Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Τα κολυμβητήρια της Δυτικής Αθήνας κλείνουν ή υπολειτουργούν

Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

  • ΘΕΜΑ: Τα κολυμβητήρια της Δυτικής Αθήνας κλείνουν ή υπολειτουργούν. Η πολιτεία γιατί αδιαφορεί;

 

27.09.2012

Κάτω από τα δεδομένα που διαμορφώνουν οι ασκούμενες μνημονιακές πολιτικές και οι επιλογές της σημερινής κυβέρνησης, όλες οι δράσεις και κατακτήσεις της κοινωνικής πρόνοιας, παιδεία, υγεία και αθλητισμός συνθλίβονται. Σήμερα αντιμετωπίζουμε τον πλήρη εξοστρακισμό της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό, από την ομπρέλα προστασίας της πολιτείας.

Κατά συνέπεια δημιουργούνται εκρηκτικά προβλήματα στη λειτουργία των κολυμβητηρίων της χώρας, είτε βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΓΓΑ, είτε υπό την εποπτεία Δήμων. Το ένα μετά το άλλο κλείνουν ή υπολειτουργούν ή ακόμα το κόστος λειτουργίας περνά στη πλάτη των αθλητικών συλλόγων και κατ’ επέκταση στους αθλούμενους και τις οικογένειές τους.

Χιλιάδες αθλητές και χρήστες των υπηρεσιών των κολυμβητηρίων διακόπτουν την άθλησή τους. Η συρρίκνωση των αθλημάτων πισίνας είναι προ των πυλών. Οι επιπτώσεις στη κοινωνική υγεία, στη διαμόρφωση υγιούς τρόπου ζωής και συνηθειών των νέων, στη κοινωνική συνοχή κλπ, από την κατάρρευση του αθλητισμού, θα είναι τραγικές και θα στιγματίσουν ολόκληρες γενιές πολιτών.

Δεν μπορεί να παραγνωρισθεί ότι ο Καλλικράτης και η εφαρμογή του μνημονίου στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει στερήσει από τις αυτοδιοικητικές αρχές σημαντικούς πόρους, ενώ τους έχει αναθέσει λειτουργίες του κράτους χωρίς να εξασφαλίσει τις απαραίτητες συνθήκες βιωσιμότητας.

Ειδικότερα στη Δυτική Αθήνα, είναι κλειστό το κολυμβητήριο του Δήμου Αιγάλεω, ενώ οδεύει προς παύση της λειτουργίας το κολυμβητήριο του Δήμου Χαϊδαρίου.

Σε ότι αφορά το κολυμβητήριο του Δήμου Περιστερίου, όπου αθλούνται περισσότεροι από 3000 δημότες, εκεί εφευρέθηκε η πατέντα της ανάληψης του κόστους συντήρησης από τους αθλητικούς συλλόγους. Οι τρεις σύλλογοι του Περιστερίου, (ΓΣ Περιστερίου, Γλαύκος και Δελφίνια) με μεγάλη προσφορά στα αθλητικά δρώμενα της χώρας και της κολύμβησης, εδώ και ενάμιση χρόνο πληρώνουν όλα τα έξοδα συντήρησης της δημόσιας εγκατάστασης. Πληρώνουν ακόμα και τη μισθοδοσία του προσωπικού του κολυμβητηρίου. Από όσα γνωρίζουμε, σε τέτοιο βαθμό αφαίμαξη των συλλόγων δεν έχει εφαρμοσθεί σε καμιά περιοχή της χώρας. Το κόστος είναι δυσβάστακτο και τελικά καταλήγει στους αθλούμενους.

Την ίδια στιγμή δεν λαμβάνεται καμιά πρωτοβουλία από τους αρμόδιους φορείς, Γενική Γραμματεία αθλητισμού και Δήμο Περιστερίου, για τη λήψη μέτρων ώστε να μειωθούν τα ανελαστικά έξοδα και κύρια το ενεργειακό κόστος. Δεν λαμβάνονται υπ’ όψη οι προτάσεις που κατατίθενται από τους κολυμβητικούς συλλόγους και άλλους φορείς για λύσεις με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως για παράδειγμα φωτοβολταϊκά και γεωθερμία.

Τη παρούσα στιγμή ο δήμος Περιστερίου επιδιώκει να μεταφέρει στους συλλόγους ακόμα μεγαλύτερο τμήμα του λειτουργικού κόστους, με την απειλή οριστικού κλεισίματος της εγκατάστασης. Η εποπτεύουσα αθλητική αρχή πρέπει να πάρει θέση για την κατάσταση που περιγράφεται.

Eπειδή είναι προκλητικό να επικαλείται κανείς την αρωγή του ΟΠΑΠ αυτή την περίοδο, που είναι κοινό μυστικό ότι ο Οργανισμός θα είναι ο επόμενος στόχος για ξεπούλημα από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο των υπογραφθέντων στο Μνημόνιο (Ν.4046/2012).

Eπειδή αποτελεί πρόκληση να κατασπαταλάται δημόσιο χρήμα και να δίνονται αφειδώς εκατομμύρια σε ιδιωτικές αθλητικές εταιρίες, ενώ ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αφήνεται να αργοπεθαίνει.

Με βάση τα παραπάνω,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Σε ποιες άμεσες κινήσεις θα προβεί, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά και φέτος τα Κολυμβητήρια της Δυτικής Αθήνας;
2.Προτίθεται να εγκρίνει επιχορήγηση προς τα κολυμβητήρια προκειμένου να καταστούν λειτουργικά και βιώσιμα;
3.Θα παρέμβει ώστε να αποτρέψει σκέψεις ιδιωτικοποίησης των κολυμβητηρίων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τάσος Κουράκης
Γιαννης Δραγασάκης
Δημήτρης Στρατούλης
Σοφία Σακοράφα
Γιώργος Πάντζας
Πέτρος Τατσόπουλος
Γιάννης Αμανατίδης
Παναγιώτης Κουρουμπλής
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συνέντευξη στο Kozani.tv