Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 5 Μαρτίου 2010

Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2010

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

«Ενημέρωση από την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κυρία Λούκα Κατσέλη, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο και την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σχετικά με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη «λίστα φαρμάκων»».

....... 

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ : Κυρία Υπουργέ νομίζω ότι θα δυσκολευτώ πάρα πολύ να υποστηρίξω αυτή την πρόταση ακριβώς γιατί αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει αίσθημα δικαίου τη στιγμή που καλούμε, τις δύσκολες ώρες, να υπερψηφίσω προτάσεις οι οποίες είναι σκληρές και επώδυνες για τον ελληνικό λαό. Τι θέλω να πω με αυτό; Ότι όταν η συνολική ετήσια δαπάνη για τα φάρμακα στη χώρα μας, όσον αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία είναι περίπου στο 80%, δεν μπορώ να δεχθώ ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες χρωστούν με νόμο εδώ και πέντε χρόνια κάποια χρήματα να διαφεύγουν. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει ένας εξολογιστικός διακανονισμός, ούτως ώστε αυτά τα ποσά που είναι τεράστια πιθανόν να καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελλείμματος του ελληνικού κράτους. Δεν θέλω να ακούσω του ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα δικαστήρια θέλω να πω ότι είναι εταιρείες οι οποίες έχουν κάνει εισαγωγές, έχουν παραστατικά και υπάρχει υποχρέωση από αυτό το κράτος να ελεγχθούν τα παραστατικά τους για να δούμε ποιο ακριβώς είναι αυτό το ποσό που χρωστούν στο ελληνικό κράτος.

Χαίρομαι πάρα πολύ και θεωρώ πολύ σωστή την υποχρεωτική συσκευασία και πιστεύω ότι κατ΄επέκταση και η προμήθεια θα γίνεται με διαγωνισμούς και θα αφορούν ανά κομμάτι και όχι ανά κουτί στα φάρμακα, όσον αφορά στην νοσοκομειακή συσκευασία. Θα πρέπει όμως να πάμε και στην ασφαλιστική συσκευασία και το λέω αυτό από προσωπική άποψη, γιατί υπάρχουν φάρμακα όπως το BLAVICκ.λπ. τα οποία δεν έχουν 30 και 31 χάπια, αλλά έχουν 28. Γιατί 28 και όχι 31, όταν ο μήνας έχει 31 ημέρες. Να πάμε και στη φαρμακευτική συσκευασία.

Το λέω αυτό ειδικά για τα αντιφλεγμονώδη, όταν κατά τα διεθνή πρωτόκολλα ποτέ κανένας ασθενής, ειδικά στα αντιφλεγμονώδη, δεν παίρνει πάνω από 10, 12, 15 χάπια το πολύ, πρέπει να τον ξαναδεί γιατρός να επαναπροσδιορίσει την θεραπεία του. Γιατί δεν πάμε στην υποχρεωτική συνταγογράφηση στα φάρμακα και στις χημικές ουσίες και όχι στη φίρμα. Αυτό γίνεται ήδη σε άλλες χώρες, όπως είναι η Αμερική. Και να πάμε με ακριβή αριθμό και στη δοσολογία και στα χάπια. Εδώ μπορεί ο φαρμακοποιός να υποδεικνύει τα φάρμακα, αλλά εδώ να μπορεί να δύναται ο ασθενής να επιλέγει το ουσιωδώς όμοιο σκεύασμα. Έτσι βάζουμε και στο παιχνίδι και τον ίδιο τον ασθενή στη διαδικασία αυτή της πάταξης της σπατάλης των φαρμάκων.

Είχα και μια καταγγελία από κάποιους φαρμακοποιούς, οι οποίοι δουλεύουν στο Ι.Κ.Α.. Μου λένε ότι έγινε μια τεράστια δαπάνη για τα καινούρια συνταγολόγια που έχουν τέσσερα τετραγωνάκια. Αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν, γιατί δεν μπορούν να τα σκανάρουν, δεν μπορούν να υποδεχθούν την ολόγραμμη αναφορά του αριθμού, του πόσα κουτιά δηλαδή μπορεί να γράψει επάνω. Το δεύτερο, αυτό το παίρνει ο ασθενής, το τσαλακώνει και δεν μπορεί να περάσει μέσα στο μηχάνημα. Τι θα γίνει με αυτή την ιστορία; Είναι πολύ μεγάλο το κόστος αυτής της διαδικασίας.

Θέλω να κάνω και κάποιες ερωτήσεις. Τα εκτός πατέντας είναι δύο ειδών. Είναι τα εγχώρια και τα εισαγωγής. Εδώ υπάρχουν υπόνοιες για ύποπτες καταστάσεις. Νομίζω ότι πρέπει νομοθετικά και δεσμευτικά να προσανατολιστούμε στην συνταγογράφηση στα παραγόμενα εντός Ελλάδος. Τι προτίθεστε να κάνετε για το νομικό καθεστώς κάτω από το οποίο παράγονται και διακινούνται φάρμακα στην Ελλάδα. Είναι γνωστή η τροπολογία Κακλαμάνη, η οποία απάλλασσε από όλες τις προϋποθέσεις όσους ήθελαν να εμπορεύονται και να παράγουν φάρμακα. Σε πολλές χώρες-το είπατε και πριν-έχει λήξει η πατέντα. Όταν λήγει η πατέντα το κόστος πλησιάζει το 80%. Εμείς τι θα κάνουμε για να μην πάμε στο 20% κύριε Υπουργέ, είναι πάρα πολύ λίγο.

Επίσης, στο παρελθόν παρατηρήθηκε το γεγονός ότι φάρμακα τα οποία ήταν ιδιαίτερα φθηνά στην Ελλάδα τα κάνανε εξαγωγή στο εξωτερικό. Θα ήθελα να ρωτήσω, υπάρχει επαρκής μηχανισμός ώστε να υποχρεώνει όσους εμπλέκονται στην τήρηση των αποθεμάτων επάρκειας για τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς; Αυτό το προεξοφλούμε; Υπάρχει τέτοια προϋπόθεση στη χώρα μας; Αυτά κυρία Υπουργέ, τίποτε περισσότερο.

.....

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »