Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Real News

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011

Συνέντευξη της Σοφίας Σακοράφα στην εφημερίδα Real News, Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Προτείνατε τη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου και άρνηση του απεχθούς χρέους. Πού ακριβώς στοχεύει αυτή η πρωτοβουλία κ. Σακοράφα;
H Eπιτροπή θα ελέγξει το δημόσιο χρέος. Είναι φανερό ότι ο τρόπος αντιμετώπισής του από την κυβέρνηση έχει επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην κοινωνία. Άρα ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ο ελληνικός λαός έχει αναφαίρετο δικαίωμα να ενημερωθεί πλήρως για το χρέος και η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση της στοιχειώδους προστασίας των δημοκρατικών θεσμών, της πληροφόρησης δηλαδή και της διαφάνειας. Το δεύτερο στοιχείο που όχι απλώς νομιμοποιεί, αλλά στην παρούσα συγκυρία επιβάλλει αυτόν τον έλεγχο, είναι αφενός η με καλύτερους όρους διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους πιστωτές της, αλλά και η απόδοση ευθυνών σε όσους δημιούργησαν αυτήν την κατάσταση. Διαφάνεια, ενδυνάμωση της Ελλάδας και απόδοση ευθυνών είναι το τρίπτυχο αυτής της τακτικού χαρακτήρα πρότασης. Στρατηγικός στόχος η απελευθέρωση δυνάμεων από το φόβο του μονόδρομου και από το αναπτυσσόμενο επικίνδυνο φαινόμενο του κοινωνικού αυτοματισμού.

Δηλαδή το κομμάτι του χρέους που είναι προϊόν διαφθοράς, προτείνετε να μην πληρωθεί…
Δεν ανακαλύπτουμε εμείς τον τροχό. Η άρνηση απεχθούς χρέους είναι μία πολιτική πρακτική που έχουν ακολουθήσει και άλλες χώρες, με τελείως μάλιστα διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους. Είναι μια πολιτική πρακτική που προτάσσει την άρνηση αυτού του μέρους του χρέους που είναι προιόν διαφθοράς, απέναντι στην κυβερνητική πολιτική πρακτική που προτάσσει το κουκούλωμα, που νομιμοποιεί τη διαφθορά και επιβάλλει στον ελληνικό λαό να πληρώσει το μάρμαρο.

Πώς μπορεί όμως η εκτίμηση της Επιτροπής να είναι επιστημονική και όχι υποκειμενική…
Ο τρόπος σύστασης και λειτουργίας της Επιτροπής είναι πλέον συστηματοποιημένος και έγκυρος. Πρόκειται για μια επιτροπή διεθνή, που αποτελείται από ειδικούς λογιστές του χρέους και των δημόσιων οικονομικών, από νομικούς, οικονομολόγους, αντιπρόσωπους των εργατικών οργανώσεων και μέλη των οργανώσεων την κοινωνίας των πολιτών. Θα είναι ανεξάρτητη από τα πολιτικά κόμματα, αλλά δεν θα αποκλείει τη συμμετοχή πολιτικών. Η ΕΛΕ θα διασφαλίζει την πρόσβαση σε εξειδικευμένη γνώση και θα εγγυάται τον δημοκρατικό έλεγχο καθώς και το υπόλογο όλων των εμπλεκομένων.
Είναι αυτονόητο ότι για να επιτύχει το στόχο θα πρέπει να έχει πλήρη πρόσβαση στις συμβάσεις δημόσιου χρέους από τη μεταπολίτευση, συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων ομολόγων, αλλά και χρέους που είναι διμερές, πολυμερές, ή άλλη μορφής. Θέλω τονίσω ότι δε μιλάμε για μια επιτροπή περιχαρακωμένη, αλλά για μια επιτροπή δυναμική που θα πλαισιωθεί από την ίδια την κοινωνία.


Και πιστεύετε πως μπορεί να βρεθεί κυβέρνηση που θα τολμήσει κάτι τέτοιο;
Η διαδικασία για να την τοποθετούμε στα πραγματικά της μεγέθη δεν είναι καμία επαναστατική διαδικασία. Είναι μια δημοκρατική πρακτική, που ακουμπάει πάνω στους νόμους και στους θεσμούς και έχει ως ζητούμενο τη διαφάνεια. Δε χρειάζεται λοιπόν περισσή τόλμη. Πολιτική βούληση χρειάζεται, με έναν αναγκαίο πολιτικό προσανατολισμό: ρήξη με όποιον έχει λειτουργήσει παράνομα και διεφθαρμένα τα τελευταία 40 χρόνια. Αυτό δεν είναι τόλμη, αλλά πάγια υποχρέωση. Ακόμη όμως και εάν αυτό φαντάζει γενναίο στη λογική κάποιων, είναι τελικά μεγαλύτερη πολιτική γενναιότητα η σύγκρουση με τον "κλέφτη", από την περιθωριοποίηση των 2/3 της ελληνικής κοινωνίας.

Ποιες συμβάσεις υποστηρίζετε, για παράδειγμα, ότι πρέπει πρώτα απ’ όλα να επανεξεταστούν;
Με αυτή τη λογική αρχίζει και γίνεται υποκειμενική η εκτίμηση. Δεν έχει προτεραιότητα η διαφθορά. Δεν είμαι εγώ αυτή που θα προτάξω τις συμβάσεις τύπου Παπανικολή, έναντι της Siemens ή των Ολυμπιακών Αγώνων. Έχουμε μπροστά μας ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα και η απάντηση αφορά στο σύνολο των συμβάσεων των τελευταίων 40 χρόνων.

Δεν φοβάστε το επιχείρημα ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο η χώρα θα οδηγηθεί γρηγορότερα στην πτώχευση, αφού τα spreads θα ανέβουν περισσότερο και ίσως σταματήσει και ο δανεισμός;
Όπως αποδείχτηκε, άλλη ήταν τελικά η τακτική που εκτόξευσε τα spreads, που μας οδήγησε στο ΔΝΤ, που σήμερα αποδεικνύεται καταστροφική, ατελέσφορη και χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική.
Το συμπέρασμα που προκύπτει από την ερώτησή σας είναι αυθαίρετο, δεν έχει κανένα προηγούμενο, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η άρνηση χρέους πουθενά δε δημιούργησε τέτοια ζητήματα. Είναι αυστηρά και μόνο ζήτημα πολιτικής επιλογής και όχι καταστροφολογίας, ποιούς, πώς και γιατί θα τους υπηρετήσεις.

Το ΠΑΣΟΚ, μετά το Μνημόνιο, θεωρείτε ασφαλώς ότι έχει πάθει μετάλλαξη. Είναι θέμα αρχηγού ή και ηγετικής ομάδας κ. Σακοράφα;
Ο πρωθυπουργός, μαζί με το πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησης έχουν την πολιτική ευθύνη για αυτή τη μετάλλαξη. Αυτό που έχει τη τεράστια σημασία να ερμηνεύσουμε είναι η ανοχή που επιδεικνύει ένα μεγάλο κομμάτι από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, ανοχή απέναντι σε μία λαίλαπα που σαρώνει την κοινωνία. Κατά την άποψή μου οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός επιχειρούσε μια τέτοιου μεγέθους επίθεση, θα είχε ήδη διαφύγει στο εξωτερικό. Έχω ξαναπεί, ένα επίθετο, τίποτε άλλο, ένα μόνο επίθετο, το επίθετο Παπανδρέου, "κρατάει" μια ολόκληρη παράταξη δέσμια των επιλογών του.
Αυτή λοιπόν η ανοχή έχει αταβιστικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για το συλλογικό ασυνείδητο μιας ολόκληρης παράταξης, που ξεπερνά τα στενά όρια του ΠΑΣΟΚ, που ακριβώς μετά μια σειρά γεγονότων (ήττα στο εμφύλιο, ξερονήσια, καραμανλισμός και ανάκτορα, δικτατορία και πάλι εξορίες, ξανά καραμανλισμός), για πρώτη φορά νομιμοποιήθηκε ως συλλογική πολιτική οντότητα στην Ελλάδα με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Για πρώτη φορά ένιωθε να δικαιώνεται.
Είναι όμως η ώρα του πολιτικού απογαλακτισμού από σύμβολα και ονόματα που έχουν σημείο αναφοράς στο παρελθόν. Είναι η ώρα να διακρίνουμε πολιτικές και να αποδώσουμε τις ιστορικές ευθύνες ή τα ιστορικά εύσημα αναλόγως των πολιτικών πράξεων και όχι των οικογενειακών καταβολών.

Η πρόταση του κ. Α. Λοβέρδου για επιστροφή στην Κ.Ο εάν έβρισκε ανταπόκριση από τον πρωθυπουργό θα σας έβρισκε σύμφωνη ;
" ... Έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο Ναι και το μεγάλο Όχι να πούνε...". Μετά από αυτή τη μέρα καθένας χαράζει το δρόμο του...

Η Αριστερά τι πρέπει να κάνει ώστε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο;
Να απαντήσει στα ζητήματα του σήμερα με όρους του σήμερα, ώστε να περάσουμε και στο αύριο. Είναι μεταφυσικό και βαθιά αντιδιαλεκτικό να εναποθέτει την επίλυση όλων των προβλημάτων στην επανάσταση και στο μέλλον, όπως είναι επίσης φοβικό να μην τολμά να καταθέτει ρεαλιστικές προτάσεις για τη σημερινά ζητήματα. Αυτός ο κόσμος που θα πεισθεί από τις προτάσεις της θα αποτελέσει και την κρίσιμη δεξαμενή για τις απαραίτητες ρήξεις. Καμία περιχαράκωση σε θρησκευτικού τύπου θεωρίες περί ορθότητας, καμία φοβία εμπλοκής στα ζητήματα του σήμερα. Η δράση στο σήμερα είναι ο υλικός όρος για τη δημιουργία ενός κινήματος. Και η δημιουργία του κινήματος με πλουραλιστικά χαρακτηριστικά είναι η επόμενη ημέρα όχι για την Αριστερά, αλλά για τις κοινωνίες.

Η ενότητα αυτή και η κοινή δράση πρέπει να αφορά και ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ;
Σαφώς, όπως επίσης αφορά δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Ζητούμενο σήμερα είναι η κοινή δράση, η δημιουργία ενός μετώπου κοινής δράσης. Και είναι βαθιά η πεποίθησή μου ότι αυτό που "από τα πάνω" δε γίνεται γιατί ο καθένας βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος, ήδη ξεκινά "από τα κάτω’’. Γιατί αυτό το δυναμικό υλικό που υπάρχει στο "κάτω", στην ζώσα κοινωνία δηλαδή, γνωρίζει με όρους ταξικούς και πολιτικούς ποιος είναι σύμμαχος και ποιος είναι εχθρός. Η σημερινή ακραία επίθεση καταλύει ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές. Το γεγονός ότι η βάση έχει υπερβεί τις πολιτικές ηγεσίες, ίσως είναι και όρος για τις νέες πολιτικές φύτρες.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συνέντευξη στο Kozani.tv