Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΑΠΟΨΗ

Τρίτη, 20 Απριλίου 2010

 

Πόσο ο Έλληνας πολίτης μπορεί, πλέον, να ελπίζει ότι στο μέλλον θα πάψει να υφίσταται το διαχρονικό ελληνικό φαινόμενο, που είναι η άρρηκτη σχέση της πολιτικής και του μαύρου χρήματος;

Καταρχήν το πολιτικό χρήμα το γεννούν οι πολιτικές επιλογές, που έχουν σα στόχο τη δημιουργία αμφίδρομων συναλλακτικών σχέσεων, προνομιακών σχέσεων ανάμεσα στους πολιτικούς και στους επιχειρηματίες. Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών επιλογών είναι η ταυτόχρονη δημιουργία σχέσεων υποταγής και εξάρτησης.

Η πολιτική μετατρέπεται σε ένα πεδίο ΄΄ εύκολο ΄΄ για την ανάπτυξη των παραπάνω σχέσεων, όταν η πολιτική αποτελεί μόνο μια εξουσία που αποφασίζει, που παρεμβαίνει, που ρυθμίζει, χωρίς συλλογικό όραμα, χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση, αποκομμένη από τα λαικά αιτούμενα, ξεκομμένη από το δημόσιο συμφέρον.
Τότε λοιπόν το πολιτικό χρήμα έρχεται να εξυπηρετήσει, όπως για παράδειγμα στο σκάνδαλο των ομολόγων ή στο σκάνδαλο της ζίμενς, τη συσσώρευση χρήματος με παράνομο τρόπο στις επιχειρήσεις και στους μεσάζοντες και ταυτόχρονα την αναπαραγωγή στην εξουσία πολιτικών και κομμάτων.
Όλη αυτή η παραπάνω σχέση που ανέπτυξα δηλαδή τί είναι πολιτικό χρήμα, τί είδους σχέσεις δημιουργεί, τί εξυπηρετεί και πότε η πολιτική γίνεται πρόσφορο έδαφος δείχνουν καταρχήν ένα πράγμα. Θα ήταν πολύ λίγο να πούμε ότι ασφαλιστική δικλίδα για τη διαφάνεια στην πολιτική είναι η προσωπική εντιμότητα και το προσωπικό ήθος του καθένα που ασχολείται με την πολιτική.

Σαφώς η ύπαρξη ή μη των δύο παραπάνω χαρακτηριστικών δημιουργούν μια προσωπική ιστορία που λέει ότι ή έχεις μια ιστορία σύγκρουσης για την υπεράσπιση της διαφάνειας, του δημοσίου συμφέροντος, για την κατοχύρωση της δημοκρατίας, για την εμπέδωση του πολιτικού ήθους ή έχεις μια ιστορία απόλυτης υπακοής και μη σύγκρουσης ποτέ και με κανέναν ώστε να μην τα χαλάσεις ποτέ με κανέναν.

Οι προσωπικές ιστορίες είναι κρίσιμες και πολύτιμες για την εξαγωγή συμπερασμάτων και αξιολογήσεων, από μόνες τους όμως δεν θωρακίζουν την πολιτική ζωή της χώρας. Χρειαζόμαστε απαντήσεις συλλογικές , κανόνες αντικειμενικούς, θεσμούς αδιάβλητους και κυρίως επαναφορά της πολιτικής στο επίκεντρο του πολιτικού μας συστήματος.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πολύ έγκαιρα κατέθεσε τις προτάσεις μας για τις Εξεταστικές Επιτροπές , για τη θεσμοθέτηση κανόνων που διασφαλίζουν τη διαφάνεια στην πολιτική μας ζωή και κυρίως καταθέτει μια συνολική πολιτική πρόταση που επαναφέρει στο επίκεντρο της πολιτικής το δημόσιο συμφέρον.


Το αν θα πρέπει ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής για την πορεία των πραγμάτων εξαρτάται από το ποιά πολιτική θα υπερισχύσει, η πολιτική που θα υπερασπίζει το δημόσιο συμφέρον ή η πολιτική που θα εκπροσωπεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Και σε αυτή την επιλογή έχει και ο πολίτης την ευθύνη ώστε την ψήφο του, με τον έλεγχό του, με τη συμμετοχή του να ενισχύσει την πολιτική πρόταση που θα υπηρετεί τα συμφέροντά του.

Είναι το γνωστό δίλημμα, που πλέον αφορά όλους μας και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό του : σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα.
 
Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.