Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Συνέντευξη στο περιοδικό ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τρίτη, 20 Απριλίου 2010

΄΄Στο συντηρητικό αρέσει γενικά η στασιμότητα και το παλιό. Ο προοδευτικός τροφοδοτείται και τροφοδοτεί το νέο, έλκεται και προετοιμάζει τις αλλαγές, αφουγκράζεται τις νέες ανάγκες και μορφοποιεί τα καινούρια ποιοτικά άλματα.΄΄

Το περιοδικό ΔΙΑΤΡΟΦΗ health+wellness συνάντησε την Σοφία Σακοράφα, βουλευτή ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθήνας, στο πολιτικό γραφείο της. Ανθρώπινη, οικεία και ειλικρινής, απάντησε με αυθορμητισμό στον Βαγγέλη Ζουμπανέα. Μας μίλησε για τη ζωή της πολιτικού, τη σημασία της υγιεινής διατροφής και της άσκησης στη ζωή μας, καθώς και για τα μελλοντικά της σχέδια.


Κυρία Σακοράφα, η ζωή της πολιτικού είναι «ανθυγιεινή», αν σκεφτείτε ότι μέσα σε μία μέρα προκύπτουν πολλές υποχρεώσεις.

Καταρχήν πιστεύω ότι όπως έχει εξελιχθεί σήμερα η παραγωγική διαδικασία όλοι μας κάνουμε ανθυγιεινή ζωή, με την έννοια ότι όλοι έχουμε πολλές υποχρεώσεις, πολύς κόσμος δε, αναγκάζεται σε δύο δουλειές προκειμένου να ανταποκριθεί στις μεγάλες απαιτήσεις της εποχής μας. Είναι αλήθεια ότι και το δικό μου πρόγραμμα είναι επιβαρυμένο, γεγονός που ακυρώνει στην πράξη πολλές φορές τη φιλοσοφία μου. Μια φιλοσοφία στην οποία η κίνηση και η άθληση λειτουργεί σαν τρόπος ζωής.

Προσπαθώ λοιπόν να διατηρώ μια επαφή με την άθληση κυρίως τα πρωινά με αεροβική άσκηση και κάποιες επιμέρους ασκήσεις που με βοηθούν να διατηρούμαι σε καλή φυσική κατάσταση, αλλά μου δημιουργούν και μια καλή διάθεση- ευεξία θα έλεγα- για το υπόλοιπο της ημέρας.

Το γεγονός ότι η καλή φυσική κατάσταση σας βοηθάει να αντέχετε το πιεστικό πρόγραμμά σας περισσότερες ώρες της ημέρας αποτελεί μήνυμα για όλους μας.

Το μήνυμα προς όλους είναι η προσπάθεια για ισορροπημένη ζωή. Και ισορροπία σημαίνει και φροντίδα της φυσικής μας κατάστασης και της διατροφής μας. Το σώμα μας είναι το όχημα των περισσοτέρων δραστηριοτήτων στη ζωή μας και στη βάση αυτή οφείλουμε να το προστατεύουμε.

Ποιο είναι το πρόγραμμα διατροφής σας στη διάρκεια της μέρας;

Δυστυχώς σε αυτόν τον τομέα, που είναι και ιδιαιτέρως σημαντικός, δεν έχω ένα σταθερό πρόγραμμα. Προσπαθώ τουλάχιστον να αξιοποιώ το πρωινό, που είναι και καθοριστικό γεύμα, προκειμένου να λαμβάνω τις απαραίτητες βιταμίνες. Η υπόλοιπη ημέρα συνήθως έχει άστατο πρόγραμμα, γεγονός που έχει συνέπειες και στη διατροφή μου.

Γνωρίζω ότι αυτό είναι τεράστιο λάθος, αλλά προς το παρόν παραμένει αρρύθμιστο.

Αφού κάνετε τη γυμναστική σας, πόσο χρόνο πιστεύετε ότι χρειάζεστε για να φάτε το πρωινό σας; Περισσότερο από δέκα λεπτά;

Κάπου εκεί. Δυστυχώς η Αθήνα ειδικά τα πρωινά με τον κυκλοφοριακό φόρτο που έχει δεν αφήνει πολλά περιθώρια για περισσότερη ώρα.

Έχετε σκεφτεί ότι μπορείτε να τρώτε και στο αυτοκίνητο; Μπορείτε να έχετε σ' ένα μπολάκι 10 αμύγδαλα ή 2-3 καρύδια, καθώς και μία μπάρα δημητριακών. Αυτό είναι ένα καλό πρωινό. Και στο γραφείο σας, μαζί με τον καφέ, θα μπορούσαν να σας σερβίρουν ένα ποτήρι γάλα, για να προσλαμβάνετε το ασβέστιο της ημέρας.

Θα μπορούσα να τα κάνω όλα αυτά, αλλά έχω την αίσθηση ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζω αυτόν τον απόλυτα προγραμματισμένο τρόπο διατροφής είναι και μια αντίδραση απέναντι στο αυστηρό πρόγραμμα που τηρούσα για πολλά χρόνια όταν έκανα πρωταθλητισμό.

Είναι όμως βέβαιο ότι και για τα παιδιά και για τους ενήλικες, που πολλές φορές δεν προλαβαίνουν να παίρνουν το πρωινό στο σπίτι, είναι μια ενδεδειγμένη λύση.

Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι το άγχος λειτουργεί με δύο τρόπους. Πρώτον, η έλλειψη τροφής το εντείνει και το αυξάνει και, δεύτερον, το ίδιο το άγχος καταστρέφει βιταμίνες και μέταλλα. Αρα μιλάμε για φαύλο κύκλο.

Όλα αυτά που μου επισημαίνετε τα γνωρίζω, καθώς έχουμε συζητήσει άπειρες φορές για τη σωστή-ισορροπημένη διατροφή. Επίσης, με ενδιαφέρουν τα θέματα της διατροφής τόσο λόγω του αντικειμένου μου ως καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, όσο και για τις προτάσεις που επεξεργάζομαι σχετικά με το ρόλο της διατροφής και πώς αυτός μπορεί να αναδειχθεί μέσα στα σχολεία. Και φυσικά είναι το άγχος παράγοντας αλλά και απόρροια κακής διατροφής, αλλά είναι και η παιδική παχυσαρκία, είναι και πολλές άλλες ασθένειες που απορρέουν από την κακή διατροφή και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Κακή Διατροφή και έλλειψη σωματικής άσκησης ενοχοποιούνται για πολλά και φυσικά η καλή διατροφή και η επαρκής σωματική άσκηση είναι εκείνο το καθοριστικό δίπτυχο που επιτέλους θα πρέπει να γίνει αντικείμενα παιδείας κυρίως για τους νέους, αλλά όχι μόνον.

Σε ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αν είχατε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα στο Υπουργείο Αθλητισμού, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας, τι θα επιλέγατε;

Καταρχήν, αν θα ήθελα κάτι, είναι αυτά τα τρία υπουργεία να συνεργάζονται οριζόντια και κάθετα. Ακριβώς γιατί αυτά τα υπουργεία εάν εμπλακούν και συνεργαστούν θα μπορέσουν να δώσουν άμεσες και εφαρμόσιμες λύσεις, αλλά και νέα προγράμματα. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να εκπονεί προγράμματα άθλησης, χωρίς να λαμβάνει υπ? όψιν του το Υπουργείο Αθλητισμού και το Υπουργείο Υγείας. Η μεταξύ τους συνεργασία είναι επιβεβλημένη και καθοριστική.

Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα που μου θέσατε, αυτή είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβει ο πρόεδρος. Αυτή τη στιγμή έχω μια πολύ σημαντική πολιτική αρμοδιότητα για θέματα αθλητισμού και προσπαθώ μαζί με το κόμμα να επεξεργαστούμε προτάσεις, προκειμένου να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο σε αυτό που ονομάζουμε ελληνικό αθλητισμό, είτε σχολικό, είτε μαζικό, είτε εργασιακό, είτε υψηλός

Αυτό ακριβώς το κεφάλαιο από όποια θέση, είτε του υπουργού, είτε του βουλευτή, θα προσπαθήσω να υπηρετήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Γνωρίζω ότι η Βουλή έχει γυμναστήριο και διαιτολόγο, αλλά δεν βλέπω πολλούς πολιτικούς να ασχολούνται με αυτά.

Προσωπικά, έχω επισκεφθεί μία φορά το γυμναστήριο, αλλά νομίζω ότι πηγαίνουν αρκετοί. Ακούω συναδέρφους που παρακολουθούν εκεί προγράμματα γυμναστικής και διατροφής. Αυτό αποδεικνύει ότι εάν διασφαλίσουμε την ύπαρξη χώρων και τη δημιουργία παρόμοιων προγραμμάτων υπάρχει πάντα ένα διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί και θέλει να τα παρακολουθεί.

Τι θα αλλάζατε στο σημερινό Υπουργείο Αθλητισμού;

Πάρα πολλά, κυρίως όμως την κεντρική φιλοσοφία. Δυστυχώς, το Υπουργείο Αθλητισμού σήμερα έχει απεμπολήσει ρυθμιστικές αρμοδιότητες, έχει απεμπολήσει το ρόλο του διευθυντηρίου για τα αθλητικά πράγματα, έχει απεμπολήσει το ρόλο του παιδαγωγού στο αθλείσθαι, έχει απεμπολήσει το ρόλο του υπερασπιστή των δημόσιων αθλητικών υποδομών. Και αυτό συμβαίνει γιατί αντιλαμβάνεται τον αθλητισμό όχι ως παρεχόμενο αγαθό, αλλά ως προιόν αγοράς.

Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο που πρέπει να αλλάξει στη λογική και τη φιλοσοφία.

Ο αθλητισμός λοιπόν ως παρεχόμενο αγαθό, στη νεολαία, στον εργαζόμενο, στη γειτονιά προυποθέτει την ύπαρξη υποδομών. Η δεύτερη λοιπόν κρίσιμη αλλαγή είναι το άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων προς τους πολίτες και όχι το ξεπούλημά τους στους ιδιώτες. Φέρνω ως παράδειγμα το Μαρούσι. Είναι μια Ολυμπιακή πόλη, δίπλα στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, η οποία δεν έχει στάδιο. Ένα στάδιο ποδοσφαίρου που είχε, το έδωσε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων και δεν της επιστράφηκε ποτέ. Έχει ένα κλειστό γήπεδο, στο οποίο προσπαθούν όλες οι ομάδες της περιοχής να εξυπηρετηθούν, ένα κολυμβητήριο και τίποτε άλλο. Αυτό που συμβαίνει στο Μαρούσι συμβαίνει και στις περισσότερες περιοχές.

Το νέο δόγμα είναι υποδομές ανοικτές για όλους, αθλητισμός από όλους.

Και βέβαια και στο χώρο του υψηλού αθλητισμού έχουν γίνει πολλά λάθη και στρεβλώσεις. Στρεβλώσεις που απέκτησαν την ισχύ νόμου με την ψήφιση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου. Κι εδώ χρειάζεται εξορθολογισμός και επανατοποθέτηση στη βάση των σύγχρονων αναγκών αλλά και στη βάση των σοβαρών θεμάτων που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Τι θα θέλατε ν' αλλάξετε;

Όλα! Ξέρετε έχω την πεποίθηση ότι αυτός ο κόσμος είναι πολύ κακός για να είναι οριστικός. Αυτή η πεποίθηση προκύπτει από τη σοσιαλιστική μου ταυτότητα. Μια ταυτότητα που καθημερινά σου δημιουργεί την ανάγκη να βελτιώνεις και να αλλάζεις τα πράγματα, να βελτιώνεσαι και να αλλάζεις κι εσύ ο ίδιος, να γίνεσαι πιο δημιουργικός, πιο ουσιαστικός, πιο ρηξικέλευθος.

Αλλωστε αυτή είναι και η διαφορά μεταξύ προοδευτικού και συντηρητικού. Στο συντηρητικό αρέσει γενικά η στασιμότητα και το παλιό. Ο προοδευτικός τροφοδοτείται και τροφοδοτεί το νέο, έλκεται και προετοιμάζει τις αλλαγές, αφουγκράζεται τις νέες ανάγκες και μορφοποιεί τα καινούρια ποιοτικά άλματα.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι ανήκετε στους ανθρώπους που δεν κάνουν ρουσφέτια. Έχει σταθεί αυτό εμπόδιο στην πορεία σας, καθώς γνωρίζουμε ότι ο Έλληνας θέλει το ρουσφέτι από τον πολιτικό που εκλέγει;

Ο Έλληνας θέλει το ρουσφέτι γιατί βλέπει ότι δεν υπάρχει αξιοκρατία, ασφάλεια και διαφάνεια. Από την άλλη ένα συγκεκριμένο είδος πολιτικού χρησιμοποιεί την απουσία αυτών των αρχών και την ύπαρξη κάποιων κυρίαρχων αναγκών για να δημιουργήσει το δικό του στρατό ψηφοφόρων.

Το θέμα δεν είναι εάν εγώ βρίσκομαι απέναντι σε αυτή τη λογική, με όποιο πολιτικό κόστος, αλλά πώς θα διασφαλίσουμε εκείνο το πλαίσιο θεσμών και αρχών ώστε ούτε ο πολίτης να έχει ανάγκη το ρουσφέτι, αλλά ούτε και ο πολιτικός να κρίνεται από τη ΄΄δυνατότητα΄΄ του να το κάνει. Και στο σημείο αυτό χωρίς καμία διάθεση εκμετάλλευσης του εντύπου σας για μικροπολιτικούς λόγους, θα ήθελα να πω μια αλήθεια : το πρόγραμμα θωράκισης των θεσμών και περιφρούρησης της αξιοκρατίας που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία είναι ένας στέρεος οδηγός για να αλλάξουν τα πράγματα.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.