Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

AΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Τρίτη, 20 Απριλίου 2010

"Επιτέλους ας μιλήσουμε!"
 

Γάζα, Μάρτιος 2008

180 νεκροί μέσα σε τρεις ημέρες, εκ των οποίων οι μισοί άμαχοι και βρέφη. Το 40% των κατοίκων άνεργοι, η επιβίωση του 80% εξαρτάται από την ξένη βοήθεια, το σύστημα νοσοκομειακής περίθαλψης καταρρέει, ενώ το νερό είναι είδος προς εξαφάνιση.

Δηλώσεις του υφυπουργού Αμυνας του Ισραήλ, Ματάν Βιλνάι: «Οσο περισσότεροι πύραυλοι Κασάμ εκτοξεύονται και όσο μεγαλώνει η εμβέλειά τους, τόσο περισσότερο οι Παλαιστίνιοι θα βαδίζουν προς ένα μεγαλύτερο ολοκαύτωμα».

Aπρίλης 2008

18 νεκροί μέσα σε μια μέρα, εκ των οποίων οι περισσότεροι παιδιά και ανάμεσά τους ο εικονολήπτης του Ρόιτερς, Φαντέλ Σανά

Δηλώσεις από την πλευρά του Ισραήλ : «η δημοσιογραφική κάλυψη ενός πολέμου εμπεριέχει κινδύνους».

Πρόκειται για την απόλυτη πολιτική εξαχρείωση των αξιωματούχων ενός κράτους που συγκροτήθηκε από τους επιβιώσαντες του ολοκαυτώματος. Για τον απόλυτο εκφασισμό ενός κράτους, οι πολίτες του οποίου έζησαν στο πετσί τους τη χιτλερική λογική της συλλογικής τιμωρίας.

Σε προηγούμενη δήλωσή μου ταύτισα το ολοκαύτωμα στη Γάζα με αυτό του Διστόμου. Τείνω να αναθεωρήσω την άποψή μου, με την έννοια ότι τα ολοκαυτώματα του Διστόμου ή των Καλαβρύτων, καταδικάστηκαν, τουλάχιστον, από τον τότε ελεύθερο ή μαχόμενο για την ελευθερία κόσμο, ως εγκλήματα πολέμου.

Σήμερα όμως τί συμβαίνει?

Το Συμβούλιο Ασφαλείας παρακολουθεί ως θεατής τη συλλογική τιμωρία ενός ολόκληρου λαού, ο περίφημος ειδικός διαμεσολαβητής για το Μεσανατολικό Τόνι Μπλερ επιδεικνύει προκλητική σιωπή, ο πάλαι ποτέ ιδρυτής των ΄΄ Γιατρών Χωρίς Σύνορα΄΄ και νυν υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας συμβουλεύει σύνεση ( ! ) …και το έγκλημα συνεχίζεται…

Πρόκειται περί αναισθησίας, περί αναλγησίας?

Όχι. Όλοι αυτοί επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο, ευαισθησία και πόνο στους αγώνες των Τσετσένων, των Θιβετιανών, των Αλβανοκοσοβάρων.

Πρόκειται για ολοκληρωτική υποταγή όλων στην πολιτική Μπους.

Το σχέδιο Μπους ήταν σαφές, όπως το αποκάλυψε το έγκυρο περιοδικό Vanity Fair και το οποίο δε διαψεύσθηκε από το Στειτ Ντιπάρτμεντ. Ο Τζορτζ Μπους και η Κοντολίζα Ράις ανέθεσαν στον αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Ελιοτ Εϊμπραμς, την υλοποίηση μυστικού σχεδίου για πρόκληση εμφύλιου πολέμου στα κατεχόμενα, με στόχο τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης Χαμάς.

Ωστόσο οι υπολογισμοί Αμερικανών και Ισραηλινών διαψεύσθηκαν και ακολούθησε η υλοποίηση της δεύτερης φάσης του σχεδίου που ήταν το φονικό εμπάργκο και οι φονικές επιδρομές, ελπίζοντας ότι θα γονάτιζαν το λαό της Γάζας. Κι εδώ διαψεύσθηκαν.

Σήμερα σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε. Τα σενάρια που ανοίγονται μπροστά μας είναι δύο : ή το Ισραήλ πραγματοποιεί τη πλέον φονική εισβολή ισοπεδώνοντας σπίτι σπίτι τη Γάζα με εκατόμβες θυμάτων ή διαπραγματεύεται ανακωχή με τη Χαμάς , τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση των Παλαιστινίων από το Γενάρη του 2006.

Όσο δεν μιλάμε, όσο ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας μένουν παρατηρητές, δηλαδή παίρνουν θέση ανοχής έναντι των εγκλημάτων, όσο η Ε.Ε αναγνωρίζει το ΄΄δικαίωμα΄΄ των Κοσοβάρων, αλλά επιμελώς κλείνει τα μάτια για το Παλαιστινιακό, ο δρόμος για το πρώτο σενάριο είναι ανοικτός.

Από την άλλη υπάρχουν και φωτισμένες φωνές που είναι πολλές, τα 2/3 των πολιτών του Ισραήλ, μια διαρκώς διευρυνόμενη μερίδα αμερικανικών ελίτ, με προσωπικότητες όπως ο Ζμπίγκινεφ Μπρεζίνσκι, ο Λι Χάμιλτον, ο Πολ Βόλκερ, ακόμη και ο πάλαι ποτέ σύμμαχος του Ισραήλ, Τζίμυ Κάρτερ, που ζητούν διαπραγμάτευση με τη Χαμάς.

Σε κάθε περίπτωση όμως και μέχρι τότε, το έγκλημα είναι εδώ. Είναι καθημερινό. Είναι απροκάλυπτο. Είναι προκλητικό.

Επιτέλους ας μιλήσουμε, αλλιώς΄΄ δε θα μείνει τίποτ' από τους ανθρώπους αυτούς, ούτε η τύψη που έμελλε να γίνουν΄΄.

Στο σημείο αυτό θα μεταφέρω την άποψη του Διευθυντού Νοσοκομείου της Γάζας, Χάσαν Χάλαφ, ο οποίος εγκατέλειψε την υψηλή καριέρα του και την ασφάλεια του στην Σαουδική Αραβία για να βρίσκεται κοντά στους δοκιμαζόμενους συμπατριώτες του : ‘’Σε ένα στάδιο της ζωής τα χρήματα δεν αποτελούν προτεραιότητα, άλλα πράγματα είναι σημαντικότερα, όπως η στενή σχέση με τη πατρίδα σου και το λαό σου. Αυτή είναι η προτεραιότητα. Και τα παιδιά μου θα πρέπει να ζήσουν μαζί με το λαό τους να γίνουν αληθινοί Παλαιστίνιοι που υποφέρουν στην ίδια τους τη γη’’.

Και να πω με τη σειρά μου, σε ένα στάδιο της ζωής οι αιματοβαμμένες ισορροπίες, η υποταγή και η ανοχή, δεν αποτελούν προτεραιότητα, άλλα πράγματα είναι σημαντικότερα, όπως η στενή υποστήριξη των λαών που υποφέρουν. Αυτή είναι η προτεραιότητα. Και τα παιδιά μας θα πρέπει να ζήσουν ειρηνικά μαζί με όλους τους λαούς, για να γίνουν αληθινοί Άνθρωποι που ευημερούν στην ίδια τους τη γη.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.