Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Ομιλία Σ.Σακοράφα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Πέμπτη, 30 Μαϊου 2013

Ιωλαννινα, 30 Μάη 2013

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Πάντα το ετήσιο συνέδριο σας είχε έντονο πολιτικό ενδιαφέρον και ειδικό ενδιαφέρον.
Προερχόμενη από το χώρο αυτό, γνωρίζω πολύ καλά ότι το ενδιαφέρον κυρίως τεκμηριωνόταν στο σημαντικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης για την κοινωνία.
Τεκμηριωνόταν στο ρόλο και στο έργο της αυτοδιοίκησης για πρόοδο, ανάπτυξη, βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, τόσο στο πεδίο της καθημερινότητας, όσο και στο πεδίο των υποδομών, της πρόνοιας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος.
Φέτος, το συνέδριό σας διεξάγεται μέσα σε ένα περιβάλλον – θα τολμήσω να το χαρακτηρίσω - απόλυτης καταστροφής.
Βρισκόμαστε στα τριάμιση χρόνια εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής. Και εάν τα τρία προηγούμενα χρόνια τα σημάδια αυτής της πολιτικής στον κορμό της ελληνικής κοινωνίας και στην κοινωνική της συνοχή ήταν τραγικά εμφανή, σήμερα πια είναι ολοκληρωτικά καταστροφικά.
Παρά τις ενέσεις αισιοδοξίας κάθε βράδυ στις οκτώ, παρά τις φρούδες κορώνες της τρικομματικής κυβέρνησης για την επερχόμενη ανάπτυξη, η πραγματικότητα είναι βάρβαρη.

Διανύουμε τον πέμπτο χρόνο ύφεσης – στον έκτο βρίσκεται η Ιρλανδία, η χώρα πρότυπο του κ. Σαμαρά, το ΑΕΠ μειώθηκε 22%, οι αποδοχές μειώθηκαν στο ήμισυ και η ανεργία τριπλασιάστηκε και αγγίζει τα δυσθεώρητα ύψη του 30%.

Ταυτόχρονα αυτό το ειδικό καθεστώς στο οποίο βρίσκεται η πατρίδα μας, συνεπάγεται τη βίαιη παρέμβαση του ευρωπαϊκού οικονομικού διευθυντηρίου σε δημοκρατικούς θεσμούς και λειτουργίες.


Παρέμβαση τέτοιας έκτασης και τέτοιου βάθους που μόνο σε χώρες με μειωμένη κυριαρχία πραγματοποιείται, μόνο από κυβερνήσεις σε ρόλο υποτακτικού γίνεται ανεκτή.
Και για να μην καθυστερώ θα εξειδικεύσω αμέσως στον επιμέρους τομέα που μας αφορά και που στο βαθμό που αφορά και το σύνολο της κοινωνίας, θα αποδείξω ότι καθόλου επιμέρους δεν είναι.
Όλοι σας γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα ότι η Αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας.
Σχεδόν τρία χρόνια μετά από την εφαρμογή τούτων των δυσβάσταχτων, άδικων και αδιέξοδων πολιτικών, η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, με τη μείωση πάνω από 60% των θεσμοθετημένων πόρων της, βρίσκεται σε κατάσταση πραγματικής οικονομικής ασφυξίας.
Σε κατάσταση οικονομικής εξόντωσης.
Οι συνοδευτικές αντικοινωνικές πολιτικές των απολύσεων, των απαγορεύσεων προσλήψεων, των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η θεσμική μεταφορά επιπλέον 240 αρμοδιοτήτων χωρίς την μεταφορά των αναγκαίων πόρων,
η επερχόμενη ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση και των τελευταίων κοινωνικών παροχών.
Δυστυχώς οι βαθιές πολιτικές αιτίες αυτής της κατάστασης προκύπτουν αβίαστα.
Είναι δεδομένο ότι η Τ.Α. αποτελεί τον εγγύτερο προς τους πολίτες, δημοκρατικό και συγχρόνως συμμετοχικό θεσμό διοίκησης, αποτελεί το κοινωνικό απάγκιο των πολιτών.
Αποτελεί ταυτόχρονα τον πρώτο βαθμό πολιτικοποίησης όλων των προβλημάτων που ζουν οι τοπικές κοινωνίες.
Εκ του ρόλου της λοιπόν η Τ.Α., σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής, θα μπορούσε να παίξει έναν ουσιαστικότατο πολιτικό ρόλο.
Ένα ρόλο που εκτός από τις δράσεις για την οργάνωση των πολιτών, εκτός από τις παρεμβάσεις για την απόκρουση αυτής της πολιτικής, εκτός από τις πρωτοβουλίες για τα δίκτυα αλληλεγγύης, θα ήταν ένας ρόλος που θα λειτουργούσε σα δυναμικό και μαζικό ανάχωμα στη διάλυση του κοινωνικού κράτους.
Ως εκ τούτου η Αυτοδιοίκηση ήταν εχθρός πρώτου βαθμού στην επερχόμενη λαίλαπα, είναι εχθρός πρώτου βαθμού στους σχεδιασμούς της τρικομματικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων της.

Ο εχθρός αυτός αντιμετωπίστηκε καταρχήν με ένα όπλο : τον Καλλικράτη
Για αυτό και κατά την δική μας άποψη, κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ο Καλλικράτης δεν υπήρξε τίποτε άλλο, από την θεσμική αγκαλιά των εφαρμογών του μνημονίου.
Παραθέτω πολύ επιγραμματικά τούτες τις εφαρμογές : Όλο το προνοιακό πρόγραμμα των δήμων «στον Καιάδα».
Βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί που μοιάζουν με αίθουσες μεταπολεμικών ορφανοτροφείων χωρίς προσωπικό και χωρίς υποδομές.
Οι γονείς, με λεηλατημένο εισόδημα, είναι σε απόγνωση. Ανήμποροι ηλικιωμένοι με απόλυτη ανάγκη του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» αφήνονται στην τύχη τους. H δε παράταση του προγράμματος αφορά στην προετοιμασία των ιδιωτών να το αναλάβουν.
Ενώ όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι, και ιδιαίτερα οι Δήμοι στην Αττική, η πολιτική των σκληρών ιδιωτικοποιήσεων ξεκινά από το πρώτο και το πιο αποδοτικό για τον ιδιώτη, που είναι τα απορρίμματα.

Πλήρης ιδιωτικοποίηση με τη μέθοδο του «αποφασίζουμε και διατάσσουμε».

Τεράστια και εγγυημένα κέρδη για τον ιδιώτη.
Στο πίσω μέρος των σχεδιασμών βλέπε καύση, που σημαίνει τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος, μεγάλα προβλήματα στην υγεία των πολιτών και δεν το λέμε εμείς, το λένε ευρωπαϊκές χώρες που υπήρξαν οι πρώτοι θιασώτες της πρακτικής αυτής και σήμερα αποτελεί και για αυτούς παρελθόν.

Η ανακύκλωση στον κάλαθο των αχρήστων.
Και βέβαια τεράστια οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη.
Ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται αυτή η πολιτική με το πέρασμα της περιουσίας των δήμων στο ΤΑΙΠΕΔ.
Κεντρική διαχείριση για να εκποιηθούν τα φιλέτα, χωρίς κανένα έσοδο για τους δήμους και τους δημότες. Νησίδες – δώρα στους ιδιώτες, ενώ η τοπική κοινωνία και η εκλεγμένη διοίκηση της σε ρόλο θλιβερού κομπάρσου.
Και βέβαια από το στόχαστρο της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ δεν ξεφεύγει ούτε το θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό, ούτε το νερό.
Το δώρο της Φύσης αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα και χαρίζεται σε ιδιώτες. Ένα φυσικό και δημόσιο αγαθό θα γίνει ιδιωτικό μονοπώλιο, όπως επιχειρουν στη Θεσσαλονικη
Όπου όμως εφαρμόστηκε η ιδιωτικοποίηση του νερού ΑΠΕΤΥΧΕ και οδήγησε σε:
• Υπέρογκη αύξηση των λογαριασμών ύδρευσης και αποχέτευσης.
• Εξάντληση των υδάτινων αποθεμάτων.
• Κακή συντήρηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.
• Αύξηση των απωλειών νερού.
• Υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και του περιβάλλοντος.
Κάνω ειδική αναφορά στο νερό για να υπογραμμίσω τη θέση μας ώστε να ανατραπεί αυτή η καταστροφική εξέλιξη: oπως εγινε και στην Ιταλια δημοψήφισμα για τη συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και των δικτύων του.
Επιγραμματικά ανέφερα όλα τα παραπάνω, για να φτάσω στο εξευτελιστικό επιστέγασμά αυτής της εξοντωτικής πολιτικής που ονομάζεται παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας.
Οδηγούνται οι Δήμοι με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία, με ποινή την πλήρη εποπτεία του Υπουργείου.
Αυτή είναι η σύνοψη ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος, που σήμερα υλοποιείται, αλλά όχι ανεμπόδιστα.
Όχι ανεμπόδιστα γιατί στον αντίποδα αυτού του εγκλήματος, δεν υπάρχουν αδύναμες φωνές αντίστασης, δεν υπάρχουν κατακερματισμένοι θύλακες πολιτικής αμφισβήτησης.
Στον αντίποδα αυτού του εγκλήματος υπάρχει αφενός σύσσωμη η κοινωνία που αντιπαλεύει το έγκλημα, αφετέρου υπάρχει ένας ισχυρός θύλακας που εκπροσωπεί πολιτικά αυτή την πάλη του λαού μας, υπάρχει μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι μια πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη και διαθέτει μια ισχυρή πρόταση για το αύριο.
Μια πρόταση που βρίσκεται στον αντίποδα των κυβερνητικών σχεδιασμών και μεθοδεύσεων, που προωθούν ένα άγριο νεοφιλελεύθερο σχέδιο κατάλυσης της Αυτοδιοίκησης ως αυτόνομου διακριτού πόλου του δημόσιου χώρου και μετατροπή της σε διοικητικό και εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους με περιορισμένες αρμοδιότητες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ διαμόρφωσε την εναλλακτική του πρόταση περιβάλλοντας το θεσμό της Αυτοδιοίκησης με εμπιστοσύνη και προσδοκίες.
Είμαστε πολύ σαφείς:
Για την αντιμετώπιση του θεσμικού χάους και του ασφυκτικού αντιδημοκρατικού πλαισίου προτείνουμε ως πρώτο βήμα την άμεση κατάργηση των αποκεντρωμένων γενικών διοικήσεων, το ξεκαθάρισμα της κατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμου, περιφέρειας και κράτους
Ένα ουσιαστικό βήμα δημοκρατικής αντιπροσώπευσης είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος ενόψει των επερχόμενων εκλογών του 2014.
Το τονίζω το Μάιο του 2014 και όχι σε ημερομηνία μιας ακόμη αντιδημοκρατικής εκτροπής.
Εκλογή λοιπόν των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων με βάση το εκλογικό σύστημα της αναλογικής των υπολοίπων, άμεση εκλογή του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη σε δεύτερη Κυριακή, μεταξύ των επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών, όριο δύο μόνο διαδοχικών θητειών (συν μίας) για τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες.
Σενάρια αμερικανοποίησης των δημοτικών εκλογών, ώστε μέσα στην εκλογική σούπα να μη διαφανεί η καταβαράθρωση της τρικομματικής κυβέρνησης κι ενός εταίρου ξεχωριστά, είναι μάλλον βέβαιο ότι θα τα επιχειρήσει τούτη η κυβέρνηση και σαφώς θα βρισκόμαστε μαχητικά απέναντι.
Σχετικά με το μείζον θέμα της αντιμετώπισης των οικονομικών ζητημάτων.
Μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα κρατήσει όρθια την αυτοδιοίκηση από την αναμενόμενη κατάρρευση της με τη λήψη άμεσων μέτρων και την πιστή τήρηση των θεσμοθετημένων πόρων μέχρι την όποια αλλαγή τους. Συνεπώς θα μεριμνήσει:
• Να διασφαλίσει την ουσιαστική συμμετοχή της Τ.Α. στην αναπτυξιακή διαδικασία , βάση της αρχής της επικουρικότητας, μέσω του δημοκρατικού προγραμματισμού
• Να επιταχύνει την απλοποίηση και ουσιαστικοποίηση των διαδικασιών ελέγχου νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας, παράλληλα με την κατανομή των πόρων σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές.
• Να διασφαλίσει την απρόσκοπτη απόδοση των προβλεπομένων από τους υφιστάμενους νόμους και την αποκατάσταση θεσμικών αναιρέσεων και υφαρπαγών (ΠΟΕ, Τέλος Παρεπιδημούντων κ.λ.π.)
• Να καταργήσει το κατ΄ επίφαση "Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", που επιβάλλει την πλήρη επιτροπεία των Δήμων και έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις Συνταγματικές διατάξεις για τη Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ
• Να διαγράψει άμεσα τις πολιτικές διαθεσιμότητας – απόλυσης των εργαζομένων. και να επαναφέρουμε το ισχύον πλαίσιο για τις μετακινήσεις που θα απαιτηθούν σε μερίδα των ΟΤΑ.

• Να λάβει άμεσα μέτρα στους πρώτους μήνες για την στήριξη των Δήμων και της κοινωνίας όπως:
Συμψηφίζοντας άμεσα τα χρέη των δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (με δραστική μείωση των επιτοκίων και μετατροπή του σε Επενδυτική Τράπεζα της Αυτοδιοίκησης)
Με το νομοθετημένο υπόλοιπο κατ΄ αρχήν (περίπου 1.200.000 € ) των περίφημων «υπεξαιρεθέντων»
Με νομοθετική ρύθμιση, στα πλαίσια δημοσίου ελέγχου της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών, διακανονισμού των υπολοίπων χρεών.
Υλοποίηση της δέσμευσης για κατά προτεραιότητα απόδοση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους Δήμους.
Μεταφορά πόρων από τα λιμνάζοντα του ΕΣΠΑ στις κοινωνικές υπηρεσίες, ώστε να καταστούν βιώσιμες οι τόσο απαραίτητες σήμερα , κοινωνικές δομές.
Τη χρηματοδότηση με επιπλέον 25 εκ. ευρώ των σχολείων και των παιδικών σταθμών για την κάλυψη της αύξησης της τιμής πετρελαίου θέρμανσης και την καθιέρωση κοινωνικού τιμολογίου σε σχολεία και κοινωνικές υποδομές
Να δώσει άλλο προσανατολισμό στους πόρους που υπολείπονται στο ΕΣΠΑ και στους πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και άλλων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.
Να αντικαταστήσει τα μεγάλα έργα της άμεσης διαπλοκής, με εκατοντάδες αποκεντρωμένα έργα που θα εντάσσονται σε ένα μεγάλο διαπεριφερειακό πρόγραμμα κατασκευής και ανακατασκευής υποδομών (δικτύων, κοινωνικών, περιβαλλοντικών, ενεργειακών, τουριστικών )

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι

Είναι προφανές ότι σε αυτό το τοπίο δύο επίσης θέματα ξεχωρίζουν στην ατζέντα μας το ένα αφορά τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, ο οποίος στη δική μας αντίληψη προϋποθέτει μία ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, που θα προγραμματίζει δημοκρατικά και θα υπηρετεί μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση μία ολοκληρωμένη και βιώσιμη αναπτυξιακή διαδικασία.
Το δεύτερο αφορά τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, οι οποίες χρειάζονται άμεσα μέτρα για τη στήριξη τους, για τη στήριξη της κοινωνικής πολιτικής της αυτοδιοίκησης.
Περαιτέρω βεβαίως είναι αναγκαία η διαμόρφωση ενός εθνικού αποκεντρωμένου πλαισίου άσκησης κοινωνικής πολιτικής από την Αυτοδιοίκηση, μέσω πιστοποιημένων δομών, με θεσμικά κατοχυρωμένη λειτουργία και διασφαλισμένους πόρους.
Με την αγωνία και την πρόθεση να μη σας κουράσω, πολύ επιγραμματικά τοποθετήθηκα γύρω από τις θέσεις μας για το ζοφερό σήμερα, αλλά και το αύριο της Αυτοδιοίκησης, προσπαθώντας για αυτό το αύριο να κομισω την ελπίδα της ανατροπής κι ενός άλλου δρόμου.
Ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα ήθελα να τονίσω ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ να ενισχυθούν, είναι ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ να περιβληθούν από εμπιστοσύνη.
Η ανασυγκρότηση της πατρίδας μας δεν μπορεί παρά να στηριχθεί σε αυτούς τους θεσμούς, δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους ενεργούς πολίτες.
Τοπική Αυτοδιοίκηση ενδυναμωμένη και πολίτες ενεργοί είναι τα πολυτιμότερα εργαλεία για τη σωτηρία της πατρίδας μας και φυσικά για τη μετάβαση σε μια Ελλάδα ανεξάρτητη, αυτοδύναμη και βιώσιμη. 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συζήτηση για την έκθεση της Επιτροπής του '18 για την πΓΔΜ