη συμμετοχή του ελληνικού λαού, που θέλουμε να τη διευρύνουμε, που θέλουμε να την ενδυναμώσουμε κατακτώντας την ευρύτερη νομιμοποιητική της βάση, που θέλουμε να τη στηρίξουμε στο τρίπτυχο γνώση-συμμετοχή-συναπόφαση. Πάγια αξία μας είναι η υπεράσπιση της δημοκρατίας, όταν αυτή πλήττεται από τη σιωπή, την αδράνεια, την αυθαιρεσία, την υπονόμευση, την απαξίωση του δικαιώματος του πολίτη για ενημέρωση και συναπόφαση, τον ευτελισμό του διαλόγου.
Δεν βλέπετε, άραγε, την αποστοίχηση μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού από την πολιτική ζωή του τόπου μας; Δεν βλέπετε την απαξία με την οποία ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει τους θεμέλιους θεσμούς του πολιτικού μας συστήματος; Το βλέπετε, το ερμηνεύετε και το συντηρείτε γιατί σας συμφέρει. Γιατί η Κυβέρνησή σας, το πολιτικό σας δόγμα, σ' αυτήν την κοινωνία επιθυμεί να απευθύνεται. Τέτοιους πολίτες επιθυμείτε να δημιουργήσετε, φοβικούς, καχύποπτους, απαθείς και ανε-νεργούς. Γιατί γνωρίζετε ότι αυτός είναι ο μόνος όρος της επικράτησής σας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πάγια αξία μας είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας, ο διάλογος και η ενημέρωση. Γιατί πιστεύουμε ότι η λειτουργία μιας δημοκρατίας βασίζεται στην πνοή που της δίνει η ίδια η κοινωνία. Γιατί πιστεύουμε ότι δημοκρατία χωρίς λαϊκή πνοή, πολιτική απόφαση χωρίς ισχυρή κοινωνική νομιμοποίηση είναι επίφαση δημοκρατικότητας και όχι πραγματική και ουσιαστική δημοκρατία.
Πάγια αξία μας είναι να θεωρούμε τα δημοψηφίσματα απόδειξη της δύναμης μιας δημοκρατίας, απόδειξη πολιτικής βούλησης για ενεργή κοινωνική συμμετοχή σε αντίθεση με όσους αναγνωρίζουν μόνο στον εαυτό τους το δικαίωμα της απόφασης. Και αυτή η αντίληψη είναι η αντίληψη κάστας και πλέμπας φωτισμένων και πληβείων, πρωταγωνιστών και κομπάρσων, τριακοσίων αρίστων και δέκα εκατομμυρίων ακολούθων και υποτακτικών. Μακριά από εμάς αυτή η επικίνδυνα ελιτίστικη αντίληψη περί πολιτικής, περί διακυβέρνησης, περί πρακτικών, περί δημοκρατίας. Μακριά από εμάς η αντίληψη που λέει πως ό,τι ψηφίζεται από τη Βουλή, δεν πρέπει να κατεβαίνει στον ελληνικό λαό, να ζυμώνεται με τον ελληνικό λαό, να επικυρώνεται από τον ελληνικό λαό.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του 2008 δεν μπορεί να υποτάσσεται στα πάγια, δεν μπορεί να υπερασπίζει ανάπηρες πρακτικές, δεν μπορεί να ακολουθεί παρακολουθώντας τα πράγματα και την κοινωνία.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του 2008 ανοίγει νέους δρόμους πολιτικής πρακτικής, υπερασπίζεται εντός και εκτός Βουλής το διάλογο και τη δημοκρατία, σέβεται και εμπιστεύεται τον ελληνικό λαό και παρεμβαίνει παντού στην ελληνική κοινωνία, στην Ευρώπη, όχι σαν παρατηρητής ή σαν ουραγός, αλλά σαν πρωτοπόρος σοσιαλιστική δύναμη που οδηγεί τα πράγματα προς τα εμπρός.
Απόδειξη αυτής της πολιτικής στάσης που ακουμπά στη δημοκρατική μας παράδοση και στη συμμετοχική μας κουλτού-ρα είναι και η πρότασή μας για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Σας ευχαριστώ.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συνέντευξη στο Kozani.tv