Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 22 Ιουνίου 2010

Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Ενημέρωση της Επιτροπής από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στις εργασιακές σχέσεις και που θα εκδοθεί κατ’ εφαρμογή του άρθρου 2 παρ. 7 του Ν. 3845/2010.

......... 

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Καταρχήν, θα μου επιτρέψετε, να κάνω μια μικρή παρατήρηση στην ομιλία του κ. Μόσιαλου και να πω ότι πίσω από τα ποσοστά όπως το 3%, 5% υπάρχουν άνθρωποι, οικογένειες, ανθρώπινες ζωές, οι οποίες αγωνιούν και εμείς οφείλουμε να προστατεύσουμε και το δικαίωμά τους στην εργασία, αλλά κυρίως το δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια.

Θα ήθελα, εάν ήταν ο κ. Υπουργός εδώ να του πω, ότι δεν θα πρέπει να μετονομάζει την κυβερνητική πολιτική σε κοινοβουλευτική ευαισθησία, είτε με την προτροπή των τεσσάρων Βουλευτών του κόμματος, είτε με την προτροπή και την πίεση της κοινής γνώμης, των Μ.Μ.Ε. ή των κομμάτων. Αποφασίστηκε, ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι η πιο σύντομη και μάλλον πιο εύκολη, αφού με την άλλη διαδικασία κατά κάποιο τρόπο αποφεύγει το σκόπελο του ΣτΕ. Γεγονός, που έμμεσα δείχνει, ότι πιθανά υφίσταται και θέμα αντισυνταγματικότητας. Το μνημόνιο υποστηρίζει και εσείς εξειδικεύετε, ότι με αυτά τα μέτρα, θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και θα ελεγχθεί και θα επέλθει η ανάπτυξη. Εγώ, πάλι, πιστεύω, ότι αυτή η βίαιη ανατροπή και οι άλλες που προηγήθηκαν αυτής της ανατροπής, θα φέρει τελείως ανάποδα αποτελέσματα, που ήδη τα βλέπουμε, που είναι μεγάλη ύφεση και μεγάλη ανεργία.

Εσείς, όμως, με τον εξής σχεδιασμό, ο οποίος είναι συγκεκριμένος και δεν θα πρέπει να υπάρχουν από μέρους σας στρεβλώσεις απελευθερώνετε τις απολύσεις με την αύξηση του ποσοστού, μειώνετε εμμέσως κατά 50% τις αποζημιώσεις των απολύσεων και ακόμα και αυτό το κουτσουρεμένο επίδομα, το οποίο θα καταβάλετε σε δόσεις, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πάρουν αυτοί που απολύονται. Όπως γνωρίζετε με την πάγια τακτική, πιθανόν οι εταιρίες είτε να κλείσουν, είτε να αλλάξουν επωνυμία, άρα να μην έχουν την δυνατότητα οι πολίτες και εργαζόμενοι να εισπράξουν και εκείνοι να δώσουν τα χρήματα που οφείλουν.

Επομένως, μετατρέπετε τη γενιά των 740 ευρώ σε γενιά 592 ευρώ, συν το επιδοματάκι, που θα παίρνουν από τον Ο.Α.Ε.Δ., το οποίο και δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρουν, αλλά και τη γνωστή μοίρα των επιδομάτων την γνωρίζουμε. Άρα λοιπόν, πως επιμένουμε και λέμε, ότι θα έχουμε αυτά τα παιδιά τα οποία θα συνεχίσουν και θα είναι η γενιά των 740 ευρώ; Δεν θα είναι, θα είναι των 592 ευρώ και αυτό θα πρέπει να βγούμε και να το πούμε καθαρά στον Ελληνικό λαό. Σαν επιστέγασμα, κατά την δική μου άποψη, κοινωνικού πραξικοπήματος, που επιχειρείται στα εργασιακά, καταργείται η διαιτησία, αφού και αν η εργοδοτική πλευρά δεν αρνηθεί την μεσολάβηση τότε οι εργαζόμενοι δεν μπορούν μονομερώς να προσφύγουν στη διαιτησία.

Όλα αυτά, επαναλαμβάνω, στη δική μου σκέψη, αυτό που θα επιφέρουν και μάλιστα πάρα πολύ σύντομα και άμεσα, είναι ανεργία, πρωτόγνωρη ύφεση και καταστροφή του παραγωγικού ιστού. Εσείς, απαντώντας κυρίως σε ανθρώπους, που πείθονται από τα νούμερα, θα ήθελα να μου πείτε, διότι εγώ έχω πειστεί, εάν πραγματικά έχετε προβλέψει ποιο θα είναι το κέρδος σε ευρώ; Δηλαδή, ποια θα είναι τα προϊόντα ανταγωνιστικότερα και σε ποιες αγορές απευθυνόμαστε; Ποιες είναι οι επενδύσεις, που έχετε εξασφαλίσει σ’ αυτά τα μέτρα που περνάτε; Εγώ το μόνο που βλέπω, είναι ένας επερχόμενος κοινωνικός κανιβαλισμός και τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Επειδή πολύ ακούγεται ότι θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα και ότι ο αγώνας μας είναι για να σώσουμε την Ελλάδα, όλοι εδώ μέσα σε όποια παράταξη και αν ανήκουμε, θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα. Όμως, θα ήθελα να προσθέσω ότι να σωθεί η Ελλάδα, αλλά Ελλάδα χωρίς ζωντανούς ανθρώπους δεν έχει καμία απολύτως σημασία.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συζήτηση για την έκθεση της Επιτροπής του '18 για την πΓΔΜ