Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Το πρόβλημα των ναρκωτικών

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2007

Συζήτηση επί της Εκθέσεως της Διακομματικής Επιτροπής: «Για τη μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών»

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δυστυχώς η πρώτη μου τοποθέτηση στην Ολομέλεια έμελλε να είναι στο θέμα των ναρκωτικών, το μέσο με το οποίο εξοντώνεται φυσικά και κοινωνικά ένας άνθρωπος και ταυτόχρονα παραλύουν ολόκληρες οικογένειες.
Ας μου επιτραπεί να τολμήσω να πω ότι δυστυχώς όλοι μας, και εδώ στη Βουλή και ως γονείς, αλλά και ως προϊόντα αυτής της συγκεκριμένης κοινωνίας καλούμαστε να γίνουμε, στην καλύτερη περίπτωση, διαχειριστές του κοινωνικού αυτού φαινομένου. Στη χειρότερη δε περίπτωση, συμπεριφερόμαστε σαν εθελότυφλοι πολίτες, που πιστεύουμε ότι το πρόβλημα βρίσκεται μακριά από εμάς.
Το χειρότερο, όμως, θα είναι εάν οι πολιτικοί καθησυχάσουμε τη συνείδησή μας διαβάζοντας αριθμούς που μπορεί να λένε το έργο μας ή οι παρεμβάσεις μας ή οι γραμμές άμυνάς μας φέτος πήγαν καλύτερα από πέρσι.
Ας μου επιτραπεί εδώ να διευκρινίσω τι εννοώ, λέγοντας ότι καλούμαστε να διαχειριστούμε το πρόβλημα. Είναι η γνωστή ιστορία με τον πρίγκιπα της εποχής μας, που στα δώδεκα του χρόνια είχε μπουχτίσει τα πάντα και το μόνο που του έδινε χαρά ήταν να δένει τις γάτες και να τους βγάζει τα μάτια. Ακραίο παράδειγμα, αλλά λυρικά καταδεικτικό της κοινωνίας, που παράγει το σύστημα που ζούμε, καθώς όλος ο πονοκέφαλος και όλη η εξυπνάδα του ξοδεύεται στο πώς να δημιουργεί καινούριες ανάγκες στους ανθρώπους. Το συστατικό της ραχοκοκαλιάς του είναι η χρήση, η αφθονία, η κατανάλωση και ο ευδαιμονισμός.
Για την τρέχουσα αγωγή, ακόμα και την εκπαιδευτική, ευτυχία του ανθρώπου σημαίνει να σπαταλά συνεχώς για να καλύπτει ανάγκες, που οι πλείστες είναι τεχνητές. Και εδώ εντοπίζεται το «λογικό παράλογο» που γίνεται τραγικό στοιχείο στη ζωή μας, είναι η εμπλοκή μας στο φαύλο κύκλο. Ικανοποίηση των απαιτήσεων, ίσον αύξηση των αναγκών. Η ικανοποίηση του περιττού θα αυξάνει αναγκαία τη βουλιμία του ανθρώπου. Αυτή η προϊούσα αύξηση της τάσης να χρησιμοποιούμε τα αγαθά, που παλιά την είχε ιστορήσει ο μύθος με το άπατο πιθάρι των Δαναΐδων, σήμερα περιγράφεται με την καταφυγή στα ναρκωτικά και τα άλλα παραισθησιογόνα. Και τελικά τα ναρκωτικά δίνουν τη λύση με το θάνατο του χρήστη. Αυτό είναι το σύστημα μέσα στο οποίο ζούμε όλοι μας. Και όσο είναι βέβαιο πως οι θιασώτες αυτού του συστήματος έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη, άλλο τόσο είναι αναγκαίο όλοι εμείς, οι κοινωνοί της σκέψης ότι αυτό το σύστημα είναι πολύ κακό για να είναι οριστικό, να μην ξεχνάμε ούτε στιγμή την ευθύνη μας για τη μη οριστικοποίησή του, γιατί «καλό κ'αγαθό» και συνάμα ηθικό είναι να οραματιζόμαστε και να παλεύουμε για μια άλλη κοινωνία, αλλά μέχρι τότε θα έχουν χαθεί χιλιάδες χρήστες και θα έχουν παροπλιστεί εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως νέοι.
Τι μπορούμε, λοιπόν, να διαχειριστούμε μέσα σ' αυτό; Τι κάνουμε; Αύξηση των κέντρων αποτοξίνωσης και απεξάρτησης; Σαφώς, σε κάθε πόλη, με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, με μεγαλύτερη έμφαση στο επιστημονικό προσωπικό, με ισχυρότερη παρέμβαση στη φάση της κοινωνικής επανένταξης. Αυτό, όμως, δεν παύει να ακουμπά μια μικρή μερίδα χρηστών, αυτών που έχουν αποφασίσει, που θέλουν να προσπαθήσουν να ξαναβρούν τη ζωή τους.
Νομιμοποίηση κάποιων ουσιών με στόχο την πάταξη ενός μέρους του εμπορίου; Πέραν της προβληματικής, κατά την άποψή μου, διάκρισης μεταξύ μαλακών και σκληρών, η παρασιτική οικονομία βρίσκει πάντα ένα τρόπο ανάπτυξης και ισχυροποίησης. Άλλωστε, πάντα, δυστυχώς, η αγορά βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους θεσμούς και διαθέτει τη δύναμη να παράγει διαρκώς νέα προϊόντα. Και πάντως, σίγουρα με τη νομιμοποίηση κάποιων ουσιών, ο στόχος δεν είναι ούτε η πρόληψη ούτε η καταστολή. Και τούτο αποδεικνύεται στις χώρες που το έχουν εφαρμόσει χρόνια τώρα.
Εκπαιδευτική ή παιδευτική αγωγή, ενίσχυση της γνώσης, ενίσχυση της πρόληψης; Σαφώς. Με ακριβέστερο και αποδοτικότερο σχεδιασμό, με χρησιμοποίηση επιστημονικού προσωπικού και κυρίως με την εκ βάθρων αλλαγή της λογικής του εκπαιδευτικού συστήματος, με πρόταγμα τη δημιουργία αυτόνομων ανθρώπινων μονάδων μέσα σ' ένα πανανθρώπινο κοινό άτομο και όχι ένα συμπαγές παγκόσμιο άτομο αριθμών, χωρίς όνομα και χωρίς διάκριση. Μόνο που ακόμη και αυτό αφορά κατ' αρχήν σε όσους δεν έχουν μπει στο μονόδρομο της χρήσης και σε κάθε περίπτωση είναι το αιτούμενο, το ιδεατό και όχι το υπαρκτό και το πραγματικό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλό, χρήσιμο και πέρα για πέρα αναγκαίο είναι να επεξεργαζόμαστε θέσεις για το πώς δεν θα μπουν και άλλοι μέσα στο τεχνητό παράδεισο, που έχει προδιαγεγραμμένη ημερομηνία λήξης, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να δούμε τι γίνεται με τους χιλιάδες χρήστες στη χώρα μας.
Γίνομαι, όπως πολλοί από εσάς, αποδέκτης καθημερινών αδιεξόδων, τόσο από τους ίδιους τους χρήστες, όσο και από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Στο επίκεντρο του προβληματισμού αυτών των ανθρώπων και η πρώτη κουβέντα στα χείλη τους -μη γελιόμαστε- είναι: «Λιώνει, τι να του δώσω, με τι χρήματα, καταστραφήκαμε, δεν μπορούμε άλλο».
Η πρότασή μου; Να νομιμοποιήσουμε τους χρήστες, τους χρήστες, όποιας ηλικίας νοσούν και είναι η μοναδική κατηγορία ανθρώπων που νοσούν και δεν αντιμετωπίζονται ως νοσούντες, τόσο στο επίπεδο της ψυχιατρικής και ψυχολογικής, τόσο στο καθαρά ιατρικό επίπεδο όσο και στο κοινωνικό επίπεδο.
Εάν αποφασίσουμε να αντιμετωπίσουμε το χρήστη ως πάσχοντα με την ίδια λογική που το σύστημα περιθάλπει το διαβητικό και με την αντίστοιχη βαρύτητα εννοείται, θα μπορούσα-με να ελπίσουμε ενδεικτικά σε μερικά άμεσα αποτελέσματα,όπως καταγραφή του πραγματικού αριθμού των χρηστών και παροχή ιατρικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας, που σημαίνει αύξηση της προσδοκίας απεξάρτησής τους, μείωση έως και εξάλειψη των παθήσεων, όπως είναι το βία και η ηπατίτιδα, που προέρχονται από τις συνθήκες λήψης των ναρκωτικών ουσιών και που η αντιμετώπισή τους βαρύνει ιδιαιτέρως το ελληνικό δημόσιο.
Οικονομική προστασία των οικογενειών που στους κόλπους τους έχουν χρήστες και διασφάλιση της στοιχειώδους προσωπικής αξιοπρέπειας του χρήστη. Αποκατάσταση των σχέσεων του χρήστη με την οικογένειά του, αλλά και την πολιτεία. Η απενοχοποίηση του χρήστη από φορτισμένους όρους, όπως «κλεφτρόνι», αλλά και της οικογένειάς του είναι ο δρόμος για την πλέον ομαλή απεξάρτηση, αλλά και επανένταξη. Μείωση έως και πάταξη του ειδικού εμπορίου ναρκωτικών, αυτού που κοινώς ονομάζουμε «βαποράκια». Η υιοθέτηση αυτής της θέσης σημαίνει ότι βάζουμε στόχους που μπορεί να έχουν αρκετό βάθος χρόνου, αλλά που προοιωνίζουν ελπιδοφόρα αποτελέσματα.
Κύριοι συνάδελφοι, τα ανθρώπινα κορμιά στις πλατείες των γειτονιών είναι οι «άρρωστοι», είναι οι «χολεριασμένοι» της σύγχρονης κοινωνίας, που εμείς οι ίδιοι τους θεωρούμε απόβλητους. Και μάλιστα, όχι γιατί υπάρχει κίνδυνος να μολύνουν τον υγιή ιστό της κοινωνίας, αλλά γιατί, ενώ είναι αντιπαραγωγικοί, δηλαδή περιττοί για την οικονομία, την επιβαρύνουν κιόλας. Και μάλιστα, ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός ιατρικής κάλυψης και ψυχοκοινωνικής φροντίδας ...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ, κυρία Σακοράφα, να ολοκληρώσετε.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή είναι η πρώτη φορά, ίσως θα μπορούσατε να είστε λίγο πιο ανεκτικός.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Με όλη την κατανόηση που δείχνω για την παρθενική ομιλία σας εδώ, επειδή και στους άλλους συναδέλφους ένα λεπτό είχε δοθεί, θα σας παρακαλέσω να ολοκληρώσετε. Δείτε την φράση με την οποία ολοκληρώνετε, για να προλάβουν να μιλήσουν και οι συνάδελφοι που με πολλή υπομονή παρακολουθούν τη συζήτηση. Σας παρακαλώ να ολοκληρώσετε.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Ευχαριστώ πολύ.
Σε κάθε περίπτωση, τα ναρκωτικά σήμερα οδηγούν στην ψυχολογική αθλιότητα των χρηστών και την οικονομική εξόντωση των οικογενειών τους. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ευνομούμενη πολιτεία, κατά τη δική μου άποψη, με κοινωνικό πρόσωπο σημαίνει ότι το νερό που τρέχει στο ποτάμι αναλαμβάνει να καθαρίζει, εκ μέρους όλων αυτών, αυτά που δεν μπορούν. Η επίκληση της όποιας οικονομικής δυσπραγίας από τη μεριά της πολιτείας για τους χρήστες και τις οικογένειές τους είναι σαν το νερό στη λίμνη. Εκεί η λάσπη, εκεί οι πέτρες, εκεί οι κάκτοι, εκεί τα θύματα των δικών μας επιλογών.
Ευχαριστώ πολύ.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συζήτηση για την έκθεση της Επιτροπής του '18 για την πΓΔΜ