Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Συνέντευξη στην Εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Τρίτη, 20 Απριλίου 2010

Θεωρήθηκε ικανοποιητική η προσέλευση για την διαδικασία εκλογής συνέδρων σε όλη τη χώρα. Πως όμως να θεωρηθούν τα πράγματα αισιόδοξα όταν και παρατυπίες καταγγέλθηκαν και απειλές για κυρώσεις διατυπώθηκαν. Όλα αυτά προαναγγέλλουν ένα συνέδριο γεμάτο από εντάσεις και συγκρούσεις;

Το ΠΑΣΟΚ πέρασε μια επίπονη διαδικασία και αυτό θεωρώ ότι ήταν νομοτέλεια. Πάντα οι κρίσεις και πληγώνουν και ρήξεις δημιουργούν και αντιπαραθέσεις και αντιθέσεις. Και όλα αυτά είναι συμπτώματα ενός ζωντανού, πολυσυλλεκτικού οργανισμού. Το ζητούμενο του συνεδρίου δεν είναι μια ενότητα νεκροταφείου, αλλά μια πολιτική ενότητα που θα συνθέτει, μια ενότητα δυναμική, μια ενότητα που απαιτεί να δουλέψουμε έξω από τα κομματικά τείχη.

Η αισιοδοξία λοιπόν εδράζεται στην ικανότητά μας να συνθέτουμε, σχετίζεται με την ιστορία μας και απορρέει από τη νέα πολιτική πρόταση που θα απευθύνουμε σε όλους τους πολίτες.
 

 • Πως εμπεδώνεται το κλίμα της ενότητας όταν τα στελέχη του ρεύματος Βενιζέλου παραμένουν παραγκωνισμένα και εν όψει συνεδρίου;

  Συμμετείχα σε πολλές προσυνεδριακές συζητήσεις σε όλη την Ελλάδα και διαπίστωσα ότι για όλα τα στελέχη, ανεξαρτήτως της προτίμησής τους στις εσωκομματικές εκλογές του Νοέμβρη, τα οποία όμως έχουν τη βούληση να προσφέρουν με τις απόψεις τους και να συνεισφέρουν στην οικοδόμηση μιας κεντροαριστερής πρότασης διακυβέρνησης, υπάρχει και θα υπάρχει και ρόλος και θέση.

  Η ενότητα των κινημάτων -και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναλειτουργήσει με την κινηματική του ταυτότητα- δεν κρίνεται από το μοίρασμα οφίτσίων, αλλά σφυρηλατείται στη βάση των θέσεων και πάντα μέσα στην κοινωνία. Εκεί θα κριθεί η πολιτική μας, εκεί θα κριθούμε όλοι και ως προς τις προθέσεις μας και ως προς τη δυναμική μας και ως προς την αποτελεσματικότητά μας.
 •  
 • Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ. Γιατί κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών από την στιγμή που η κυβέρνηση υφίσταται σημαντική φθορά;

  Η φθορά της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι ένα απλό συγκυριακό κρυολόγημα, αλλά μια γενική πολιτική πνευμονία, μια βαθύτατη πολιτική ρωγμή που απορρέει από την κυβερνητική πολιτική της. Είναι μια συρρίκνωση χωρίς επιστροφή, καθώς αυτή είναι η πολιτική της, αυτές είναι οι επιλογές της, αυτή είναι η ταυτότητά της.

  Δεν υπάρχει ΄΄καλύτερη΄΄ Νέα Δημοκρατία, δεν υπάρχει ΄΄άλλη΄΄ Νέα Δημοκρατία, αυτή ήταν και αυτή είναι. Αυτή είναι στο ασφαλιστικό, στην κοινωνική πολιτική, στην εξωτερική πολιτική, στις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας, στην ακρίβεια και στην ανεργία, στην παιδεία, στην καταστολή.

  Αυτή ήταν και αυτή θα είναι, μια παράταξη που απροκάλυπτα οδηγεί τη χώρα στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα.

  Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το ΠΑΣΟΚ παραπαίει στη συνείδηση του κόσμου, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ των κινημάτων και του καθεστωτισμού, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ της κυβερνητικής κοινωνικής πολιτικής και της κυβερνητικής απαξίωσης κοινωνικών δικαιωμάτων, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και στο ΠΑΣΟΚ που έπληξε με την πολιτική του εκτεταμένες κοινωνικές ομάδες, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ που απελευθέρωσε τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και στο ΠΑΣΟΚ της αλαζονείας και του κυβερνητισμού.

  Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε και με τους δύο τρόπους και με τις δύο πολιτικές και με τη σημαία της διαρκούς αλλαγής και με τα κοστούμια της εξουσίας. Αυτόν που απαξίωσαν οι πολίτες, αυτόν που εξακολουθούν να απαξιώνουν, αυτόν που εξακολουθούν να φοβούνται, αυτόν που εξακολουθούν να τιμωρούν είναι αυτός ο τρόπος, αυτές οι πολιτικές, που παραμόρφωσαν την ταυτότητα και αλλοίωσαν τον ιδεολογικό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ.

  Και είναι λογικό και για το ΠΑΣΟΚ να χρειάζεται χρόνο προκειμένου να επεξεργαστεί και να επαναδιατυπώσει μια πολιτική πρόταση ρήξης και νίκης. Γιατί οι πιο χρονοβόρες και οδυνηρές ρήξεις είναι αυτές που επιχειρεί κανείς με τον κακό του εαυτό, αν είναι ρήξεις ειλικρινείς, ρήξεις αληθινές, ρήξεις ξεκάθαρες. Εάν είναι ρήξεις που δεν αποσκοπούν απλώς και μόνο στην επαναφορά στον παράδεισο της εξουσίας.

  Και είναι λογικό και για τον κόσμο να χρειάζεται χρόνο ώστε να πεισθεί ότι το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική του πρόταση εγγυάται ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο και ότι μπορεί προγραμματικά να δεσμευθεί για μια Κεντροαριστερή πρόταση διακυβέρνησης.

  Η αποκατάσταση αυτή των ζωτικών πολιτικών σχέσεων του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία, δε θα μόνο το αποτέλεσμα διακηρύξεων και προθέσεων, αλλά διαρκούς ζύμωσης, διαρκούς διαλόγου, διαρκούς επανάκτησης του κινηματικού ρόλου του ΠΑΣΟΚ.
   
 • Βρισκόμαστε μπροστά στο τέλος της εποχής της μεταπολίτευσης μέσα από την μείωση επιρροής του δικομματισμού;

  Ο δικομματισμός δεν αποτελέσε ούτε το μόνο, ούτε το κυρίαρχο, κατά την άποψή μου, χαρακτηριστικό της μεταπολίτευσης. Η συλλογική δράση και ζύμωση, καθώς και η εναλλακτική πρόταση εξουσίας υπήρξαν τα χαρακτηριστικά που τη σηματοδότησαν και που εκφράστηκαν μέσα από συγκεκριμένους πολιτικούς φορείς. Το ΠΑΣΟΚ ως πλειοψηφικός φορέας δε διατύπωσε απλώς αυτή την εναλλακτική πρόταση, αλλά την πραγμάτωσε στα χρόνια της διακυβέρνησής του.

  Αυτό που επιχειρούμε σήμερα και που απαιτεί η εποχή μας, δεν είναι κάτι διαφορετικό, αλλά σαφώς γίνεται με σύγχρονους όρους, με καινούρια εργαλεία δράσης, με νέους συσχετισμούς και με επικαιροποιημένη πολιτική ατζέντα. Το ζητούμενο μιας κεντροαριστερής διακυβέρνησης δεν μπορεί να έχει ημερομηνία λήξης, όσο ημερομηνία λήξης δεν έχουν η εκμετάλλευση, η κοινωνική ανίσότητα, η καταστροφή του περιβάλλοντος, ο ρατσισμός και η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα.
   
 • Η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εκλογή Τσίπρα μήπως φανερώνει το άγχος του ΠΑΣΟΚ για την μελλοντική του κυριαρχία στον αριστερό χώρο ;

  Το μοναδικό πολιτικό, όχι άγχος, αλλά ζητούμενο του ΠΑΣΟΚ είναι η κυριαρχία του κεντροαριστερού χώρου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας. Στη βάση αυτή ανοίγει η συζήτηση στο συνέδριό μας, στη βάση αυτή καλούμαστε όλοι να συμμετέχουμε σε ένα διάλογο με την ευρύτερη αριστερά, στη βάση αυτή καλούμαστε να ξανασυνταντηθούμε με την αριστερά και μάλιστα σήμερα που τα κυρίαρχα πολιτικά θέματα είναι ανοικτά : η πάλη ενάντια στη φτώχεια μέσα στον αυξανόμενο κοινωνικό πλούτο , η πάλη ενάντια στην περιστολή των ατομικών δικαιωμάτων και στην οικοδόμηση του κράτους καταστολής, η πάλη ενάντια στη διαταραχή του ομαλού μεταβολισμού ανθρώπου- φύσης, η πάλη ενάντια στη διαφθορά.

  Και στη συνάντηση αυτή το αιτούμενο δεν είναι να στήνουμε δικαστήριο για να καταλογίσουμε ευθύνες. Το αιτούμενο δεν είναι να περιχαρακώνει ο καθένας τη δική του αλήθεια. Το αιτούμενο δεν είναι να απονέμονται πιστοποιητικά αριστεροσύνης .

  Στη συνάντηση αυτή ούτε λήθη, ούτε δικαστήρια. Ούτε ηγεμον-ισμοί ούτε μικρομεγαλ-ισμοί

  Στη συνάντηση αυτή το αιτούμενο είναι να εξηγήσουμε το παρελθόν και να απαντήσουμε στα μεγάλα ερωτήματα του παρόντος. Η Κεντροαριστερά δεν έχει μέλλον αν δεν ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς της με το παρελθόν. Αν δεν επεξεργασθεί τις βασικές έστω θέσεις για τη σοσιαλιστική πρόταση του 21ου αιώνα. Και σε δημιουργική σχέση με αυτό να οικοδομεί ουσιαστικές συνεργασίες και μορφές ενότητας.
   
 • Ποια θεωρείτε ότι θα είναι η συμφερότερη για την Ελλάδα λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων;

  Στο σημείο που φτάσαμε σήμερα, μετά από μια σειρά λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης, η συμφερότερη λύση για την Ελλαδα είναι μία ονομασία για όλες τις χρήσεις, σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό. Το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει με σαφήνεια και την τακτική αλλά και τη στρατηγική που θα πρέπει να αναπτύξει η Ελλάδα απέναντι στη FYROM, αλλά και συνολικά στα Βαλκάνια.

  Η εξωτερική μας πολιτική έχει αναγκη από ξεκάθαρες θέσεις που θα προασπίζουν τη διεθνή νομιμότητα, την ειρήνη , την ομαλότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Μια εξωτερική πολιτική που δε θα υποθάλπτει αλυτρωτισμούς και δε θα δημιουργεί ΄΄ κακά προηγούμενα΄΄, όπως η διφορούμενη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το Κόσσοβο.
 •  

   

   

   

   

   

   
  Twitter
  Newsletter
  Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
  Πρόσφατα Video
  Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
  Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.