Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Συνέντευξη στην Εφημερίδα ΑΛΛΑΓΗ Πάτρας

Τρίτη, 20 Απριλίου 2010

 

 Ακρίβεια. Η χώρα περπατάει σε τεντωμένο σκοινί ή να πιστέψουμε την κυβέρνηση που κάνει λόγο για μεταβατική περίοδο;

Το ζήτημα της ακρίβειας επειδή ακριβώς συγκλονίζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, και κυρίως τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, δεν χωράει μικροπολιτικές που αναπτύσσονται, τις περισσότερες φορές εκ του ασφαλούς εντός της βουλής, αλλά απαιτεί ειλικρίνεια και σοβαρότητα.

Για το ζήτημα της ασυδοσίας της αγοράς μετά την ένταξη στην ΟΝΕ, ευθύνη φέρει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που δεν μπόρεσε να ενεργοποιήσει εκείνους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα επόπτευαν κατάλληλα την αγορά.

Σήμερα όμως δε μιλάμε απλώς για ακρίβεια. Μιλάμε ακριβώς για αισχροκέρδεια για την οποία δεν ενοχοποιείται μόνο η διεθνής συγκυρία, μόνο οι διεθνείς ανατιμήσεις, αλλά η ενδογενής κερδοσκοπία και η έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς για να αποκαταστήσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς, η έλλειψη πολιτικής βούλησης για μείωση των τιμών, ξεκινώντας από μια ουσιαστική μείωση των τιμολογίων των κρατικών επιχειρήσεων και ακολούθως να συνεχιστεί με μείωση κατά 8 % σε όλα τα είδη διατροφή και πρώτης ανάγκης.
 

 • Αν δεν κάνω λάθος στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τη στάση του κόμματος έναντι της «άλλης Αριστεράς». Ποια είναι η δική σας θέση; Συμβιβάζεται ο στόχος για αυτοδυναμία με την πρόταση σας για συγκυβέρνηση;

  Καταρχήν όσο τα κυρίαρχα πολιτικά θέματα είναι ανοικτά και επιδεινώνονται από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, η συνάντησή μας με το χώρο και τον κόσμο της αριστεράς είναι νομοτέλεια.

  Η πάλη ενάντια στη φτώχεια μέσα στον αυξανόμενο κοινωνικό πλούτο , η πάλη ενάντια στην περιστολή των ατομικών δικαιωμάτων, η πάλη ενάντια στο ξεπούλημα δημοσίων αγαθών, η πάλη ενάντια στη διαταραχή του ομαλού μεταβολισμού ανθρώπου- φύσης, η πάλη ενάντια στη διαφθορά, είναι τα κυρίαρχα κοινά ζητήματα και για τον πόλο της σοσιαλδημοκρατίας και για την αριστερά.

  Ως προς την τακτική προσέγγιση όμως αυτών των ζητημάτων θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει δύο πολιτικά λάθη.

  Το πρώτο αφορά στον τρόπο που προσεγγίζει την ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων μέσα στην ελληνική κοινωνία.

  Να θυμίσω ότι η σημαντικότερη μεταπολιτευτικά πολιτική αλλαγή που έγινε στην Ελλάδα το 1981, προήλθε μέσα από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, απέρρεε από μια συγκεκριμένη πολιτική φιλοσοφία, που ανέδειξε πολιτικές θέσεις για όλα τα κοινωνικά ζητήματα. Δηλαδή η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων ήταν μια διαδικασία και κινηματική, ταυτόχρονα όμως προσέφερε και το όραμα της αλλαγής της πολιτικής εξουσίας.

  Το δεύτερο λάθος αφορά στον τρόπο που αντιλαμβάνεται την πολιτική προσέγγιση, το αιτούμενο της οποίας δεν είναι να στήνουμε δικαστήριο και να καταλογίζουμε ευθύνες, το αιτούμενο δεν είναι να απονέμονται πιστοποιητικά αριστεροσύνης. Αιτούμενο όλης της ελληνικής κοινωνίας που βιώνει τις πιο δύσκολες ημέρες σε όλα τα επίπεδα είναι να εξηγήσουμε το παρελθόν, να απαντήσουμε άμεσα στα μεγάλα ερωτήματα του παρόντος και να διαμορφώσουμε μια δυναμική πρόταση εξουσίας.

  Μέσα από αυτή τη δημιουργική σχέση οικοδομούνται ουσιαστικές συνεργασίες και αποτελεσματικές μορφές ενότητας.
   
 •  
 • Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε τον κ. Βγενόπουλο να μοιράζει αγωγές, δίνοντας νέες διαστάσεις στον πολιτικό και οικονομικό πόλεμο με μήλο της έριδος τον ΟΤΕ. Ποια είναι η πολιτική σας εκτίμηση; Συνδέεται άραγε το θέμα με την υπόθεση SIEMENS;

  Οι μηνύσεις του κ. Βγενόπουλου στον κ. Παπανδρέου και στον κ. Τσίπρα δε δίνουν απλώς νέα διάσταση στον οικονομικό και πολιτικό πόλεμο για τον ΟΤΕ, αλλά νέα διάσταση στον πολιτικό μας βίο, μια διάσταση που κατατρώγει κάτι από τη δημοκρατία. Ο πολιτικός λόγος είναι και οφείλει να είναι διεισδυτικός στις αναλύσεις, καυστικός στις κρίσεις και σκληρός στις ερμηνείες. Η συνταγή Βγενόπουλου, την οποία δεν αποδοκίμασε η κυβέρνηση είναι ότι ο πολιτικός λόγος θα πρέπει να είναι φοβικός στους επιχειρηματίες και περιχαρακωμένος στην τυπική νομιμότητα.

  Και πολύ φοβάμαι ότι αυτή η συνταγή δεν είναι απλώς μια ανακάλυψη του κ. Βγενόπουλου, αλλά μια τακτική που εξυπηρετεί και βολεύει την κυβέρνηση. Μια τακτική σύμφωνα με την οποία, υποκαθίσταται η πολιτική από τη δικαιοσύνη. Αυτό το βλέπουμε καθημερινά από την κυβέρνηση και στην υπόθεση του σκανδάλου των ομολόγων που απλώς η υπόθεση παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη, αλλά και στην άρνηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Ζίμενς
   
 •  
 • Με βάση κοινοβουλευτική ενασχόληση σας με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ποια στάση οφείλει να έχει η κοινωνία απέναντι στο ζήτημα της μετανάστευσης; Ένα ζήτημα που κατακλύζει τον τελευταίο καιρό την επικαιρότητα της Πάτρας.

  Επιτρέψτε μου μια παρατήρηση, την οποία την κάνω επειδή ακριβώς πρόσφατα συνομίλησα με ένα μετανάστη από το Καμερούν θέτοντάς του την ίδια ερώτηση. Μου είπε ότι η ερώτηση αυτή δεν τίθεται με ορθό τρόπο, με την έννοια ότι η μεγαλύτερη επίθεση ρατσισμού που ο ίδιος δέχεται δεν προέρχεται από την κοινωνία, αλλά από την Πολιτεία.

  Μου είπε λοιπόν ότι η συντεταγμένη πολιτεία δεν του επιτρέπει να ασκήσει τρεις σημαντικές λειτουργίες που καθορίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια: να μένει και να παραμένει στην Ελλάδα, καθώς υπάρχει ένα άγριο κυνηγητό με την πράσινη κάρτα, να μπορεί να εργάζεται και να ενσωματώνεται στον παραγωγικό ιστό της Ελλάδας και να μπορεί να ερωτεύεται και να παντρεύεται Ελληνίδα, χωρίς την καχυποψία ότι η πράξη αυτή γίνεται ακριβώς για να βολευτεί και να νομιμοποιηθεί στην Ελλάδα. Δεν του επιτρέπει δηλαδή να ζει, να επιζεί και να δημιουργεί.

  Η αξιοπρεπής λοιπόν διαβίωση και η ενσωμάτωση του μετανάστη στη χώρα μας αποτελεί κυρίως πρόβλημα της ελληνικής Πολιτείας. Και ακριβώς η ανεπάρκειά της στο ζήτημα αυτό, αποτελεί μια σημαντική παράμετρο που πυροδοτεί επιθετικές στάσεις της ελληνικής κοινωνίας. Βεβαίως δεν αθωώνω και τον Ελληνα πολίτη, καθώς θεωρώ ότι εκεί που υστερεί η πολιτεία είναι υποχρέωση του συνειδητοποιημένου πολίτη να δημιουργεί ο ίδιος δίκτυα υποστήριξης και να αναπτύσσει κουλτούρα συνύπαρξης. Δυστυχώς για κάποιους Έλληνες δεν λειτουργεί η ιστορική μνήμη, δεν τους αφορά η συλλογικότητα, η πολυπολιτισμική συνύπαρξη και η αλληλεγγύη, στοιχεία δηλαδή που αποτελούν και το μέτρο του πολιτισμού.
   
 • Μπαράζ περιπτώσεων ντόπινγκ στον ελληνικό αθλητισμό. Τελικά, ούσα κορυφαία αθλήτρια του στίβου, δικαιολογείτε την «έκπληξη» της κυβέρνησης και της κοινωνίας απέναντι στο γεγονός;

  Το ντόπιγκ είναι μια παγκόσμια πραγματικότητα στον αθλητισμό και όσοι βρισκόμαστε ακόμη και στις παρυφές του αθλητικού γίγνεσθαι δεν αιφνιδιαζόμαστε, πολύ περισσότερο δεν θα έπρεπε να αιφνιδιάζεται η ίδια η κυβέρνηση. Ο αιφνιδιασμός και η ΄΄έκπληξη΄΄ από την πλευρά της αποτυπώνουν ή άγνοια ή απόσειση των πολιτικών ευθυνών.

  Σήμερα που το χθεσινό σύμπτωμα έγινε πλέον φαινόμενο είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να μιλήσουμε με ειλικρίνεια. Ο αθλητισμός αποτελεί πλέον μια ακόμη αγορά με συνέπεια να φορτώνεται τα νοσηρά φαινόμενα που παράγει η αγορά, ένα εκ των οποίων είναι η με κάθε κόστος νίκη, το με όποιο τρόπο κέρδος.

  Απέναντι σε αυτή την εξέλιξη δύο δρόμους έχουμε ή να θεωρήσουμε την αγορά ως τη μοναδική κινητήρια δύναμη της κοινωνίας και να υποταχθούμε σε όποιο φαινόμενο παράγει ή να θεωρήσουμε ότι ο αθλητισμός είναι πρώτα και κύρια μια διαδικασία κοινωνική, που σημαίνει ότι επαναπροσδιορίζουμε τις βασικές μας προτεραιότητες. Σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση του φαινομένου έχει ως αφετηρία τη θέση που λαμβάνει η συντεταγμένη Πολιτεία για το πόσο και κατά πόσο επιτρέπει στην αγορά να αλώνει ανενόχλητη τις κοινωνικές δράσεις, να τις παραμορφώνει και να μας τις παραδίδει στρεβλές.
 •  

   

  Twitter
  Newsletter
  Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
  Πρόσφατα Video
  Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
  Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.