Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Κρατικός προϋπολογισμός 2008

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2007

Συζήτηση και ψήφιση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: « Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2008 »

.....

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ο Προϋπολογισμός του κράτους θα έπρεπε να αξιολογείται με βάση τις προτεραιότητες που θέτει και την εγκυρότητα των προβλέψεων που περιλαμβάνει. Θα έπρεπε να αξιολογείται από τις επιπτώσεις της εφαρμογής του στην οικονομική ανάπτυξη και κυρίως από το πόσο όλα αυτά αντανακλώνται στην κοινωνία. Και αυτό γιατί ο Προϋπολογισμός δεν είναι μία λιτανεία αριθμών που παρελαύνει και επιδεικνύεται δεξιοτεχνικά από τους συντάκτες του, αλλά είναι η καθημερινότητα του εργαζόμενου, του χαμηλοσυνταξιούχου, του άνεργου, του αγρότη, των δύο εκατομμυρίων συμπολιτών μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, της γυναίκας που δουλεύει και ταυτόχρονα μεγαλώνει τα παιδιά της, της νεολαίας των 700 ευρώ, των ελληνικών οικογενειών που θέλουν να εμπιστεύονται τη δημόσια υγεία και την παιδεία.
Είναι αυτός ο λόγος που η πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής για τη συζήτηση του Προϋπολογισμού είναι δείκτης βαθιάς δημοκρατικής ευθύνης και πλούσιας κοινωνικής ευαισθησίας, κυρίως όμως δείκτης σοσιαλιστικής ηθικής. Η πολιτική πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ώστε η συζήτηση να ξεκινά πολύ νωρίτερα προκειμένου να υπάρχει μεγάλο περιθώριο διαλόγου κυρίως με τους κοινωνικούς φορείς αντανακλά εκείνο το κομμάτι της σοσιαλιστικής μας ταυτότητας που λέει ότι τα νούμερα δεν μπορούν να αντιστρατεύονται την κοινωνική πραγματικότητα και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για το «παραμύθιασμα» των πολιτών. Πρέπει κυρίως να πάψει η παράθεση αριθμών και κωδικών, να πάψει να είναι προϋπολογισμός εκείνο το κείμενο το προσεγγίσιμο από ελάχιστους φωτισμέ-νους προκειμένου τα χρέη να βαφτίζονται ανάπτυξη, τα ελλείμματα δημοσιονομική εξυγίανση, η φορολογική επιδρομή μείωση των φόρων.
Αυτή η συζήτηση στα γρήγορα, χωρίς εκτεταμένη αποτίμηση των πεπραγμένων, αν συνδυαστεί με το περιβάλλον μέσα στο οποίο κατατίθεται ο νέος Προϋπολογισμός ο οποίος χαρακτηρίζεται από πλασματική δημοσιονομική εξυγίανση και από προσωρινότητα λόγω της κρυφής ατζέντας, δίνει την τέλεια «συνταγή», αυτήν τη «συνταγή» με βάση την οποία επιδιώκει πάντα να «μαγειρεύει» ο νεοφιλελευθερισμός.
Βέβαια από τη Νέα Δημοκρατία δεν περιμέναμε κάτι άλλο. Οι «κορώνες» της περί κοινωνικού κέντρου και περί λαϊκής δεξιάς μπορεί να έπεισαν για λίγο ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας, αλλά οι πολιτικές ψευδαισθήσεις δεν κρατούν για πολύ. Αυτό άλλωστε εκδηλώθηκε με τον πιο οριστικό τρόπο για την Κυβέρνηση με τη μεγαλειώδη αντίσταση των εργαζομένων στην απεργία της προηγούμενης Τετάρτης αυτό αποτελεί και την πρώτη μεγάλη ήττα της Κυβέρνησης μετά τις εκλογές, την πρώτη μεγάλη κοινωνική «ρωγμή» στο ψευδεπίγραφο της συνοχής και ανοχής του λαού που προσπαθείτε να προβάλετε.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι και στον Προϋπολογισμό και στο ασφαλιστικό και στην Ολυμπιακή και στον Ο.Τ.Ε. και στην παιδεία και στην υγεία δεν θα πάτε μόνοι σας, κύριοι της Κυβέρνησης, γιατί και κίνημα μαχητικό υπάρχει και ΠΑ.ΣΟ.Κ.-φραγμός στα σχέδιά σας υπάρχει και κοινωνική αριστερά υπάρχει. Δεν θα πάτε μόνοι σας γιατί ο Προϋπολογισμός του 2008 χαρακτηρίζεται από οκτώ τουλάχιστον «θανάσιμα αμαρτήματα», «θανάσιμα» για τους πολίτες, καθώς δημιουργεί την κοινωνία των «αθλίων» του 21ου αιώνα, αλλά και για την ίδια την Κυβέρνηση, καθώς η όξυνση της κοινωνικής κρίσης που δημιουργείτε σηματοδοτεί το τέλος ακόμη κι εκείνων των ελάχιστων κοινωνικών αποθεμάτων που διαθέτει ο νεοφιλελευθερισμός.
Εξηγούμαι αναλυτικά: Είναι ένας Προϋπολογισμός σκληρής λιτότητας και απροκάλυπτης διεύρυνσης των εισοδηματικών ανισοτήτων με αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις που ούτε την πραγματική άνοδο των τιμών καλύπτουν, ούτε ενσωματώνουν κάποιο μέρισμα από την αύξηση του Α.Ε.Π..
Συμπέρασμα; Ο μισθός μας δίνεται για να φάμε, για να ντυθούμε, για να στεγαστούμε, για να αγοράσουμε τα βιβλία μας, για να πάμε σινεμά, θέατρο, γήπεδο. Μας δίνεται για να στηρίξουμε τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας, για να ικανοποιήσου-με τις βασικές μας ανάγκες. Όσο πιο μικρός είναι ο μισθός μας, τόσο συρρικνώνονται οι ανάγκες μας στις άκρως βασικές. Η λογική του νεοφιλελευθερισμού υπήρξε πάντα η συρρίκνωση των αναγκών, η εξουθένωση των πολλών.
Αυτός είναι ένας Προϋπολογισμός ακρίβειας. Όχι μόνο δεν προβλέπει μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά την τροφοδοτεί. Ενδεικτική είναι η δυσβάσταχτη για τα ελληνικά νοικοκυριά πρόσφατη αύξηση στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η., αλλά και η άνιση θεσμοθέτηση του επιδόματος θέρμανσης, μέτρο για το οποίο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. καταθέτει πρόταση νόμου για τρίτη συνεχή χρονιά.
Συμπέρασμα; Η Νέα Δημοκρατία απαντά απροκάλυπτα και κυνικά στην ερώτηση «τι μου επιτρέπεται να ελπίζω». Τίποτα. Ο Πρωθυπουργός ως άλλος Σαρκοζί προγράφει ανθρώπους, δια-γράφει ζωές, καταγράφει το αληθινό του πρόσωπο.
Ο Προϋπολογισμός του 2008 είναι ο πιο ταξικά «φορομπηχτικός» από την πτώση της χούντας και αυτό γιατί απλά το κύριο βάρος πέφτει στους έμμεσους φόρους οι οποίοι θα αυξηθούν κατά 13,9%. Στον τομέα των άμεσων φόρων είναι σχεδόν διπλάσια η φορολόγηση του εισοδήματος των εργαζομένων έναντι αυτής των κερδών. Ταυτόχρονα ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας καταργείται και αντικαθίσταται από ενιαίο φόρο ακινήτων. Εκεί που πλήρωναν ειδικό φόρο μερικοί μεγαλοϊδιοκτήτες, θα πληρώνουν τώρα οι πάντες. Αποτέλεσμα; Αύξηση του φόρου στην περιουσία κατά 275%, ενώ η μεγάλη φοροδιαφυγή παραμένει στο απυρόβλητο απολαμβάνοντας ένα καθεστώς προκλητικής ασυλίας που αγγίζει τα όρια ενός ακόμα σκανδάλου.
Οι μεγάλοι χαμένοι παραμένουν τα νοικοκυριά που θα επιβαρυνθούν με την αύξηση των αντικειμενικών τιμών με τις νέες αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων, με την επερχόμενη αύξηση του Φ.Π.Α.. Συμπέρασμα; Είναι χαρακτηριστικό νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας να επικαλείσαι μείωση των φόρων όταν τόσο απροκάλυπτα αφήνεις εκατομμύρια απροστάτευτους στη λαίλαπα της φοροεπιδρομής.
Ο Προϋπολογισμός του 2008 σκόπιμα υπονομεύει την κοινωνική ασφάλιση, γι' αυτό και δεν προβλέπει σχέδιο απόδοσης στο Ι.Κ.Α. των συσσωρευμένων χρεών. Ο Προϋπολογισμός αυτός συνδέεται άμεσα με την πρόθεση της Κυβέρνησης να ενοποιήσει ταμεία χωρίς διάλογο, χωρίς αναλογιστικές μελέτες. Συνδέεται με την επιχειρούμενη αναθεώρηση των βαρέων και ανθυγιεινών, με την αύξηση ορίων ηλικίας και την ταυτόχρονη μείωση των συντάξεων και αύξηση των εισφορών. Συμπέρασμα; Ο νεοφιλελευθερισμός των μικροαστικών αναψυκτηρίων σαρώνει στο πέρασμά του κοινωνικές κατακτήσεις χρόνων, για να στρέψει το σύνολο της κοινωνίας στο γνήσιο τέκνο του, την ιδιωτική ασφάλιση.
Ο Προϋπολογισμός του 2008 είναι η χαριστική βολή στο σύστημα υγείας, αφού κάθε άλλο παρά αφήνει περιθώριο για την πολυδιαφημισμένη επανίδρυση του Ε.Σ.Υ.. Είναι ενδεικτικό πως από τις δεκατεσσερισήμισι χιλιάδες προσλήψεις που εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας, τα κονδύλια αρκούν για λιγότερες από επτακόσιες. Στον αέρα βρίσκεται και το νέο σύστημα εφημεριών, αφού τα κονδύλια υπολείπονται δραματικά ακόμη και από τις περσινές ανάγκες. Συμπέρασμα; Αυτό που εσείς, κύριε Αλογοσκούφη, ονομάζετε υπομειδιώντας κατάλοιπο της δεκαετίας του '80, τη δημόσια υγεία δηλαδή, εμείς το ονομάζουμε κατάκτηση. Η παράταξή σας πολέμησε λυσσαλέα το Ε.Σ.Υ., αλλά και όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού.
Ο Προϋπολογισμός του 2008 αγνοεί την παιδεία, αφού το Υπουργείο Παιδείας καλείται να κινηθεί χωρίς πρόσθετες πιστώσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και με κονδύλια ύψους μόλις 3,1%. Πέραν, όμως, των ισχνών δαπανών που δια-θέτετε για την παιδεία, φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεστε και τη στοιχειώδη υποχρέωσή σας. Η παιδεία είναι καζάνι που βράζει. Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα συγκλονίζεται και εσείς δεν ακούτε. Δεν ακούτε τους μαθητές των κοντέινερς, τους φοιτητές των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., τους καθηγητές και τους δασκάλους του βασικού μισθού. Τους καταγράφετε μόνο ως εχθρούς της μεταρρυθμιστικής σας δίνης. Μέγα συμπέρασμα; «Μέγα σκότος και έρημος» κατά Διονύσιο Σολωμό, ακριβώς το τοπίο που έχει ανάγκη η συντηρητική επιβίωση.
Ο Προϋπολογισμός του 2008 αντιμετωπίζει αναλόγως απαξιωτικά και τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Μειώνει και εκεί τα κονδύλια. Η Κυβέρνησή σας θα παραμείνει στην ιστορία, αφού μετά τα κάποια δεντράκια που κάηκαν στον Κρόνιο Λόφο, είστε η Κυβέρνηση που κόβει τις συντάξεις των καλλιτεχνών, που βάζει λουκέτο στην ορχήστρα «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ», ένα λουκέτο άκρως ενδεικτικό της συνολικής σας αντίληψης για το ζωντανό πολιτισμό, τον παραγόμενο πολιτισμό, τον ελληνικό πολιτισμό. Είστε η Κυβέρνηση που καταφέρατε μέσα σε μόλις τρία χρόνια, να απαξιώσετε όσα όλος ο ελληνικός λαός έκτισε και πέτυχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Όσα Ολυμπιακά Ακίνητα δεν προλάβατε να εκποιήσετε, ερημώνουν και καταστρέφονται. Για ολυμπιακή προετοιμασία καλύτερα ας μην κάνουμε λόγο. Μόλις προχθές τα ακούσατε από τους πρωταθλητές μας. Εάν ψάξουμε δε για κονδύλια που αφορούν στο μαζικό και σχολικό αθλητισμό θα κατανοήσουμε απόλυτα την άποψη της Κυβέρνησης. Είναι μηδενικά. Συμπέρασμα; Πολύ βολικό για σας θα ήταν να ίσχυε αυτό που είπε ο Ρουσσώ: «Κάθε λαός δεν είναι τίποτε άλλο, παρά αυτό που τον κάνει το είδος της διακυβέρνησής του». Μόνο που ο λαός όταν χρειαστεί, υπερβαίνει και την ποιότητα και τις προθέσεις της ίδιας της εξουσίας του. Αφήνω σκοπίμως για το τέλος τις δαπάνες που προβλέπει ο νέος Προϋπολογισμός για το περιβάλλον. Για τον τομέα του περιβάλλοντος το 2008 δεν προβλέπονται καθόλου πόροι. Αιδώς, κύριοι! Παραδίδετε στα παιδιά μας καμένη την Αρχαία Ολυμπία, την Εύβοια, τη Χαλκιδική, την Πάρνηθα, με μόνη σας έγνοια να αποσοβήσετε πρόσκαιρα τις εκλογικές συνέπειες αυτού του περιβαλλοντικού ολέθρου. Συμπέρασμα; Το έγκλημα έχει πολλά εργαλεία, αλλά η αδιαφορία είναι η λαβή που ταιριάζει σε όλα.
Κύριοι της Κυβέρνησης, είστε συνεπείς στην υποστήριξή σας απέναντι στους έχοντες και κατέχοντες. Είστε ακόμη συνεπείς και στη συνήθη τακτική της συντηρητικής παράταξης, στην έλλειψη πολιτικής ειλικρίνειας. Εκθέτετε σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής δοκιμασίας, σε συνθήκες κοινωνικής φτώχειας τα μικρομεσαία και λαϊκά στρώματα, στα οποία απευθυνθήκατε προεκλογικά. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προασπιζόμενο μια άλλη κοινωνία καταψηφίζει τον βαθύτατα αντιλαϊκό Προϋπολογισμό του 2008. Άλλωστε, ο καθένας ανάλογα με την πολιτική του ταυτότητα, επιλέγει και το πώς υπερασπίζεται τους πολίτες.
Ευχαριστώ

............ 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »