Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Αγροτικοί συνεταιρεσμοί

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2011

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ακόμη ένα νομοσχέδιο απολύτως συνεπές με τη συνολική κυβερνητική πολιτική. 
Όπως όλα τα νομοσχέδια αυτής της κυβέρνησης αποτελούν καθοριστικά εργαλεία για τη βίαιη επίθεση στα μικρομεσαία στρώματα, με απόλυτο και μοναδικό στόχο την υπερσυγκέντρωση του πλούτου στα χέρια των ολίγων, πιστό και το σημερινό νομοσχέδιο που θεωρητικά εξυγιαίνει τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, στην ουσία όμως εισάγει τους όρους και τις προυπουθέσεις μιας νέας επιθετικής πρακτικής.

Μιας πρακτικής με τον ίδιο παρανομαστή, όπως στην υγεία, όπως στην ανώτατη παιδεία, μετατρέπει τους συνεταιρισμούς σε επιχειρήσεις – εταιρείες και αποδίδει απόλυτη εξουσία στους μεγαλοαγρότες και στους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Οι τρεις νέες μορφές συνεταιρισμών, πιστά αντίγραφα μορφωμάτων που έχουμε δει σε όλα τα νομοσχέδια, θα λειτουργούν με πλήρως ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Είναι επιβεβαιωμένο για πολλοστή φορά ότι η εξυγίανση για την παρούσα κυβέρνηση, περνάει μέσα από το δρόμο της ΄΄εταιροποίησης ΄΄, όπως γίνεται με τους συνεταιρισμούς, με τα πανεπιστήμια, μέσα από το δρόμο της ιδιωτικοποίησης, όπως γίνεται με όλες τους πλουτοπαραγωγικές πηγές της πατρίδας μας.
Τέσσερεις είναι οι στόχοι, όπως περιγράφονται και από τα άρθρα του νομοσχεδίου.
Ο πρώτος. Να διαλύσει τους 6500 αγροτικούς συνεταιρισμούς και τις 120 ενώσεις τους και τους 3000 αγροτικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες τους και στη θέση τους να δημιουργήσει 300 συλλόγους μεγαλοαγροτών, ασφυκτικά υπαγόμενων στη δικαιοδοσία του υπουργού και της Ε.Ε

Ο δεύτερος όπως προκύπτει και μέσα από το άρθρο 7, αλλά και με την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής τράπεζας να καταργήσει το εναπομείναν κράτος πρόνοιας, να υποβαθμίσει τους συνεταιρισμούς σε πρωτοβάθμιους και να διαλύσει όλες τις συνεταιριστικές εταιρείες, τις κοινοπραξίες και τις κεντρικές συνεταιριστικές ενώσεις.
Ο τρίτος μέσα από το μητρώο αγροτών με επίσημο και νόμιμο τρόπο να προχωρήσει στο ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών που μέσα στις τραγικές συνθήκες επιβίωσης που δημιουργεί το μνημόνιο, οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες υποχρεούνται να παραδίδουν πάνω από το 80% της παραγωγής τους στο συνεταιρισμό, κατά το άρθρο 3, ενώ κατά το άρθρο 17 αποκλείονται από την εκλογή τους στα όργανα.

Ο τέταρτος στόχος είναι να ΄΄ καθαρίσει΄΄ τους συνεταιρισμούς από όλους όσοι αγωνίζονται, διεκδικούν, εναντιώνονται.
Με μια σειρά από άρθρα όπως το 17 παράγραφος 2, κατά το οποίο διενεργούνται εκλογές με πλειοψηφικό σύστημα και ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Όπως η κατάργηση του καταστατικού της ΠΑΣΕΓΕΣ και η σύμφωνα με το άρθρο 8 εκλογή του Διοικητικού της Συμβουλίου, όχι από τη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των μελών της, αλλά με ασαφείς διαδικασίες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αυτή τη κρίσιμη στιγμή που το ζήτημα της αναδιάρθρωσης της αγροτικής παραγωγής αποτελεί το κλειδί της οικονομίας μας, η κυβέρνηση επιχειρεί αναδιάρθρωση όχι με στόχο τις ανάγκες της εθνικής μας οικονομίας, αλλά με στόχο την πλήρη προσαρμογή και υποταγή της στις ανάγκες και τους νόμους της αγοράς και της ΕΕ.
Με την αναβάθμιση, θεσμοποίηση και ένταξη στη συνεταιριστική δομή των «Ομάδων Παραγωγών» όμοιων ή ομοειδών αγροτικών προϊόντων κατά Περιφέρεια (άρθρα 5 και 8 ).
Με τις «Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις», κεφαλαιουχικές εταιρείες που θα δημιουργηθούν κατά Περιφέρεια ή και σε εθνικό επίπεδο, από σύμπραξη Αγροτικών Συνεταιρισμών και «Ομάδων Παραγωγών» (άρθρο 6). 
Ακόμα με τη θεσμοθέτηση και αναβάθμιση των «Διεπαγγελματικών Οργανώσεων» που θα συγκροτούνται μόνο σε εθνικό επίπεδο κατά προϊόν ή ομάδα ομοειδών προϊόντων (άρθρο 9), ως όργανα συναίνεσης βιομηχάνων τροφίμων – μεγαλεμπόρων – μεγαλοαγροτών και επιβολής των συμφερόντων τους στους φτωχομεσαίους αγρότες.

Και βέβαια ένα τέτοιας κατεύθυνσης νομοσχέδιο, δε θα μπορούσε παρά να επιφυλάσσει για τον υπουργό, σύμφωνα ,με τα άρθρα 2,4,5, και 6 υπερεξουσίες, όπως αντίστοιχα σε πολλά νομοσχέδια αυτής της κυβέρνησης, με αποκορύφωμα βέβαια τις εξουσίες του υπουργού Οικονομικών.

Ο υπουργός γίνεται παντοκράτορας, αφού αποκτά απόλυτη εξουσία πάνω στους συνεταιρισμούς και όλες τις οργανώσεις, από το στάδιο της αναγνώρισής τους έως και το στάδιο της εκκαθάρισής τους και διάλυσής τους.
Ενώ ταυτόχρονα με στόχο τη δημιουργία μιας καλής ατμόσφαιρας, με στόχο δηλαδή την επιδιωκόμενη συναίνεση και τον απόλυτο έλεγχο αυξάνει τις κρατικές και υπουργικές χρηματοδοτήσεις σε ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 
Αυτονόητα καταψηφίζω το νομοσχέδιο, όχι φυσικά στη βάση της υπεράσπισης της υφισταμένης κατάστασης στους συνεταιρισμούς, που είναι αποτέλεσμα παρόμοιων αντιαγροτικών νόμων και γνωστών διαλυτικών πρακτικών, αλλά 
στη βάση της απόλυτης ανάγκης που έχει σήμερα η πατρίδα μας, ο αγρότης αλλά και συνολικά ο ελληνικός λαός για μια αγροτική παραγωγή που θα υπηρετεί το λαό, που θα σέβεται τον αγρότη και θα αποτελεί το κλειδί της οικονομικής ανάκαμψης του λαού μας.


 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »