Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Προστασία πολιτιστικών αγαθών

Πέμπτη, 3 Απριλίου 2008

Συζήτηση επί των άρθρων και των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού: «Μέτρα για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών και άλλες διατάξεις»
 

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα πολιτιστικά αγαθά αποτελούν εστίες αντίστασης στο εφήμερο, σημαντική παράμετρο διατήρησης της ιστορικής μνήμης και πύλες επικοινωνίας τόσο με την πνευματική λάμψη του αιώνιου όσο και με τους λαούς της παγκόσμιας κοινότητας. Η προστασία τους, λοιπόν, σαφώς είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, που δεν επιδέχεται κρίσεις και επικρίσεις μικροκομματικού χαρακτήρα, που δεν επιδέχεται μάχες χαρακωμάτων.
Όμως, πώς μπορεί κανείς να μη δει, να μη διαπιστώσει το αυτονόητο, αυτό που και ο κύριος Υπουργός Πολιτισμού επικαλέστηκε στην επιτροπή, ότι δηλαδή δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική στον πολιτισμό χωρίς χρήματα;
Και έρχομαι αμέσως στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου, στο οποίο περιγράφονται η αναδιάρθρωση και οι αρμοδιότητες του κάθε τμήματος της νέας διεύθυνσης τεκμηρίωσης και προστασίας πολιτιστικών αγαθών. Όπως προκύπτει - και ορθώς προ-κύπτει - η διεύθυνση αυτή, για να λειτουργήσει, έχει ανάγκη να υποστηριχθεί από υλικοτεχνική υποδομή και από υπηρεσίες υψηλού κόστους.
Στη δε αντίστοιχη λογιστική έκθεση, ξέρετε τι διαπιστώνουμε; Αυτό που είπε ο κύριος Υπουργός, ότι χρήματα δεν υπάρχουν, ότι τα κονδύλια είναι πενιχρά. Και αυτό στην πράξη μεταφράζεται και συμπυκνώνεται στην επισήμανση του εκπροσώπου των αρχαιολόγων στην επιτροπή κ. Αθανασούλη, ότι υπάρχει στην Ελλάδα νομός μ' έναν μόνο φύλακα στον αρχαιολογικό χώρο.
Ελάτε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, και απαντήστε μας πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, πέρα από το γνωστό εξορθολογισμό που επικαλείστε και που, όπως έχει αποδείξει, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου εξορθολογισμός είναι η επιχορήγηση των δικών μας παιδιών. Γιατί και εγώ συμφωνώ μαζί σας ότι πολιτισμός χωρίς χρήματα δεν γίνεται, ότι αυτή η διεύθυνση, για να λειτουργήσει έστω αποτρεπτικά του εγκλήματος, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, και όχι προληπτικά όπως θα έπρεπε, χρειάζεται σοβαρά κονδύλια. Εσείς, όμως, είστε Υπουργός, κύριε Λιάπη, και αυτή είναι η δική σας Κυβέρνηση που υπολήπτεται τόσο τον πολιτισμό και τα πολιτιστικά αγαθά!
Πείτε μας, λοιπόν, πώς θα προκύψουν αυτά τα κονδύλια. Αλλιώς, έχουμε κάθε δικαίωμα όχι μόνο να θεωρήσουμε το άρθρο 3 στον αέρα, αλλά και να αμφισβητήσουμε τις προθέσεις σας.
'Έρχομαι στο άρθρο 5, στο οποίο αναπαράγεται η γνωστή λογική. Και πάλι είναι ένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.. Εδώ το ζήτημα είναι και ποσοτικό, αλλά και ποιοτικό.
Κατ' αρχάς, δεν επαρκεί ένας αξιωματικός. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., που θα επανδρώσουν τη νέα διεύθυνση, δεν μπορούν να επιτελούν ουσιαστικό, παραγωγικό και αποτελεσματικό έργο, εάν δεν έχουν ειδικές γνώσεις για το αντικείμενο. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι για να κομίζουν ειδήσεις στην ηγεσία τους, αλλά για να συνεργάζονται με όλους τους συναρμόδιους φορείς. Και συνεργασία σημαίνει ειδική γνώση, διαρκώς εμπλουτιζόμενη, σημαίνει αποτελεσματικότητα και έργο, σημαίνει σοβαρότητα και οργάνωση, όπως έχει επιδείξει για παράδειγμα η Ιταλία με την οποία κάθε σύγκριση μας θλίβει.
Έρχομαι τώρα σε δύο άρθρα που αντανακλούν τη συνολική κυβερνητική σας πολιτική.
Έρχομαι στο άρθρο 8 κατ' αρχάς. Η επί τέσσερα χρόνια εμμονή σας να παρακάμπτετε το Α.Σ.Ε.Π. και να αυξάνετε την πολιτική σας πελατεία μέσω προσλήψεων συμβασιούχων είναι παρούσα. Στην παράγραφο 1β αναφέρεται ότι η κάλυψη των πέντε θέσεων του επιστημονικού προσωπικού θα γίνεται με την προκήρυξη θέσεων συμβασιούχων. Μάλιστα στην παράγραφο 2β αναφέρεστε και σε μία άλλη προσφιλή σας συνήθεια, αναφέροντας ότι για το επιστημονικό αυτό προσωπικό καταβάλλονται ειδικές αποδοχές.
Τι ακριβώς εννοείτε, κύριε Υπουργέ, και τι μας καλείτε να ψηφίσουμε; Την πρόσληψη πρόσθετων συμβασιούχων σ' ένα Υπουργείο, που ήδη είναι το πλέον επιβαρυμένο από συμβασιούχους με απολαβές θολές; Τι ακριβώς ψάχνετε; Πελάτες; Ομήρους; Μισθοφόρους;
Βέβαια, αυτή η Κυβέρνηση δεν αφήνει καμία ευκαιρία χαμένη, καμία ευκαιρία να πέσει κάτω που να μη θέσει το θέμα της άρσης των απορρήτων των επικοινωνιών, όπως κάνετε στο άρθρο 12.
Θέλετε να σας πω κάτι, κύριε Υπουργέ; Δεν σας εμπιστευόμαστε στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, στην προστασία των κεκτημένων των πολιτών. Ο προκάτοχός σας στο Υπουργείο, όταν ήταν Υπουργός Δημόσιας Τάξης, διέρρηξε απολύτως την όποια εμπιστοσύνη θα μπορούσαμε να επιδείξουμε. Και επειδή δεν σας εμπιστευόμαστε και επειδή το παραπάνω άρθρο μπορεί να αποτελέσει νομικό προηγούμενο για την άρση απορρήτου και σ' άλλες περιπτώσεις ήσσονος σημασίας αδικημάτων, είναι απαραίτητο να γίνει αλλαγή στο συγκεκριμένο άρθρο και το μέτρο της άρσης να θεσπίζεται μόνο για διακρίβωση αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο πολιτισμός είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση που δεν έχει ανάγκη μόνο από διαχείριση,αλλά κυρίως από πολιτικό προσανατολισμό σε ό,τι αφορά την παραγωγή του και το όραμα που ενσαρκώνει κι από πολιτική βούληση σε ό,τι αφορά την υποστήριξη και τη μετάδοσή του.
Σοβαρή πολιτιστική πολιτική είναι η προστασία, η γνώση και η μετάδοση όσων έχουν παραχθεί στους αιώνες των αιώνων, αλλά και υποχρέωση της πολιτείας είναι να ωθεί και να υποστηρίζει την παραγωγή πολιτισμού σε χρόνο ενεστώτα και μέλλοντα. Και είναι αυτός ο λόγος που απέχουμε τόσο πολύ σ' όλες μας τις προσεγγίσεις.
Από την Κυβέρνησή σας, όμως, απουσιάζει ακόμη και η ικανότητα της σοβαρής διαχείρισης. Δεν έχω χρόνο τεκμηρίωσης συνολικά επ' αυτού, οι πρόσφατες άλλωστε εξελίξεις στο Υπουργείο αποτελούν από μόνες τους τεκμήρια.
Καθρέφτης, όμως, αυτής της πρόχειρης και ελλιπούς διαχείρισης είναι και το σημερινό νομοσχέδιο, το οποίο αντιμετωπίζει το μείζον πρόβλημα των κινητών μνημείων στο στάδιο της επανάκτησής τους και στην καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και όχι στην αρχική προστασία τους, στο στάδιο, δηλαδή, πριν από την πράξη.
Επιστρέφουμε και πάλι, λοιπόν, στο θέμα της πολιτικής βούλησης και της χρηματοδότησης, καθώς αυτό το στάδιο σημαίνει ενίσχυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, εκσυγχρονισμό και χρήση νέων τεχνολογιών για την προστασία των αγαθών. Εκλαμβάνουμε το εν λόγω νομοσχέδιο ως το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η ηγεσία του Υπουργείου, για να αντιμετωπίσει το θέμα της αρχαιοκαπηλίας και μόνο στη βάση αυτή επί της αρχής συμφωνούμε, ανοίγοντας ένα πρώτο μικρό δρόμο για μία συνολική αντιμετώπιση, μία συνολική αντιμετώπιση που θεωρούμε αναγκαία και απαραίτητη, αλλά που δεν πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση έχει τη βούληση να σχεδιάσει και να υποστηρίξει.
Κύριε Υπουργέ, στο νομοσχέδιο αυτό αντιμετωπίζετε το ζήτημα της πρόληψης και της προστασίας χωρίς ευθύνη, χωρίς σχεδιασμό και, δυστυχώς, αντιμετωπίζετε το κρίσιμο ζήτημα της εκτεταμένης αρχαιοκαπηλίας ως απλό κρυολόγημα που προσπαθείτε να το θεραπεύσετε με ασπιρίνες, ενώ δυστυχώς έχει εξελιχθεί σε γενική πολιτιστική πνευμονία.
Σας ευχαριστώ.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »