Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Σύσταση Ειδ Κοινοβ. Επιτροπής σχετικά με τη λίστα Λαγκαρντ

Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

Η ομιλία της Σοφίας Σακοράφα κατά τη συζήτηση και λήψη απόφασης για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, «Ποινική Ευθύνη των Υπουργών», για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου  

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για ελάχιστα δευτερόλεπτα θα κάνω μία μικρή περιγραφή και δεν θα επιχειρήσω άλλες, γιατί τις θεωρώ άκρως περιττές. Θα προχωρήσω σε ερμηνείες.
Άκουσα, λοιπόν, τον κ. Παπακωνσταντίνου στην κ. Στάη. Θα σας πω τι είπε με τη σειρά και προσέξτε κινήσεις πολιτικού ανδρός! Πήρε το cd, δεν το πρωτοκόλλησε, το αντέγραψε σε στικάκι, έβγαλε είκοσι ονόματα απ’ αυτό, τα παρέδωσε στο ΣΔΟΕ και τα υπόλοιπα, δηλαδή τις εκατοντάδες ονομάτων, τα απέκρυψε αρχικά για ένα μεγάλο διάστημα, για να μη δημιουργήσει φόρτο εργασίας στο ΣΔΟΕ.
Δεν είδε κανένα από τα ονόματα ούτε τα συγγενικά του, γιατί δεν είναι δουλειά του Υπουργού αυτή. Και πολύ σωστά. Δουλειά του κ. Παπακωνσταντίνου ήταν εκείνη την εποχή πώς θα πείσει το λαό ότι ο αργός θάνατος είναι η σωτηρία του. Έδωσε το στικάκι για φύλαξη λόγω της σοβαρότητας του περιεχομένου του και τελικά το έχασε. Καιρό μετά, αποδεικνύεται ότι ανάμεσα στα ονόματα της πρωτότυπης λίστας και αυτής που μάθαμε μετά όλοι, έλειπαν τα ονόματα συγγενικών προσώπων του κ. Παπακωνσταντίνου.
Κοιτάξτε, θα μπορούσε να είναι φαιδρό. Θα μπορούσε να είναι νούμερο επιθεώρησης. Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε ποια εποχή γίνονται όλα αυτά; Σε ποια στιγμή επί δύο χρόνια, δύο Υπουργοί Οικονομικών έχουν στα χέρια τους ονόματα τα οποία και έπρεπε και θα μπορούσαν να ελέγξουν και να φορολογήσουν και δεν το έκαναν; Τη στιγμή που οι ζωές των συνταξιούχων και των μισθωτών γκρεμίζονται, τη στιγμή που μετράμε δύο εκατομμύρια ανέργους, τη στιγμή που εκατοντάδες άνθρωποι αυτοκτονούν, τη στιγμή που παιδιά λιποθυμούν στα σχολεία!
Μία τέτοια στιγμή, δύο Υπουργοί –όχι κατ’ ερμηνεία, αλλά εκ του αποτελέσματος- δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να φέρουν χρήματα στα δημόσια ταμεία! Οι δύο Υπουργοί, δηλαδή ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Βενιζέλος, δύο πρωθυπουργών, δηλαδή του κ. Παπανδρέου και του κ. Παπαδήμου, δεν έπραξαν απολύτως τίποτα μέσα σ’ αυτήν την κρισιμότατη συγκυρία. Και δεν ελέγχθηκαν ποτέ από τους Πρωθυπουργούς τους γι’ αυτήν τη σοβαρότατη παράλειψή τους. Φυσικά, οι δύο Πρωθυπουργοί, ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπαδήμος, μπήκαν ούτως ή άλλως στο κάδρο των ανθρώπων που οδήγησαν την πατρίδα και το λαό στην καταστροφή, όπως μπήκε μετά και ο κ. Σαμαράς.
Σε ό,τι αφορά τον κ. Παπακωνσταντίνου, δεν θα αναφερθώ περισσότερο, για ένα λόγο. Το γεγονός ότι όλες οι δυνάμεις του Κοινοβουλίου ζητούν τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση των ενδεχομένων ποινικών ευθυνών του, αυτονόητα με καλύπτει.
Την ίδια στιγμή, όμως, αυτή η μονομερής διερεύνηση γεννά τεράστια ερωτηματικά και μία βεβαιότητα. Την έχουμε ξαναδεί αυτήν τη βεβαιότητα. Δείχνουμε το δέντρο, για να χαθεί το δάσος. Καίμε το δέντρο, προκειμένου πίσω από τον πυκνό καπνό να κρυφτούν πολύ σοβαρές αμαρτίες άλλων.
Και θέλω να είμαι σαφής. Μιλώ για τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος παρέλαβε το συγκεκριμένο αρχείο από τον κ. Διώτη. Κι ως Υπουργός Οικονομικών τι έκανε; Ακούστε πράξεις και παραλείψεις πολιτικού ανδρός που σήμερα είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και βασικός πυλώνας της τρικομματικής Κυβέρνησης. Πάλι το κράτησε προσωπικά και δεν το καταχώρισε σε κανενός είδους πρωτόκολλο. Συμφώνησε αμέσως και ως διά μαγείας ότι το υλικό δεν είναι νόμιμο, χωρίς καν να στηρίζεται αυτή η άποψη σε κρίση οποιασδήποτε αρμόδιας αρχής, όταν μάλιστα οι ομόλογοί του Ευρωπαίοι αξιολογούσαν ανάλογες λίστες.
Διαχειρίστηκε το σοβαρότατο αυτό υλικό σαν να ήταν τα απομνημονεύματά του και έτσι δεν ενημέρωσε γι’ αυτό τον Πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο. Ούτε καν ζήτησε εξηγήσεις από τον προκάτοχό του κ. Παπακωνσταντίνου, σχετικά τόσο με την κτήση, όσο και με τη χρήση της λίστας.
Φυσικά, όπως και ο κ. Παπακωνσταντίνου, έτσι και ο κ. Βενιζέλος ισχυρίζεται ότι χάθηκαν οι εκτυπωμένες σελίδες που του είχαν παραδοθεί από τον κ. Διώτη. Τραγικό συμπέρασμα για τον ελληνικό λαό, επικίνδυνο συμπέρασμα για τη δημοκρατία, αποκαλυπτικό συμπέρασμα για τη διαφάνεια και επονείδιστο συμπέρασμα για τη σημερινή Κυβέρνηση, εκλεκτός πυλώνας της οποίας είναι ο κ. Βενιζέλος. Και κράτησε για τον εαυτό του τις πληροφορίες και τα πρωτότυπα έγγραφα επί δεκατέσσερις κρισιμότατους και φορτισμένους από γεγονότα μήνες και στέρησε κάθε δυνατότητα από το ελληνικό δημόσιο να διεκδικήσει και να εισπράξει φόρους ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή της πιο βαθιάς και οδυνηρής κρίσης.
Αυτόν τον πολιτικό άνδρα καλύπτει η σημερινή Κυβέρνηση, ακριβώς γιατί πάνω από την ορθή λειτουργία της δημοκρατίας, πάνω από τη διαφάνεια, πάνω από το δημόσιο συμφέρον, πάνω από την απονομή δικαιοσύνης, πάνω από το κοινό περί δικαίου αίσθημα, πάνω από τη νομιμότητα, πάνω απ’ όλα γι’ αυτήν την Κυβέρνηση και προσωπικά για τον κ. Σαμαρά, υπάρχει η πολιτική επιβίωσή του και η επιβεβαίωση της δέσμευσης απέναντι στους δανειστές μας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Κυρία συνάδελφε, κλείστε, σας παρακαλώ.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κυρία Πρόεδρε, θα μου δώσετε το χρόνο που πήραν όλοι οι συνάδελφοι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Μα, πέντε λεπτά έχετε στη διάθεσή σας.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κυρία Πρόεδρε, όλοι μίλησαν πάνω από δύο λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Πέντε λεπτά έχουν όλοι οι συνάδελφοι.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κυρία Πρόεδρε, δεν έχω…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Εντάξει. Τότε να βάλουμε το χρόνο στα επτά λεπτά, για να το ξέρετε όλοι και για να μη φαίνεται εκτεθειμένο το Προεδρείο, κυρία Σακοράφα.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Όλοι οι συνάδελφοι έχουν μιλήσει οκτώ λεπτά, κυρία Πρόεδρε.
Κάνει λόγο για κατασκευές του ΣΥΡΙΖΑ που στοχεύουν στην πολιτική του εξόντωση και στην εξόντωση του ΠΑΣΟΚ.
Κύριε Βενιζέλο, κατ’ αρχάς τα πολιτικά εγκλήματα τα οποία έχετε διαπράξει είναι τόσα και τέτοια, που ειλικρινά σας λέω θα μπορούσε κανείς από εδώ και πέρα να μην ασχοληθεί ξανά ούτε καν με το όνομά σας και εσείς να εξαφανιστείτε, όπως και εξαφανίζεστε με εντυπωσιακά ταχείς ρυθμούς.
Εσείς αποτελείτε κομμάτι εκείνου του μηχανισμού που διέλυσε το ΠΑΣΟΚ, που εγκατέλειψε τον κόσμο του ως τροφή στα αρπακτικά, που καταρράκωσε αξίες και οράματα, που κηλίδωσε μνήμες και γκρέμισε ιστορικά κεκτημένα.
Δεν πρόκειται, λοιπόν, περί πολιτικής εξόντωσης αλλά περί εξαφάνισης την οποία έχει αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Εσείς ποινικοποιήσατε την πολιτική ζωή και τώρα λαμβάνετε τους καρπούς των δικών σας πράξεων.
Εσείς είστε ο δημιουργός του περιβόητου νόμου περί ευθύνης Υπουργών, αυτού του απαράδεκτου και τριτοκοσμικής πολιτικής κουλτούρας και ηθικής νόμου. Δηλαδή, είστε ο δημιουργός του οδικού χάρτη, είμαι Υπουργός, παρανομώ και δεν με αγγίζει κανείς. Είστε ο χτίστης της προκαταβολικής αμνηστίας ενός προμελετημένου εγκλήματος. Εσείς είστε ο βασικός συμμέτοχος της διαπλοκής με τα ΜΜΕ, ανοίγοντας το δρόμο στην πασίγνωστη πλέον πρακτική που λέει ότι ο καναλάρχης κατασκευάζει κυβερνήσεις και οι κυβερνήσεις σε αντιπαροχή παίρνουν δημόσια έργα.
Εσείς, κύριε Βενιζέλο, με τον ολυμπιακό νόμο νομιμοποιήσατε τη μεγαλύτερη κατάληψη αυθαίρετου στα Βαλκάνια και από τις μεγαλύτερες καταλήψεις αυθαιρέτων στην Ευρώπη. Νομιμοποιήσατε τον «καταληψία» Λάτση στη βίλα χιλιάδων στρεμμάτων που λέγεται «MALL». Και σήμερα σας ακούω να μιλάτε για φλερτ της Αριστεράς με την τρομοκρατία. Θα μπορούσε και αυτό να είναι φαιδρό. Επειδή, όμως, ο λαός μας αργοσβήνει, είναι πολύ σοβαρό. Εσείς που είχατε όχι φλερτ, αλλά επίσημη συζυγική σχέση με την τρομοκρατία της πολιτικής διαπλοκής, με την τρομοκρατία της υπουργικής παρανομίας, με την τρομοκρατία της αυθαιρεσίας, με την τρομοκρατία της κατάληψης δημόσιας γης, με την τρομοκρατία της φοροδιαφυγής, αφήστε και μη μιλάτε για την Αριστερά.
Η Αριστερά και συνολικά ο δημοκρατικός κόσμος είναι μια παλιά υπόθεση, μια ζωντανή ιστορία, μια επίκαιρη προοπτική που φλερτάρει μόνο με ένα όνειρο, με την επανακατάληψη της ζωής μας.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ)
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »