Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Ενεργειακή Απόδοση Κτηρίων- Διαχείριση απορριμμάτων

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

Η ομιλία της Σοφίας Σακοράφα κατά τη συζήτηση  του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: "Ενεργειακή Απόδοση Κτηρίων-Εναρμόνιση με την Οδηγία 2010/31/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις"

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Και εμείς ευχαριστούμε. Το λόγο έχει η κ. Σακοράφα και ακολουθεί η κ. Μακρή.
Ορίστε, κυρία Σακοράφα, έχετε το λόγο.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Τις θέσεις μας ως προς το νομοσχέδιο επί της αρχής και επί των άρθρων τις έχει εκφράσει η εισηγήτριά μας η κ. Καφαντάρη. Εγώ θα σταθώ στην τροπολογία με γενικό αριθμό 269 και ειδικό 15 που αφορά στα απορρίμματα.
Κύριε Υπουργέ, είναι ολοφάνερο ότι ο τρόπος που υλοποιείτε τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως αυτός διαπιστώνεται, τόσο μέσα από την παρούσα τροπολογία όσο και μέσα από τη δημοπράτηση του ΕΣΔΝΑ για τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων –εδώ τονίζω ότι οι δημοπρατήσεις είναι παράνομες και έχουν κατατεθεί αιτήσεις αναστολής και προσφυγές κατά της νομιμότητας των δημοπρατήσεων στον ΕΣΔΝΑ και της επιτροπής διαγωνισμού- αντανακλά, με τρόπο ρητό και εξαιρετικά σαφή, την πρόθεση της τρικομματικής Κυβέρνησης για κατασκευή τεράστιων εγκαταστάσεων, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, οι οποίες εξυπηρετούν μόνο τα τεράστια εργολαβικά συμφέροντα.
Αυτό το μοντέλο το οποίο επιλέγετε ή εν πάση περιπτώσει, έχετε προσυμφωνήσει με γνωστές εταιρείες –«ΑΚΤΩΡ», «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», «ΑΒΑΞ», «INTRAKAT» και άλλες- εμείς το έχουμε κατονομάσει ως μπίζνα των απορριμμάτων. Σκοπίμως υιοθετείτε παρωχημένους σχεδιασμούς με την εγκατάσταση τεχνολογίας μονάδων μεγάλης κλίμακας για την επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων, με σκοπό την παραγωγή ενέργειας, ανοίγοντας το δρόμο στην καύση.
Μπροστά στη σκοπιμότητα της ιδιωτικοποίησης των απορριμμάτων, η οποία μοιραία προάγει το δόγμα του μεγάλου όγκου των απορριμμάτων για να υπάρχει κερδοφορία στις εγκαταστάσεις αυτές, όχι απλώς υπονομεύεται το περιβάλλον και τα οικολογικά προτάγματα αλλά εν είδει αρπακτικών, μπαίνετε από την πίσω πόρτα για άλλη μια φορά στην τσέπη των πολιτών με την εκτίναξη των ανταποδοτικών τελών.
Το τρίπτυχο, όπως αυτό το συναντάμε και σε όλες τις αποφάσεις αυτής της Κυβέρνησης, είναι ολισθηρό και καταστροφικό. Κερδοφορία για το κεφάλαιο, υποβάθμιση για το περιβάλλον -άλλωστε, το ζήτημα της ανακύκλωσης το έχετε παραπέμψει εκεί που παραπέμπετε ό,τι μπαίνει εμπόδιο στους σχεδιασμούς σας- και επιδρομή στα νοικοκυριά.
Αυτό το τρίπτυχο εμείς σας προειδοποιούμε ότι μια κυβέρνηση κοινωνικής ανασυγκρότησης, μια κυβέρνηση της Αριστεράς, θα το κάνει παρελθόν σε μία μέρα.
Έχουμε πολύ συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις που βρίσκονται ακριβώς στον αντίποδα της δικής σας επιχειρηματικής λογικής, επιχειρηματικής με την πλέον στεγνή, και σκληρή έννοια. Η πρότασή σας είναι συγκεντρωτική, με ογκώδεις μονάδες, ακριβώς για να κερδοφορούν οι εταιρείες. Η δική μας είναι αποκεντρωτική, με μικρές μονάδες, ακριβώς γιατί υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Η πρότασή σας, αποθαρρύνει την κοινωνική συμμετοχή ακριβώς για να ελέγχει αποκλειστικά ο ιδιώτης. Η δική μας ενθαρρύνει την κοινωνική συμμετοχή, ακριβώς για να ελέγχει η κοινωνία των πολιτών.
Η πρότασή σας, προωθεί τις ΣΔΙΤ και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση, ακριβώς γιατί ξεπουλάτε τα πάντα, με ελάχιστη κιόλας συμμετοχή του ιδιώτη και με εγγυητή το δημόσιο, ενώ η δική μας, προωθεί τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εμείς κάνουμε λόγο για ένα μοντέλο βιώσιμο, φιλικό στο περιβάλλον και οικονομικά συμφέρον για τον τόπο μας.
Σχηματικά, οι δράσεις του σχεδίου μας διαρθρώνονται σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο –κατοικίας, επιχείρησης, υπηρεσίας, δήμου- βρίσκεται η οικιακή κομποστοποίηση, η επαναχρησιμοποίηση, ένα πυκνό δίκτυο-σημείο συλλογής για τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, τα ειδικά απόβλητα και ανακτήσιμα υλικά, τη δυνατότητα κατασκευής μικρής κλίμακας μονάδων διαλογής και κομποστοποίησης ήπιας τεχνολογίας, καθώς και διαλογής στην πηγή με σύστημα τεσσάρων κάδων.
Στο δεύτερο επίπεδο –μεγάλων δήμων ή ομάδων δήμων- η πρότασή μας προβλέπει τη δημιουργία αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης, οι οποίες θα περιλαμβάνουν κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, μονάδες επεξεργασίας προσανατολισμένες στην παραιτέρα ανάκτηση και κομποστοποίηση, μονάδες επεξεργασίας αδρανών και σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων.
Τέλος, στο τρίτο επίπεδο –ευρύτερης γεωγραφικής ενότητας ή περιφέρειας- προτείνουμε δίκτυο αποκεντρωμένων και άρτια οργανωμένων χώρων ασφαλούς διάθεσης ή και με παράπλευρη μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων που θα δέχονται για υγειονομική ταφή τις μικρές ποσότητες υπολειμμάτων, τα λεγόμενα ΧΥΤΥ.
Η σημερινή τροπολογία, παραβιάζει κατάφωρα την ουσία και τη λογική της τοπικής κοινωνίας, όχι μόνο τον αγώνα των εκατόν είκοσι οκτώ ημερών αλλά ακόμα και την πρόταση του δήμου Λαυρεωτικής. Αφού η πρόταση του Δήμου Λαυρεωτικής αναφέρει την αλλαγή του υφιστάμενου περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων της Περιφέρειας Αττικής, η τροπολογία τον διατηρεί βάζοντας και μία δεύτερη θέση, τις «Φοβόλες», ακριβώς για να τον διατηρήσει.
Επίσης, η πρόταση του δήμου μιλά για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμου Λαυρεωτικής και Σαρωνικού και μόνο. Προσέξτε, το επαναλαμβάνω: «και μόνο». Προσέξτε και κάτι άλλο. «Αφού προηγουμένως οι κάτοικοι της περιοχής αποφανθούν με δημοψήφισμα πριν από κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης». Υπ’ αυτό το πρίσμα, η παρούσα τροπολογία έχει ένα επιπλέον στοιχείο βαθιά αντιδημοκρατικό και βαθιά αυθαίρετο. Δεν σέβεται ούτε τον αγώνα των πολιτών της Κερατέας ούτε καν κρατά τα προσχήματα του στοιχειώδους σεβασμού προς την τοπική κοινωνία και τις προτάσεις της για κατάργηση του περιφερειακού σχεδιασμού.
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η περιοχή της Λαυρεωτικής έχει υποστεί διαχρονικά την περιβαλλοντική υποβάθμιση από την ύπαρξη των μεταλλείων -ενώ έχει προσφέρει πολλά στον ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό- και συνεχίζει να υφίσταται την ατμοσφαιρική μόλυνση της ΔΕΗ για λογαριασμό της Αθήνας και της Αττικής. Η Κυβέρνηση, προωθώντας τα σχέδια των εργολάβων και εξυπηρετώντας τα συμφέροντά τους, ετοιμάζεται να συνεχίσει στην Κερατέα ένα αντιπεριβαλλοντικό, αντικοινωνικό και οικονομικά ληστρικό για τους πολίτες μεγάλο έργο.
Κύριοι της Κυβέρνησης, μας βρίσκετε απέναντι, μας βρίσκετε στο πλευρό των πολιτών της Κερατέας και του Δήμου Λαυρεωτικής. Είναι λογικό και θέλω να καταγραφεί ότι δεν θα ψηφίσουμε τη σχετική τροπολογία, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή, πραγματικά, θα ανοίξει ο διάλογος στην κοινωνία, όσον αφορά το θέμα των απορριμμάτων.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ)
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »