Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Επερώτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Παρασκευή, 17 Μαϊου 2013

Ομιλία της Σοφίας Σακοράφα κατά τη συζήτηση της επερώτησης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώθηκε από τη συνάδελφο η συνολική πρότασή μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Μια πρόταση που στις παρούσες συνθήκες της σφοδρότατης οικονομικής κρίσης, την οποία καλείται να την πληρώσει εξολοκλήρου ο λαός μας, αποκτά ένα πρόσθετο ενδιαφέρον.

Ένα ενδιαφέρον αναπτυξιακό.

Η διαφύλαξη των φυσικών πόρων σε συνδυασμό με την εξορθολογισμένη διαχείρισή τους και με κεντρικό το ρόλο του Δημόσιου τομέα αποτελεί για μας ένα βασικότατο πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης.

Η πρότασή μας συμπληρώνεται και από δύο στοιχεία τα οποία αποτελούν μονόδρομο στις παρούσες οικονομικές συνθήκες :
τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μη επιβάρυνση των συμπολιτών μας από πρόσθετα οικονομικά βάρη.

Πολλές φορές εντός και εκτός αυτής της αίθουσας έχουμε ακούσει από την κυβέρνηση να γίνεται λόγος για την περιβόητη ανάπτυξη.
Το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα δίνει τον τόνο αυτής της ανάπτυξης :
ο κ. Σαμαράς μαζί με τους καλύτερους πελάτες των Κινέζων, τους Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι όμως δεν έχουν καμία συμβολή στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, αφού απολαμβάνουν προκλητικές για τον υπόλοιπο ελληνικό λαό φοροαπαλλαγές, ενώ επενδύουν τεράστια χρηματικά ποσά στα κινεζικά ναυπηγεία, θα μιλήσουν και θα κλείσουν μπίζνες.
Και δίπλα μας η ναυπηγοκατασκευαστική ζώνη του Περάματος είναι ένα φάντασμα, όπως φαντάσματα για τούτη την κυβέρνηση είναι και οι άνεργοι της ζώνης, μαζί με τις οικογένειές τους.
Αυτό ακριβώς το μοντέλο της ανάπτυξης, που για να ακριβολογούμε δεν είναι ανάπτυξη, αλλά μεγέθυνση των κερδών του κεφαλαίου, επιχειρείτε εδώ και χρόνια και στον τομέα των απορριμμάτων.
Τα τελευταία χρόνια λοιπόν και μετά από τη λειτουργία ανεξέλεγκτων χωματερών σε όλη τη χώρα, με τις γνωστές περιβαλλοντικές καταστροφικές συνέπειες, η διαχείριση των απορριμμάτων όπως επιβλήθηκε μέσα από τον περιφερειακό σχεδιασμό βασίστηκε στις απαιτήσεις που άκοπα επέβαλαν οι εργολάβοι για τη δημιουργία δεκάδων ΧΥΤΑ σε όλη τη χώρα.
Ενώ λοιπόν κατασπαταλήθηκαν τεράστια ποσά εθνικών και κοινοτικών πόρων προς όφελος πάντα των εθνικών μας εργολάβων και εις βάρος βέβαια του περιβάλλοντος, αγνοήθηκε επιμελώς ο στρατηγικός σχεδιασμός που προβλέπει την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, την ανάκτηση και τελικά τη διάθεση.
Στρατηγικός στόχος όλων αυτών των χρόνων υπήρξε η διαπλοκή μέσα από την πλήρη ικανοποίηση των απαιτήσεων των μεγάλων εργολάβων, οι οποίοι με τη σειρά τους και με τις άλλες ιδιότητες τους στήριζαν τους πολιτικούς τους συνεργάτες.
Αυτό το πάρτι τον συνόδευσαν όργια παραβιάσεων της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όργια καταστολής της φωνής των τοπικών κοινωνιών, όργια κακοτεχνιών και κατασκευαστικών λαθών, σε όλη τη χώρα από άκρη σε άκρη.
Και φτάνουμε στο σήμερα.
Στην Ελλάδα των μνημονίων και στην τρικομματική κυβέρνηση η οποία επικαλούμενη το αδιέξοδο που η ίδια παρήγαγε χρόνια ολόκληρα, ως μονοκομματικές βεβαίως κυβερνήσεις, περνάει σε μια νέα φάση διαχείρισης των απορριμμάτων.
Και βέβαια αυτή η νέα φάση είναι στενά συνδεδεμένη με τις αναγκαιότητες και τις σκοπιμότητες των μνημονίων.

Αυτή η νέα φάση υπηρετεί 3 στόχους :

O πρώτος στόχος είναι η εγκατάσταση εισαγόμενης τεχνολογίας μονάδων μεγάλης κλίμακας για την επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων με σκοπό την παραγωγή ενέργειας, ανοίγοντας δρόμο στην καύση.
Ο πρώτος στόχος λοιπόν είναι η καύση.
Η τρικομματική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για το παρωχημένο της διαδικασίας, δεν ενδιαφέρεται για την αδικαιολόγητη περιβαλλοντική επιβάρυνση, δεν ενδιαφέρεται εάν η επιλογή αυτή αποκλείει σε βάθος εικοσιπενταετίας τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση χρήσιμων υλικών.
Η τρικομματική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται εάν η μέθοδος που επιλέγει θεωρείται η πλέον επικίνδυνη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον λόγω των εκπεμπόμενων ρύπων

Η τρικομματική κυβέρνηση πετάει στον κάλαθο των αχρήστων την αρνητικότατη εμπειρία που μεταφέρουν χώρες οι οποίες είχαν πρωτοστατήσει στην επιλογή της καύσης ως μεθόδου διαχείρισης των αποβλήτων όπως η Σουηδία και η Δανία.

Η τρικομματική κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνον για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Και με τη λογική αυτή ανοίγει το δρόμο σε δύο εγκλήματα.

Το πρώτο είναι οφθαλμοφανώς περιβαλλοντικό και βέβαια βρίσκεται σε πλήρη απόκλιση με την πολιτική της Ε.Ε για την Ευρωπαϊκή Κοινωνία Ανακύκλωσης.

Το δεύτερο είναι οικονομικό, και το οικονομικό έγκλημα κινείται στα όρια του οικονομικού σκανδάλου.

Είναι σκάνδαλο και μάλιστα στις μέρες μας τεραστίου μεγέθους, η εξυπηρέτηση των συμφερόντων Γερμανών επενδυτών, που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την προσοδοφόρα επιχείρηση των αποβλήτων σε συνεργασία με ντόπια συμφέροντα και ιδίως τον «εθνικό εργολάβο».

Η κυβέρνηση συζητά με τους επιχειρηματίες, τους τραπεζίτες και την τρόϊκα, τον γνωστό σε όλους μας κ. Φούχτελ, κάθε πτυχή της διαχείρισης απορριμμάτων, ακριβώς για να είναι κερδοφόρες οι τεράστιες επενδύσεις.

Και η αντίληψή μας περί σκανδάλου δεν είναι ούτε ιδεοληπτική, ούτε συνιστά απλοϊκή αντιπολιτευτική γραμμή.

Είναι σκανδαλώδες σήμερα το δημόσιο και ο λαός μας να υποχρεωθούμε να πληρώσουμε για την κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση των φαραωνικών αυτών έργων.

Η κυβέρνηση κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δε διαπραγματεύεται μια συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά ξεκάθαρα μια ληστρική σχέση των ιδιωτών έναντι του δημοσίου και των πολιτών, αφού αυτού του είδους οι φαραωνικές επενδύσεις θα απομυζήσουν τεράστια κεφάλαια για την εγκατάσταση και θα επαυξήσουν υπέρμετρα το κόστος διαχείρισης, το οποίο θα κληθούν να το πληρώσουν οι πολίτες.

Ο μηχανισμός για τη δουλειά αυτή είναι πανέτοιμος.

Αφού η τρικομματική κυβέρνηση ακυρώνει μεθοδικά και στοχευμένα το θεσμικό και κοινωνικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
τη μετατρέπει σε εργαλείο εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής και
εισπρακτικό μηχανισμό στην υπηρεσία των επιχειρηματικών συμφερόντων, που
ετοιμάζονται να λεηλατήσουν το δημόσιο πλούτο και τα λαϊκά εισοδήματα
και με τη
διαχείριση των απορριμμάτων, εκτοξεύοντας στα ύψη τα δημοτικά τέλη.

Αυτό θα είναι το χαράτσι της νέας εποχής.

Και το λέμε στους πολίτες ότι αυτό το χαράτσι θα βγαίνει από την τσέπη τους και θα μπαίνει απευθείας στις τσέπες των Γερμανών επιχειρηματιών και των ντόπιων συνεργατών – εργολάβων.

Όπως συμβαίνει δηλαδή με όλες τις περικοπές που έχει υποστεί ο λαός μας έως σήμερα, που πηγαίνουν απευθείας στις αμαρτωλές τσέπες των χρηματοπιστωτών, αυτό το χαράτσι θα πηγαίνει απευθείας σε αυτούς που δε θα ρισκάρουν δεκάρα επενδυτική, αλλά θα απομυζήσουν τον παραγόμενο πλούτο και ό,τι έχει απομείνει από το λαό μας.

Αυτός είναι ο δεύτερος στόχος της κυβέρνησης.

Λόγια παχιά που τελικά ταυτίζουν το ξεπούλημα με την ανάπτυξη,

Λόγια ψεύτικης ελπίδας που τελικά ταυτίζουν τη ληστρική επιδρομή με τη βελτίωση της οικονομίας,

Λόγια - το μόνο εργαλείο αυτής της κυβέρνησης - για να περιβάλλει με το μανδύα της θετικής αναγκαιότητας την επιδρομή στην κυριολεξία στις πηγές που μπορεί να παράξει πλούτο ο λαός μας και η πατρίδα μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η παραπάνω διαδικασία της πλήρους ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων, την οποία τη βλέπουμε να εξελίσσεται σε όλες τις δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια, τις κοινωνικές δομές συνολικότερα, θα έχει ακόμη ένα θύμα.

Πέρα από τις συνέπειες στο περιβάλλον

Πέρα από τις συνέπειες στην υγεία των πολιτών.

Πέρα από την εκτόξευση των δημοτικών τελών.

Το επόμενο θύμα θα είναι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, οι οποίοι με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούν στο δρόμο των αθρόων απολύσεων.

Η μεθόδευση είναι συγκεκριμένη και αυτός είναι ο τρίτος στόχος :

με την κατάργηση οργανικών θέσεων θα περάσουμε σε γενικευμένες απολύσεις.Γι αυτό κι εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων κάναμε λόγο σαφή και ξεκάθαρο για μνημονιακή υποτέλεια.

Κύριε υπουργέ των εσωτερικών,

Αρκετές φορές σας έχω εγκαλέσει σα μνημονιακό εντολοδόχο.

Και τότε με το παρατηρητήριο, που αντανακλά όλο το βάθος της διάλυσης, της μετατροπής των Δήμων μας σε ανώνυμες εταιρείες.

Και σήμερα, με με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Συνηθίζετε εσείς οι κυβερνητικοί να λέτε κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται ότι σαν αυριανή κυβέρνηση θα ακυρώσει τους υποτακτικούς σχεδιασμούς σας και τις ληστρικές σας δεσμεύσεις, ότι με αυτό τον τρόπο κλονίζουμε τα θεμέλια της ανάπτυξης.

Εγώ σήμερα εδώ θα το επαναλάβω.
Κύριε υπουργέ σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οι απορρέουσες από το μνημόνιο τυχοδιωκτικές εντολές, ναι θα αποτελέσουν παρελθόν, μαζί με το πρόγραμμα συνολικά των μνημονίων.

Και γνωρίζετε βέβαια πολύ καλά ότι οι μόνοι που κλονίζονται από αυτού του είδους τις δεσμεύσεις είναι όσοι – ξένοι και ντόπιοι- επιθυμούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε αποικία και το λαό μας σε λεηλατημένο ιθαγενή.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συζήτηση για την έκθεση της Επιτροπής του '18 για την πΓΔΜ