Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Δημοψήφισμα για το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης

Τετάρτη, 2 Απριλίου 2008

Συζήτηση και λήψη απόφασης επί της προτάσεως που υπέβαλαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κ. Αλέξανδρος Αλαβάνος, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, κ. Γεώργιος Παπανδρέου, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Αλέκα Παπαρήγα, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης και οι Βουλευτές των κομμάτων τους, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο ψηφισμένο νομοσχέδιο του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας: «Διοικητική και Οργανωτική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις»

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν ξέρω για ποια πυροτεχνήματα μιλούσε ο κύριος συνάδελφος προηγουμένως. Δεν ξέρω αν ήταν κόκκινα, πράσινα, κίτρινα, ένα πράγμα θέλω να του πω. Εμένα το δικό μου ταμείο, κύριοι συνάδελφοι, είναι το Τ.Ε.Β.Ε. και δεν προοιωνίζεται καλό το μέλλον μου και σαν το δικό μου μέλλον υπάρχουν πάρα πολλοί εκεί έξω που βρίσκομαι μαζί τους κάθε φορά που -και δεν είναι πεντακόσιοι και χίλιοι που είπε ο κύριος συνάδελφος προηγουμένως, κ. Τζαμτζής, ήταν χιλιάδες στις δύο μέρες της απεργίας-αγωνιούν για το αύριό τους και μάλιστα το αύριο σε μέρες που είναι πάρα πολύ δύσκολες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ενεργοποίηση του άρθρου 44 του Συντάγματος, βάσει του οποίου σύσσωμη η Αντιπολίτευση ζητά τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό, έχει πέντε σημαντικές παραμέτρους: Πρώτη είναι αυτή που προκύπτει από το ίδιο το Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο, δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά.
Δεν μπορώ να φανταστώ σοβαρότερο κοινωνικό ζήτημα από τον κοινωνικό εφιάλτη που δημιουργεί για την ελληνική κοινωνία και τους Έλληνες πολίτες αυτό το νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο που ακυρώνει ουσιαστικά την υγειονομική περίθαλψη για εκατοντάδες χιλιάδες ελαστικά και περιστασιακά εργαζόμενους και μετανάστες, ένα νομοσχέδιο που αυξάνει τα όρια ηλικίας σε όσους εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά, σε όσους έχουν συμπληρώσει τριάντα πέντε χρόνια ασφάλισης, στις μητέρες με ανήλικο παιδί και στις τρίτεκνες, ένα νομοσχέδιο που εξακοντίζει τους νέους στην πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης πολύ πάνω από τα εξήντα πέντε χρόνια, που περιορίζει δραστικά τις πρόωρες συντάξεις, ένα νομοσχέδιο που συρρικνώνει δικαιώματα και ισοπεδώνει προς τα κάτω τις παροχές, ώστε το κράτος να μη χρειαστεί να καταβάλει επιπλέον χρήμα-τα, ένα νομοσχέδιο που εισάγει το νέο δόγμα ότι πρόοδος είναι να δουλεύεις, να δουλεύεις και να δουλεύεις χωρίς να κατοχυρώνεις δικαιώματα, ένα νομοσχέδιο που δεν ακουμπά τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του κράτους έναντι των ταμείων, που δεν ακουμπά τους «κουμπάρους» και τα εκατομμύρια που χάθηκαν από την υπόθεση των ομολόγων, που δεν ακουμπά τους εισφοροδιαφεύγοντες και την ανασφάλιστη εργασία.
Συμπέρασμα πρώτο: Για το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα, γιατί δεν ρυθμίζει απλώς σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, αλλά απορυθμίζει απροκάλυπτα και μεθοδευμένα κοινωνικά δικαιώματα και κεκτημένα χρόνων.
Η δεύτερη παράμετρος είναι ότι το αίτημα αυτό διατυπώνεται από το σύνολο της Αντιπολίτευσης, που σημαίνει ότι εκφράζει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Εάν για την Κυβέρνηση δεν σημαίνουν τίποτε οι εκατόν πενήντα χιλιάδες απεργοί της 12ης Μαρτίου, για το αντιπροσωπευτικό μας σύστημα υπάρχει και άλλη ανάγνωση αυτού του αιτήματος. Στην κοινωνία είστε η μειοψηφία, κύριε Πρωθυπουργέ.
Συμπέρασμα δεύτερο: Για το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα, καθώς το απαιτεί η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Κάποτε η Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι σε μια δημοκρατία αξία δεν έχουν μόνο οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, αλλά και το 78,5% του ελληνικού λαού που στρέφεται εναντίον του νομοσχεδίου. Άλλωστε, οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες έχουν προβλεφθεί για τη σταθερότητα του τόπου και όχι για την αποσταθεροποίηση της κοινωνίας και όχι για την επιβολή αντιλαϊκών μέτρων και πολιτικών.
Η τρίτη παράμετρος έχει να κάνει με το πώς μια Κυβέρνηση νομιμοποιείται να επικαλείται τη νωπή εντολή του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να περνάει αυτό το νομοσχέδιο, όταν αυτή η εντολή ελήφθη από την πλευρά του Πρωθυπουργού, λέγοντας ψέματα στον ελληνικό λαό. Ψέματα είπε ο Πρωθυπουργός με τα περιβόητα προεκλογικά τρία «δεν». Και έρχεται σήμερα στη Βουλή και μας μιλάει για πλειοψηφίες. Οι πλειοψηφίες δεν οικοδομούνται με ψέματα και με παραπλάνηση του εκλογικού σώματος, κύριε Πρωθυπουργέ. Οι δημοκρατικές πλειοψηφίες χρειάζονται κοινωνικό έρεισμα και κατακτώνται στη βάση της ειλικρινούς σχέσης με το λαό.
Συμπέρασμα τρίτο: Για το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα, γιατί η λαϊκή εντολή που πήρε ο Πρωθυπουργός το Σεπτέμβριο σε καμία περίπτωση δεν αφορά την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, που φαλκιδεύει τη βούληση του ελληνικού λαού.
Η τέταρτη παράμετρος έχει να κάνει με το ρόλο της άμεσης δημοκρατίας, των κοινωνικών αιτημάτων και των κινημάτων σήμερα. Τι γίνεται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν διαπιστώνεται για σοβαρό κοινωνικό ζήτημα πλήρης διάσταση μεταξύ της Κυβέρνησης και της κοινωνίας; Τι γίνεται, κύριε Πρωθυπουργέ, όταν έχετε απέναντί σας το 78,5% της κοινής γνώμης; Τι γίνεται, κυρία Πετραλιά, με την αγρότισσα από τη Ζίτσα που λέει ότι είναι εξήντα πέντε χρονών, παίρνει 330 ευρώ σύνταξη και βλέπει το μέλλον του γιου της σε χειρότερη μοίρα από το δικό της;
Συμπέρασμα τέταρτο: Για το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα, γιατί ο τρόπος που ρυθμίζει το ασφαλιστικό είναι τόσο βαθιά αντικοινωνικός που η Κυβέρνηση βρίσκεται σε απόλυτη ρήξη με το σύνολο της κοινωνίας. Οι πολιτικές προθέσεις της Κυβέρνησης βρίσκονται σε απόλυτη σύγκρουση με τα αιτήματα του ελληνικού λαού.
Παράμετρος πέμπτη: Η πεμπτουσία της Δημοκρατίας είναι ο διάλογος και η ενημέρωση. Ξημερώματα, στις 3.00' και στις 4.00', επιχειρήσατε να περάσετε το νομοσχέδιο από τη Βουλή και οι κοινωνικοί φορείς που ήρθαν εδώ για να συμμετάσχουν σ' αυτό το προσχηματικό διάλογο της κ. Πετραλιά, μίλησαν για προχειρότητα και έλλειψη διαλόγου, για απουσία αναλογιστικών μελετών, για επιλογή διαδικασιών express.
Συμπέρασμα πέμπτον: Για το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα, γιατί τα σοβαρά νομοσχέδια που ρυθμίζουν ζωτικά κοινωνικά θέματα δεν περνούν στο σκοτάδι και με αντιδημοκρατικές διαδικασίες, αλλά με διάλογο, συζήτηση και ενημέρωση. Αυτά μόνο με διενέργεια δημοψηφίσματος μπορούν να διασφαλιστούν επί των ημερών σας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήρθε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή και μας είπε ότι για ένα τόσο σύνθετο νομοσχέδιο, ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να ψηφίσει με ένα «ΝΑΙ» ή με ένα «ΟΧΙ». Μπορεί, κύριε Καραμανλή, για ένα τόσο σύνθετο και κρίσιμο νομοσχέδιο ο λαός και οι κοινωνικοί φορείς να μένουν στο περιθώριο;
Επικαλείστε την πρόοδο, ενώ μας γυρίζετε στην εποχή της γερμανικής αυτοκρατορίας και στα λόγια του αρχιμάστορα της συντήρησης Μπίσμαρκ. Τα μεγάλα θέματα της εποχής μας δεν λύνονται με αποφάσεις της πλειοψηφίας, αλλά με σίδερο και αίμα. Επιτέλους, ο ελληνικός λαός και μπορεί και θέλει να έχει άμεσο λόγο και για τα σύνθετα και για κρίσιμα πράγματα που αφορούν τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών του.
Και επειδή όλες αυτές τις μέρες στη Βουλή ακούστηκαν διάφορα ευφυολογήματα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας για τις πρωτοβουλίες του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Στερείται τουλάχιστον πολιτικής ηθικής η άποψή σας περί κινήσεων εντυπωσιασμού, όταν ένας ολόκληρος λαός αντιστέκεται στην αντιασφαλιστική σας λαίλαπα. Και όταν μια κοινωνία είναι ανάστατη, δεν επιχειρείς να κερδίσεις τις εντυπώσεις. Τις παραγγελιές τις εκτελείς, τις παραγγελιές τις υπηρετείς, προ-κειμένου να της δώσεις φωνή εντός Βουλής, αυτήν τη φωνή που εσείς φιμώσατε.
Κλείνω, απευθυνόμενη στους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας και τους θυμίζω ότι εάν η αξία κάθε μεγάλου πολιτικού αποτελέσματος ήταν συνάρτηση μόνο της ψηφοφορίας στη Βουλή και όχι λαϊκών αγώνων, τότε ακόμα βόλτες στα ανάκτορα θα έκαναν και θα ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εντός και εκτός Βουλής αποτελεί το ρεύμα του κοινωνικού αγώνα και αναμετριέται καθημερινά με τα black out που επιφέρει η νεοφιλελεύθερη πολιτική σας. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως γνήσιο κίνημα βρίσκεται στα μέτωπα των αγώνων για να ανατρέψει μαζί με όλες τις δυνάμεις της κοινωνικής Αριστεράς το αντιασφαλιστικό χάος. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως δύναμη εξουσίας έχει ολοκληρωμένη πρόταση ασφαλιστικής βιωσιμότητας και κοινωνικής πρόνοιας. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως αυριανή κυβέρνηση θα καταργήσει τούτο το επαίσχυντο νομοσχέδιο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζουμε ότι βασική αρχή της προόδου είναι «ό,τι κερδήθηκε, πρέπει κάθε μέρα να ξανακερδίζεται με όρους πιο ποιοτικούς». Και η προσέγγισή μας απέναντι στο ασφαλιστικό αυτή είναι. Ό,τι με αγώνες και δικαιώσεις κέρδισε ο ελληνικός λαός για την εργασία του, είναι για μας το αναφαίρετο δικαίωμα πάνω στο οποίο θα οικοδομήσου-με τη λύση του μέλλοντος, μια λύση η οποία δεν θα διασφαλίζει μόνο τη βιωσιμότητα του συστήματος, αλλά και την κοινωνική του επάρκεια. Και αυτό δεν είναι απλώς υποχρέωση, αλλά πάγια αξία μας. Άλλωστε, ο καθένας μας ανάλογα με το τι πιστεύει, επιλέγει και τις αξίες που υπηρετεί και τον τρόπο που τις υπερασπίζεται.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »