Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΠΝΠ "Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων, επι των άρθρων

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013

Η ομιλία της Σοφίας Σακοράφα ως εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατά τη συζήτηση επί των άρθρων και των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: "Κύρωση της από 31-12-2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων αρμοδιότητας των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και του Υπουργού Επικρατείας" και άλλες διατάξεις"

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Η κυρία Σακοράφα, εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, έχει το λόγο.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε, και ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση.
Θα μου επιτρέψετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν ξεκινήσω την τοποθέτησή μου στα άρθρα της πράξης νομοθετικού περιεχομένου και του νομοσχεδίου, να αναφερθώ σε ένα εξαιρετικό, κατά τη δική μου άποψη, σοβαρό γεγονός, το οποίο έλαβε χώρα σήμερα το πρωί, που αφορά τους πάντες και κυρίως εμάς, που θεωρούμαστε πολιτικά πρόσωπα, τα οποία είμαστε εκλεγμένα από τον ελληνικό λαό, για να διαφυλάττουμε τα κεκτημένα, για να διαφυλάττουμε τη δημοκρατία, για να διαφυλάττουμε την ισονομία και την ισοπολιτεία σε αυτήν τη χώρα.
Από τις 3.00΄ τα ξημερώματα σήμερα, είμαστε αντιμέτωποι με την υλοποίηση στην πράξη, της πλέον ανάλγητης κατασταλτικής πολιτικής. Και θα μου επιτρέψετε να πω τούτη τη φράση. Να μην ακούσω τίποτε μέσα σε αυτήν την Αίθουσα περί νομότυπης διαδικασίας.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Γιατί να μην ακούσετε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Γιατί να μην ακούσετε; Η νομιμότητα δεν σας αρέσει;
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Περί νομότυπης διαδικασίας μίλησα και, κύριε συνάδελφε, δεν σας διέκοψα.
Εκτέλεση εντάλματος σύλληψης στις 3.00΄ τα ξημερώματα σε μια κωμόπολη, όταν αφορά μάλιστα πασίγνωστους κατοίκους της, με διαδικασία που απαυγάζει το κρυφό μαύρο πρόσωπο. Και όταν λέω μαύρο, εννοώ αρκετά, που δεν θα ήθελα να ονομάσω μέσα σε αυτήν την Αίθουσα, κύριοι συνάδελφοι της Κυβέρνησης. Και πλέον οι ευθύνες θεωρώ ότι είναι προσωπικές και χαρακτηρίζουν τον καθένα από εμάς.
Επίσης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε να πω ότι σπάνια διακόπτω τη διαδικασία, όταν τοποθετούνται συνάδελφοι σε αυτό το έδρανο και σπάνια έχω αναφερθεί στην τοποθέτησή μου στη Βουλή προσωπικά σε συναδέλφους, εκτός κι αν πλέον η προσωπική στάση του καθενός υπερβαίνει την έκφραση πολιτικής άποψης και με δική του ευθύνη ταυτίζεται με χυδαία προπαγανδιστική φιλολογία.
Θα μου επιτραπεί, λοιπόν, με αυτό το σκεπτικό να πω δυο λόγια:
Ο κ. Αναγνωστάκης χθες, ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ, τόλμησε να ψελλίσει, ορμώμενος από τη φράση μου, ότι θέλουμε τα κλειδιά της χώρας, ότι ακόμη και σε μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου ταυτιζόμαστε, εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, με τα αιτούμενα της Χρυσής Αυγής. Και το είπε αυτό, ταυτιζόμενος απόλυτα με το γραφείο προπαγάνδας της Νέας Δημοκρατίας. Λογικό.
Εμένα, προσωπικά, δεν με ξάφνιασε. Το δικό του κόμμα, η ΔΗΜΑΡ, παρέα με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, τα παρέδωσε, άκοπα και απολύτως πρόθυμα, στην κ. Μέρκελ, μαζί με τα κλειδιά της Κύπρου. Τα κλειδιά αυτής της χώρας –και πρέπει να το υπενθυμίσω- σε αυτό το κομμάτι της δήθεν Αριστεράς, που συνεργάζεται υπέροχα με τον κ. Βορίδη και τον κ. Γεωργιάδη, σε αυτό το κομμάτι της δήθεν Αριστεράς, που η Κυβέρνηση τού χτυπά ανηλεώς το κίνημα με την ενεργή στήριξη των χρυσαυγίτικων συμμοριών, τα υπερασπίστηκαν οι κομμουνιστές απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα των ναζιστών και των ντόπιων ταγματασφαλιστών και συνεργατών τους. Τα υπερασπίστηκαν οι αριστεροί εξόριστοι απέναντι στους πολιτικούς προγόνους του κ. Μιχαλολιάκου και του κ. Βορίδη, τα υπερασπίστηκαν οι αριστεροί κατά τη διάρκεια της επταετίας, όταν πολλοί από τους συγκυβερνώντες του, αλλά και όλη η παλιά ΕΠΕΝ και νυν Χρυσή Αυγή, τούς έστελναν στον Ωρωπό και στην ΕΑΤ-ΕΣΑ.
Ίσως μάλιστα ξεχνάει ο κ. Αναγνωστάκης ότι τα υπερασπίστηκε και ο ίδιος στη Νομική το 1985 απέναντι στον κ. Βορίδη. Βέβαια η εξουσία, κατά τη δική μου άποψη, είναι φοβερό αναισθητικό. Νεκρώνει τη μνήμη. Ο κ. Αναγνωστάκης όμως, δεν τη νέκρωσε απλώς, αλλά ασελγεί επ’ αυτής. Ζητώ να ανακαλέσει, όχι γιατί κάτι θα αλλάξει από το όνειδος της συνεργασίας του με αυτό, υποτίθεται, που φτύνει, αλλά απλώς, για να απαλλαγεί από το άγος της άθλιας, ανιστόρητης και βαρύτατης ύβρεως.
Κύριε Υπουργέ, παρακολούθησα με προσοχή τη χθεσινοβραδινή σας τοποθέτηση. Θα παραβώ σήμερα για δεύτερη φορά τις αρχές μου, για να παρομοιάσω τη χθεσινή σας τοποθέτηση με ένα μαύρο ευφυολόγημα. Αυτός που σκότωσε τον πατέρα του, επικαλείται στο δικαστήριο ελαφρυντικά, επειδή είναι ορφανός. Επί αρκετή ώρα χθες το βράδυ, μας εξηγούσατε πώς αναγκαστήκατε να αντιμετωπίσετε τα αποτελέσματα μιας εγκληματικής πολιτικής, επαιρόμενος κιόλας για την ευαισθησία που δείξατε, απέναντι σε βαριά ασθενείς –καρκινοπαθείς είπατε- εργαζομένους, συμπεριλαμβάνοντας τις ελάχιστες δυνατές ρυθμίσεις στη συνταγματική πραξικοπηματική πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Συγκεκριμένα, αυτά για τα οποία επαίρεστε ότι αντιμετωπίσατε ως έκτακτα, είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζετε ως τρικομματική Κυβέρνηση εδώ κι ένα χρόνο, η οποία είναι η ίδια ακριβώς και χειρότερη απ’ αυτήν που εφάρμοζε τα δύο προηγούμενα χρόνια, η μονοκομματική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Άρα και τότε που παριστάνατε τους αντιμνημονιακούς και όταν αναλάβατε –εξαπατώντας το λαό- να υλοποιήσετε τα τρισχειρότερα, γνωρίζατε πάρα πολύ καλά τα αποτελέσματα της πολιτικής σας.
Σε παρόμοιες καταστάσεις κρίσης -αν και η σημερινή έχει ιδιαίτερα έντονα χαρακτηριστικά- έμπαινε το ερώτημα προς τους πολιτικούς που ασκούσαν κυβερνητικό έργο: Ανήξερος ή συνένοχος; Εγώ ποτέ δεν πρόκειται να αποδώσω το ελαφρυντικό άλλοθι της μη γνώσης σε κανέναν κυβερνητικό παράγοντα, πόσω μάλλον αυτής της Κυβέρνησης.
Είστε συνένοχος και για τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση και κυρίως, για τα αποτελέσματα της δικής σας. Και είστε συνειδητά συνένοχος σε τέτοιο βαθμό δε, που μετά την εξαπάτηση των συνδαιτυμόνων σας γι’ αυτά που είχατε συμφωνήσει –εννοώ με την ΚΕΔΕ- τα οποία και παίρνετε πίσω, εσείς έρχεστε στο Σώμα και την παρουσιάζετε ως αποτέλεσμα συναινετικού διαλόγου. Αναφέρομαι φυσικά στην ανάξια λόγου απόσυρση του άρθρου 2 του νομοσχεδίου.
Παρ’ όλα αυτά και παρά την πάγια θέση μας για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τη διαδικασία κύρωσής τους από την Ολομέλεια, θα αναφερθώ συνοπτικά και σύντομα στα άρθρα, για να ξέρουν όλοι, όσοι θίγονται απ’ αυτά, τις θέσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Θα αναφερθώ στο άρθρο 1, που αφορά την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Η θέση μας για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου είναι ξεκάθαρη. Είμαστε εναντίον σε μία διαδικασία η οποία απαξιώνει το Κοινοβούλιο και δεν ελέγχεται από κανέναν. Πέραν αυτού, η ίδια αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου περιλαμβάνει άρθρα πολύ σοβαρά για τη λειτουργία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, με αποκορύφωμα τα άρθρα 7 και 8 που αφορούν στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, για το οποίο ακόμα και η ΕΝΠΕ -όπως σας είπα και στην επιτροπή, αλλά και χθες στην Ολομέλεια- είναι αντίθετη και με τα οποία ουσιαστικά καταργείται στην πράξη το αυτοδιοίκητο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι αυτονόητο ότι δεν συμφωνούμε με αυτό και το καταψηφίζουμε.
Άρθρο 2: Το άρθρο 2 περιείχε διατάξεις που καταργούσαν άρθρα και παραγράφους της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, τα οποία έχουν συμφωνηθεί με την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ και είχαν συμπεριληφθεί -σαν επείγοντα κιόλας- στην ανωτέρω πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Μετά από πίεση του ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου, αλλά και άλλων μελών της Αντιπολίτευσης, τα αποσύρατε. Όσες έχουν μείνει, είναι νομοτεχνικές βελτιώσεις της πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Επειδή αφορούν στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, τα καταψηφίζουμε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Κυρία Πρόεδρε, φαντάζομαι θα μου δώσετε λίγο χρόνο ακόμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ναι, παρακαλώ.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Ευχαριστώ πολύ.
Όσον αφορά το άρθρο 3, έχω να πω ότι κρίσεις στους ΟΤΑ έχουν να γίνουν από το 2010. Μετράμε τρία χρόνια τώρα. Ουσιαστικά, μέσω των αναθέσεων, καταργούνται ή αλλοιώνονται οι κρίσεις. Επομένως το καταψηφίζουμε.
Το άρθρο 4 αποτελεί προσθήκη στο άρθρο 2 των τροποποιήσεων και αναπαράγει τη λογική των συμψηφισμών, με αποτέλεσμα να στερεί προσωπικό από τους δήμους. Το καταψηφίζουμε.
Ψηφίζουμε το άρθρο 5 σαν διαδικαστικό.
Καταψηφίζουμε το άρθρο 6, καθώς αφορά το Παρατηρητήριο.
Ψηφίζουμε το άρθρο 7 σαν διαδικαστικό.
Άρθρο 8: Κατά την άποψή μας το πρόγραμμα «Θησέας» θα έπρεπε να αυτονομηθεί και να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο δε τρόπος ορισμού του ποσοστού προάγει την πολιτική εξάρτηση μεταξύ κεντρικής εξουσίας και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και το καταψηφίζουμε.
Τα άρθρα 9 και 10 τα ψηφίζουμε.
Τα άρθρα 11 και 12 που αφορούν στη μεταναστευτική νομοθεσία, τα καταψηφίζουμε κι ελπίζουμε σύντομα να έρθει ο σχετικός νόμος, για να συζητήσουμε μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Το άρθρο 13 το ψηφίζουμε, γιατί έδωσε παράταση για ένα χρόνο από το 2014, αντί για δύο -μέχρι το 2015- που ζητούσε η ΚΕΔΕ.
Το άρθρο 14 προσπαθεί να κλείσει τρύπες, αποδυναμώνοντας υπηρεσίες και αποκρύπτει τις πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Πάγια θέση μας είναι η κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε οργανικές θέσεις με πρόσληψη νέου προσωπικού. Επομένως το καταψηφίζουμε.
Άρθρο 15: Πρόκειται για τροποποίηση νόμου, βάσει της οποίας περικόπτονται χρήματα. Το καταψηφίζουμε.
Καταψηφίζουμε επίσης τα άρθρα 16,17 και 18.
Πάμε τώρα στις υπουργικές τροπολογίες:
Τροπολογία πρώτη, πρόγραμμα «ΑΚΣΙΑ» κ.λπ.: Άρθρο 1: Αντικαθιστά το πρόγραμμα «Ελλάδα» του «Καλλικράτη», γιατί ποτέ δεν εκταμιεύτηκαν τουλάχιστον τα 4.000.000.000 ευρώ που προβλέπονταν για την προσαρμογή των καλλικρατικών δήμων.
Το πρόγραμμα «ΑΚΣΙΑ» προβλέπει πόρους, οι οποίοι ουσιαστικά είτε οφείλονται στους δήμους, ως παρακρατηθέντες περασμένων ετών, είτε αφορούν σε ποσοστό από θεσμοθετημένους πόρους, όπως είναι ο φόρος ζύθου, ΤΑΠ, κ.λπ.. Το ποσοστό δε ορίζεται με απόφαση του ΥΠΕΣ. Δεν συμφωνούμε.
Το άρθρο 2 προβλέπει την παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με μεταφορά πόρων από ΑΚΑΓΕ. Παρ’ όλο που διαφωνούμε και με την μεταφορά πόρων και με τη διαδικασία που προβλέπεται, συμφωνούμε, προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.
Το άρθρο 3 είναι διαδικαστικό. Αφορά το Παρατηρητήριο. Το καταψηφίζουμε. Δεν συμφωνούμε.
Το άρθρο 4 διορθώνει στρεβλώσεις που προέκυψαν, λόγω αδυναμίας γραφειοκρατικής συμμόρφωσης των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και συμφωνούμε.
Πάμε στη δεύτερη τροπολογία με αριθμό 399, «Ζητήματα που αφορούν στο μεταναστευτικό».
Το άρθρο 1 αφορά στην εφαρμογή των αποτελεσμάτων της απογραφής σε διοικητικό και οικονομικό πεδίο. Οι δήμοι είχαν εκφράσει επιφυλάξεις και συζητούν παράταση. Παρ’ όλα αυτά εμείς συμφωνούμε.
Τα άρθρα 2 και 3 αναδιαρθρώνουν χωρικά υπηρεσίες, συγχωνεύοντάς τες όμως και μειώνοντας έτσι, τα σημεία εξυπηρέτησης των ενδιαφερομένων, ενώ παράλληλα μειώνει και το προσωπικό, οπότε δεν συμφωνούμε.
Με το άρθρο 4 δεν συμφωνούμε, γιατί η ονομασία της προθεσμίας του ενός μηνός, ως ενδεικτική, μεταθέτει στο άγνωστο μέλλον τις κρίσεις.
Άρθρο 5: Η παράταση που δίνεται, αφορά σε αντιμετώπιση γραφειοκρατικών καθυστερήσεων και συμφωνούμε.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε, κυρία Σακοράφα.
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »