Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Προκλητική ανοχή της Κυβέρνησης σε αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και τρομοκρατικές πρακτικές

Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ – ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τους Υπουργούς : Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη
Κο Νικόλαο-Γεώργιο Δένδια
Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Κο Κων/νο Αρβανιτόπουλο
Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Κο Αντώνη Ρουπακιώτη

Θέμα: “Προκλητική ανοχή της Κυβέρνησης σε αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και τρομοκρατικές πρακτικές”

Αθήνα, 6 Φεβρουάριου 2013

Κατά τη διάρκεια της τελετής της κηδείας του καταδικασμένου για δολοφονία Νίκου Ντερτιλή συνέβησαν γεγονότα που εκτός από το ότι είναι υβριστικά για τη Δημοκρατία, προκαλούν και πλήθος ερωτηματικών. 

Συγκεκριμένα, όπως προβλήθηκε και αναφέρθηκε σε πλήθος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και δεν διαψεύστηκε επισήμως, ακούστηκαν δεκάδες πυροβολισμοί για τους οποίους η Αστυνομία συνέλαβε τελικά ένα άτομο. Οι πυροβολισμοί ρίφθηκαν σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Κοινοβούλιο, σε δημόσια συνάθροιση όπου ήταν εξ αρχής αναμενόμενη η συγκέντρωση ακραίων και εγκληματικών στοιχείων.
Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ο ένας ή οι περισσότεροι, σύμφωνα με μαρτυρίες, δράστες, κατάφεραν με άνεση να πυροβολήσουν δεκάδες φορές, βολή κατά βολή, με το ενδεχόμενο εξοστρακισμού της σφαίρας ή ακόμη και απευθείας αφαίρεσης ανθρώπινης ζωής να είναι κάτι παραπάνω από πιθανό.
Όλα τα παραπάνω, άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη συμβάντα, γεννούν αναμφίβολα βαρύτατη πολιτική ευθύνη για τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και ανάλογη επιχειρησιακή ευθύνη για την Ελληνική Αστυνομία.
Όταν δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ακραία βία και τόνους χημικών επί δικαίων και αδίκων, φαίνεται ανίκανη να ελέγξει βροχή από σφαίρες σε δημόσια εκδήλωση χουντικών στο κέντρο της Αθήνας.
Ταυτόχρονα, ένα μέλος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που μισθοδοτείται από το ελληνικό Δημόσιο και έχει ορκιστεί Πίστη στο Σύνταγμα και τους νόμους, προέβη σε δημόσια αμφισβήτηση του Πολιτεύματος εκθειάζοντας πρόσωπο που όχι απλώς δολοφόνησε πολίτη ή πολίτες, αλλά συμμετείχε ενεργά στην επτάχρονη Δικτατορία και παρέμεινε πιστός και αμετανόητος οπαδός της μέχρι το τέλος.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1 ) Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:
Α. Τι ειδικά μέτρα είχε λάβει και τι οδηγίες είχε δώσει στα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας για την φρούρηση του γεγονότος, στο οποίο αναμένονταν να συμμετάσχουν εγκληματικά στοιχεία και πάσης φύσεως οπλοφορούντες και την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και ειρήνης.
Β. Πώς θα ελέγξει πειθαρχικά τα υπεύθυνα αστυνομικά όργανα.
Γ. Στο πλαίσιο αυτό, καλείται να καταθέσει όποιες τυχόν γραπτές οδηγίες έδωσε ο ίδιος ή όποιες γραπτές οδηγίες εκδόθηκαν προς τα αρμόδια αστυνομικά όργανα από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
2) Ο Υπουργός Παιδείας:
Σε τι ενέργειες προέβη ή θα προβεί για να ελέγξει
Α. Τον Μητροπολίτη που αμφισβήτησε ευθέως το Πολίτευμα της Χώρας. Υπενθυμίζεται ότι το αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας και η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι απεριόριστα και κάμπτονται όταν κατά την άσκηση καθηκόντων δημοσίων λειτουργών εκφράζεται αμφισβήτηση του Πολιτεύματος.
Β. Αν ήταν νόμιμη και Κανονική (σε σχέση με τους Κανόνες της Εκκλησίας) η συμμετοχή του εν λόγω Μητροπολίτη σε νεκρώσιμο ακολουθία που τελέστηκε στην Αθήνα, δηλαδή εκτός της χωρικής του αρμοδιότητας.
3) Ο Υπουργός Δικαιοσύνης:
Αν θα δώσει εντολή στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν περαιτέρω το συμβάν ως προς τα σκέλη 1 και 2 για τον εντοπισμό τυχόν ποινικών ευθυνών και τι μέτρα θα λάβει σχετικά.


Η ερωτώσα Βουλευτής


______________
Σοφία Σακοράφα
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συνέντευξη στο Kozani.tv