Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Ανένδοτος μέχρι να πέσουν

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΙΩΝΑ ΤΣΩΧΟ στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής 14/10/2012

Σε «ανένδοτο μέχρι να πέσουν» καλεί την κοινωνία η Σοφία Σακοράφα μέσω του «ΑτΚ». Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίζει ότι «οι πληγές της χώρας είναι ένα τεράστιο ειδεχθές έγκλημα που έχει πολιτικό αυτουργό», προσθέτοντας ότι υπάρχει συναυτουργία τμήματος της εντός εισαγωγικών Αριστεράς, όπως λέει.

Κυρία Σακοράφα, τι εντύπωση σας άφησε η επίσκεψη Μέρκελ, αλλά και οι τοποθετήσεις Σαμαρά κατά τη διάρκειά της;

Επειδή από την πλευρά της κυβέρνησης έγινε μια υπερπροσπάθεια να ερμηνευθεί τούτη η επίσκεψη ως το τέλος των σεναρίων για την έξοδο από το ευρώ, υπογραμμίζω με ιδιαίτερη ένταση κάποια στοιχεία – σοκ. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία καταγράφει τη συντριβή του εργατικού κόστους, με αποτέλεσμα αφενός την ακραία φτώχεια, αφετέρου την ίδια στιγμή αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού. Το δημόσιο χρέος, κάτι που σκοπίμως αποκρύπτουν τα ΜΜΕ, ως ποσοστό αυξήθηκε κατά 4 μονάδες από το 2011, ενώ το 2013 θα φτάσει στο αστρονομικό 179,3%, η ύφεση καλπάζει μαζί με την ανεργία. Για να μιλήσουμε κάποια στιγμή σοβαρά.

Η επίσκεψη Μέρκελ υπήρξε η απόλυτη απόδειξη της εθελοδουλίας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και της υποτέλειας σε μια πολιτική που με μαθηματική ακρίβεια - και μάλιστα με την ακρίβεια των δικών τους στοιχείων - μας καταστρέφει. Ο κ. Σαμαράς, με τις τοποθετήσεις του, έδωσε για μία ακόμη φορά τα διαπιστευτήρια της υποταγής σε μία πολιτική-ταφόπλακα της ελληνικής κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον κ. Σαμαρά ότι απομονώνει την Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό Νότο και την προσδένει στο άρμα της «γερμανικής Ευρώπης». Τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η επιλογή;

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια ενδοκαπιταλιστική σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και γερμανικού διευθυντηρίου. Το ΔΝΤ τίθεται ευθέως υπέρ της επιμήκυνσης, ενώ η Γερμανία δε συζητά τέτοια εξέλιξη. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια σύγκρουση κορυφής, με στόχο ρόλους ηγεμονίας, το αποτέλεσμα όμως της οποίας σε κάθε περίπτωση θα είναι «να ποδοπατηθούν τα βατράχια», δηλαδή να ποδοπατηθεί ο λαός μας, όπως γίνεται κάθε φορά που τσακώνονται τα βουβάλια. Με την έννοια αυτή η πρόσδεση και η καθυποταγή σε όποιο από τα δύο άρματα θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Σήμερα με την Ισπανία, την Πορτογαλία, αλλά και τη Γαλλία να πάλλονται σε αντιμνημονιακούς ρυθμούς, έχει ήδη σπάσει η εικόνα της διεθνούς απομόνωσης του λαού μας. Μάλιστα μετά τις εκλογές του Ιουνίου, η εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ θέτει πραγματοποιήσιμο στόχο την ανατροπή του σάπιου πολιτικού συστήματος και την ανάδειξη ενός πόλου που κομίζει μια πρόταση ρήξης με τη λιτότητα, μια πρόταση διαφορετικής διακυβέρνησης.

Το κόμμα σας κάλεσε τον κόσμο να βγει στους δρόμους. Η προσέλευση στις κινητοποιήσεις δεν ήταν όση θα περιμένατε. Κουράστηκαν οι πολίτες;

Διαπιστώνουμε πράγματι από το Φλεβάρη του 2012 μια απογοήτευση. Οσο οι συνθήκες ζωής γίνονται αβάσταχτες, τόσο οι κοινωνίες επενδύουν σε μια γρήγορη και άμεση ανατροπή. Μια πιο ψύχραιμη όμως ματιά δείχνει ότι μέσα σε δύο χρόνια το κίνημα κατάφερε πολλά. Ελιωσε ένα γιγάντιο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, συρρίκνωσε τραγικά τη ΝΔ, εκτίναξε το ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό όμως που με μεγάλη ένταση θέλω να τονίσω είναι ότι μια κυβέρνηση λαϊκή δεν εξαντλεί το πολιτικό της χρέος σε μια εκλογική νίκη. Εχει απόλυτη ανάγκη τη στήριξη και την ανά πάσα στιγμή συμμετοχή του αγωνιζόμενου λαού, αφού η πολιτική της υποχρέωση είναι η συγκυβέρνηση με το λαό και υπέρ αυτού. Αυτό θα πρέπει να γίνει συνείδηση στην κοινωνία μας και όχι στιγμιαία έκφραση. Στη συνειδητοποίηση αυτής της αμφίδρομης σχέσης θα πρέπει να βοηθήσει ακόμη περισσότερο η Αριστερά.

Η κυβέρνηση σας κατηγορεί για στείρα άρνηση κι η ΔΗΜΑΡ ότι «η πολιτική μέριμνα του κ. Τσίπρα είναι η ψηφοθηρία πάνω στις πληγές της χώρας και της κοινωνίας». Τι απαντάτε;
Αποδέχομαι με χαρά την κατηγορία της «απόλυτης», της «εφ' όλης της ύλης» άρνησης. Αυτή η μνημονιακή πολιτική δε χωρά κατάφαση ούτε στο ελάχιστο. Οποιος παρακολούθησε την ανάλυση του προγράμματός μας στη ΔΕΘ κατάλαβε -και είναι αρκετοί αυτοί που κατάλαβαν- ότι υπάρχει μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Και αυτό προκαλεί τεράστιο τρόμο στα επιτελεία της τρικομματικής κυβέρνησης, τον οποίο προσπαθούν να διαχειριστούν είτε με προπαγανδιστικά ψέματα, είτε με αθλιότητες, όπως η ΔΗΜΑΡ. Οι πληγές τούτης της χώρας, οι καρκινοπαθείς και οι νεφροπαθείς που αργοπεθαίνουν, οι εκατοντάδες χιλιάδες των συσσιτίων, η γενιά που μεταναστεύει, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι του κοινωνικού απαρτχάιντ, οι χιλιάδες αυτοκτονίες είναι ένα τεράστιο ειδεχθές έγκλημα που έχει πολιτικό αυτουργό. Για την πολιτική συναυτουργία τμήματος της «Αριστεράς» σε ένα τέτοιο έγκλημα, θα μιλήσει ο λαός μας. Αυτό δε λέγεται ψηφοθηρία, αλλά καταλογισμός.

Τώρα ζούμε ξανά το «θρίλερ» της εκταμίευσης της δόσης. Θα την πάρουμε έγκαιρα;

Σε κάθε περίπτωση το «έγκαιρα» δεν αφορά το λαό. Η δόση θα «πάει» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους δανειστές, είτε με τη μορφή της ανακεφαλαιοποίησης και της αποπληρωμής εντόκων γραμματίων (ελληνικές τράπεζες), είτε για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων. Ο λαός μας εδώ και καιρό έχει χρεοκοπήσει.

Πλησιάζει η αναμέτρηση στη Βουλή για την ψήφιση των μέτρων. Ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι, αν τα ψηφίσει η κυβέρνηση, δε θα μακροημερεύσει. Ποιες εξελίξεις βλέπετε γύρω και μετά την ψηφοφορία;

Το βάρος της ψήφισης των μέτρων πολιτικά είναι αβάσταχτο. Αυτή η πραγματικότητα δημιουργεί κοινοβουλευτικούς τριγμούς. Η σοβαρότερη όμως συνέπεια της εφαρμογής των μέτρων δεν αντανακλάται στα κυβερνητικά επιτελεία, αλλά στην κοινωνία. Και βέβαια δεν είναι δυνατόν να μακροημερεύσει μια κυβέρνηση που εκτελεί τους πολίτες της. Τη στιγμή μάλιστα που μόλις πριν από λίγους μήνες κατάφερε να αποσπάσει μία δύσκολη πλειοψηφία υποσχόμενη επαναδιαπραγμάτευση. Τούτη η κυβερνητική παρωδία με συνέπειες τραγωδίας για την κοινωνία θα καταρρεύσει υπό το βάρος των αφόρητων συνθηκών που επιφυλάσσει για το λαό μας.

Γιατί επιμένει να μη ζητά ανοιχτά εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ με κάθε τρόπο θέτει ξεκάθαρα το ζήτημα της ανατροπής. Καθόλου βέβαια δεν ταιριάζει στην Αριστερά η ανατροπή να έρθει μέσα από τη λογική του ώριμου φρούτου, παρά μέσα από την ασφυκτική λαϊκή πίεση. Στη βάση αυτή σας καταθέτω και την πολιτική πρότασή μου, την οποία με κάθε ευκαιρία καταθέτω στους πολίτες: Ανένδοτος μέχρι να πέσουν!

Σκέφτεται ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει εξεταστική επιτρoπή για τη λίστα Λαγκάρντ; Θα κάνει ίσως το ίδιο και για τις άλλες υποθέσεις (Καρούζος, λίστα ΣΔΟΕ);

 

Υπήρξα η πρώτη βουλευτής που έθεσα από βήματος Bουλής το ζήτημα της συγκρότησης Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) για το δημόσιο χρέος. Ταυτόχρονα, ένας από τους άξονες που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ το Μάη για το σχηματισμό κυβέρνησης υπήρξε η συγκρότηση ΕΛΕ. Κοιτάξτε, τα όρια των εξεταστικών επιτροπών της Βουλής τα έχουμε δει, κυρίως τα έχει καταλάβει ο λαός μας. Εάν πράγματι θέλουμε να φτάσουμε στην ουσία της απόδοσης ευθυνών για όλα, χωρίς συγκαλύψεις και συμψηφισμούς, ο έλεγχος πρέπει να είναι ανοιχτός, κοινωνικός, απροσχημάτιστος και κυρίως να διεξαχθεί από μια έγκυρη και ανεξάρτητη επιτροπή. Από τα υποβρύχια, τις συμβάσεις, τα δάνεια και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μέχρι την τελευταία, μέγιστης πολιτικής ανηθικότητας και σκοπιμότητας, «προστασία» των ισχυρών φοροφυγάδων και αυτών των μεγαλοκατασκευαστών και μεγαλοτραπεζιτών που πληρώνουν το χαράτσι με έκπτωση 60%! 

ΠΗΓΗ: Αγγελιοφόρος της Κυριακής

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.