Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ντιμετώπιση των προβλημάτων της ερασιτεχνικής ΑΕΚ,

Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2009

 

Συζήτηση της ερώτησης της κας Σακοράφα προς τον Υπουργό Πολιτισμού, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, την αναστολή λειτουργίας των αθλητικών τμημάτων κ.λ.π.

 

Κύριε Υπουργέ, δεν απαντήσατε καθόλου ή μάλλον δεν καταλάβατε καθόλου το ερώτημα που σάς έθεσα και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί αναφέρεστε στην αθλητική μας δράση που είναι τελείως διαφορετική. Εσείς υπηρετήσατε τον αθλητισμό από τελείως διαφορετικό χώρο, με τελείως διαφορετική φιλοσοφία και εγώ από τελείως διαφορετικό χώρο, με άλλη φιλοσοφία. Είμαστε σε τελείως διαφορετικούς χώρους και έχουμε τελείως διαφορετική φιλοσοφία πάνω στον αθλητισμό.

Μάλλον ήμουν υπεραισιόδοξη όταν υπέθετα ότι θα αντιληφθείτε την πολιτική ευθύνη που απορρέει από τη θέση στην οποία βρίσκεστε και ήλπιζα να μην αντιμετωπίσετε την απάντηση που έπρεπε να δώσετε με το εύρος της αντίληψης ευθύνης ενός τμηματάρχη Β' δημόσιας υπηρεσίας επαρχίας και μάλιστα εποχής Καρυωτάκη, κύριε Υπουργέ.

Επειδή δεν νομίζω ότι έχει καμία σημασία να σταθώ σε αυτά τα οποία είπατε, ήθελα απλώς να σας επισημάνω ότι επί των ημερών σας σαν καθ' ύλην αρμόδιος Υπουργός για τη διάδοση του αθλητισμού στη χώρα μας, η ΑΕΚ, αυτή η ιστορική ομάδα, είναι περιπλανώμενη. Είναι μία ομάδα η οποία βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση από την ημέρα που ιδρύθηκε, είναι παρακλητική όταν της επιτρέπεται. Και αν μου επιτρέπετε να πω, είναι μία ομάδα η οποία πληρώνει διόδια για να πάει να αγωνιστεί όταν πρέπει να αγωνιστεί στην έδρα της, η οποία βρίσκεται στο Λαύριο και επίσης πληρώνει καράβι για να προπονηθεί και να πάει στη Σαλαμίνα, όταν πάλι βρει ένα χώρο να γυμναστεί.

Κύριε Υπουργέ, υποθέτω ότι σαν πρώην προπονητής θεωρείτε ότι αυτή δεν είναι η καλύτερη διαδικασία για να προετοιμαστεί μία ομάδα αυτού του επιπέδου, για να προετοιμαστούν αθλητές για το μέλλον και για να προαχθεί οποιοδήποτε άθλημα σε αυτήν τη χώρα. Και δυστυχώς, αυτό ισχύει όχι μόνο για την ΑΕΚ, αλλά και για πάρα πολλές ομάδες, για πάρα πολλούς αθλητές. Ισχύει για πλήθος αθλητών, διότι -το λέω με μεγάλη μου λύπη- αυτοί οι πολίτες είναι πάρα πολύ θυμωμένοι, επειδή από την τσέπη τους πλήρωσαν υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, οι οποίες αυτήν τη στιγμή σαπίζουν.

Η απαράδεκτη λοιπόν και απαξιωτική πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ξεπούλησε με αυτό το πρόσχημα σε πολύ χαμηλά τιμήματα, κύριε Υπουργέ, όλες αυτές τις αθλητικές εγκαταστάσεις που έγιναν, γιατί δεν μπορούσε να τις συντηρήσει και τις υπόλοιπες τις αφήνει να σαπίσουν για να τις ξεπουλήσει σε ακόμα πιο ευτελιστικές τιμές.

Και έρχεστε τώρα και μου λέτε ότι δεν είναι δική σας αρμοδιότητα αυτό. Και το μεν ένα παραχωρήθηκε λες και η Γενική Γραμματεία είναι εργολάβος οικοδομών ο οποίος φτιάχνει εγκαταστάσεις και τις παραχωρεί και από εκεί και πέρα δεν παρακολουθεί ότι γίνεται. Για τα υπόλοιπα απευθύνετε παρακλητικές επιστολές, πολλές φορές παίρνετε και τηλέφωνα -και είναι γνωστά αυτά και τα ξέρετε- και αποποιείσθε εντελώς την πολιτική σας ευθύνη, για την οποία εγκαλείστε σήμερα. Δεν εγκαλείστε για να μου πείτε ότι τα έχετε παραχωρήσει στους δήμους με νόμο του ΠΑΣΟΚ. Τα γνωρίζουμε όλα αυτά.

Δεν παραξενεύομαι, λοιπόν, γι' αυτήν την αντίληψή σας, διότι είναι αντίληψη και της Κυβέρνησής σας, αλλά λυπάμαι γιατί με αυτόν τον τρόπο ακυρώνετε αυτό που είστε, ένας άνθρωπος του αθλητισμού. Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Μενίδι, κύριε Υπουργέ, μπορούν να φιλοξενήσουν πέντε με έξι χιλιάδες αθλητές. Αν για τον Υπουργό Εργασίας, λοιπόν, οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι οικονομικά νούμερα, για σας θα έπρεπε να είναι χώρος άθλησης έξι χιλιάδων αθλητών που θα μπορούσαν να βρουν χώρο να αθληθούν. Το ίδιο ισχύει για το τάε κβο ντο, το ίδιο ισχύει για το γήπεδο της πυγμαχίας στο Περιστέρι που σαπίζει κλειστό και δεν ξέρω για ποιο λόγο.

Και αν για όλους αυτούς σημαίνουν έσοδα-έξοδα, για σας θα έπρεπε να σημαίνουν και καθημερινή προσπάθεια να ανοίξουν αυτοί οι χώροι για τους αθλητές. Θα έπρεπε να πανηγυρίζετε που το φιλότιμο κάποιων πολιτών στο Γαλάτσι ναυάγησε το νομοσχέδιο της μετατροπής του κλειστού γυμναστηρίου του Γαλατσίου σε εμπορικό κέντρο και θα έπρεπε να κάνετε τα αδύνατα δυνατά για να αποδοθεί αυτό το αθλητικό κέντρο για το σκοπό που φτιάχτηκε. Και σας λέω, κύριε Υπουργέ, ότι το κλειστό γυμναστήριο του Γαλατσίου θα μπορούσε να φιλοξενήσει όλες τις αθλητικές δραστηριότητες και όλα τα αθλητικά τμήματα της ερασιτεχνικής ΑΕΚ.

Νομίζω ότι αυτή είναι η υποχρέωσή σας, αυτή είναι η πολιτική σας ευθύνη και αν δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε σε αυτήν την πολιτική ευθύνη, κύριε Υπουργέ, τότε να αναλάβετε το πολιτικό σας κόστος.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συνέντευξη στο Kozani.tv