Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Ολυμπιακή, εργαζόμενοι

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2008

Η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων καταθέτει την 'Εκθεσή της στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών: «Κοινωνικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους στις Εταιρείες «Ολυμπιακές Αερογραμμές Α.Ε.», «Ολυμπιακή Αεροπορία-Υπηρεσίες Α.Ε.» και «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα Α.Ε.»

 24 Οκτωβρίου 2008

 

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, «μόνο νεκροί δεν θα πάμε στη Βουλή» είπε πριν από μερικές μέρες ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Τραγάκης.
Ακριβώς, κύριοι της Κυβέρνησης! Και δεν ήρθατε και πολιτικά νεκροί είστε! Και είστε πολιτικά νεκροί εδώ και πολύ καιρό, από τη στιγμή που περάσατε στη Βουλή το νομοσχέδιο της αντιασφαλιστικής λαίλαπας.
Είστε πολιτικά νεκροί, από τη στιγμή που ξεπουλήσατε τον Ο.Τ.Ε., την Ολυμπιακή, από τη στιγμή που προσφέρετε βορά στους ημέτερους επιχειρηματίες τα ολυμπιακά ακίνητα, τα ελληνικά λιμάνια, την περιουσία του ελληνικού λαού.
Είστε πολιτικά νεκροί από τη στιγμή που με τις πολιτικές σας επιλογές και το φορολογικό νομοσχέδιο προδιαγράψατε για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα συνθήκες διαβίωσης που ισοδυναμούν με το πιο σκληρό οικονομικό και κοινωνικό απαρτχάιντ.
Είστε πολιτικά νεκροί, από τη στιγμή που επί τρία χρόνια με ανάλγητη σκληρότητα αρνούσασταν το επίδομα θέρμανσης στους αδύναμους, στους ακρίτες, ενώ μέσα σε ένα βράδυ -ω του θαύματος!- βρήκατε δισεκατομμύρια για να στηρίξετε τους μεγαλοτραπεζίτες.
Είστε πολιτικά νεκροί, από τη στιγμή που παραδώσατε τους αγρότες θύματα στους μεσάζοντες, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες θύματα στα καρτέλ σας, τους 'Ελληνες πολίτες θύματα στα κερδοσκοπικά παιχνίδια των ολίγων και των εκλεκτών σας.
Είστε πολιτικά νεκροί, από τη στιγμή που αδειάσατε τα ασφαλιστικά ταμεία με το σκάνδαλο των ομολόγων, που καταρρακώσατε το εθνικό μας κύρος με το σκάνδαλο των υποκλοπών, που ενδώσατε και παίξατε στην πλάτη του ελληνικού λαού με «κουμπάρους» και άλλους κοντινούς και μακρινούς συγγενείς σας.
Είστε πολιτικά νεκροί, από τη στιγμή που οι Υπουργοί σας έγιναν μεσίτες και μετέτρεψαν τη δημόσια γη σε αντικείμενο αγοραπωλησίας σε ελκυστικά «φιλέτα» που τα ροκάνισαν συστηματικά και απροκάλυπτα.
Είστε πολιτικά νεκροί στη συνείδηση του ελληνικού λαού.
Και είναι πολιτικά νεκρός και ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής που κηρύχθηκε κιόλας σε αφάνεια. Η κοινωνία ολόκληρη συγκλονίζεται και εκείνος «θωρεί από μακριά και ακίνητος». Η κοινωνία ολόκληρη απορρυθμίζεται και εκείνος είναι εξαφανισμένος, είναι απών.
Είστε καιρό τώρα πολιτικά νεκροί, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, αλλά απλούστατα σήμερα πιστοποιήσατε αυτόν τον πολιτικό σας θάνατο, γιατί είναι πολιτικός θάνατος για μία Κυβέρνηση να φοβάται τους ίδιους της τους Βουλευτές, να το «βάζει στα πόδια έντρομη από τα πολιτικά αποστήματα που εκείνη έχει δημιουργήσει», να μην εμπιστεύεται ούτε τον εαυτό της, να αποφασίζει με την απουσία της να γίνεται το «λοιμοκαθαρτήριο» των σκανδάλων.
Είναι πολιτικός θάνατος για μία παράταξη η επιχείρηση συγκάλυψης πράξεων και παραλείψεων που προδίδουν τον ελληνικό λαό.
Είναι πολιτικός θάνατος για έναν Πρωθυπουργό να μετατρέπει ένα ζωντανό πολιτικό οργανισμό, την κοινοβουλευτική του ομάδα, σε όργανο συλλογικής ευθύνη όλων όσων διαπράχθηκαν στο Βατοπαίδι.
Και βέβαια, είναι απόπειρα πολιτικής εκτέλεσης της δημοκρατίας, είναι εκτροπή της δημοκρατίας, ο φόβος να υπαγορεύει την πολιτική επιλογή, η αδυναμία να υπαγορεύει τη στρατηγική, η έλλειψη εμπιστοσύνης να υπαγορεύει την τακτική και τελικά, «τα κουκιά» να υπονομεύουν τους θεσμούς.
Πού είστε, Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας; Πού είστε, κύριοι Υπουργοί και Υφυπουργοί; Κρυφτήκατε! Και το χειρότερο; Σας έκρυψαν, γιατί δεν σας εμπιστεύονται.
Πού είστε, κύριε Ρουσόπουλε; Κρυφτήκατε γιατί δεν τους εμπιστεύεστε. Πού είστε, κύριε Ρουσόπουλε, που προχθές απ' αυτό το Βήμα ως άλλος Πρωθυπουργός, απουσία του κανονικού Πρωθυπουργού, τολμήσατε με περισσή αλαζονεία να ενοχοποιήσετε την πολιτική καταγωγή του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.;
Ο ανένδοτος του Γεωργίου Παπανδρέου, κύριε Ρουσόπουλε, απέναντι στους αποστάτες της δικής σας παράταξης, ο αγώνας για τη δημοκρατία της 'Ενωσης Κέντρου, κύριε Ρουσόπουλε απέναντι στις εκτροπές της δικής σας παράταξης, το όραμα της αλλαγής του Ανδρέα Παπανδρέου απέναντι στους δικούς σας σύγχρονους Παρθενώνες, η Ελλάδα της εθνικής υπερηφάνειας, η Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης, ναι, είναι το δικό μας πολιτικό τζάκι, είναι το τζάκι, είναι η εστία όλου του ελληνικού προοδευτικού κόσμου, είναι η εστία της δημοκρατίας, είναι η εστία της κοινωνικής ευαισθησίας, είναι η εστία που θερμαίνει τους απόκληρους του δικού σας ψυχρού και βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού, είναι η εστία που αναγεννά οράματα, πόθους κοινωνικούς, επιταγές ιστορικές, αιτούμενα λαϊκά.
Τι μπορώ να πω απέναντι στη δια τηλεοράσεως επιχειρηματολογία σας για το γεγονός ότι δεν βρίσκεστε σήμερα εδώ; Απαξιώσατε τη Βουλή, μαντρώσατε τους Βουλευτές σας, όπως προηγουμένως χειραγωγήσατε τη δικαιοσύνη. Υπονομεύετε δηλαδή συστηματικά και οργανωμένα τους δύο πυλώνες της δημοκρατίας μας. Και τι μπορώ να πω γι' αυτά που ψέλλιζαν χθες οι Βουλευτές σας; Ότι δήθεν το πάτε με τη σειρά, πρώτα εξεταστική και μετά, εάν και εφόσον και ίσως και προκαταρκτική. Μα, ποιον κοροϊδεύετε;
O ελληνικός λαός ξέρει πολύ καλά ότι στόχος σας, πρόθεσή σας, στρατηγική σας ήταν το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου να παραμείνει θωρακισμένο εντός του συστήματος Σανιδά, εντός του συστήματος Μαξίμου για να μην πλήξει φίλους, συμμάχους, ημετέρους, Υπουργούς. 'Ενα ολόκληρο σύστημα δηλαδή, που το παρήγαγε.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός ποτέ δεν ήθελε να έρθει το θέμα στη Βουλή. Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα της Κυβέρνησης, αυτή είναι η θλιβερή εικόνα του Πρωθυπουργού. Ούτε οι μεσιτείες τον πείραξαν, ούτε η δημόσια περιουσία τον ενδιαφέρει, ούτε τα χρήματα του ελληνικού δημοσίου τον αφορούν, ούτε ο ομιχλώδης θίασος του παρελθόντος τον ενοχλεί. Οι δύο παραιτήσεις των εισαγγελέων τον εκθέσανε. Οι δύο παραιτήσεις εισαγγελέων έφεραν το θέμα στη Βουλή. Ντροπή για τη δημοκρατία, ντροπή για τη δικαιοσύνη, ντροπή για μία κυβέρνηση που εισαγγελείς, ως άλλος Σαρτζετάκης αποκάλυψαν το παρακράτος του αυταρχισμού και της ασυδοσίας της. Και αντί να ντρέπεστε, τρέπεστε στη φυγή, στη συγκάλυψη, στο «κουκούλωμα».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, επειδή ο ελληνικός λαός είναι πλέον εξουθενωμένος από τις πολιτικές σας επιλογές και τις άθλιες τακτικές της Κυβέρνησης, επειδή ο ελληνικός λαός θέλει έστω και μία φορά ακόμα, κάποιος να πληρώσει για την οδύνη που του έχει προκαλέσει, επειδή ο ελληνικός λαός θέλει επιτέλους να δει να λειτουργεί ένα σύστημα που τον βάζει φυλακή για την κλοπή ενός κινητού, αλλά σφυρίζει αδιάφορα για τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, επειδή ο ελληνικός λαός έχει εξοργιστεί να πληρώνει στην εφορία, την ίδια στιγμή που οι πολιτικοί μεσίτες φοροδιαφεύγουν με off shore εταιρείες, επειδή συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας πέραν της συλλογικής πολιτικής ευθύνης, υπάρχει πάντα και η προσωπική πολιτική επιλογή και σήμερα εσείς την κάνατε, επειδή το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ποτέ μα ποτέ δεν έβαλε κανένα χρονικό όριο στην εξέταση της ιστορίας του Βατοπαιδίου και όποιοι πήγαν να το ψελλίσουν αυτό πήραν αμέσως την απάντηση που τους έπρεπε, ψηφίζουμε σύσσωμη η Αντιπολίτευση την προκαταρκτική επιτροπή και δεσμευόμαστε για τις προθέσεις μας απέναντι στον ελληνικό λαό: Όλα στο φως και με απόδοση ευθυνών, όλα στο φως και με τιμωρία αυτών που βύθισαν τη χώρα στα σκοτάδια των προσωπικών, πολιτικών, διαχειριστικών, κερδοφόρων παιχνιδιών τους.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »