Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Τα προγράμματα αυτεπιστασίας των Δήμων.

Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012

Συζήτηση της ερώτησης της Σοφίας Σακοράφα σχετικά με τα προγράμματα αυτεπιστασίας των Δήμων.

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κύριε Υπουργέ, η ερώτηση που σας απηύθυνα δεν είναι γενικής φύσεως, αλλά αφορά κυρίως και άμεσα τα πιο τραγικά θύματα της πολιτικής που ασκείται τα δυο τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό θεωρώ ότι οι δεσμεύσεις απέναντι σε αυτήν τη μερίδα των συμπολιτών μας πρέπει να δίνονται με ιδιαίτερη προσοχή και κυρίως με αξιοπιστία.
Στις προγραμματικές σας δηλώσεις κηρύξατε τον πόλεμο κατά της φτώχειας και της εξαθλίωσης και αυτό πρέπει να το κάνουμε –λέτε- όλοι μαζί πολιτεία και πολίτες, αναφέροντας ότι το πιο ετοιμοπόλεμο, συγκροτημένο και εκπαιδευμένο δίκτυο για την εφαρμογή της πολιτικής κοινωνικής ασπίδας είναι οι δήμοι και μαζί τους θα υλοποιήσετε το πρόγραμμα. Επίσης, μιλήσατε για μια σειρά κοινωνικών παροχών, όπως είναι τα κοινωνικά επιδόματα για τους αναξιοπαθούντες, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, το «Βοήθεια στο σπίτι» και η μέριμνα για τους αστέγους.
Ας πάμε στο επίμαχο σημερινό ζήτημα που είναι το πρόγραμμα της αυτεπιστασίας για τους ανέργους. Λίγες μέρες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, στις 31 Ιουλίου ο ΟΑΕΔ στέλνει έγγραφο απευθυνόμενος στους δήμους για την εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία με ίδιους πόρους.
Παγώνουν οι σύμμαχοί σας στον πόλεμο κατά της φτώχειας και απευθύνονται στον κ. Βρούτση, ο οποίος στις αρχές Αυγούστου διαβεβαιώνει ότι θα έχει δώσει γραπτή απάντηση-λύση μέσα στην επόμενη εβδομάδα κατά την περίοδο του εκτάκτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ. Ξανά εσείς στο έκτακτο συνέδριο είπατε ότι θα προχωρήσετε άμεσα σε ΚΥΑ με το Υπουργείο Εργασίας, ώστε επιτέλους το πρόγραμμα να ξεκινήσει σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ κ.λπ..
Το «πρόγραμμα Αυτεπιστασίας», κύριε Υπουργέ, χρηματοδοτείται από ΣΑΤΑ και ΟΑΕΔ, όπως είχατε συμφωνήσει και με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε το Φλεβάρη με τα προβλήματά του, καθυστερήσεις κ.λπ.. Τώρα έχουμε τα εξής δεδομένα: Στις 2.8.2012 υπεγράφη ΣΑΤΑ από εσάς ύψους 299 εκατομμυρίων ευρώ, που όχι απλώς είναι πετσοκομμένη –μάλλον σαν κοροϊδία ακούγεται- αλλά εν πάση περιπτώσει μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμμία εκταμίευση.
Εκτίμηση όλων των δήμων είναι ότι όταν και αν εκταμιευθεί, μπορεί και να μη φθάσει για την εξόφληση, την αποπεράτωση των έργων του 2011 που λόγω της προηγούμενης δρακόντειας περικοπής της ΣΑΤΑ του 2011 έχουν μείνει στη μέση.
Άρα, παρακαλώ πολύ να μη μου πείτε για ποια ποσά που θα απορροφηθούν από τη ΣΑΤΑ του 2012 –για απορρόφηση του προγράμματος- αφού δεν υπάρχουν. Παρακαλώ πολύ να μου πείτε και για τα ποσά από τους ΚΑΠ, από τους οποίους με δέσμευση κάποιων κωδικών τους θα παίρνατε το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για είκοσι πέντε χρόνια.
Χθες από τα 80 εκατομμύρια για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, τα οποία θα έπρεπε ήδη μέχρι σήμερα να έχουν εκταμιευθεί, εγκρίνατε τη δεύτερη δόση των 20 εκατομμυρίων, δηλαδή μέχρι σήμερα δώσατε τα μισά και τα σχολεία ανοίγουν μεθαύριο. Ήδη σε κάποια σχολεία, όπως με ενημερώνουν, έχουν κόψει το ρεύμα, κύριε Υπουργέ. Άρα, μη μου πείτε πάλι για πόρους από τους ΚΑΠ. Δεν υπάρχουν.
Από την άλλη, ο ΟΑΕΔ με απλά λόγια λέει ότι «δεν έχω να δώσω τίποτα, κάντε κουμάντο μόνοι σας».
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι δύο υπουργοί δεσμευθήκατε για την υλοποίηση του προγράμματος για τους ανέργους, που πάνε κάθε μέρα στους δήμους και ρωτάνε πότε θα ξεκινήσει την εποχή που καταρρέουν τα πάντα και προσβλέπουν έστω και πρόσκαιρα να αντιμετωπίσουν τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής σας.
Αν έχετε να μου απαντήσετε πώς θα υλοποιήσετε το πρόγραμμα, με συγκεκριμένα ποσά, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα είτε από άλλες πηγές, είτε από τις ίδιες, αλλά πέραν των ήδη εγκεκριμένων ποσών, έχει καλώς. Αν έχετε να μου δώσετε άλλη απάντηση, εκτός από το ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μόλις πάρουμε τη δόση των 31 δισεκατομμυρίων, ας το συζητήσουμε.
Αλλιώς, ας αποφύγουμε να αναλωθούμε, κύριε Υπουργέ, σε περιγραφές φανταστικών διαδικασιών και υποθέσεις φανταστικών ενεργειών.
Εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, κύριε Υπουργέ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για έξι λεπτά για να απαντήσετε και στις δύο ερωτήσεις.
ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την ανακίνηση του ζητήματος των βρεφονηπιακών σταθμών, που μας δίνει τη δυνατότητα να ενημερώσουμε την Εθνική Αντιπροσωπεία για το τι έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες για την αντιμετώπιση ενός κρίσιμου και κοινωνικά ευαίσθητου ζητήματος.
Όταν αναλάβαμε στις 20 Ιουνίου περίπου δεν είχε προχωρήσει καμμία διαδικασία ούτε για τη στελέχωση από πλευράς προσωπικού, ούτε, βεβαίως, για τη μέγιστη δυνατή απορροφητικότητα των παιδιών, τα οποία δικαιούνται μιας τέτοιας υπηρεσίας από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής». Η εγκύκλιος όφειλε να βγει για την κατοχύρωση των ενδεκάμηνων το Φεβρουάριο. 
Πάραυτα, σε πολύ γρήγορο χρόνο, καταφέραμε να επιτύχουμε την εξαίρεση από την απαγόρευση που υπάρχει για προσλήψεις για τέσσερις χιλιάδες επτακόσιες θέσεις εποχικών, κυρίως ενδεκάμηνα, τα οποία προσανατολίστηκαν στους βρεφονηπιακούς κατά προτεραιότητα και λήξαμε με ταχύτητα, θα έλεγα, φωτός τις επόμενες εβδομάδες το ζήτημα του προσωπικού. 
Προτιμήσαμε τα ενδεκάμηνα, γιατί, όπως σωστά είπατε, θα πρέπει το παιδί να έχει τον ίδιο εκπαιδευτικό από την αρχή μέχρι το τέλος της χρονιάς. Απλά, για να αρχίσουν από 1ης Σεπτεμβρίου να λειτουργούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και να είναι συνεπείς και οι δήμοι απέναντι στις κοινωνικές τους υποχρεώσεις, επειδή είχαν καθυστερήσει και αυτοί τις δικές τους διαδικασίες, δώσαμε τη δυνατότητα κάποια δίμηνα να καλύψουν την έναρξη λειτουργίας του βρεφονηπιακού και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα θα είναι τακτοποιημένα από άποψης προσωπικού.
Υπήρχε υπερζήτηση. Είχαμε ενενήντα έξι χιλιάδες αιτήσεις από τις οποίες οι δικαιούχοι ήταν περίπου ογδόντα τέσσερις χιλιάδες και η αρχική απορροφητικότητα με τα προγραμματισθέντα κονδύλια των 125 εκατομμυρίων από το πρόγραμμα θα κάλυπτε μόλις το 50%. 
Με μία διπλή παρέμβαση που κάναμε προς το Υπουργείο Εργασίας, αλλά και προς τους ίδιους τους ΟΤΑ, επιτύχαμε να μειώσουμε τα τροφεία, με τα οποία πληρώνονται οι δήμοι από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για κάθε παιδί, εξασφαλίζοντας από εκεί περίπου 40 εκατομμύρια και να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση -μία έκτακτη χρηματοδότηση- από το Υπουργείο Εργασίας από το αντίστοιχο πρόγραμμα για άλλα 20 εκατομμύρια –συνολικά, λοιπόν, 60 εκατομμύρια- αυξάνοντας την απορροφητικότητα των παιδιών από το 50% στο 75%.
Την ίδια στιγμή κινητοποιήσαμε -αν θέλετε- και δυνάμεις από την ελληνική αγορά και είχαμε μία ευγενική προσφορά από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, που θα συμβάλει στην απορρόφηση άλλων τριών χιλιάδων παιδιών.
Μέσα, λοιπόν, από την άμεση παρέμβαση που κάναμε αυτές τις λίγες εβδομάδες καλύψαμε το χρόνο που χάθηκε τους προηγούμενους μήνες και σήμερα μπορώ να πω ότι η απορροφητικότητα των παιδιών, που πραγματικά έχουν ανάγκη τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, θα ξεπεράσει κατά πολύ το 75%. Θα καλυφθεί, δηλαδή, η κοινωνική ανάγκη σχεδόν με πληρότητα και σ’ ένα ποσοστό μεγαλύτερο από τα συνήθη και θα αξιοποιηθούν πλήρως και τα αντίστοιχα ευρωπαϊκό κονδύλια, τα οποία πια πάνε στοχευμένα στα παιδιά που έχουν ανάγκη.
Θέλω να πω ότι εκεί που ήταν οξυμένο το πρόβλημα παρενέβημεν πρόσθετα, κυρίως στην Περιφέρεια της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ εντάξαμε δύο περιφέρειες που δεν είχαν το δικαίωμα να έχουν τέτοιου είδους κάλυψη, την Περιφέρεια του Νότιου Αιγαίου και της Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες, όπως ξέρετε, εξαιρούνται από τέτοιου είδους ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι το αποτέλεσμα επετεύχθη και χαίρομαι που μου δίνετε τη δυνατότητα να ενημερώσω την Εθνική Αντιπροσωπεία γι’ αυτό.
Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα, την αυτεπιστασία σε συνδυασμό με τη ΣΑΤΑ, είναι δύο διαφορετικά ζητήματα και δεν πρέπει να δημιουργήσουμε σύγχυση. Η ΣΑΤΑ είναι τα κονδύλια, τα οποία οφείλει να απορροφήσει το Υπουργείο Εσωτερικών προς όφελος των ΟΤΑ για τα αναπτυξιακά έργα. Όφειλε να έχει απορροφηθεί η ΣΑΤΑ των 299 εκατομμυρίων από τις αρχές του έτους και έχετε δίκιο σ’ αυτό. Δεν είχε γίνει τίποτα διαδικαστικά.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες τελειώσαμε όλες τις διαδικαστικές πράξεις, τελειώσαμε την κοινή υπουργική απόφαση, υποβάλαμε σχετικό αίτημα για εκταμίευση των ¾ του ποσού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους . Έχουμε πάρει και επισήμως πια τη δέσμευση ότι το επόμενο διάστημα -και πριν το τέλος του έτους- θα έχουν εκταμιευθεί και τα 299.000.000 που δικαιούνται οι ΟΤΑ. 
Η περικοπή είναι συνέπεια της γενικότερης οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, το κονδύλι αυτό είναι πολύ χρήσιμο όχι μόνο για τα αναπτυξιακά έργα, μέσα στα οποία είναι και τα έργα αυτεπιστασίας, αλλά, βεβαίως και για λειτουργικές δαπάνες. Επειδή ακριβώς οι ΚΑΠ είναι περικομμένοι φέτος λόγω της κατάστασης, δίνεται η δυνατότητα από το θεσμικό πλαίσιο κομμάτι αυτών των κονδυλίων να χρησιμοποιηθεί από τους δήμους, όταν υπάρχουν ανάγκες να καλυφθούν τα μισθολογικά ή τα λειτουργικά τους έξοδα τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες του χρόνου. 
Όσον αφορά το ίδιο το πρόγραμμα Αυτεπιστασίας, το οποίο είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που είχε σχεδιαστεί από το παρελθόν, δυστυχώς, δεν είχαν ολοκληρωθεί και εκεί οι διαδικασίες, δηλαδή δεν είχε εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση των συναρμοδίων Υπουργείων, για να μπορέσει να εφαρμοστεί αμέσως το πρόγραμμα. 
Αυτό το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το φόρο μπίρας, από τα τέλη διαφήμισης. Βεβαίως, θα πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία, γιατί από ό,τι φαίνεται, ενώ είχε δημιουργηθεί ένα σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ της ΚΕΔΕ και της πολιτικής ηγεσίας τι ποσοστό θα καλυφθεί από αυτές τις πηγές που αποστερούνται την απευθείας χρηματοδότηση των δήμων και από το Υπουργείο Εργασίας από αντίστοιχα προγράμματα. Όταν έγινε η σχετική συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό και ετέθη το ζήτημα, εμείς κινηθήκαμε απόλυτα στοχευμένα και πιστεύω ότι καλύψαμε το χαμένο χρόνο. 
Τι απομένει τώρα να γίνει για να ξεκινήσει το πρόγραμμα; Πρώτα από όλα, έχει προσδιοριστεί το ποσό από το Υπουργείο Εργασίας. Θα πρέπει να γίνει συνεννόηση ανάμεσα στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην ΚΕΔΕ, ώστε οι ίδιοι οι δήμαρχοι να μας πουν τι ποσοστό από τα κονδύλια που έπαιρναν από αυτούς τους δύο φόρους που σας περιέγραψα -όπως λέει το ψηφισμένο θεσμικό πλαίσιο- διατίθενται να δώσουν στο ταμείο για την αυτεπιστασία. 
Αυτό το πρόγραμμα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θα δημιουργήσει –έστω εποχικά- εκατόν είκοσι χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλους τους δήμους της χώρας, θα προσδώσει ευελιξία στους δημάρχους να μπορούν με τροφοδοσία του αντίστοιχου υλικού να προσλαμβάνουν απευθείας, αξιοκρατικά, από μία λίστα του ΟΑΕΔ –η οποία έχει ήδη προετοιμαστεί και είναι στη διάθεσή τους- και να προχωρήσουν μικρά έργα, αντιμετωπίζοντας εν τοις πράγμασι και το οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας. 
Θεωρώ ότι αυτό το πρόγραμμα θα είμαστε έτοιμοι να το ξεκινήσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτή ήταν η δέσμευση που ανέλαβα απέναντι στην ΚΕΔΕ και θα την τηρήσουμε, όπως τηρήσαμε και τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει. 
Επειδή αναφερθήκατε, αγαπητέ συνάδελφε και στα ευαίσθητα θέματα της συντήρησης των σχολείων και εκεί οφείλω να σας μιλήσω με ειλικρίνεια. Ενώ είχαν προϋπολογισθεί 80.000.000 από την αρχή της χρονιάς για τη συντήρηση των σχολείων και για τα καύσιμα, είχαν απορροφηθεί μόλις 20.000.000 περίπου στο τέλος του χειμώνα του 2011. Εμείς σπεύσαμε αμέσως, μόλις εκταμιεύσαμε το τελευταίο δωδεκατημόριο το οποίο μας έδινε τη δυνατότητα ρευστότητας που είχαμε ανάγκη, να δώσουμε στα σχολεία πριν από μερικές ημέρες άλλα 20.000.000, φθάνοντας το 50% του προϋπολογισθέντος ποσού, προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά η χρονιά. 
Στη συνέχεια, βεβαίως, αντιλαμβάνεσθε ότι ό,τι έχει να κάνει με ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και ό,τι έχει να κάνει κυρίως με τη μαθητιώσα νεολαία αποτελεί για εμάς προτεραιότητα και κατά προτεραιότητα θα το εξυπηρετήσουμε. 
Σας ευχαριστώ πολύ. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Και εμείς ευχαριστούμε. 
Ο κ. Στρατούλης έχει το λόγο για τρία λεπτά. 
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, τα στοιχεία που παρουσίασε ο Υπουργός δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια ή τουλάχιστον πλήρως στην αλήθεια. 
Αναφέρθηκε ο Υπουργός στην ένταξη στους παιδικούς σταθμούς περίπου εξήντα χιλιάδων παιδιών, τα οποία, όμως, επιχορηγούνται από το ΕΣΠΑ με το «Πρόγραμμα Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», ενώ δεν είπε ο κύριος Υπουργός ότι η συνολική δυναμικότητα των βρεφικών και παιδικών δημοτικών σταθμών είναι περίπου εκατόν πενήντα χιλιάδες και ότι εκτός από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν για την ένταξη των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς με βάση αυτό το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ υποβλήθηκαν –εκτός ΕΣΠΑ- άλλες εκατό χιλιάδες αιτήσεις γονέων για να ενταχθούν τα παιδιά τους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και από αυτές τις αιτήσεις δεν έχουν ικανοποιηθεί οι πενήντα χιλιάδες, περίπου οι μισές. 
Επομένως, με όσα είπε ο Υπουργός προσπάθησε να δημιουργήσει μία μαγική επικοινωνιακή εικόνα για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Όμως, οι βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα, συνενώσεων, καταργήσεων, κλεισίματος των παιδικών σταθμών που εφαρμόζονται τους οδηγεί σήμερα σε τραγική κατάσταση. 
Τώρα που ξεκίνησε η χρονιά, λειτουργούν παιδικοί σταθμοί -όσοι ακόμα λειτουργούν από αυτούς- με υπεράριθμα παιδιά, με μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Και το επιβεβαίωσε ειδικά και ο Υπουργός, λέγοντας ότι κυρίως με συμβασιούχους θα δουλέψουν φέτος οι παιδικοί σταθμοί, με μεγάλες, τρομακτικές ελλείψεις σε σύγχρονο κτηριακό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό, αλλά και σε παιδαγωγικό υλικό. Ταυτόχρονα, έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση αυτοί οι δεκάδες χιλιάδες, που είπα πριν, γονείς που δεν ικανοποιήθηκαν οι αιτήσεις των παιδιών τους, είτε εντός ΕΣΠΑ είτε εκτός ΕΣΠΑ.
Εμείς θεωρούμε ότι, για να διασωθεί ο θεσμός της προσχολικής αγωγής στη χώρα μας και για να αναβαθμισθεί, πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα που να διασφαλίζουν τη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου εθνικού συστήματος προσχολικής αγωγής, εκπαίδευσης και φροντίδας, τη διασφάλιση του δημόσιου δωρεάν παιδαγωγικού χαρακτήρα των δημοτικών παιδικών σταθμών, τη θωράκιση και την εφαρμογή του πρότυπου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας των παιδικών σταθμών του δικού σας Υπουργείου, κύριε Υπουργέ, του Υπουργείου Εσωτερικών, που σήμερα καταστρατηγείται βάναυσα και βάρβαρα μέσα στους παιδικούς σταθμούς, τη διασφάλιση πρώτα και κύρια επαρκούς χρηματοδότησης των παιδικών σταθμών, γιατί σήμερα οι παιδικοί σταθμοί σε περίοδο κρίσης, φτώχειας, ανεργίας για τους γονείς, τις λαϊκές οικογένειες, αποτελούν έναν κυματοθραύστη για τη διασφάλιση της ψυχικής υγείας και της διατροφής ακόμα και των παιδιών και της ίδιας της οικογένειας.
Διότι, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, η επαρκής χρηματοδότηση μπορεί να διασφαλίσει ποιότητα παροχών προς το παιδί και την οικογένεια, αυτήν την ποιότητα που είναι αναγκαία. Βεβαίως, θα πρέπει να καταργηθούν τα τροφεία που πληρώνουν οι γονείς, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο, να εξασφαλιστεί η στέγαση σε σύγχρονες εγκαταστάσεις.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Επιμένουμε, βέβαια, επειδή υπάρχουν πενήντα-πενήντα πέντε χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, ότι φέτος πρέπει να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο και αυτά τα παιδιά να πάνε σε παιδικούς σταθμούς και το αναγκαίο μόνιμο παιδαγωγικό προσωπικό να προσληφθεί, όπως και οι συμβασιούχοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Επιτέλους, πρέπει να αποσυρθεί αυτή η αντιπαιδαγωγική διάταξη που αύξησε το ωράριο από έξι σε οκτώ ώρες για τους παιδαγωγούς, το οποίο τους οδηγεί σε σωματική εξουθένωση και δεν βοηθάει και στη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγιεινής των παιδιών.
Κύριε Πρόεδρε, τελειώνω, λέγοντας ότι ένα είναι σίγουρο, ότι μία Κυβέρνηση όπως η σημερινή, που δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε καν στα παιδιά μία θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και η οποία υπονομεύει το δημόσιο και παιδαγωγικό χαρακτήρα τους και τον εκπαιδευτικό ρόλο των παιδαγωγών, έχει πλέον μετρημένες τις μέρες της. Θα καταρρεύσει, κατά την εκτίμησή μας, σύντομα, πολύ σύντομα, κάτω από την κοινωνική κατακραυγή για τις αντικοινωνικές πολιτικές της, με τους αγώνες του λαού μας.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Η κ. Σακοράφα έχει το λόγο, επίσης για τρία λεπτά.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή. Θα ξεκινήσω από το τελευταίο που είπατε για τα σχολεία. Δεν θέλω να αμφισβητήσω τις δικές σας προσωπικές καλές προθέσεις όσον αφορά τα προβλήματα των σχολείων που θέλετε να λύσετε, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν είναι προτεραιότητα ούτε αυτής της Κυβέρνησης ούτε της προηγούμενης το θέμα της παιδείας, ακριβώς γιατί και ο νόμος που ψηφίσατε, αλλά και οι περικοπές που έχουν γίνει στα θέματα της παιδείας μάλλον δείχνουν το αντίθετο.
Όσον αφορά το πρόγραμμα «ΣΑΤΑ» και «Αυτεπιστασία», προσωπικά θεωρώ, αλλά νομίζω ότι είναι και κοινώς γνωστό ότι το ένα είναι συνδεδεμένο απόλυτα με το άλλο. Δεν μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε αυτά.
Σας παρακάλεσα, λοιπόν, στην πρωτομιλία μου να απαντήσετε συγκεκριμένα και να δεσμευτείτε συγκεκριμένα, ακριβώς γιατί απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που πιθανώς αύριο δεν θα έχουν ούτε καν ένα πιάτο φαγητό στο σπίτι τους.
Εσείς, επιτρέψτε μου να πω, αναλωθήκατε πάλι σε γενικολογίες, αν θέλετε και σε ευχολόγια. Η Κυβέρνηση γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζει και το οποίο είναι έτοιμη να κάνει ακόμα πιο σκληρό, ακόμα πιο καταστροφικό για το λαό, δεν βγαίνει. Ξέρετε, την πρώτη φορά μπορεί να θεωρηθεί αυτό σαν λάθος εκτίμηση, τη δεύτερη φορά σαν ανικανότητα, αλλά από εκεί και πέρα, νομίζω ότι, κατά τη δική μου άποψη, μπορεί κανείς να το πει και ένα προμελετημένο έγκλημα. Και κάθε έγκλημα έχει ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς, αλλά έχει και ένα κίνητρο. Και οι μεν αυτουργοί σιγά-σιγά αποκαλύπτονται και θα λογοδοτήσουν, όταν όμως ο λαός συνειδητοποιήσει πλήρως και κατανοήσει το κίνητρο, τότε να είστε σίγουροι ότι η τιμωρία που θα επιλέξει δεν θα αφορά μόνο και δεν θα εξαντλείται σε εκλογικές ήττες και σε έναν πολιτικό αφανισμό.
Σύντομα, λοιπόν, θα επανέλθουμε και με άλλα ερωτήματα, όπως για τις ΜΚΟ, που σας αναφέρω στην ερώτησή μου, για τη λειτουργία των οποίων δεν υπάρχει καμμία εικόνα ούτε και για το εάν ελέγχονται και από πού. Εξ ου και η πρόθεση του κυρίου Πρωθυπουργού να σταματήσει τη λειτουργία αυτών των οργανώσεων και να τις δουν εξαρχής. 
Λέω, λοιπόν, ότι θα επανέλθω με άλλα ερωτήματα, γιατί θεωρώ ότι ο ελληνικός λαός εξαπατήθηκε προεκλογικά και ότι υφαρπάξατε την ψήφο του. Και θα επανέλθω και με άλλα ερωτήματα όχι γιατί ο λαός δεν συνειδητοποιεί καθημερινά τι συνέβη, αλλά επειδή όσο και αν έχετε απαξιώσει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, θέλω και πρέπει να υπάρχουν τα Πρακτικά που θα επιβεβαιώνουν ιστορικά αυτό το πολιτικό έγκλημα που συντελέστηκε. Και είμαι σίγουρη ότι κάποια στιγμή θα αποτελέσουν και τα ντοκουμέντα για το «πολιτικό κατηγορώ» και την ιστορική απαξία όλων όσων συντέλεσαν σ’ αυτό. 
Όσον αφορά τα συγκεκριμένα τώρα, κύριε Υπουργέ, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η πολιτική σας οδηγεί σε πλήρη εξαθλίωση όχι πλέον μόνο των ανέργων, αλλά όσων ονομάζονται κατ’ ευφημισμό «εργαζόμενοι», γιατί ακόμα και αν το e-mail της τρόικας με τις σκέψεις της που δημοσιεύθηκε δεν είναι όπως διατείνεστε βάσει συζήτησης, το γεγονός είναι ότι όποιος παραλήπτης έμεινε σιωπηλός και δεν αντέδρασε δυναμικά, έστω και για τους τύπους, αυτόματα εγώ τον κατατάσσω στην κατηγορία αυτών που σκοπίμως δεν μιλάνε. 
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού) 
Είπατε, λοιπόν, στις προγραμματικές σας δηλώσεις –και θα το επαναλάβω ξανά- επί λέξει το εξής: «κηρύσσουμε τον πόλεμο κατά της φτώχεια και της εξαθλίωσης». Και μάλιστα, το είπατε ακριβώς την ίδια στιγμή που ξέρατε -γιατί φαντάζομαι ότι ειδικά εσείς έχετε διαβάσει και τον προϋπολογισμό- ότι ήδη είχε περικοπεί μισό δισεκατομμύριο ακόμα και από αυτήν την ελάχιστη χρηματοδότηση των δήμων. 
Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι οι δήμοι πάνε για κλείσιμο, κατεβάζουν ρολά και μεθαύριο θα κατέβουν ξανά στους δρόμους. Και υποθέτω ότι τα γνωρίζατε όλα αυτά, αφού ήσασταν πρώτος τη τάξει Υπουργός στο πιο νευραλγικό Υπουργείο. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζατε πως ακόμα και αυτή η ελάχιστη χρηματοδότηση δεν υπήρχε περίπτωση να δοθεί τουλάχιστον στην ώρα της. Και αυτό έγινε, κύριε Υπουργέ. 
Θα αποτολμήσω μια πολιτική εκτίμηση. 
Κάποιοι, κύριε Υπουργέ, σχεδιάζουν να μεταθέσουν την κατάσταση χρεωκοπίας στην οποία έχει περιέλθει η χώρα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Καταργούν τους πόρους, τους κατακρεουργούν και μεταφέρουν αρμοδιότητες χωρίς χρηματοδότηση πιστεύοντας πως αν η κοινωνική βόμβα σκάσει στα χέρια των δημάρχων και των περιφερειαρχών, αυτή η διαδικασία θα κοστίσει λιγότερο στην Κυβέρνηση. 
Όμως, ο λαός καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά. Καταλαβαίνει η άνεργη μητέρα, κύριε Υπουργέ, που δεν έχει πού να αφήσει το παιδί της γιατί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το 50% των αναγκών. Ακόμα και αυτό το 70% που είπατε σήμερα εσείς, δεν είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες όλων αυτών που έχουν ανάγκη να αφήσουν τα παιδιά τους για να ψάξουν να βρουν εργασία. 
Το ίδιο ισχύει και για την εργαζόμενη μητέρα, της οποίας ο μισθός έχει κατακρεουργηθεί και δεν μπορεί να πληρώσει τα τροφεία. 
Το ίδιο ισχύει και για τους ασθενείς και τους γέροντες που δεν ξέρουν αν θα συνεχιστεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». 
Το ίδιο ισχύει ακόμα και γι’ αυτούς που θέλουν να μπουν στο πρόγραμμα και δεν ξέρουν τι μέλλει γενέσθαι για αύριο. Όσοι βρέθηκαν, κύριε Υπουργέ, σε πραγματική αδυναμία και πρόστρεξαν στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να τους παρέχουν τίποτα.
Και τέλος, το ίδιο ισχύει και για όσους από τους ανέργους μέσα στην απελπισία τους ήλπιζαν στα ελάχιστα, για να μπορέσουν τουλάχιστον να κρατηθούν αξιοπρεπείς από το περιώνυμο πρόγραμμα αυτεπιστασίας και επισκεπτόντουσαν καθημερινά τους δήμους για να παίρνουν αρνητικές απαντήσεις. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ολοκληρώστε, κυρία Σακοράφα. 
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Τελειώνω σε μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Φταίτε εσείς και η πολιτική σας. Απέναντι σε όλους αυτούς, κύριε Υπουργέ, μπορείτε να αναλάβετε την πραγματική, συγκεκριμένη και άμεσα υλοποιήσιμη δέσμευση τώρα, σήμερα και όχι αύριο; Μη λέτε «θα», κύριε Υπουργέ. Αυτά τα προγράμματα πρέπει να υλοποιηθούν τώρα. Η κοινωνία, οι πολίτες το έχουν απόλυτη ανάγκη. Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. 
Σας ευχαριστώ. 

 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »