Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Ελληνιάδα

Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2008

Συζήτηση επί της «Ετήσιας Εκθέσεως 2007» του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού
 

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κύριε Πρόεδρε, κατ' αρχάς να σας ευχαριστήσω γιατί μας δίνετε τη δυνατότητα ξεπερνώντας το καθορισμένο ωράριο να μπορέσουμε να μιλήσουμε. Επίσης να καλωσορίσω τους φίλους μας από το Σ.Α.Ε. στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Είναι περιττό να αναφερθούμε στο σημαντικό ρόλο του Απόδημου Ελληνισμού τόσο όσον αφορά το προς τα έξω πρόσωπο της Ελλάδας καθώς οι ομογενείς αποτελούν τη μεγαλύτερη δύναμη σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η Ελλάδα όσο και στην ενίσχυση της ίδιας της πατρίδας μας καθώς στους κόλπους του Απόδημου Ελληνισμού 'Ελληνες δεύτερης και τρίτης γενεάς πρωταγωνιστούν στις οικονομίες των χωρών που κατοικούν και στις επιστήμες στα γράμματα και στις τέχνες.
Και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να δούμε με ιδιαίτερη σοβαρότητα και προσοχή το μεγάλο κίνδυνο που απειλεί τον απόδημο, που είναι ο κίνδυνος της πλήρους αφομοίωσής του από τις χώρες υποδοχής. Και η πλήρης αφομοίωση των ομογενών δεύτερης και τρίτης γενιάς είναι ισχυρός κίνδυνος και απειλή όσο οι νέοι ομογενείς δεν συνδέονται με την πατρίδα.
Και επειδή κι από το Σύνταγμα προκύπτει η υποχρέωση του ελληνικού κράτους να μεριμνά για τη διατήρηση των δεσμών του Απόδημου Ελληνισμού με την πατρίδα, θα επαναφέρω στη δημόσια συζήτηση έναν ιδιαίτερα δυναμικό θεσμό αθλητικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, την «Ελληνιάδα», που θεσμοθετήθηκε επί των ημερών μας, πραγματοποιήθηκε μόνο μια φορά επίσης επί κυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ. και από εκεί και πέρα, δυστυχώς, εγκαταλείφθηκε και ατόνησε.
Και θα ήθελα να το επαναφέρω βασιζόμενη στην πίστη ότι ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι ιδανικοί τρόποι για να εκδηλωθεί, να εκφραστεί και να συσπειρωθεί ο Ελληνισμός, να προσελκυθεί και να αναδειχθεί η δυναμική της απόδημης νεολαίας ισχυροποιώντας παράλληλα το δεσμό της με την πατρίδα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τον Ιούνιο του 2003 που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η πρώτη «Ελληνιάδα», ουσιαστικά πραγματοποιήθηκε μια μεγάλης κλίμακας συνάντηση των απανταχού νέων Ελλήνων της ομογένειας. Ουσιαστικά σηματοδοτήθηκε η απαρχή μιας νέας επικοινωνίας της πατρίδας με τα εκτός Ελλάδος παιδιά μας, μιας επικοινωνίας η οποία με ευθύνη της Κυβέρνησης διακόπηκε, ενός θεσμού ο οποίος με ευθύνη της Κυβέρνησης απαξιώθηκε, μιας δράσης με πολιτιστικό και αθλητικό περιεχόμενο η οποία με ευθύνη της Κυβέρνησης ανακόπηκε.
Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, ζητάμε την επαναλειτουργία ενός θεσμού με στόχο τετραπλό. Την ενίσχυση των δεσμών των νέων αποδήμων μεταξύ τους, την ενίσχυση των δεσμών των νέων αποδήμων με την πατρίδα, την ανάδειξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των αθλητικών δραστηριοτήτων της νέας γενιάς, την ανάδειξη της δύναμης και της δημιουργικότητας του Ελληνισμού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, προκύπτει η παραπάνω αναγκαιότητα για τους εξής κρίσιμους εθνικούς και κοινωνικούς λόγους.
Πρώτον, ο Απόδημος Ελληνισμός αποτελεί στις μέρες μας μεγάλη δύναμη πίεσης για τα κρίσιμα εθνικά διακυβεύματα.
Δεύτερον, σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης πρέπει να ενισχύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του λαού προκειμένου να προσφέρουν στο μεγάλο πολυπολιτισμικό συλλέκτη και να μην αφομοιώνονται απ' αυτόν.
Τρίτον, σε συνθήκες κρίσης του αθλητικού ιδεώδους, η σύνδεση του αθλητισμού με τον πολιτισμό, καθώς και η σύνδεση του αθλητισμού με τις αξίες της ιστορικής μνήμης και της ελληνικότητας αποτελεί δυναμική έξοδο προς τα μπρος.
Επαναφέρουμε, λοιπόν, στο τραπέζι την ευθύνη της Κυβέρνησης για να ξαναλειτουργήσει, να τονώσει και να ενισχύσει ένα θεσμό που αποφέρει πολλαπλά οφέλη εθνικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά, οφέλη αναγκαία, απαραίτητα και χρήσιμα για την Ελλάδα, για τον απανταχού Ελληνισμό, για την ιστορία μας, για την ταυτότητά μας, για τη συνέχειά μας.
'Εχουμε πρόταση ολοκληρωμένη -σας την καταθέτουμε- για την πραγματοποίηση κάθε δύο χρόνια ενός παγκόσμιου φεστιβάλ πολιτισμού και αθλητισμού συγκεντρώνοντας όλο το αθλητικό και καλλιτεχνικό δυναμικό των νέων αποδήμων. Η διοργάνωση, όπως έχει προβλεφθεί, περιλαμβάνει τους παγκόσμιους αθλητικούς αγώνες των νέων αποδήμων, το πολιτιστικό φεστιβάλ του Ελληνισμού, ενώ συμμετέχουν νέοι απόδημοι αθλητές με σημαντικές επιδόσεις στα αθλήματα που δραστηριοποιούνται και νέοι απόδημοι καλλιτέχνες αναγνωρισμένης αξίας με αξιόλογη καλλιτεχνική δραστηριότητα.
Ως προς το περιεχόμενο των αθλητικών αγώνων που θα πραγματοποιηθούν ατομικά και ομαδικά αθλήματα και η επιλογή των αθλημάτων θα προκύψει από την καταγραφή των απόδημων αθλητών.
Τα κριτήρια επιλογής είναι ο βαθμός διάδοσης των αθλημάτων μεταξύ των ομογενών και το επίπεδο των αθλητών. Αθλήματα τα οποία είναι περισσότερο διαδεδομένα μεταξύ των ομογενών είναι αυτονόητο ότι θα προτιμηθούν.
Σύμφωνα με την πρώτη «Ελληνιάδα» διαπιστώθηκε ότι οι απόδημοι 'Ελληνες αθλητές δραστηριοποιούνται σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα, όπως είναι το ποδόσφαιρο, μπάσκετ, στίβος κ.λπ..
Παράλληλα το πολιτιστικό σκέλος μπορεί να περιλαμβάνει συμμετοχή μουσικών σχημάτων της ομογένειας, κινηματογραφικό και θεατρικό αφιέρωμα ταινιών και θεατρικών έργων απόδημων σκηνοθετών, έκθεση βιβλίων Ελλήνων απόδημων λογοτεχνών, ειδική έκθεση επιστημονικού βιβλίου απόδημων επιστημόνων και ακαδημαϊκών. Και προχωράμε ένα βήμα παραπάνω στην πρότασή μας προκειμένου η σχέση της πατρίδας με τους συμμετέχοντες ομογενείς να είναι διαρκής και στενότερη.
Στον τομέα του πολιτισμού μπορεί να υπάρξει άμεση σύνδεση με το φεστιβάλ Αθηνών ή και μ' άλλα φεστιβάλ ώστε το καλύτερο θεατρικό και μουσικό σχήμα να συμμετάσχει επισήμως και στο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Μπορεί να υπάρξει επίσης σύνδεση με το φεστιβάλ ταινιών της Θεσσαλονίκης ώστε η καλύτερη ταινία να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.
Σε ό,τι αφορά στον αθλητισμό, προτείνεται όλοι οι συμμετέχοντες αθλητές να αποκτούν την ταυτότητα του «ευ αγωνίζεσθαι» και την εθελοντική αποστολή διάδοσης εντός και εκτός συνόρων του καθαρού αθλητισμού, καθώς και των ιδεωδών του Ολυμπισμού.
Είμαστε όλοι εδώ παρόντες, κύριε Πρόεδρε, να βοηθήσουμε σ' αυτήν την προσπάθεια, άνθρωποι οι οποίοι έχουν δουλέψει σε συγκεκριμένα αθλήματα, αγωνίσματα. Θέλουμε να βοηθήσουμε. Υπάρχουν Βουλευτές οι οποίοι έχουν δουλέψει. Και επίσης θα ήθελα να τονίσω αυτό που άκουσα και προχθές στην επιτροπή από τον εκπρόσωπο της Ωκεανίας, ότι είναι κρίμα αυτοί οι άνθρωποι να αυτοχρηματοδοτούν αυτές τις προσπάθειες, από μόνοι τους να τις προωθούν και εμείς να είμαστε απόντες απ' αυτήν την προσπάθεια.
Θα ήθελα να ενισχύσουμε αυτήν την προσπάθεια που κάνουν ώστε να διατηρήσουν τη σχέση μεταξύ των νέων ανθρώπων μέσα από αθλητικούς αγώνες.
Αυτά, για να μην τρώω το χρόνο κανενός άλλου συναδέλφου.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κυρία Σακοράφα. Είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι προτάσεις που κάνετε και μπορείτε εσείς κι άλλοι συνάδελφοι να ηγηθείτε της προσπάθειας αυτής για την προώθηση του αθλητισμού. Άλλωστε, τιμήσατε την Ελλάδα και τον Ελληνισμό με τις επιδόσεις σας.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συνέντευξη στο Kozani.tv