Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Δομημένα ομόλογα

Τετάρτη, 28 Μαϊου 2008

Συζήτηση και λήψη απόφασης επί της προτάσεως που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Γεώργιος Παπανδρέου και οι 101 Βουλευτές του Κόμματός του, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης των δομημένων ομολόγων

 28 Μαΐου 2008

 

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Αντιλαμβάνεστε, κύριε Πρόεδρε, ότι σε δύο λεπτά είναι αδύνατον κάποιος Βουλευτής να ολοκληρώσει την άποψή του. Νομίζω ότι θα έπρεπε να ξαναδούμε λίγο τον Κανονισμό της Βουλής, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους Βουλευτές να μιλούν περισσότερο κι έτσι να αναδεικνύεται ο ρόλος τους μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σήμερα προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση των δομημένων ομολόγων. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με αυτήν την πρόταση δεν κάνει τίποτε άλλο παρά προσπαθεί να φωτίσει πλήθος σκοτεινών σημείων, που σκόπιμα η Κυβέρνηση αφήνει στο σκοτάδι. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκτελεί την επιθυμία του ελληνικού λαού που έχει δικαίωμα να ξέρει, έχει δικαίωμα να μάθει, έχει δικαίωμα να τιμωρήσει.
Ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να ξέρει γιατί η Κυβέρνηση προώθησε στα ασφαλιστικά ταμεία δομημένα ομόλογα υψηλού κινδύνου, που δεν έχουν εγγυημένες αποδόσεις, που δεν είναι εμπορεύσιμα με συμφέροντες όρους για τα ταμεία. 'Εχει δικαίωμα να ξέρει ποιον θέλετε να προστατεύσετε όταν η έκδοσή τους έγινε εν κρυπτώ και μη γνωρίζοντας κανείς τους ακριβείς όρους έκδοσής τους. 'Εχει δικαίωμα να ξέρει ποια ασφαλιστικά ταμεία αγόρασαν δομημένα ομόλογα, σε ποια τιμή και με τι ποσό προμήθειας για κάθε συναλλαγή. 'Εχει δικαίωμα να ξέρει ποιες τράπεζες και ποιοι μεσάζοντες συνέπραξαν για τη δια-μόρφωση των ομολόγων και πώς επιλέχθηκαν από τα ταμεία. 'Εχει δικαίωμα να ξέρει ποιο είναι το ύψος της ζημιάς που έχει υποστεί κάθε ταμείο από την αγορά των δομημένων ομολόγων και ποιες είναι οι επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των ταμείων. 'Εχει δικαίωμα να ξέρει για το ομόλογο ύψος 280.000.000 ευρώ που αγόρασε το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου τα κέρδη των μεσαζόντων έφτασαν στο αστρονομικό 15% της αξίας του προϊόντος.
Κύριοι της Κυβέρνησης, ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να ξέρει όλα όσα σκόπιμα και ανεύθυνα του αποκρύπτετε και η αναγνώριση από την πλευρά σας αυτού του δικαιώματος του ελληνικού λαού και του ελληνικού Κοινοβουλίου, δηλαδή η σύσταση εξεταστικής επιτροπής, μη θαρρείτε ότι αποτελεί και καμία μεγαλειώδη πολιτική πράξη. Είναι η ελάχιστη υποχρέωσή σας απέναντι στα θύματά σας, είναι η ελάχιστη αναγνώριση του θεσμικού ρόλου του Κοινοβουλίου, είναι η ελάχιστη υποχρέωσή σας απέναντι στη «σφηκοφωλιά» που αναπτύχθηκε στους κόλπους της διακυβέρνησής σας.
Απέναντι στα μεγάλα «αποστήματα» που απροκάλυπτα δημιουργείτε ας επιδείξετε την ελάχιστη σύνεση και ας αποδεχθεί-τε την πολιτική πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αν και είμαι πολιτικά εντελώς βέβαιη ότι ούτε το έλασσον δεν μπορείτε να προσφέρετε στα πεδία της πολιτικής ηθικής, της πολιτικής ευθύνης και της διαφάνειας.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »