Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Ολυμπιακή Α.Ε.

Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2008

Συζήτηση επί των άρθρων και της τροπολογίας του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών: «Κοινωνικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους στις εταιρείες «Ολυμπιακές Αερογραμμές Α.Ε.», «Ολυμπιακή Αεροπορία-Υπηρεσίες Α.Ε.» και «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα Α.Ε.» και άλλες διατάξεις»

4 Νοεμβρίου 2008

 

.......

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): ....Το λόγο έχει η κ. Σακοράφα.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μπροστά μας έχουμε ένα σχέδιο νόμου που μόνο μια σκληρή νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση θα εκπονούσε...


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρία Σακοράφα, μισό λεπτό.


Απόλυτη ησυχία.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ: Η ψηφοφορία, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Η ψηφοφορία θα γίνει όταν έρθουν και οι άλλοι συνάδελφοι που έχουν κάποιο πρόβλημα προσπέλασης. Από εσάς εξαρτάται η ψηφοφορία, δεν εξαρτάται από το Προεδρείο. Αν ψήφιζε μόνο το Προεδρείο, κύριε Μπαντουβά, θα είχε γίνει ακριβώς στις 19.30. Σας παρακαλώ, απόλυτη ησυχία, λοιπόν. Καθίστε, ηρεμήστε.
Κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορεί να είναι συνάδελφος στο Βήμα και εσείς να συζητάτε ή να κάνετε περίπατο μέσα στην Αίθουσα. Δεν γίνεται, δεν πρέπει αυτό που δεν θα θέλατε και εσείς να συμβεί όταν είσθε στο Βήμα.
Κυρία Σακοράφα, συνεχίστε.


ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: ...που μόνο ένας σκληρός νεοφιλελεύθερος ντίλερ θα έθετε σε εφαρμογή.
Το σχέδιο αυτό έχει δυο σκληρές προθέσεις. Η μια είναι η στρατηγική του πρόθεση, που είναι το ξεπούλημα της Ολυμπιακής. Εδώ ας μη μιλήσουμε για τη βιωσιμότητα της εταιρείας, για την προστασία του 'Ελληνα φορολογούμενου πολίτη και για όλα αυτά τα αγοραία προσχήματα πολιτικής τεκμηρίωσης του ξεπουλήματος.
Η στρατηγική αυτή είναι η συνεπής τήρηση από την Κυβέρνηση της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας της, που σημαίνει συνολικό ξεπούλημα σε ιδιώτες όλων των τομέων του κράτους, ακόμα και των εθνικά ευαίσθητων και όσοι ελάχιστοι παραμείνουν κρατική περιουσία, να έχουν άμεση σχέση εξάρτησης και επιβίωσης από τον ιδιωτικό τομέα.
Μιλώ για ιδεοληψία γιατί έρχεστε και εφαρμόζετε αυτήν τη στρατηγική, σε ποια συγκυρία; Την ίδια ώρα που ότι Γερμανία, για παράδειγμα, νομοθετούν όρια γύρω στα 20% για την ιδιωτικοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων, την ίδια ώρα που το ζητούμενο των συνδαιτυμόνων σας είναι ένα διεθνές ρυθμιστικό πλαίσιο αγορών, εσείς με εμμονή, ιδεοληψία και σκόπιμη προσήλωση στις θέσεις σας ξεπουλάτε κομμάτι-κομμάτι την Ολυμπιακή.
Η δεύτερη πρόθεσή σας είναι η τακτική, που σημαίνει πώς θα ξεπουλήσετε την Ολυμπιακή. Εδώ βρίσκουμε άρθρο-άρθρο συμπυκνωμένη όλη την εμπειρία και τον τακτικισμό των σκληρών νεοφιλελεύθερων.
Με το άρθρο 2, δίνετε την δυνατότητα στους απολυμένους να συνταξιοδοτηθούν και αυτοί είναι οι πρώτοι που υφίστανται τις θεωρίες περί βολεμένων και προνομιούχων, ώστε να βρεθούν σε αντιπαράθεση μ' άλλους συναδέλφους τους και μ' άλλα στρώματα της κοινωνίας .Αυτή η τακτική που εφαρμόζετε, δεν είναι τίποτε άλλο από τη θεωρία του περίφημου κοινωνικού αυτοματισμού σε πλήρη εξέλιξη. Μια γκεμπελικού τύπου θεωρία που γνωρίζει μέρες δόξας επί των ημερών σας, καθώς προσπαθείτε να στρέψετε κοινωνικές ομάδες εναντίον κοινωνικών ομάδων, αλλά και εργαζόμενους εναντίον εργαζομένων. Ποιος είναι ο προφανής σας στόχος; Αυτός που υπήρξε και της Θάτσερ του 1980, οι εργαζόμενοι και η κοινωνία να κοιτούν με καχυποψία όχι την εξουσία, να κοιτούν με απέχθεια όχι την εξουσία, αλλά άλλες κοινωνικές ομάδες και άλλους εργαζόμενους.
Το άρθρο 3 που κατηγοριοποιεί το προσωπικό, καθώς δίδετε αυξημένο επίδομα σ' ένα μέρος του προσωπικού και όχι σ' όλο το προσωπικό. Αυτή η τακτική που χρησιμοποιείτε δεν είναι τίποτε άλλο από την εφαρμογή του χυδαίου μοντέλου της δεικτικής κατηγοριοποίησης των εργαζομένων, της πολυδιάσπασης και της εξατομίκευσης των όρων εργασίας, το οποίο επιχειρείτε και με τα άρθρα 5 και 6. Και εδώ ο στόχος προφανής και γνωστός, πάλι από την Θάτσερ, κατακερματισμός των συλλογικοτήτων και διάσπαση του ενιαίου αγώνα των εργαζομένων. Στο άρθρο 3 προχωράτε και πιο βαθιά. Αναγκάζετε τον Ο.Α.Ε.Δ. και το Ι.Κ.Α. να επιδοτήσουν την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής. Αφού καταληστεύσατε τα ταμεία με τα ομόλογα, αφού τα ταμεία αιμορραγούν, τα μετατρέπετε και αυτά και τους εργαζομένους ασφαλισμένους σε κλασικά υποζύγια που επιδοτούν τη λειτουργία, τις επενδύσεις και τα υπερκέρδη των ιδιωτών. Ο στόχος προφανής. Δίνετε όλα τα διαπιστευτήρια σ' αυτούς με τους οποίους θέλετε να προχωρήσετε και αφήνετε εγκαταλελειμμένους και ρημαγμένους αυτούς που δεν σας αφορούν, τους εργαζόμενους δηλαδή, τους συνταξιούχους και τα ταμεία τους.
Στο άρθρο 4 απροκάλυπτα και στυγνά, καθόσον σκέφτεστε ότι είστε οι εκφραστές της καθολικοποίησης του νεοφιλελευθερισμού, δίνετε τους δικούς σας ορισμούς στις αντιφάσεις που εσείς δημιουργείτε. Βαφτίζετε κοινωνική ενίσχυση τη δικαιούμενη αποζημίωση των εργαζομένων. Ο στόχος είναι προφανής: Αφ' ενός επιζητάτε με μανία να φτιάξετε συνειδήσεις εργαζομένων που θα σας ευχαριστούν που πράξατε αυτά τα οποία είστε υποχρεωμένοι να πράξετε, αφ' ετέρου θέλετε να μετατρέψετε την κατάκτηση σε παροχή, την υποχρέωση σε εκχώρηση και το καθολικό δικαίωμα σε κατά περίπτωση παραχώρηση.
Στο άρθρο 7, εφαρμόζετε τη συνήθη και προσφιλή συνταγή σας περί ομηρείας και εξευτελισμού των εργαζομένων. Προ-βλέπετε μεν τη δυνατότητα μετάταξης σε φορείς οι οποίοι έχουν κενές θέσεις ή ανάγκες, χωρίς όμως να προσδιορίζετε ούτε κριτήρια ούτε διαδικασίες. Ο στόχος σας είναι προφανής: Η πολιτική ομηρεία των εργαζομένων από τους συναρμόδιους Υπουργούς και ακόμη χειρότερα, ο εξευτελισμός των εργαζομένων, καθώς το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία μετατρέπεται σε αντικείμενο διαπραγμάτευσης στα πολιτικά γραφεία των «ημετέρων».
Και κάνω εδώ μια ιδιαίτερη αναφορά στους συμβασιούχους που εργάζονται αδιάλειπτα από το 1997, που είναι εξειδικευμένοι στο αεροπορικό έργο, που πλησιάζουν ή έχουν ξεπεράσει το όριο ηλικίας πρόσληψης στον ιδιωτικό τομέα και που θέλουν δουλειά κι όχι επιδόματα ανεργίας, που θέλουν ολόκληρη ζωή κι όχι τα υπολείμματα των επιλογών σας.

Στο άρθρο 11, δίνετε γη και ύδωρ στους ιδιώτες. Αν το προϊόν εκκαθάρισης δεν επαρκεί για την κάλυψη των πιστωτών, τότε το δημόσιο θα συμμετάσχει στην αποπληρωμή τους. Δηλαδή εκτός από τα ταμεία, και το ίδιο το δημόσιο γίνεται «υποζύγιο» των επιχειρηματιών. Και είστε υπερήφανοι που και ξεπουλάτε μισοτιμής και θα πληρώσετε, θα πληρώσουμε δηλαδή όλοι οι πολίτες, τις τεράστιες οικονομικές συνέπειες αυτής της διευκόλυνσης, της εκχώρησης δηλαδή στους ιδιώτες.
Και φθάνω στο άρθρο 13, που δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό να ορίζει τις συνθήκες ασφάλειας των πτήσεων, που σημαίνει να ορίζει τις προσλήψεις αλλά και τη διαδικασία ελέγχου. Ο στόχος είναι και πάλι προφανής: Από τη μία πολιτική πελατεία στη διαδικασία των προσλήψεων. Από την άλλη -προσοχή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι- μιλάμε για την ασφάλεια των πτήσεων, δηλαδή τη διαδικασία ελέγχου, τις αρμοδιότητες και τα προσόντα και τις υποχρεώσεις των επιθεωρητών ελεγκτών. Μιλάμε για την ασφάλεια των πτήσεων, που μέχρι σήμερα ήταν έργο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και βεβαίως εσωτερικό θέμα της Ολυμπιακής. Σήμερα προσωποποιείται, με στόχο αύριο να ιδιωτικοποιηθεί, με τις γνωστές συνέπειες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα είμαστε μάρτυρες μιας στρατηγικής επιλογής που εξαφανίζει την Ολυμπιακή. Σήμερα είμαστε οι μάρτυρες μιας στρατηγικής επιλογής που αντιστρατεύεται το εθνικό συμφέρον: σήμερα με την Ολυμπιακή, χθες με τον Ο.Τ.Ε. και τους Γερμανούς. Σήμερα είμαστε οι μάρτυρες μιας στρατηγικής επιλογής που αδιαφορεί για τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της πατρίδας μας. Σήμερα είμαστε οι μάρτυρες μιας στρατηγικής επιλογής που αδιαφορεί για τους πολίτες της νησιωτικής και της παραμεθόριας Ελλάδας. Σήμερα είμαστε οι μάρτυρες μιας τακτικής που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους κατά περίπτωση, κατ' εξαίρεση, αποσπασματικά, τμηματικά, διαιρετικά, διασπαστικά. Σήμερα είμαστε οι μάρτυρες μιας στρατηγικής και τακτικής που τα δίνει όλα, άνευ όρων και ορίων, άνευ εθνικού σχεδιασμού, στους ιδιώτες.
Είμαστε οι πολιτικοί μάρτυρες, που καταθέτουμε στον ελληνικό λαό ότι αυτή η πολιτική θα ανατραπεί. Είναι η γνωστή κατάληξη αυτού του είδους των πολιτικών που πίστευαν ότι για πολύ καιρό μπορούν να εκτελούν ελεύθερη πτήση και να βομβαρδίζουν το δημόσιο συμφέρον, τις κοινωνικές κατακτήσεις και την περιουσία του ελληνικού λαού. Είδατε παγκοσμίως πού κατέληξαν αυτές οι ελεύθερες πτήσεις. 'Εγιναν ελεύθερες πτώσεις, μια κατάληξη που δεν θα αργήσει να έχει και η Κυβέρνησή σας!
Ευχαριστώ.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »