Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Συζήτηση ερώτησης για την ΕΟΦΠ

Πέμπτη, 29 Μαϊου 2008

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης σχετικά με παράνομες χρηματοδοτήσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φίλων Πάλης (Ε.Ο.Φ.Π.)

29 Μαΐου 2008

Κυρία Σακοράφα, έχετε το λόγο.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή τον κύριο Υπουργό. Θα ήθελα να του πω ότι θα μπορούσε ίσως και εκείνος να έχει στα χέρια του τις προεκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό στην Ομοσπονδία της Πάλης και οι οποίες διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις και σοβαρές παρατυπίες, ως προς την ορθή διαχείριση του δημόσιου χρήματος από την Ομοσπονδία της Πάλης.
Επιγραμματικά, θα αναφέρω διαχειριστικές παρατυπίες και παρανομίες. Κύριε Υπουργέ, με περιφρόνηση των σχετικών άρθρων του αθλητικού νόμου, τα οποία αποβλέπουν ακριβώς στη διασφάλιση της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης, χρηματοδοτήσεις χωρίς υποβολή απολογισμών από τα σωματεία. Παρανομία πάνω σ' αυτήν την παρανομία, είναι το γεγονός ότι η ομοσπονδία χρεώνει σε δικούς της Κ.Α.Ε. έξοδα των σωματείων για να τα καλύπτει. Θα αναφέρω, επίσης, πληρωμές χωρίς παραστατικά και χωρίς απόδοση λογαριασμού, πληρωμή δαπανών, που εγκρίνεται πολύ αργότερα από το διοικητικό συμβούλιο και το χειρότερο, αγωγές για δεδουλευμένα από πιστωτές, προπονητές, αθλητές κ.ο.κ. για αρκετές χιλιάδες ευρώ, με αποτέλεσμα και το διασυρμό του αθλήματος και την προσβολή των εργαζομένων, αλλά και την περαιτέρω επιβάρυνση με πρόστιμα και δικαστικά έξοδα. Να μην αναφέρω και τα χρεωστικά έξοδα απέναντι σε ασφαλιστικούς φορείς.
Γι' αυτό θα καταθέσω στα Πρακτικά τις τρεις προεκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Θα ήθελα επίσης, να πω ότι το Ελεγκτικό Συμβούλιο, αν και συστάθηκε από τη Γενική Γραμματεία, ως όφειλε βεβαίως, βάσει του νόμου και βεβαίως έχετε δώσει εσείς εντολή να γίνει αυτός ο έλεγχος, όπως αναφέρατε, το 2005, από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και για τρία ολόκληρα χρόνια ασχολιόταν με την υπόθεση μόνο των αγώνων στα Κρέστενα. Θέλω να πω, λοιπόν, ότι ακόμα και από την πρόσφατη επανασύστασή τους στις 10 Απριλίου, δύο μήνες τώρα δηλαδή, δεν έχει εξετάσει και δεν έχει αποδώσει καμία έκθεση από την πλευρά του.
Σε αυτήν την ερώτηση δεν παίρνω ποτέ απάντηση, κύριε Υπουργέ. Γιατί εδώ και τόσους μήνες είναι παγωμένη μία τόσο σοβαρή διαδικασία;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Μισό λεπτό, κυρία Πρόεδρε.
Ως προς τις επιχορηγήσεις, από ό,τι φαίνεται, κύριε Υφυπουργέ, προσπαθείτε να μετατρέψετε τις ομοσπονδίες σε εφαλτήριο άσκησης κομματικής πολιτικής και σε βήμα ενίσχυσης των ημέτερων προσώπων. Σε αυτό το συμπέρασμα με οδηγούν, δυστυχώς, συγκεκριμένα γεγονότα. Λίγο μετά την καταψήφιση του απολογισμού του 2005, που γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι όταν υπάρχει καταψήφιση απολογισμού δεν μπορούν να γίνουν επιχορηγήσεις και ενώ δεν είχε κατατεθεί προϋπολογισμός για το 2006, που σημαίνει ότι η διοίκηση της Πάλης έχει ήδη καταπέσει και προκηρύσσονται εκλογές, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σ' αυτό το μεσοδιάστημα, επιχορηγεί την Ομοσπονδία της Πάλης. Κάνει δηλαδή η Γενική Γραμματεία δωράκι σε μια έκπτωτη διοίκηση, έκτακτη επιχορήγηση ύψους 200.000 ευρώ, με πρόσχημα την κάλυψη οικονομικών εκκρεμοτήτων, ενώ ο στόχος ήταν η ενίσχυση της διοίκησης, με σαφή στόχο την επανεκλογή της.
Ευχαριστώ.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Σοφία Σακοράφα καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ ('Ελσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κυρία συνάδελφε.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Όσον αφορά αυτά που θεωρείτε παράνομες χρηματοδοτήσεις της Ομοσπονδίας Πάλης δεν υπάρχουν. Για να μπορούμε να ομιλούμε, θα πρέπει να έχουμε την οριστική έκθεση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η δικαιοσύνη λέει ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι να αποδειχθεί ότι κάποιος είναι ένοχος. Εσείς, λοιπόν, το αλλάζετε αυτό και λέτε «όλοι είναι ένοχοι, μέχρι να αποδειχθεί ότι είναι αθώοι.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Ο νόμος είναι σαφής ως προς τις επιχορηγήσεις.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Πράγματι, λοιπόν, όπως είπα και στην πρωτολογία μου, διενεργείται έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, κατόπιν καταγγελίας ορισμένων σωματείων, εννέα στο σύνολο των εκατόν σαράντα ένα με δικαίωμα ψήφου, που ανήκουν στη δύναμη της Ομοσπονδίας Πάλης.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Δεν μπορείτε να επιχορηγείτε από τη στιγμή που υπάρχει καταψήφιση ...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Τα σωματεία αυτά, ούτως ή άλλως προσπάθησαν να ματαιώσουν και τη γενική συνέλευση της ομοσπονδίας στις 29-3-2008, πλην όμως απέτυχαν στη δικαστική τους διαμάχη με την ομοσπονδία.
Όσον αφορά τις υπερβάσεις που διαπιστώθηκαν κατά την επεξεργασία των απολογισμών, αυτές αφορούσαν μικρά κονδύλια και γι' αυτό το λόγο εγκρίθηκαν από τη Γενική Γραμματεία οι απολογισμοί.
Όσον αφορά στην καταβολή επιχορηγήσεων τα έτη από 2003 που αναφέρατε μέχρι 2006, δηλαδή στα έτη που δεν υπήρχε εγκεκριμένος απολογισμός του προηγούμενου έτους, σημειώνουμε ότι δόθηκε έναντι ποσό, για τις άμεσες λειτουργικές δαπάνες της ομοσπονδίας. Σωστά έγινε, λοιπόν, αυτή η εκταμίευση, για να μπορέσει η ομοσπονδία στο κρίσιμο αυτό χρονικό διάστημα, να καλύψει τις λειτουργικές της δαπάνες.
Αξιοσημείωτο, λοιπόν, είναι ότι αναφέρατε ότι το 2006, δόθηκε το ποσό των 200.000 ευρώ, αλλά δεν αναφέρατε ότι η δική σας κυβέρνηση το 2003 είχε δώσει το τριπλάσιο ποσό των 581.200 ευρώ. Αυτά για να μάθουμε ποιος κομματικοποιεί και ποιος δεν κομματικοποιεί.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Εμείς αντιμετωπίζουμε τις ομοσπονδίες κατά τον ίδιο τρόπο, άριστα, με συνεργασία, οπουδήποτε και αν ανήκουν. Άλλοι προσπάθησαν να κομματικοποιήσουν τις ομοσπονδίες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ ('Ελσα Παπαδημητρίου): Ολοκληρώστε, κύριε Υφυπουργέ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε. Το λέω επειδή μιλάμε για κομματισμό. Να μη μιλάνε, λοιπόν, κάποιοι για κομματισμό.
Όσο τώρα για το αν καταψηφίστηκε ο απολογισμός του 2005 και ο προϋπολογισμός του 2006 από τη γενική συνέλευση στις 23-3-2006 και εντούτοις συνεχίζεται η χρηματοδότηση της ομοσπονδίας, απαντώ τα εξής με χρονολογική σειρά:
Πρώτον, στις 23-3-2006 καταψηφίστηκε ο απολογισμός του 2005 και ο προϋπολογισμός του 2006.
Δεύτερον δύο μήνες μετά, στις 20-5-2006 έγινε εκλογή νέου...
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Δεν μου απαντήσατε. Γιατί τους επιχορηγήσατε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Να μάθετε να ακούτε, όπως σας ακούμε.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Σας ρώτησα συγκεκριμένα. Δεν μου απαντάτε γιατί τους επιχορηγείτε;

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συνέντευξη στο Kozani.tv