Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΟΕΔΑ – ΧΥΤΑ Γραμματικού Αττικής

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

  • ΘΕΜΑ: ΟΕΔΑ – ΧΥΤΑ Γραμματικού Αττικής

Αθήνα, 20/12/2012

Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, ο οποίος διατηρείται σε ισχύ όπως ολοκληρώθηκε το 2003 και αναθεωρήθηκε το 2006 παρ’ όλες τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις και τις αντιδράσεις που έχουν διατυπωθεί επ΄αυτού, προβλέπει την δημιουργία Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην θέση Μαύρο Βουνό στο Γραμματικό Αττικής.

Για την τελική διάθεση των απορριμμάτων που θα υποδέχεται η ΟΕΔΑ στο Γραμματικό όπως και των υπολειμμάτων της μονάδας επεξεργασίας είναι σε εξέλιξη εργολαβία για την κατασκευή ΧΥΤΑ.

Όπως γνωρίζετε για το σχεδιασμό, τη χωροθέτηση, την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού έχουν επί μακρόν διατυπωθεί σοβαρότατα ερωτηματικά και τεκμηριωμένες αντιρρήσεις. Απόδειξη αυτού ότι για το θέμα ενεργοποιήθηκε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δυστυχώς η δημόσια διοίκηση δεν έχει επιδείξει την προσήκουσα υπευθυνότητα, επικαλούμενη ότι η νομιμότητα της χωροθέτησης, της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και των διοικητικών πράξεων για την εκτέλεση του έργου έχει κριθεί στα δικαστήρια. όταν γνωρίζει, αλλά αποκρύπτει, ότι τα δικαστήρια αποφεύγουν να υπεισέλθουν επί της ουσίας παραπέμποντας στην ισχύ του ΠΕΣΔΑ.
Στις 18-02-2012 οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) του ΥΠΕΚΑ, εξέδωσαν Έκθεση Ελέγχου για τον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό στο Γραμματικό Αττικής. Συγκεκριμένα, έπειτα από επιθεωρήσεις και επισκέψεις στον χώρο κατασκευής του ΟΕΔΑ – ΧΥΤΑ Γραμματικού διαπίστωσαν τεράστια σφάλματα, κραυγαλέες παραλήψεις και αυθαιρεσίες στο στάδιο σχεδιασμού και αδειοδότησης του έργου. Οι παραλήψεις αφορούν στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), στην Γεωλογική και Υδρογεωλογική μελέτη, στην μελέτη εφαρμογής και στην έκδοση Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων – ΑΕΠΟ αλλά και στο στάδιο κατασκευής του έργου. Από την Έκθεση προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι αγνοήθηκαν σοβαρά στοιχεία για τα γεωλογικά – υδρογεωλογικά δεδομένα του χώρου κατασκευής του έργου.

Είναι γνωστό ότι με σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής τα στοιχεία του προαναφερόμενου πορίσματος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος τέθηκαν υπόψη του Επιτρόπου Περιβάλλοντος και έχει επιληφθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρόσφατα, ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Ν. Αττικής (ΕΔΣΝΑ) προχώρησε στην δημοσίευση προκήρυξης δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή με ΣΔΙΤ μονάδας επεξεργασίας 127.500 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων στην ΟΕΔΑ στη θέση Μαύρο Βουνό στο Γραμματικό Αττικής.

Εκτός των άλλων, στην προαναφερθείσα Προκήρυξη Διαγωνισμού με ΣΔΙΤ και ανταγωνιστικό διάλογο, η δημόσια διοίκηση δεσμεύεται για την εξασφάλιση υποδομής ασφαλούς διάθεσης των υπολειμμάτων εντός της ΟΕΔΑ Γραμματικού και αυτό όταν γνωρίζει ότι τελεί "υπό αμφισβήτηση" το έργο του ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-έχουμε διατυπώσει δημόσια την αντίθεση μας για το ισχύον ΠΕΣΔΑ και ειδικότερα για την υλοποίηση του προγράμματος κατασκευής (4) μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ και τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου. Τα δεδομένα που ισχύουν για το ΧΥΤΑ Γραμματικού αφενός ενισχύουν το βάσιμο των αντιρρήσεων μας στη διαδικασία που ακολουθεί η κυβέρνηση για ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων (αφού στα πλαίσια του ανταγωνιστικού διαλόγου το δημόσιο αναλαμβάνει απέναντι στους ιδιώτες τους κινδύνους για την εξασφάλιση υποδομών για την ασφαλή διάθεση απορριμμάτων) και αφετέρου επαναφέρουν, μετά επιτάσεως, τα κρίσιμα ερωτήματα γύρω από το ΧΥΤΑ Γραμματικού.


Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Μετά την έκθεση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) του ΥΠΕΚΑ και τις επισημάνσεις της, έχουν γίνει νέες γεωτεχνικές έρευνες (γεωτρήσεις ή γεωφυσικές διασκοπήσεις) τόσο στο χώρο εγκατάστασης της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων όσο και στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου: α) να διαπιστωθεί η γεωλογική δομή, τα τεχνικογεωλογικά χαρακτηριστικά και η διαπερατότητα του υποβάθρου και β) να διερευνηθεί το υδρολογικό καθεστώς και το υπόγειο δυναμικό της περιοχής;

2. Ποιος φορέας ή αρμόδια υπηρεσία εξέτασε την πληρότητα των συγκεκριμένων μελετών και ποια είναι τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε;

3. Παρακαλούμε όπως καταθέσετε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τις σχετικές γεωλογικές – υδρογεωλογικές μελέτες που έχουν γίνει για τον υπό κατασκευή ΟΕΔΑ - ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό στο Γραμματικό Αττικής και τις εκθέσεις αξιολόγησης αυτών.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Γιώργος Πάντζας

Χαρά Καφαντάρη

Αλέξης Μητρόπουλος

Σοφία Σακοράφα

Απόστολος Αλεξόπουλος

Νίκος Βούτσης

Στάθης Παναγούλης

Ρένα Δούρου

Δημήτρης Στρατούλης

Μαρία Μπόλαρη
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συζήτηση για την έκθεση της Επιτροπής του '18 για την πΓΔΜ