Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Τρίτη, 20 Απριλίου 2010

Αγαπητέ κύριε Λουκά,

Με τρόμο παρακολούθησα τους ισχυρισμούς του κ. Ντινόπουλου στο δελτίο ειδήσεων του ΑΛΤΕΡ, ο οποίος χρησιμοποιώντας εν γνώσει του ένα πλαστό έγγραφο, θέλησε ανενδοίαστα να παραχαράξει την ιστορία και το μεγαλειώδη  ρόλο του ΚΚΕ στα χρόνια της αντίστασης. Ανεξαρτήτως των ιδεολογικών διαφορών που μας χωρίζουν στην προσπάθειά μας για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, θεωρώ πολιτική υποχρέωση και ιστορικό μου καθήκον όχι απλώς να υπερασπίσω τον ηγετικό ρόλο του ΚΚΕ στην Εθνική Αντίσταση του λαού μας εναντίον του φασισμού και ναζισμού, αλλά και να κάνω κάποιες επισημάνσεις για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας:

Σε εκείνα τα ταραγμένα χρόνια γνωστά και άγνωστα στελέχη της παράταξης του κ. Ντινόπουλου, με το περίσσιο ΄΄ θάρρος΄΄ που τους χάριζε η κουκούλα, έδειχναν κομμουνιστές και αγωνιστές και τους οδηγούσαν στα κρατητήρια και στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Σε προβοκατόρικη παραχάραξη της ιστορίας στηρίχτηκε ο ΄΄ νέος Παρθενών΄΄, το Μακρονήσι, στο οποίο η παράταξη του κ. Ντινόπουλου, εκτόπισε, βασάνισε και σκότωσε χιλιάδες κομμουνιστές και αγωνιστές της ελευθερίας.

Η επίκληση κομουνιστικού ΄΄κινδύνου΄΄, υπήρξε το ιδεολογικό πλαίσιο της δικτατορίας, η οποία και πάλι στελέχη του ΚΚΕ και της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης εκτόπισε στη Λέρο και στη Γυάρο.

Τον πατριωτισμό των εκατοντάδων χιλιάδων κομμουνιστών και αριστερών ακόμη και οι νικητές, οι αντίπαλοι, που υπήρξε η παράταξη του κ. Ντινόπουλου, θα έπρεπε να τον χρησιμοποιούν ως λαμπρό παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς και μεγαλειώδους αγώνα.

Αυτοί που επικαλούνται και υπερασπίζονται την παραχαραγμένη ιστορία, κρύβοντας τις αμαρτίες τους και επιχειρώντας να ξανάρθουν με την ταυτότητα ενός άλλου, δεν είναι πατριώτες, αλλά πατριδοκάπηλοι.

Θα συνιστούσα στον κ. Ντινόπουλο, με τη βεβαιότητα ότι δεν το έχει ξαναδεί, να δει το φιλμ του Θ. Αγγελόπουλου, ΄΄ Οι κυνηγοί΄΄.

Όπου μια παρέα κυνηγών το 1977, μια παρέα από την άρχουσα τάξη, βρίσκουν στο χιόνι το πτώμα ενός αντάρτη που ακόμη αιμορραγεί και εκείνοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αναστημένες αμαρτίες τους, με το φάντασμα της ελληνικής ιστορίας.

Και τί κάνουν?

Ό,τι και και ο κ. Ντινόπουλος. Τον ενταφιάζουν, ρίχνοντας επάνω στο πληγωμένο κορμί του αντάρτη χιόνι, πολύ χιόνι μέχρι που το τοπίο να ξαναγίνει λευκό, μέχρι να μη μείνει ούτε μια στάλα αίμα, μια στάλα πραγματικής ιστορίας, θάβοντας μαζί με τον αντάρτη και τις συλλογικές τους ενοχές.

Με τιμή

Σοφία Σακοράφα
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »