Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, 24 Ιανουαρίου 2010

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2010

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

 

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κύριε Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε να κάνω μία αναφορά στο δελτίο τύπου από τις 9/2, όπου η αναφορά σας στην εξαίρεση των ενόπλων δυνάμεων από τη συζήτηση που γίνεται στον κοινωνικό διάλογο, επαναλαμβάνεται με έναν τέτοιο τρόπο, που εμένα προσωπικά με ενοχλεί. Είναι γεγονός ότι μιλάμε για τον ιδιωτικό τομέα και δεν αναφερόμαστε στα Σώματα Ασφαλείας, παρόλα αυτά δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε ταμπού ούτε να θεωρήσουμε ότι είναι κράτος εν κράτει,. Μπορεί οι προτάσεις και οι εισηγήσεις να αφορούν σε ένα άλλο υπουργείο, παρόλα αυτά νομίζω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει ο κοινωνικός διάλογος να ξεκινήσει και γι’ αυτό το θέμα.

Δεν θέλω, σε καμία περίπτωση, να αναφερθώ σε αριθμούς, πριν ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόγου και έρθετε με ολοκληρωμένες προτάσεις στην Επιτροπή. Θα αναφερθώ, όμως, σε μερικές παρατηρήσεις και ερωτήματα που μου γεννιούνται. Θεωρώ, καταρχάς, πολύ σημαντικό και θετικό το γεγονός της βασικής σύνταξης για όλους τους πολίτες. Οι τελικές σας προτάσεις, κύριε Υπουργέ, πιστεύω να ανταποκρίνονται στα αιτούμενα, ώστε αυτή η προνοιακή σύνταξη να διασφαλίζει από μόνη της το κατ’ ελάχιστον μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους συνανθρώπους μας που ατύχησαν ή εν πάση περιπτώσει είναι αναξιοπαθούντες, έτσι όπως αναφέρεται στο κείμενό σας.

Όσον αφορά τώρα στην αναλογική – ανταποδοτική σύνταξη, όπως την ονομάζετε, να πω ότι και σε αυτό το μέρος της σύνταξης δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την αναγκαιότητα του αναδιανεμητικού της χαρακτήρα. Αναφέρεστε, θα έλεγα, πολύ γενικά σε εναλλακτικές εκδοχές για τον τρόπο υπολογισμού, ώστε να μην υπάρξει απόκλιση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρετε, στις προσδοκίες που έχουν αναπτυχθεί μέσα από αυτή τη διαδικασία και το σημερινό σύστημα.

Θα αναφερθώ σε ένα συγκεκριμένο τυπικό παράδειγμα, για να εκφράσω το ερώτημά μου. Έστω κάποιος που μπαίνει στην αγορά εργασίας σε ηλικία 20 χρονών, εργάζεται για 40 χρόνια και έχει την εξέλιξη ενός απλού υπαλλήλου, ενός απλού εργάτη. Δηλαδή, ξεκινά με τη βασική του σύνταξη, του ανειδίκευτου και τερματίζει 60 χρονών, με ό,τι ύψος προβλέπει η εξέλιξή του, χωρίς ιδιαίτερα άλλα χαρακτηριστικά, όπως επιδόματα, τριετίες κ.λπ.. Είναι δεδομένο ότι η χαμηλή μισθολογική του εξέλιξη, χωρίς τη δική του ευθύνη φυσικά, να αντανακλά και σε ελάχιστο αντίστοιχο χαμηλό, όσον αφορά στο ύψος των εισφορών, που θα έχουν καταβληθεί. Έστω κάποιος άλλος που μπαίνει στην αγορά εργασίας στα 25 του χρόνια, με περισσότερα προσόντα, πτυχίο, με αφετηρία υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο και αντίστοιχη εξέλιξη και τερματίζει την εργασία του στα 60, μετά από 35 χρόνια. Παρά τα λιγότερα χρόνια, είναι δεδομένο ότι οι ασφαλιστικές του εισφορές θα είναι αρκούντος υψηλότερες του προηγούμενου. Έχουμε να παρατηρήσουμε εδώ ότι η διαφορά αυτού που θα έχει χτίσει όσον αφορά στην αναλογική σύνταξη θα είναι αρκετά μεγάλη μεταξύ των δύο, ενώ θα ξεκινούν από την ίδια συνταξιοδοτική αφετηρία, που θα είναι η βασική σύνταξη. Στα πλαίσια αυτής της ανάγκης της αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, θα ήθελα να μου αναπτύξετε λίγο αναλυτικότερα αν υπάρχουν μέχρι στιγμής συγκεκριμένοι τρόποι αντιμετώπισης της διαφαινόμενης ανισότητας, όσον αφορά στο αποτέλεσμα.

Θα ήθελα να θέσω και άλλα δύο θέματα. Το ένα είναι το πλαφόν, που έχει μπει στα θέματα της εισφοράς μέχρι ένα ποσό. Μέχρι το 2008 ήταν στις 2.500 και τώρα έχει πάει στις 5.000. Γιατί από εκεί και πάνω, κύριε Υπουργέ, να μην υπάρξει μια κλίμακα και να υπάρχει εισφορά και σ’ αυτό; Το δεύτερο είναι τα bonus, τα οποία προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να τα φορολογήσουμε υψηλά, έως και 90%. Δεν θα μπορούσαμε, εφόσον αναφέρονται σε εργασιακές θέσεις, τα bonus– και καλά κάνουν κάποιοι και τα παίρνουν – να έχουν και αυτά την εισφορά τους, όπως γίνεται με το δώρο του Πάσχα, των Χριστουγέννων, το επίδομα αδείας, τα οποία ναι μεν εισφέρουν, αλλά συνταξιοδοτικά δεν ανταποκρίνονται;

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »