Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΠΝΠ Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων, επί της αρχής

Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

Η ομιλία της Σοφίας Σακοράφα ως εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατά τη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Κύρωση της από 31-12-2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων αρμοδιότητας των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και του Υπουργού Επικρατείας» και άλλες διατάξεις».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Το λόγο έχει τώρα η εισηγήτρια από το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, κ. Σοφία Σακοράφα.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για άλλη μια φορά συζητάμε εκ των υστέρων μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Για άλλη μια φορά, δηλαδή, διαπιστώνουμε την κατάργηση της Βουλής σαν βασικού νομοθετικού οργάνου, διαπιστώνουμε την υπονόμευση της δημοκρατικής λειτουργίας, την υποβάθμιση του θεσμικού ρόλου των Βουλευτών. Για άλλη μια φορά η τρικομματική Κυβέρνηση, λειτουργώντας καθ’ υπαγόρευση από την τρόικα, μετατρέπει τη Βουλή σε επικυρωτικό Σώμα έξωθεν εντολών. Για άλλη μια φορά πετάτε στον κάλαθο των αχρήστων το Σύνταγμα, που προβλέπει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου να εκδίδονται μόνο για να αντιμετωπιστούν καταστάσεις επείγουσες και απρόβλεπτης ανάγκης.
Και, βέβαια, έχουμε μάθει πια -το είπε και ο κ. Στυλιανίδης- την επιχειρηματολογία «κονσέρβα» που αναπτύσσεται σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ότι δήθεν το Σύνταγμα προβλέπει τέτοιες παρακάμψεις.
Κύριε Υπουργέ, οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου από το Σύνταγμα προβλέπονται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Έχουμε, ας πούμε, μια φυσική καταστροφή, μια θεομηνία και δεν μπορεί να συνεδριάσει η Βουλή. Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου τίθενται τότε σε εφαρμογή, αλλά ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις το Σύνταγμα επιβάλλει μέσα σε σαράντα μέρες το αργότερο να κυρωθούν από την Ολομέλεια της Βουλής.
Εδώ, με την Κυβέρνησή σας, η καταστροφή δεν είναι φυσική. Είναι πολιτική. Η θεομηνία έρχεται από την τρόικα. Έχετε μετατρέψει μια διαδικασία η οποία προβλέπεται από το Σύνταγμα για έκτακτες και απρόβλεπτες περιπτώσεις σε εργαστήρι ψήφισης σκληρών οικονομικών μέτρων, που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα περνούσαν ποτέ από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Κάνετε χρήση ενός άρθρου του Συντάγματος μόνο και μόνο για να παραμείνετε στην εξουσία, ερήμην ακόμη και των κανόνων αυτής της αστικής δημοκρατίας, την οποία καταστρατηγείτε, πετσοκόβετε, για να τη φέρετε στα μέτρα σας και στα μέτρα των συμφερόντων των ανίερων συμμάχων σας.
Ναι, σας ζητάμε να μας παραδώσετε τα κλειδιά της πατρίδας μας, αυτά τα κλειδιά που άκοπα, υποτακτικά και πρόθυμα παραδώσατε στην ηγεμόνα Γερμανία, προκειμένου να καταστήσετε το λαό μας γκασταρμπάιτερ στην ίδια του την πατρίδα. Ναι, σας ζητάμε να μας παραδώσετε τα κλειδιά της πατρίδας μας, αυτά τα κλειδιά που εκχωρήσατε με περισσό ζήλο στους τοκογλύφους χρηματοπιστωτές, προκειμένου να ξεπουλήσετε τα πάντα, να ξεπουλήσετε όλα αυτά που αποτελούν τη δυνατότητα και τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, την περιουσία του λαού μας.
Υποτακτικοί και μοιραίοι, από τη μια, φέρνετε σωρηδόν πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, υπαγορευμένες έως την τελευταία λέξη από την τρόικα, όπως αυτήν τη σημερινή. Από την άλλη, απροκάλυπτα συντάσσεστε με την εκδικητικού τύπου τιμωρία που επιβάλλει ο πολιτικός σας ηγεμόνας, η κ. Μέρκελ. «Αντισταθήκατε; Θα σας λιώσουμε.». Αυτό είναι το δόγμα σας. Αυτή είναι η πρακτική σας.
Η πρόσφατη καταδίκη των τριών συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι ο μεγεθυντικός φακός της φιλοσοφίας σας. Η καταδικαστική απόφαση αποτελεί μια ωμή πολιτική δίωξη εναντίον του κινήματος των εργαζομένων στους δήμους και την αυτοδιοίκηση που αγωνίζονται σθεναρά για να γκρεμίσουν τα μνημόνια, που αντιστέκονται στην ισοπέδωση της ζωής μας και υπερασπίζονται μια αυτοδιοίκηση ελεύθερη και αυτοτελή, χωρίς επόπτες τύπου Φούχτελ και Ράιχενμπαχ.
Φυσικά, η παρούσα πράξη, εξαιρώντας κανείς κάποια διαδικαστικά άρθρα, είναι κατ’ αρχάς η σκληρή και ωμή αποτύπωση των εντολών της τρόικας για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Σας υπαγόρευσαν τον τρόπο με τον οποίο θα καταστήσετε την τοπική αυτοδιοίκηση εξαρτημένη, υποτελή και άπορη. Και εσείς, χωρίς πολιτική ντροπή, δίνετε σάρκα και οστά σ’ αυτήν την εντολή. Νωρίτερα έχετε φροντίσει να συναντηθείτε και να ενημερώσετε τον απεσταλμένο προϊστάμενό σας, τον κ. Φούχτελ, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα «φροντίσετε» για τη «συνεργασία» των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο εμπνευσμένο σχέδιο «ανάπτυξής» τους, όπως χωρίς ντροπή εκείνος το περιέγραψε. Ενέργεια, σκουπίδια, γη. Οι γερμανικές εταιρείες που αντιπροσωπεύει, ξέρουν πολύ καλά να τα αναπτύξουν και τα τρία.
Εσείς, το παρατηρητήριο της ντροπής, το παρατηρητήριο της οικονομικής ασφυξίας και της κατάργησης της αυτοτέλειας των δήμων, το ονομάζετε «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας». Κατ’ εντολήν της τρόικας και στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου, εισάγετε ένα άρθρο αντισυνταγματικό, αφού καταργεί την αυτοτέλεια των δήμων. Η τακτική σας είναι πάγια. Τους εχθρούς σας τους διώκετε, είτε σε αίθουσες δικαστηρίων είτε με θεσμικά πραξικοπήματα, γιατί για σας, για τα σχέδιά σας, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι εχθρός, είναι τροχοπέδη στα σχέδιά σας, είναι τροχοπέδη στο να ξεπουλήσετε το δημόσιο πλούτο για ένα κομμάτι ψωμί και να ιδιωτικοποιήσετε τα πάντα.
Μεθοδικά, λοιπόν, έχετε κάνει τα πάντα για τη διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης στην κυριολεξία. Πόροι ανύπαρκτοι, περικοπή των ΚΑΠ και ΣΑΤΑ στο 60%, στελεχική αποδυνάμωση, προνοιακά επιδόματα στον Καιάδα, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί σε πλήρη διάλυση. Το επιστέγασμα είναι το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας. Αφού οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια τους δήμους στη χρεοκοπία, μιλάτε για την –μηνιαία κιόλας- παρακολούθηση εκτέλεσης προϋπολογισμού με ποινή την υπαγωγή των παραβατών στην πλήρη εποπτεία του Υπουργείου.
Είναι τρομερό θράσος να λέτε απερίφραστα ότι καταργείτε στην πράξη το αυτοδιοίκητο των δήμων, την αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον προληπτικό έλεγχο. Είναι ακόμα μεγαλύτερο θράσος να ελέγχετε εσείς που χρεοκοπήσατε τη χώρα, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και, βέβαια, κάθε έλεγχος θα συνεπάγεται ακραία φοροεπιδρομή για τους δημότες. Οι διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού σας, του κ. Σαμαρά, περί «κόκκινης γραμμής», περί μη νέων μέτρων, έχουν τόση αξιοπιστία, όση και τα «Ζάππεια». Η μετακύλιση των βαρών προς τους δημότες, προς το λαό μας, είναι ένα επιπλέον σκληρό μέτρο, άκρως ενδεικτικό της πολιτικής σας λογικής να πληρώσει κι άλλο ο λαός μας.
Κύριε Υπουργέ, μην κρυβόμαστε. Διαλύετε την τοπική αυτοδιοίκηση για τον εξής λόγο. Πριν από οτιδήποτε άλλο –και κυρίως- η αιτία είναι η εκ βάθρων, η βαθιά συντηρητική αναθεώρηση της κοινωνικής συμφωνίας που δέσποζε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο, με μια εργαζόμενη πλειοψηφία που στο εξής θα ζήσει συνθήκες οικονομικού και κοινωνικού απαρτχάιντ. Η διάλυση κάθε θεσμού που υπηρετούσε αυτήν την κοινωνική συμφωνία, όπως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προς όφελος μιας οικονομικής ελίτ που θα διασφαλίζει τη μακροημέρευσή της και την υποτέλεια στους ξένους επικυρίαρχους –που θα είναι τελικά οι μεγάλοι κερδισμένοι- είναι ο απόλυτος στόχος σας.
Φωτογραφία των προθέσεών σας είναι η τροπολογία που φέρνετε για το πρόγραμμα «ΑΚΣΙΑ». Απαξίωση πλήρης είναι το περιεχόμενό της. Τι τρομερό κάνετε μ’ αυτό το πρόγραμμα; Τους παρακρατηθέντες πόρους που είχατε συμφωνήσει πριν από το 2008 να δοθούν στους δήμους και τους οποίους αναγκαστήκατε να δώσετε πρόσφατα για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, τους θεωρείτε επιχορήγηση. Το συμπέρασμα είναι ότι φέρνετε ένα δήθεν αναπτυξιακό πρόγραμμα, για να κόψετε χρήματα και με απύθμενο θράσος το συνδέετε τόσο με την οικονομική επιτροπεία των δήμων όσο βέβαια και με την επιβράβευση δήθεν της χρηστής οικονομικής διαχείρισης, της οικονομικής αυτοκτονίας δηλαδή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Κύριε Υπουργέ, υπήρξατε τόσο πρόθυμος στις εντολές της τρόικας που ακόμα και αυτά τα ελάχιστα που είχατε συμφωνήσει με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης θελήσατε με τις τροποποιήσεις και τις συμπληρώσεις να τα πάρετε πίσω. Φτάσατε στο σημείο να οδηγείτε εκατόν εβδομήντα έξι αντιδημάρχους σε παραίτηση. Φτάσατε σε σημείο να προβοκάρετε, να υπονομεύετε ακόμα και δύσκολες νησιωτικές δημοτικές κοινότητες εν ονόματι των εντολέων σας.
Σας αποδείξαμε τι σημαίνει αριστερή υπεύθυνη Αντιπολίτευση, γιατί με όσα ακούμε και όσα συμβαίνουν γύρω μας, η λέξη «ευθύνη» και «Αριστερά» δέχονται ίσως από τη Μεταπολίτευση και μετά τη μεγαλύτερη στρέβλωση, την πιο χυδαία και αήθη επίθεση εντός Βουλής αλλά και εντός διαπλεκομένων δημοσιογραφικών γραφείων. «Ευθύνη» σημαίνει υπερασπίζομαι τα αυτονόητα δίκαια, τα δημοκρατικά δικαιώματα. «Αριστερά» σημαίνει κατακτώ το δίκαιο και το δικαίωμα.
Εμπρός, λοιπόν, στη δική μας αφόρητη πολιτική πίεση, εμπρός στην πίεση των φορέων που εμείς καλέσαμε, τουλάχιστον τα ελάχιστα τα πήρατε πίσω. Αυτή είναι η δική μας συμβολή στο τεράστιο αγώνα της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ένα πρώτο θεσμικό επίπεδο.
Η τεράστια, όμως, συμβολή μας θα αναδειχθεί, όταν με κορμό τις δυνάμεις μας και με τη στήριξη ενός μεγάλου πλειοψηφικού κοινωνικού ρεύματος αναλάβουμε τη διακυβέρνηση τούτης της χώρας. Τότε θα δούμε τι σημαίνει αυτοτέλεια και πού θα πάει ο κ. Φούχτελ. Τότε θα δούμε τι σημαίνει δημοκρατία και πού θα πάει ο κ. Ράιχενμπαχ. Τότε θα δούμε ποιος είναι κυρίαρχος σε αυτήν τη χώρα και ποιος αποφασίζει για την πορεία της.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα άλλο ζήτημα που τίθεται στο παρόν νομοσχέδιο και μάλιστα με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, αφορά στο μεταναστευτικό. Μας λέει ο συντάκτης της ότι επιδιώκει να απλουστεύσει και να επισπεύσει τις διαδικασίες, για να εξυπηρετήσει χωρικά τους ενδιαφερόμενους. Και όλα αυτά με τη μείωση των «καταστημάτων μιας στάσης» από δέκα σε τέσσερα και με την αποψίλωση των υπηρεσιών από προσωπικό λόγω της ευφυούς διαθεσιμότητας.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην επιτροπή μας διαβεβαίωσαν για το αυτονόητο, ότι δηλαδή η απλούστευση εξασφαλίζεται εάν υπάρχει απαραίτητο προσωπικό στο αρχικό στάδιο, δηλαδή αυτό που θα ελέγχει τους φακέλους με τα δικαιολογητικά, γιατί εκεί παρατηρείται όλη η καθυστέρηση. Μάλιστα η ΕΝΠΕ σε δική μου ερώτηση επιβεβαίωσε ότι το πρόβλημα λύνεται με ικανό αριθμό ατόμων που θα εξετάζει τις αιτήσεις.
Είναι σαφές ότι τα είκοσι άτομα που απέμειναν στην αποκεντρωμένη διοίκηση μετά τη διαθεσιμότητα που είχε σαν αποτέλεσμα να φύγει το ένα τρίτο των υπαλλήλων, δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιο φόρτο εργασίας. Είναι σαφές ότι η κτηριακή υποδομή είναι ανύπαρκτη για μια τέτοιου είδους εργασία. Είναι, επίσης, σαφές ότι δεν έχετε καμμία πρόβλεψη για ασφάλεια, για τα χρήματα που θα εισπράττουν οι υπάλληλοι μέσω του υψηλότατου και πλήρως αναντίστοιχου σε παροχή υπηρεσιών παράβολου.
Όπως διαπιστώσαμε και στην επιτροπή, κύριε Υπουργέ, κάποτε με τη διαδικασία της μιας υπογραφής θα φτάσει ο φάκελος στον υπογράφοντα εισηγητή. Αυτός ο ίδιος και μόνο θα εισηγείται και θα εγκρίνει. Αυτή η διαδικασία όχι απλώς δεν προστατεύει το μετανάστη, αλλά επειδή μπορεί να δημιουργήσει κυκλώματα εκμετάλλευσης, τον ρίχνει στα σαγόνια μιας επιπλέον ανηλεούς εκμετάλλευσης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο και για λόγους πολιτικών αρχών που υπερασπίζονται τις δημοκρατικές διαδικασίες και λειτουργίες του Κοινοβουλίου, αλλά και για λόγους πολιτικής ουσίας της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, καταψηφίζει επί της αρχής ένα σχέδιο νόμου που την κυρώνει.
Κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνησή σας έχει επιχειρήσει τα πάντα, δηλαδή την απαράδεκτη υποβάθμιση του Κοινοβουλίου, την αδίστακτη τρομοκράτηση του λαού μας –ψυχολογική και σωματική- τη χυδαία ταύτιση των πιο απελευθερωτικών ιδεών με τις πλέον εγκληματικές ιδέες και πρακτικές, τις χυδαίες προσβολές Βουλευτών μας από «επιφανείς» κοινοβουλευτικούς, αλλά και μέσω «επιφανούς» παπαγάλου, γιατί σας ενοχλεί που ασχολούμαστε με το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης, το οποίο ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία το γεννήσατε, το αναθρέψατε και λάβατε τους καρπούς του.
Είναι πλέον φανερό ότι ο φόβος έχει αλλάξει στρατόπεδο. Είναι όλος δικός σας. Και δικαιολογημένα, γιατί νιώθετε ότι έρχεται εκείνη η ώρα που «θά ’ρθει ανάποδα ο ντουνιάς».
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε την κ. Σακοράφα.
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »