Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Συνταξιοδοτικό δημοσίου

Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010

Συζήτηση και ψήφιση επί των άρθρων και των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Μεταρρύθμιση Συνταξιοδοτικού Συστήματος του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις»

......

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μόλις προχθές η Βουλή ψήφισε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αφορούσε στον ιδιωτικό τομέα και το οποίο περιελάμβανε και ρυθμίσεις εργασιακών σχέσεων.

Είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ επί της αρχής και τεκμηριωμένα πιστεύω το αποκάλεσα «πολιτικά ακατανόητο, ανέντιμο και εγκληματικά φιλελεύθερο». Και όλα τα παραπάνω τόσο προκλητικά, περιφρονώντας όχι μόνο την ελληνική Βουλή, αλλά και ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Η τρόικα, η θερμοκοιτίδα την ληστρικής συμπεριφοράς και της αισχροκέρδειας του διεθνούς κεφαλαίου, που στο όνομα της επικαλούμενης ελεύθερης αγοράς μεγάλωσε και θέριεψε αυτά τα τέρατα, που έπνιξαν λαούς, που στο όνομα της ελεύθερης αγοράς αρνείται -όπως είναι φυσικό- να βάλει οποιοδήποτε φραγμό στα εγκληματικά της σχέδια, παρήγγειλε στην ελληνική Κυβέρνηση μέτρα εξομάλυνσης της αγοράς και ανάπτυξης της ανταγωνιστικότητας.

Οι υμνητές της ελεύθερης αγοράς, μόνο όταν αυτή αφορά τη δική τους ασυδοσία, με έναν απλό νόμο παρενέβησαν για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας και εξαφάνισαν κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων που ήταν αποτέλεσμα αγώνων αιώνων.

Και σήμερα συζητάμε το ασφαλιστικό που αφορά στο δημόσιο τομέα. Λυπάμαι που δεν έχω να πω διαφορετικά πράγματα από προχθές, παρά τις μικρές βελτιώσεις σε κάποια άρθρα. Απλά θα σταθώ, λόγω ιδιαίτερης ευαισθησίας, μόνο σε ένα άρθρο, αυτό που εξισώνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, ανατρέποντας με τον πιο επώδυνο και βίαιο τρόπο δεδομένα και ζωές.

Προσπαθώντας να δώσω μια πολιτική ερμηνεία σε αυτό το πολιτικό χάσμα που έχει κατακυριεύσει το ΠΑΣΟΚ, θα θυμίσω τι λέγαμε σαν αντιπολίτευση μόλις πριν ένα χρόνο στις 21 Αυγούστου. Αναφέρω επί λέξει: «Το ΠΑΣΟΚ, πέρα από τις διαχρονικές εκκλήσεις σε κυβερνητικά ώτα μη ακουόντων για σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος, έχει ήδη δεσμευτεί για την άμεση έναρξη διαβούλευσης με την ΑΔΕΔΥ, με σκοπό την επεξεργασία θεσμικής λύσης στο πρόβλημα, τέτοιας που να αίρει το βασικό επιχείρημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί επαγγελματικού χαρακτήρα των συντάξεων του δημοσίου».

Μόλις πέρυσι, δηλαδή, υποστηρίζαμε ότι η ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας δεν είναι επαγγελματική, αλλά δημόσια και κοινωνική και επομένως, με βάση την ισχύουσα, γι’ αυτό το θέμα, αρχή της επικουρικότητας, δεν έχουν αρμοδιότητα να ασχολούνται με αυτήν ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Φυσικό επακόλουθο θα ήταν, σαν Κυβέρνηση πλέον, να επιδιώξουμε την επανάκτηση της απόφασης και αξιοποιώντας όλα τα νόμιμα κοινωνικά, πολιτικά μας όπλα, να πετύχουμε την αναίρεση των δεδομένων που είχε δημιουργήσει η απόφαση.

Αντ’ αυτού η Κυβέρνηση αποδέχεται πλήρως την απόφαση και νομοθετεί την εξίσωση με τον πλέον βίαιο τρόπο, που ακόμα και οι θιασώτες αυτής της λογικής, της εξίσωσης δηλαδή, δεν θα τολμούσαν να σκεφθούν να την επιχειρήσουν με τόσο μικρή μεταβατικότητα.

Έρχεται και νομοθετεί, αποδεχόμενη πλήρως αυτό που σαν αντιπολίτευση είχαμε καταγγείλει με τεκμηριωμένο πολιτικό σκεπτικό, διαφωνώντας με τον προσδιορισμό συστήματος ασφάλισης για την κύρια και βασική σύνταξη των μισθωτών του δημοσίου, ως επαγγελματικού και όχι ως κοινωνικού συστήματος.

Αυτό είναι το πολιτικό χάσμα, που ανέφερα πιο πάνω. Και αυτή η πολιτική διάσταση του χάσματος «άλλα λέγαμε, για άλλα δεσμευτήκαμε και άλλα κάνουμε» δεν οδηγεί απλώς σε πολιτικές αποφάσεις που δεν νομιμοποιούνται από την κοινωνία, αλλά οδηγεί και σε επικίνδυνες συλλογικές ερμηνείες. Ή δηλαδή, για τίποτα απ’ ό,τι δεσμευτήκαμε σαν ΠΑΣΟΚ δεν πιστεύαμε, πραγματικά, ότι μπορεί να γίνει πράξη ή βρισκόμαστε σε ένα ιδιότυπο καθεστώς εντολών από την τρόικα, απώλειας της κυριαρχίας μας και εν τέλει παράδοσης άνευ όρων και ορίων.

Οι επιπτώσεις όμως από αυτήν την άνευ όρων παράδοση στο ειδικό θέμα της εξίσωσης των ορίων είναι κατά την άποψη μου, πολιτικά, πραγματικά, επικίνδυνη. Ουσιαστικά η Κυβέρνηση, κάτω από το βάρος της πίεσης από την απόφαση του ΔΕΚ –το οποίο να πούμε με την ευκαιρία ότι χρησιμοποιεί μία, πραγματικά, υπέροχη φρασεολογία περί επαγγελματικής ανέλιξης των γυναικών, περί καταξίωσης τους και άλλα ωραία- επιχειρεί να αποδομήσει το μόνο σύστημα πρότυπων σταθερών εργασιακών σχέσεων, επιχειρεί να αποδομήσει το πλέον συντεταγμένο σύστημα εργασιακών σχέσεων που είναι το δημόσιο, με φυσικό επακόλουθο -αφού και ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει πια κανένα σημείο αναφοράς- την απόλυτη προσαρμογή της εργασίας και την απόλυτη υποταγή των εργαζομένων στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς, μακριά από προστασία και συλλογικές ρυθμίσεις.

Απώτερος στόχος, όπως ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται είναι η πλήρης αποδόμηση του όποιου κοινωνικού κράτους έχει απομείνει.

Ο επικρατέστερος όλων των νόμων, θα είναι αυτός της αγοράς και των αναγκών που αυτή παράγει. Και το σύστημα αυτό, για το οποίο επαιρόμασταν προεκλογικά σαν ΠΑΣΟΚ ότι δεν του χρωστάμε, έτρεξε να στηρίξει και να υπερθεματίσει. Χρυσοί κονδυλοφόροι και βαθυστόχαστοι αναλυτές, εραστές της διαφάνειας, της εντιμότητας και της αξιοκρατίας, αυτοί οι κατ’ επάγγελμα μοχθούντες στην παραγωγή εθνικού πλούτου, απέδειξαν το αντιπαραγωγικό και το διεφθαρμένο του δημόσιου τομέα, εστιάζοντας ακριβώς εκεί, στην προστασία των εργασιακών σχέσεων και την κοινωνική αξιοπρέπεια του εργαζομένου.

Και θα ήθελα εδώ, να επισημάνω και να υπενθυμίσω και την ιδιαίτερη σχέση και θέση που πολιτικά εννοείται είχαμε εμείς όσον αφορά τη γυναίκα στο ΠΑΣΟΚ. Η γυναίκα, εκτός παραγωγικής διαδικασίας, η νοικοκυρά όπως μερικές φορές καταδεκτικά την προσφωνούμε, απέκτησε ταυτότητα επί ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ ήταν που με πολιτικούς όρους, ανέλυσε και ανέδειξε το ρόλο της στην παραγωγική διαδικασία της ελληνικής οικονομίας, προτείνοντας ακόμα και τη συνταξιοδότησή της. Η αγρότισσα απέκτησε ταυτότητα και αξιοπρέπεια ισοτιμίας επί ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ ήταν που αναγνώρισε την προσφορά της στην ελληνική ύπαιθρο και της απένειμε σύνταξη.

Η εργαζόμενη μητέρα απέκτησε αυτοπεποίθηση και σιγουριά επί ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ ήταν που με σειρά παρεμβάσεων και νόμων υπερηφανευόταν γι’ αυτό το δίχτυ προστασίας της μητρότητας, αλλά και αναγνώρισης και καταξίωσης του ιδιαίτερου ρόλου της εργαζόμενης μητέρας, στη διατήρηση και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν που υπερηφανευόταν ότι η πολιτική του φιλοσοφία, η σοσιαλιστική του αντίληψη, για το ποια κοινωνία ήθελε, ήταν αυτή που του επέτρεψε σαν εξουσία, σαν Κυβέρνηση να υλοποιήσει ώριμα αιτήματα αγώνων και χρόνων του λαϊκού κινήματος, όσα δηλαδή κερδήθηκαν με αγώνες χρόνων.

Κάποιοι πιστεύουν, ότι μπορούν να τα εξαφανίσουν με μερικά άρθρα ενός νομοσχεδίου. Θα μπορούσα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να αναφερθώ και σε προβλήματα που θα διαπιστώσουμε και στο μέλλον, αλλά και άμεσα εξαιτίας αυτού και μόνο αυτού του άρθρου. Από το μεγάλο δημογραφικό θέμα που θα προκύψει, ως την εξοντωτική καθημερινότητα, μίας εργαζόμενης μητέρας, νοικοκυράς, που το ξεχνάνε όλοι αυτό, που χωρίς καμμία υποστήριξη υποδομών και υπηρεσιών από την πολιτεία, θα δουλεύει μέχρι να εξήντα πέντε της χρόνια.

Και είναι φυσικά αθλιότητα να μιλάμε για απελευθέρωση. Εγώ ξεκάθαρα, μιλάω για υποδούλωση, γιατί η απελευθέρωση έρχεται μόνο με όρους διάκρισης και σεβασμού του ρόλου των γυναικών στην αναπαραγωγή και στη συνοχή της κοινωνίας και όχι με τη λογική του σκληρού ανταγωνισμού που επιβάλλει η αγορά.

Σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή σαν αυτή και όταν διαχειρίζεσαι τόσο πολύπλοκα και ευαίσθητα ζητήματα, το δίλημμα μπαίνει επιτακτικό, ή είσαι με την κοινωνία ή θα πας με την αγορά.

Η Κυβέρνηση σε μία τέτοια κρίσιμη στιγμή, σε μία τέτοια κρίση, την κρίση της ίδιας της αγοράς, αντί να παρέμβει στις παθογένειες της αγοράς, αντί να αναδιανείμει τον πλούτο, όπως διατείνεται ότι έχει σχέδιο, επενδύει στη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού. Και βέβαια, η τόσο ακραιφνής υποστήριξη της αγοράς, η τόσο ακραιφνής επένδυση στον πόλεμο της μίας κοινωνικής ομάδας έναντι της άλλης, σημαίνει και την πλήρη διάλυση του κοινωνικού ιστού. Και σ’ αυτήν την εξέλιξη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το τίμημα θα είναι βαρύ.

Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.
........

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »