Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Ομιλία κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού 2013

Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Σιμόν Ντε Μποβουάρ είχε πει: «Ή αποδέχεσαι την κατοχή και όλες τις αναγκαίες μεθόδους για την επιβολή της ή την απορρίπτεις εξ ολοκλήρου».
Εσείς, η «τρόικα του εσωτερικού», αυτό το μόρφωμα που τολμάτε να ονομάζετε Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, έχετε αποδεχθεί πλήρως την κατοχή και αυτό το ξέρουν πολύ καλά τα διεθνή συμφέροντα, που βυσσοδομούν πάνω στο λαό μας, γι’ αυτό και σας αντιμετωπίζουν σαν υπάλληλος τους, αν δούμε και τις σημερινές εξελίξεις και τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. 

Σας θεωρούν τόσο δεδομένους, υπάκουους και πρόθυμους, που ούτε καν σας υπολογίζουν. Αποφασίζουν αυτοί και σας ανακοινώνουν τις αποφάσεις τους διά δηλώσεων, κύριε Σταϊκούρα. Και απ’ ό,τι φαίνεται ούτε καν τους πείσατε με τα επιχειρήματά σας. Και αυτό εσείς το ονομάζετε ανάκτηση, αξιοπιστία της χώρας στη διεθνή σκηνή. Αλίμονο σ’ αυτόν «που τον φτύνουν και λέει ότι βρέχει». 

Ακριβώς μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον ερχόμαστε σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά τον ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που οδήγησαν στην οριακή υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου, να συζητήσουμε τον προϋπολογισμό έναν κατ’ επιβολή προϋπολογισμό, στην ουσία μια ρητή αποδοχή της κατοχής του λαού μας από τις δυνάμεις του ξένου και του ντόπιου οικονομικού και τοκογλυφικού κατεστημένου.
Και είναι αυτός ο λόγος, που ο προϋπολογισμός αποτελεί στην ουσία του και κατά βάση μια συνταγματική εκτροπή. Γιατί όταν δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις για τον εαυτό μας και αυτές μας επιβάλλονται –ούτε καν μας υπαγορεύονται- αυτό πλήττει στον πυρήνα της τη συνταγματική τάξη σ’ ένα από τα σπουδαιότερα και ουσιωδέστερα συστατικά της, τη δημοκρατική αρχή. Βεβαίως, αυτή η Κυβέρνηση, όπως και οι παλιότερες μνημονιακές, είναι συνηθισμένες στην εκτροπή.
Λοιδορήθηκε ο κ. Λαφαζάνης, από γνωστό πραιτοριανό των media ότι βλέπει ή φαντάζεται αυτά τα τρία χρόνια περί τα τριάντα πραξικοπήματα.
Να απαντήσω ότι τα τελευταία τρία χρόνια βρισκόμαστε υπό διαρκή εκτροπή.
Είναι εκτροπή όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις να χαριεντίζονται με τους πιστωτές και τους τοκογλύφους μήνες ολόκληρους και να φέρνουν πολυνομοσχέδια των οκτακοσίων και χιλίων σελίδων στη Βουλή για να συζητηθούν με τους εκπροσώπους του λαού μας μέσα σε πέντε ή έξι ώρες. Είναι εκτροπή μέσα σε λίγες ώρες να καταργούνται εργασιακά δικαιώματα, που ακόμα και κυβερνήσεις με ονοματεπώνυμο κατοχικό δεν τόλμησαν να πειράξουν. Είναι εκτροπή, όχι μόνο από την δημοκρατία, αλλά από την ίδια τη ζωή, οι τρεις χιλιάδες επίσημες αυτοκτονίες, οι λιποθυμίες μαθητών από την ασιτία και το κλείσιμο σχολείων λόγω του κρύου. Είναι εκτροπή -και αυτός είναι διεθνής διασυρμός- η λίστα με τους φοροφυγάδες να βρίσκεται για δυο χρόνια στην τσέπη προέδρου κόμματος που στηρίζει την Κυβέρνηση. Είναι εκτροπή η σύλληψη και η απόλυση δημοσιογράφων που κάνουν απλώς το δημοσιογραφικό τους καθήκον.
Είναι εκτροπή να χαρίζετε τεράστια ποσά στους μεγαλοκαναλάρχες, με χυδαίο αντίτιμο την τρομοκράτηση του λαού μας, τον εκφοβισμού του, τον εκβιασμό του κάθε ημέρα, κάθε λεπτό στα δελτία των 20.00΄. Είναι εκτροπή να αντιμετωπίζεται ο λαός σαν εχθρός λαός με τόννους χημικών με κροτίδες και μάνικες. Είναι εκτροπή να μιλάτε για τη δόση που θα εξασφαλίσει μισθούς και συντάξεις και την ίδια στιγμή να στήνετε ειδικά ταμεία υπό την στενή επιτήρηση των γκαουλάιτερ και υπέρ των αφεντικών τους.
Σήμερα, μέσα από τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου και του κρατικού προϋπολογισμού, επιχειρείτε την πιο κρίσιμη εκτροπή. Οι περικοπές που δρομολογείτε σημαίνουν το τέλος της δημόσιας παιδείας και της δημόσιας υγείας. Σημαίνουν την μόνιμη συμβίωσή μας με την ανεργία πάνω από 30%. Σημαίνουν την κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση του λαού μας. Συνεπάγονται τη μείωση του ΑΕΠ κατά 7,5% και μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, τέτοια που διαπιστώνεται μόνο σε χώρες που έχουν υποστεί πόλεμο. Συνεπάγονται τη διόγκωση του δημόσιου χρέους σε νούμερα που πια είναι εκτός κάθε ελέγχου, κοντά στο 190% για το 2013 και το 2014. Σμπαραλιάζετε την κοινωνία μεθοδευμένα και συστηματικά.
Φυσικά, από τους πρώτους στόχους είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, ο θεσμός δηλαδή, που θα μπορούσε να παίξει το σημαντικότερο ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης και υπέρ των πολιτών. Τον θεωρείτε εχθρό σας και αυτό είναι φυσικό γιατί ήταν και θα είναι τροχοπέδη στα σχέδιά σας να ξεπουλήσετε, δηλαδή, το δημόσιο πλούτο για ένα κομμάτι ψωμί και να ιδιωτικοποιήσετε τα πάντα. Ξεκινήσατε μεθοδικά από τον «Καλλικράτη». Μεταφέρατε πάνω εκατό αρμοδιότητες του κράτους στην τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς να μεταφέρετε τους αντίστοιχους πόρους. Θα γινόταν στο μέλλον. Φυσικά δεν έγινε ποτέ.
Από την αρχή, λοιπόν, η Κυβέρνηση ξεφορτώθηκε υποχρεώσεις που επιβαρύνουν τη γενική φορολογία και τις φόρτωσε στην τοπική αυτοδιοίκηση, παρακρατώντας όμως τα αντίστοιχα κονδύλια. Συνεχίσατε ακάθεκτοι με την περικοπή των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ σε ποσοστό που ξεπερνάει πλέον κάθε όριο: περίπου στο 60% μέχρι σήμερα.
Ο ανεκδιήγητος κύριος Σαχινίδης έφτασε να ισχυριστεί –και το επαναλαμβάνω- ότι ξέχασε να εγγράψει 300 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό. Αυτά τα εκατομμύρια ήταν πολύ σημαντικά για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Φτάσατε και στο τελευταίο: καμμία πρόσληψη αλλά αθρόες απολύσεις. Σήμερα κιόλας ανακοινώθηκαν οι απολύσεις σε υπαλλήλους όλου του δημόσιου τομέα σε εφαρμογή του προγράμματος κινητικότητας. Ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Μανιτάκης, καθηγητής και Πρόεδρος της Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κυκλοφορεί αυτό το non paper –θα το καταθέσω στα Πρακτικά- για να αιτιολογήσει, υποθέτω, την ανάγκη δημιουργίας δεξαμενής απολύσεων, όπως απάντησε σε εργαζόμενους. Αλήθεια, πόσο ευτελισμό δικαιολογεί μια υπουργική καρέκλα;
Άμεσα θύματα είναι οι ζωές των απολυομένων αλλά και οι ζωές όσων προσέβλεπαν στις υπηρεσίες του δημοσίου που πλέον καταργούνται. Σήμερα υπερήφανοι καμαρώστε το αποτέλεσμα της πολιτικής σας. Όλο το προνοιακό πρόγραμμα των δήμων «στον Καιάδα». Βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί που μοιάζουν με αίθουσες μεταπολεμικών ορφανοτροφείων χωρίς προσωπικό, χωρίς υποδομές και όχι για όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Οι γονείς, με λεηλατημένο εισόδημα, είναι σε απόγνωση. Ανήμποροι ηλικιωμένοι με απόλυτη ανάγκη του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» αφήνονται στην τύχη τους.
Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα μεταφοράς μαθητών ειδικών σχολείων ΑΜΕΑ ξεπεράσατε τον εαυτό σας. Αποφασίσατε ποιοι πρέπει και ποιοι όχι να συμμετάσχουν στην παιδεία με απολύτως ταξικά κριτήρια.
Καθαρές κουβέντες: Μόνο οι έχοντες και κατέχοντες.
Και αφού διαλύσατε το προνοιακό πρόγραμμα, προχωράτε ακάθεκτοι στο ξεπούλημα. Μνημόνιο συνεργασίας, λέει, με τον εντεταλμένο της Μέρκελ. Έτσι το ονόμασε ο κύριος Υπουργός. Φανερό τι εννοεί.
Ξεκινάτε από το πρώτο και το πιο αποδοτικό για τον ιδιώτη, που είναι τα σκουπίδια. Πλήρης ιδιωτικοποίηση με τη μέθοδο του «αποφασίζουμε και διατάσσουμε». Τεράστια και εγγυημένα κέρδη για τον ιδιώτη. Τεράστια επιβάρυνση για τον πολίτη. Και συνεχίζετε με το πέρασμα της περιουσίας των δήμων στο ΤΑΙΠΕΔ. Κεντρική διαχείριση για να εκποιηθούν τα φιλέτα, χωρίς κανένα έσοδο για τους δήμους και τους πολίτες τους.
Επιγραμματικά ανέφερα όλα τα παραπάνω, για να γίνει κατανοητό τι σημαίνει το επιστέγασμά σας. Το παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας. Οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια τους δήμους στη χρεοκοπία και μιλάτε για τη μηνιαία κιόλας παρακολούθηση εκτέλεσης προϋπολογισμού, με ποινή την υπαγωγή των παραβατών στην πλήρη εποπτεία του Υπουργείου.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Σας παρακαλώ να συντομεύσετε.


ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Είσαστε τόσο θρασείς που λέτε απερίφραστα ότι καταργείτε στην πράξη το αυτοδιοίκητο των δήμων. Να ελέγξετε εσείς, που χρεοκοπήσατε τη χώρα, τους ΟΤΑ, οι οποίοι έχουν το πλέον χαμηλό χρέος σε όλη την Ευρώπη, 0,9% του ΑΕΠ. Γιατί; Γιατί δεν προβλέπετε από την αρχή διορισμένους δημάρχους και περιφερειάρχες, για να τελειώνουμε; Γιατί τα κάνετε όλα αυτά; Αφήνω την «καραμέλα» της σωτηρίας της πατρίδας και του λαού μας. Δεν πιάνει πια.
Λέω, όμως, και το υπογραμμίζω, ότι δεν πρόκειται ούτε καν για τις εξοικονομήσεις που ζητούν οι πιστωτές. Πριν από οποιοδήποτε άλλο, η κύρια αιτία είναι η εκ βάθρων και συντηρητική αναθεώρηση της κοινωνικής συμφωνίας που δέσποζε όλη τη Μεταπολιτευτική περίοδο. Στόχος μία εργαζόμενη πλειοψηφία, που στο εξής θα ζει σε συνθήκες οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Παρακαλώ ολοκληρώστε.


ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Στόχος η διάλυση κάθε θεσμού που υπηρετούσε αυτή η κοινωνική συμφωνία όπως οι ΟΤΑ. Ωφελημένη μία κοινωνική ελίτ που θα διασφαλίσει τη μακροημέρευση και την εξουσία της, με τη βία προς το λαό και την υποτέλεια στους ξένους επικυρίαρχους, τους μεγάλους κερδισμένους, αυτούς που θα εισπράττουν το κέρδος των δικών μας πτωμάτων. Και αναρωτιέστε ακόμη γιατί ζητάμε εκλογές;


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ.


ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Τελειώνω σε μισό δευτερόλεπτο.
Δεν θα τεκμηριώσω την απαίτησή μας για εκλογές. Θα αναφέρω μόνο ένα απόσπασμα από τη δήλωση του Γιώργου Σεφέρη. «Όσο μένει η ανωμαλία τόσο προχωρεί το κακό. Βλέπω μπροστά μου το γκρεμό, όπου μας οδηγεί η καταπίεση που κάλυψε τον τόπο. Αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει. Είναι εθνική επιταγή»».
Για το λόγο αυτό ζητάμε εκλογές, κυρίες και κύριοι, συνάδελφοι. Για να αποτρέψουμε την τραγωδία.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Σοφία Σακοράφα καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ) 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »