Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΑΛΜΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Τρίτη, 20 Απριλίου 2010

Πού γεννηθήκατε και πού μεγαλώσατε?

Γεννήθηκα το 1957 στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, όπου και μεγάλωσα.

Τι σας ώθησε να ασχοληθεί με την πολιτική?

Αν πιστεύουμε ότι αυτός ο κόσμος είναι πολύ κακός για να είναι οριστικός, τότε μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να τον αλλάξουμε : να γίνουμε εμείς τα υποκείμενα που δημιουργούμε την ιστορία, τα υποκείμενα που παράγουμε την πολιτική. Σε κάθε άλλη περίπτωση υφιστάμεθα την ιστορία, υφιστάμεθα την πολιτική και απλώς γκρινιάζουμε παθητικά. Η γκρίνια και η παθητικότητα δε μου ταιριάζει Μου ταιριάζει η προσπάθεια, με εμπνέει το όραμα, με κινητοποιεί η δράση, με τροφοδοτεί η συλλογικότητα και ίσως λόγω του αθλητισμού με συνεπαίρνει η διαδικασία αυτό που σήμερα φαίνεται ανέφικτο να γίνεται η αυριανή μας κατάκτηση, με όποιο κόστος ή ρήξη, αν χρειαστεί..

Πώς χαρακτηρίζεται την παρούσα πολιτική κατάσταση?

Νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα! Με θύματα την ελληνική νεολαία που μετράει ως πρώτο θύμα τα όνειρά της, τα ελληνικά νοικοκυριά που καταρρέουν απροστάτευτα, τη γενιά των 30άρηδων που ανενεργή ακουμπάει στην αδύναμη πλάτη των γονιών, την ελληνική περιφέρεια που μαραζώνει, τον αγροτικό κόσμο που συνθλίβεται, τους θεσμούς που τελούν σε πλήρη κατάπτωση, τη δημόσια γη που γίνεται αντικείμενο μπίζνας υπουργών και Βατοπαιδίου, την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό που από κοινωνικά αγαθά μετατρέπονται σε προιόντα αγοράς. Τέτοιες συνθήκες δημιουργούν όμως και το σπέρμα της ανατροπής. Σήμερα πια αυτό το σπέρμα έγινε παλλαϊκή απαίτηση. Η κοινωνία εμπιστεύεται το ΠΑΣΟΚ, εμπιστεύεται ένα μοντέλο διακυβέρνησης που ακουμπάει στον κόσμο της εργασίας, ένα μοντέλο που κατανοεί τις αντιθέσεις και δίνει λύσεις, ένα μοντέλο αναδιανεμητικό, ένα μοντέλο κοινωνικό, ένα μοντέλο που παράγει νέο πλούτο.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της Β’ Αθήνας ?

Η Β΄ Αθήνας είναι ο μεγεθυντικός φακός όλων των σοβαρών προβλημάτων του Λεκανοπεδίου. Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, η κακή διαχείριση του παραλιακού μετώπου, το κυκλοφοριακό, η έλλειψη ελεύθερων χώρων και αθλητικών υποδομών, η σκόπιμη εγκατάλειψη χώρων που μπορούν να αποτελέσουν πνεύμονες ζωής, όπως το ΄΄ Αντώνης Τρίτσης΄΄ είναι όλα μείζονα προβλήματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Αυτά μαζί με τα επίσης διογκωμένα ζητήματα της ανεργίας και της ακρίβειας διαμορφώνουν μια εκτεταμένη περιφέρεια που νοσεί.

Πώς χαρακτηρίζετε τον «Καποδίστρια 2» ?

Η ανάγκη διοικητικής μεταρρύθμισης είναι επιτακτική. Η κυβέρνηση όμως αντιλήφθηκε τον Καποδίστρια 2 με ένα τρόπο στρεβλό και ύποπτο. Προχωρούσε χωρίς σχέδιο για τις συνενώσεις, τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης, τους πόρους, τα μέτρα στήριξης των νέων αυτοδιοικητικών μονάδων. Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα εξετάσει πριν τη διοικητική μεταρρύθμιση, την αναπτυξιακή υπόσταση των Δήμων με διασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις, υποδομές και αυξημένα κίνητρα, ώστε οι νέοι δήμοι να μην μείνουν σε οικονομική ένδεια.

Μία φράση που σας χαρακτηρίζει?

Στην πολιτική δε φτάνει απλώς να διαμαρτύρεσαι, να λες δηλαδή αυτό που δεν σε ευχαριστεί, αλλά πρέπει να αντιστέκεσαι, να κάνεις δηλαδή τα πάντα, ώστε τουλάχιστον στο βαθμό που σου αναλογεί, να βεβαιώνεσαι ότι αυτό που δε σε ευχαριστεί δε θα υφίσταται ποτέ ξανά.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.