Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Σύμβαση “Deutsche Telecom AG”

Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2008

Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Κύρωση της Σύμβασης Πώλησης Μετοχών και της Συμφωνίας Μετοχών μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της “Deutsche Telecom AG”

18 Ιουνίου 2008
 

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή μέρα, η 18η Ιουνίου 2008, θα περάσει στην ιστορία ως ημέρα εθνικής τραγωδίας, ως ημέρα εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι λέξεις φυλακίζουν το περιεχόμενο και οι επικοινωνιακές στρατηγικές εξωραΐζουν τις σκανδαλώδεις πρακτικές.
Όσοι βλέπουμε και γνωρίζουμε πώς φτάσαμε ως εδώ, οφείλουμε και να κυριολεκτούμε και να είμαστε αποκαλυπτικοί. Σήμερα, μέσα από ένα πωλητήριο συμβόλαιο η βαριά βιομηχανία της χώρας, ο δημόσιος πλούτος της χώρας, ο Ο.Τ.Ε., οι τηλεπικοινωνίες περνούν στα χέρια των Γερμανών που ξέρουν από βιομηχανία, από κατασκοπεία, από απολύσεις, από «μαύρα» ταμεία. Περνούν στα χέρια των Γερμανών με μόνο κερδισμένο έναν ιδιώτη. «Μπανανία» η Ελλάδα καθώς δια της Κυβερνήσεώς της και του Πρωθυπουργού της καμαρώνει για τα εξής τρία πράγματα.


Το πρώτο: Η Ελλάδα δεν ξέρει από βαριά βιομηχανία, δεν μπορεί να έχει βαριά βιομηχανία και δεν αντέχει κιόλας να έχει βαριά βιομηχανία. Αυτή η παραδοχή μας γυρίζει χρόνια πίσω, μας πάει στην εποχή που για την εθνική επιβίωσή μας ως λαός χρειαζόμασταν έναν θείο, τότε από την Αμερική, σήμερα από το Γερμανία. Αυτή η παραδοχή ονομάζεται εκχώρηση του κυριαρχικού εθνικού μας δικαιώματος να έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο εθνικού σχεδιασμού, ώστε να μπορεί η δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση της χώρας μας να σχεδιάζει την ανάπτυξη της χώρας και του ελληνικού λαού σ' έναν κρίσιμο τομέα για το μέλλον της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής. Αυτή η παραδοχή με δεδομένη τη δυναμική παρουσία του Ο.Τ.Ε. σε πολλές περιοχές των Βαλκανίων ονομάζεται εκχώρηση ενός στρατηγικού όπλου για την οικονομία, τη διπλωματία και το κύρος της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον, αλλά και στο δύσκολο περιβάλλον των Βαλκανίων.


Το δεύτερο για το οποίο καμαρώνει η ελληνική Κυβέρνηση είναι το πώς φθάσαμε ως εδώ. Καμαρώνει γι' αυτό το αμείλικτο πωλητήριο. Καμαρώνει ο κ. Αλογοσκούφης που το 2006 κατήργησε τις νομοθεσίες σύμφωνα με τις οποίες το Δημόσιο δεν έπρεπε να έχει ποσοστό μικρότερο του 33% της ιδιοκτησίας του Ο.Τ.Ε..
Καμαρώνει που έσπασε την ασφαλιστική δικλείδα για το δημόσιο έλεγχο του Ο.Τ.Ε.. Καμαρώνει που την ίδια ημέρα ο κ. Βγενόπουλος έσπευσε να κάνει σαφείς τις προθέσεις του για την επιθετική εξαγορά του Ο.Τ.Ε.. Αυτή η τακτική, είτε δηλώνει ανικανότητα είτε δηλώνει σκοπιμότητα, ονομάζεται πολιτική διαμεσολάβηση, προκειμένου να βρεθεί ο μεσάζων, να ξεπουληθεί ο Ο.Τ.Ε., με αντάλλαγμα το διαβατήριο προς μία εξαιρετικά επικερδή συναλλαγή.


Το τρίτο για το οποίο καμαρώνει η Κυβέρνηση, είναι η παρούσα σύμβαση. Αυτή η σύμβαση, κύριοι, ονομάζεται σύμβαση αποικιοκρατική. Θυμίζει εκείνο το στίχο από το θεατρικό της Μεταπολίτευσης του Καζάκου και της Καρέζη «Κύριε εκπρόσωπε της βιομηχανίας «SINGER», ιδού ο στρατός σας».
Και ξεκινώ. Η γερμανική εταιρεία με το διευθύνοντα σύμβουλο που θα διορίζει θα έχει τον πλήρη έλεγχο του Ο.Τ.Ε., ενώ το δημόσιο θα μπορεί να ασκεί βέτο σε ελάχιστα θέματα, όπως η μη αλλαγή του ονόματος του Ο.Τ.Ε..
 

Προχωρώ. Αποδεχόμαστε τη διάλυση των δικών μας θυγατρικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στα Σκόπια και στο Μαυροβούνιο, για να μείνουν μόνο οι αντίστοιχες των Γερμανών, που θα πάρουν πελάτες και κέρδη.
Συνεχίζω. Σε κανένα άρθρο της συμφωνίας δεν προβλέπεται επιχειρησιακό επενδυτικό πρόγραμμα του Ο.Τ.Ε. και τι πρόκειται να επενδύσουν οι Γερμανοί σε επίπεδο ανάπτυξης της επιχείρησης, αλλά και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Παραπέρα, δεν διασφαλίζεται η υποχρέωση παροχής καθολικών υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τις σύγχρονες ευρυζωνικές υπηρεσίες για την περιφέρεια, για τις μη κερδοφόρες ακριτικές περιοχές της Ελλάδος.
Και περνώ στον 'Ελληνα καταναλωτή. Στη Σύμβαση δεν υπάρχει ούτε μία ασφαλιστική δικλείδα για τον έλεγχο των τιμολογίων. Η άνοδος του παγίου ή των άλλων τιμολογίων εκθέτει τον 'Ελληνα καταναλωτή και τον αφήνει βορά και απροστάτευτο στις ορέξεις του χυδαίου ανταγωνισμού.
Και περνώ στους εργαζόμενους. Στη συμφωνία όχι μόνο δεν διασφαλίζεται ότι διατηρούνται οι θέσεις εργασίας, αλλά αναδεικνύεται η φιλοσοφία του περιορισμένου εργατικού κόστους. Με πολύ απλά ελληνικά, ο κίνδυνος των εκτεταμένων απολύσεων από σήμερα είναι υπαρκτός.


Τελειώνω με τα ζωτικής σημασίας θέματα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της ίδιας της δημοκρατίας και της κυρίαρχης βούλησης του ελληνικού λαού. Η συμφωνία προσπαθεί να εξουδετερώσει κάθε πρόθεση μίας άλλης μελλοντικής κυβέρνησης για την ενίσχυση του ελέγχου του δημοσίου στον Ο.Τ.Ε..
Συγχαρητήρια, κύριοι! Είστε πρωταγωνιστές της πλέον χυδαίας πώλησης που επιχειρήθηκε ποτέ στην Ελλάδα! Δεν τολμήσατε ούτε καν να συμπεριλάβετε στη συμφωνία τη λέξη «στρατηγικός σύμμαχος» ή «εταίρος» ή ακόμα και «στρατηγικός επενδυτής». Είστε υπηρέτες των Γερμανών, μόνο που αυτοί δεν σας έστειλαν στο Κοινοβούλιο. Αυτοί που σας έδωσαν την εντολή της διακυβέρνησης της χώρας δεν ήταν οι μέτοχοι της «Deutsche Telecom», αλλά οι 'Ελληνες πολίτες και θα είναι οι ίδιοι που θα προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Θα είναι η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που θα αποκαταστήσει αυτήν την τριτοκοσμική πώληση, ακριβώς γιατί εμείς αυτό το δυναμικό κεφάλαιο που λέγεται Ο.Τ.Ε., το χρειαζόμαστε εδώ, στην Ελλάδα, για την ανάπτυξη.
Εμείς πιστεύουμε ότι ο εργαζόμενος που αισθάνεται σιγουριά και ασφάλεια για το μέλλον, μπορεί να οδηγήσει τον Ο.Τ.Ε. προς τα εμπρός. Εμείς πιστεύουμε ότι με διαφάνεια, με χρηστή διοίκηση, με ορθή λειτουργία της πολιτείας ο Ο.Τ.Ε. μπορεί και θα είναι μεγάλος, ελληνικός, κερδοφόρος προς όφελος των εργαζομένων, του ελληνικού λαού και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.


Ευχαριστώ.
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »