Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Παρέμβαση της Σ. Σακοράφα στη Σ.Τ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012

ΠΑΡΕΜΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Στο διάστημα που μεσολάβησε μετά τις τελευταίες εκλογές, δόθηκε η δυνατότητα να αναλυθούν τα αποτελέσματα και να γίνει η πολιτική τους αποτίμηση.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος, αναφέρθηκε στο πολιτικό περιεχόμενο του τί πρέπει να γίνει από δω και πέρα.

Δεν θα αναφερθώ κι εγώ σε πολιτικές εκτιμήσεις μιας και καλύφθηκαν, αλλά θα μου επιτρέψετε να σταθώ με λίγα λόγια σε δύο – τρία βασικά κατά την άποψή μου σημεία που χαρακτηρίζουν την μέχρι τώρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αλλά και φιλοδοξούμε να παραμείνουν άξονες συμπεριφοράς και σχέσης με το κίνημα από δω και πέρα.

Το πρώτο είναι η εμπέδωση της καθαρής, ειλικρινούς, αλλά και απόλυτα πολιτικής σχέσης που αναπτύχθηκε με την κοινωνία τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά.

Όταν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ξεκίνησε από διάφορες πλευρές η προσπάθεια δημιουργίας αυτού που λέμε αντιμνημονιακού μετώπου, το εγχείρημα φάνταζε και δύσκολο και πολεμήθηκε από πολλούς.

Δοκιμάστηκε όμως στην πορεία και αποδείχθηκε ότι η ειλικρίνεια και η καθαρή πολιτική στόχευση, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ (κι αυτό οφείλω να το τονίσω ιδιαίτερα) όσο κι όλων όσων συμπαραταχτήκαμε, αναγνωρίστηκε από τους πολίτες, με τα γνωστά εντυπωσιακά εκλογικά αποτελέσματα.

Το δεύτερο σημείο αφορά στη σταθερότητα και στην καθολική υποστήριξη από όλους μας των σημείων αυτής της πολιτικής συμφωνίας, (αυτό που λέμε κοινή πλατφόρμα) η οποία και εκφράστηκε σε υψηλότατο επίπεδο, με το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσιάσαμε πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και το οποίο κατά κάποιο τρόπο, αποτελεί και την βάση της πολιτικής πλατφόρμας αυτού του μετώπου.

Τρίτο και σπουδαιότερο κατά την άποψή μου και γι αυτό θα μου επιτρέψετε να νοιώθω μια ιδιαίτερη φόρτιση και για τις ευθύνες που αναλαμβάνω, είναι η σημερινή συνέντευξη τύπου στην οποία ουσιαστικά επιβεβαιώνουμε τα χαρακτηριστικά που ανέφερα προηγουμένως, δηλαδή την καθαρή, ειλικρινή και άκρως πολιτική σχέση μας σαν ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με την κοινωνία.

Και σήμερα διατρανώνουμε, την ακράδαντη πίστη μας στη δύναμη και στον κυρίαρχο ρόλο των πολιτών και του λαϊκού κινήματος.

Η διαδικασία που ξεκινάει για την δημιουργία του ενιαίου πολιτικού φορέα – κόμματος, είναι μαι πρωτόγνωρη διαδικασία και για μας και για το πολιτικό σύστημα έτσι όπως το έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα και κυρίως φυσικά για τους πολίτες.

Το τί, το γιατί και το πώς το ανέλυσε πολιτικά ο πρόεδρος.

Εγώ θα σταθώ με δύο λόγια στον οργανωτικό σχεδιασμό.

Ξεκινάμε μια μεγάλη πανελλαδική καμπάνια να ξανασυναντηθούμε ή και να συναντηθούμε για πρώτη φορά με όλους αυτούς τους πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν, αλλά και με όλους όσους στην πορεία πιστέψουν ότι η θέση τους είναι απ΄ αυτή την πλευρά, μαζί μας.

Στόχος μας να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι σ΄ αυτή τη διαδικασία χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς, για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου πολιτικού σχήματος χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

Αυτή η πρόσκληση γίνεται μέσα από ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις, όπου θα συζητούνται κι οι πολιτικές εξελίξεις, αλλά και το προεκλογικό μας πρόγραμμα.

Κι αυτό γιατί θέλουμε οι εγγραφές των μελών να μην είναι μια τυπική διαδικασία δημιουργίας καταλόγων αλλά αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης του καθενός.

Είναι αυτονόητο ότι η διαδικασία εγγραφής είναι ανοιχτή και διαρκής, μέχρι την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέσα στον ερχόμενο Οκτώβρη.

Γι αυτό το σκοπό ενεργοποιούνται όλες οι υπάρχουσες Τ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και όπου δεν υπάρχουν, καλούμε σε αυτοοργάνωση.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα πριν την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, δηλαδή μέσα στο Σεπτέμβρη ή το αργότερο αρχές Οκτώβρη, θα οργανωθούν ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, από τις οποίες θα εκλεγούν αντιπρόσωποι για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη έχει τέσσερις βασικούς στόχους:
Να συγκεκριμενοποιήσει και να αποτυπώσει το πολιτικό πρόγραμμα του ενιαίου φορέα – κόμματος.
Να καταλήξει και να περιγράψει τις βασικές αρχές δομής και λειτουργίας του.
Να χαράξει τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, το οποίο χρονικά προσδιορίζεται για την άνοιξη του 2013.
Να εκλέξει κεντρικό όργανο.

Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι στόχος μας (και αυτό θα το υποστηρίξω και θα το επιδιώξω με κάθε τρόπο από την θέση που μου ανατίθεται) είναι όλη αυτή η διαδικασία να γίνει κτήμα κι επιδίωξη των πολιτών, να είναι συνεχής, δυναμική και παραγωγική και γι αυτό είμαστε όλοι αποφασισμένοι, με την συσσωρευμένη εμπειρία που έχουμε, να αποτρέψουμε φαινόμενα, τακτικές και επιδιώξεις που ακρωτηριάζουν τη διάθεση του πολίτη να συμμετέχει και να ελέγχει άμεσα κι αποτελεσματικά τη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντός του.

Είχα την ευκαιρία σε προεκλογικές μου ομιλίες να αναφερθώ πολλές φορές στην ανάγκη της διαρκούς ενεργής και παραγωγικής σχέσης που πρέπει να έχει ένας πολιτικός φορέας, με το λαϊκό κίνημα, εάν πιστεύει και θέλει να υλοποιήσει αυτά που εξαγγέλλει.

Γιατί μόνο εάν έχεις σύμμαχο κι ενεργό το λαϊκό κίνημα μπορείς να κάνεις ανατροπές.

Σήμερα αποδεικνύουμε ότι αυτό το πιστεύουμε βαθιά, το επιδιώκουμε και δεν το φοβόμαστε κι έτσι προετοιμαζόμαστε για την πορεία του λαού και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς την εξουσία.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.