Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Απόσπαση υπαλλήλων σε εφαρμογή του άρθρου 93 παρ. 7 του Ν. 3852/2010

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

Ερώτηση
ΠΡΟΣ τους κ.κ. Υπουργούς:
- Εσωτερικών,
- Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
- Υγείας

  • ΘΕΜΑ: ”Απόσπαση υπαλλήλων σε εφαρμογή του άρθρου 93 παρ. 7 του Ν. 3852/2010″

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2013

Σύμφωνα με το άρθρο 93 παρ. 7 του Ν. 3852/2010 «Δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και εάν υπηρετούν, εκλεγόμενοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και πρόεδροι και τα μέλη των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ή εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων, διαρκούσης της θητείας τους, δεν μετατίθενται ούτε αποσπώνται εκτός των διοικητικών ορίων του δήμου τον οποίο έχουν εκλεγεί. Οι υπάλληλοι αυτοί, εφόσον υπηρετούν στα διοικητικά όρια άλλου δήμου μετά από αίτησή τους μετατίθενται ή αποσπώνται εκεί όπου έχουν εκλεγεί. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία ή θέση, μετατίθενται ή αποσπώνται στην πλησιέστερη υπηρεσία προς το δήμο όπου εξελέγησαν. Για τους υπηρετούντες σε παραμεθόριες περιοχές η παρούσα διάταξη έχει ισχύ μόνο για μετάθεση ή απόσπαση αποκλειστικά σε άλλη παραμεθόρια περιοχή.»
Η, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 93 παρ. 7 του Ν. 3852/2010, απόσπαση υπαλλήλων από την υπηρεσία που υπηρετούν σε αντίστοιχη θέση και υπηρεσία του τόπου στον οποίο έχουν εκλεγεί, είναι δηλαδή υποχρεωτική και δεν προϋποθέτει την ύπαρξη κενής οργανικής θέσης, αλλά μόνο την ύπαρξη αντίστοιχης υπηρεσίας και θέσης στον νομό που ο υπάλληλος έχει εκλεγεί. Παρατηρείται όμως το φαινόμενο να μην υλοποιεί η Διοίκηση αποσπάσεις από νοσηλευτικά ιδρύματα των Αθηνών προς την επαρχία, σύμφωνα με αναφορές και πληροφορίες που λαμβάνουμε. Σειρά από αποσπάσεις καθυστερούν αδικαιολόγητα στον Γ. Γ. του Υπουργείου Υγείας.
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
- Πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσει, με ικανοποιητικούς όρους, η τοπική αυτοδιοίκηση όταν εκλεγμένα στελέχη της παρακωλύονται να εκτελούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους, καθώς δεν είναι πάντα εύκολη, λόγω απόστασης, η μετακίνησή τους από τον τόπο εργασίας στον τόπο εκλογής ως μελών αιρετής διοίκησης ΟΤΑ Α’ ή Β΄ Βαθμού;
- Σε ποιο χρονικό βάθος θα υλοποιηθούν όλες οι αποσπάσεις που εκκρεμούν στο Υπουργείο Υγείας;
 

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Όλγα Γεροβασίλη
Νίκος Βούτσης
Σοφία Σακοράφα
Αφροδίτη Σταμπουλή

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συζήτηση για την έκθεση της Επιτροπής του '18 για την πΓΔΜ