Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΛ ΑΡΑΜΠΙΓΙΑ

Τρίτη, 20 Απριλίου 2010

1. Σε ποιό σημείο κατά την άποψή σας βρίσκεται το παλαιστινιακό σήμερα;

Αυτή τη στιγμή στην Παλαιστίνη και ιδιαίτερα στην περιοχή της Γάζας συντελείται ένα ολοκαύτωμα. Μέσα σε δύο μήνες είχαμε πάνω από 250 νεκρούς, οι μισοί παιδιά και βρέφη, με αντίποινα που παραπέμπουν απευθείας στη χιτλερική λογική της συλλογικής τιμωρίας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας παρακολουθεί ως θεατής, ο περίφημος ειδικός διαμεσολαβητής για το Μεσανατολικό Τόνι Μπλερ επιδεικνύει προκλητική σιωπή, ενώ ο πάλαι ποτέ ιδρυτής των ΄΄ Γιατρών Χωρίς Σύνορα΄΄ και νυν υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας συμβουλεύει σύνεση ( ! ) …και το έγκλημα συνεχίζεται…

Πρόκειται για ολοκληρωτική υποταγή όλων στην πολιτική Μπους.

Το σχέδιο Μπους ήταν σαφές, όπως το αποκάλυψε το έγκυρο περιοδικό Vanity Fair και το οποίο δε διαψεύσθηκε από το Στειτ Ντιπάρτμεντ. Ο Τζορτζ Μπους και η Κοντολίζα Ράις ανέθεσαν στον αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Ελιοτ Εϊμπραμς, την υλοποίηση μυστικού σχεδίου για πρόκληση εμφύλιου πολέμου στα κατεχόμενα, με στόχο τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης Χαμάς.

Ωστόσο οι υπολογισμοί Αμερικανών και Ισραηλινών διαψεύσθηκαν και ακολούθησε η υλοποίηση της δεύτερης φάσης του σχεδίου που ήταν το φονικό εμπάργκο και οι φονικές επιδρομές, ελπίζοντας ότι θα γονάτιζαν το λαό της Γάζας. Κι εδώ διαψεύσθηκαν.

Σήμερα σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε. Τα σενάρια που ανοίγονται μπροστά μας είναι δύο : ή το Ισραήλ πραγματοποιεί τη πλέον φονική εισβολή ισοπεδώνοντας σπίτι σπίτι τη Γάζα με εκατόμβες θυμάτων ή διαπραγματεύεται ανακωχή με τη Χαμάς , τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση των Παλαιστινίων από το Γενάρη του 2006.

Όσο δεν μιλάμε, όσο ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας μένουν παρατηρητές, δηλαδή παίρνουν θέση ανοχής έναντι των εγκλημάτων, όσο η Ε.Ε αναγνωρίζει το ΄΄δικαίωμα΄΄ των Κοσοβάρων, αλλά επιμελώς κλείνει τα μάτια για το Παλαιστινιακό, ο δρόμος για το πρώτο σενάριο είναι ανοικτός.

Από την άλλη υπάρχουν και φωτισμένες φωνές που είναι πολλές, τα 2/3 των πολιτών του Ισραήλ, μια διαρκώς διευρυνόμενη μερίδα αμερικανικών ελίτ, με προσωπικότητες όπως ο Ζμπίγκινεφ Μπρεζίνσκι, ο Λι Χάμιλτον, ο Πολ Βόλκερ, ακόμη και ο πάλαι ποτέ σύμμαχος του Ισραήλ, Τζίμυ Κάρτερ, που ζητούν διαπραγμάτευση με τη Χαμάς.

Εκεί βρισκόμαστε σήμερα και έχουμε χρέος να αποτρέψουμε κάθε περαιτέρω εγκληματική εξέλιξη.

2. Η Ευρώπη έχει συνηδειτοποιήσει τα δικαιώματα των παλαιστινίων προσφύγων;

Είπα και πριν ότι η Ευρώπη και όλοι οι αρμόδιοι Οργανισμοί κλείνουν τα μάτια. Αυτό δεν πιστεύω ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση, ότι ζουν σε περιβάλλον άγνοιας. Δείτε ότι όλοι αυτοί επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο, ευαισθησία και πόνο στους αγώνες των Τσετσένων, των Θιβετιανών, των Αλβανοκοσοβάρων.

Πρόκειται λοιπόν για μια ξεκάθαρη πολιτική επιλογή, ανάλογη με την ανοχή που επιδεικνύουν στη δικτατορία της Μιανμάρ, όπου έχουμε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και οι πραξικοπηματίες ανενόχλητοι δεν αφήνουν καν την είσοδο δημοσιογράφων ή οργανώσεων διεθνούς βοήθειας.

Είναι έγκλημα το γεγονός ότι 4,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν περισσότερο από 50 χρόνια διάσπαρτοι σε όλο τον κόσμο, χωρίς υπηκοότητα, σε προσφυγικούς καταυλισμούς σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης.

Και θα μιλήσω ακριβώς για τις συνθήκες που επικρατούν στα στρατόπεδα- γκέτο Σάμπρα και Σατίλα, απευθυνόμενη στους συμπατριώτες μου Έλληνες που έζησαν στο πετσί τους την τραγωδία της προσφυγιάς. Πλινθόκτιστα κτίρια, το ένα δίπλα στο άλλο, με αντιστοιχούν χώρο 2 τ.μ ανά κάτοικο, χωρίς θεμέλια, με καλώδια γυμνά που κρέμονται πάνω από τα σοκάκια όπου περιφέρονται παιδιά, με πολύωρες καθημερινές διακοπές ηλεκτροδότησης, με έλλειψη πόσιμου νερού, με αποχετεύσεις που ρέουν στους δρόμους, χωρίς τη στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη. Σε αυτή την τραγωδία η πολιτισμένη Ευρώπη κλείνει τα μάτια!


3. Πιστεύετε ότι υπάρχει αληθινή ευκαιρία για ειρήνη στη Μέση Ανατολή χωρίς την επίλυση του προβλήματος των προσφύγων ;


Στην Ελλάδα λέμε ότι δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη. Καμία ειρηνευτική διαδικασία εάν δε θέσει την επίλυση του προσφυγικού ζητήματος ως απαραίτητη προυπόθεση δεν μπορεί να επιφέρει σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μην ξεχνάμε ότι εντός της Παλαιστίνης αυτή τη στιγμή ζουν 1, 5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, ενώ οι πρόσφυγές της είναι 4,5 εκατομμύρια. Είναι σαφές ότι η Παλαιστίνη είναι οι πρόσφυγές της !

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.