Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Πέντε χρόνια Νέα Δημοκρατία - Οι προοπτικές της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης

Τρίτη, 5 Μαϊου 2009

ΑΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το 2009 βρίσκει την ελληνική κοινωνία στην πιο κρίσιμη συγκυρία μεταπολιτευτικά.

Η Ελληνική νεολαία οργισμένη και προδομένη, ζητάει μια θέση στο μέλλον που της ανήκει.

Τα Ελληνικά νοικοκυριά ρημαγμένα από την ακρίβεια , καταρρέουν απροστάτευτα.

Η γενιά των 30άρηδων ανενεργή, ακουμπάει στην αδύναμη πλάτη των γονιών για την επιβίωσή της

Η υγεία και η παιδεία βρίσκονται υπό κατάρρευση και απο κοινωνικά κεκτημένα μετατρέπονται σε προιόντα αγοράς.

Η ελληνική περιφέρεια μαραζώνει, ο αγροτικός κόσμος συνθλίβεται, εμπαίζεται από την κυβέρνηση και εξεγείρεται.

Οι θεσμοί σε πλήρη κατάπτωση, παρακολουθούν αδύναμοι, πρωτοφανείς επιχειρήσεις συγκάλυψης σκανδάλων και πολιτικών ευθυνών.

Η δημόσια γη έγινε αντικείμενο μπίζνας υπουργών, Βατοπαιδίου και μεσαζόντων με κέρδη για τους υπουργούς, το Βατοπαίδι και τους μεσάζοντες.

Η παραπάνω περιγραφή συντρόφισσες και σύντροφοι, της οικονομικής αιμορραγίας των ελληνικών νοικοκυριών καθόλου δεν έχει να κάνει με τη διεθνή συγκυρία ύφεσης.
Η παραπάνω περιγραφή της πλήρους κατάπτωσης των θεσμών καθόλου δεν έχει να κάνει με λάθη που επιδέχονται διορθωτικές κινήσεις.

Η σημερινή κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας είναι στενά συνδεδεμένη με σχέση αιτίας και αποτελέσματος με το νεοκαραμανλικό μόρφωμα, που ασκεί την εξουσία 5 χρόνια τώρα.
Είναι στενά συνδεδεμένη με τις πολιτικές επιλογές αυτής της κυβέρνησης.

Είναι στενά συνδεδεμένη με τις επιλογές του Καραμανλή.

Το επαίσχυντο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που εισάγει την Ελλάδα σε περιβάλλον κοινωνικού κανιβαλισμού, δεν είναι λάθος πολιτική είναι η πολιτική που επέλεξε και υπερασπίστηκε όλη η κυβέρνηση.

Το σκάνδαλο των ομολόγων δεν είναι ηθικό παράπτωμα του ενός ή των δύο, είναι οργανωμένη και συγκροτημένη κυβερνητική επιλογή για τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων των ταμείων.

Η αποδόμηση της παιδείας δεν είναι ολίσθημα των δύο προηγούμενων υπουργών, αλλά σαφής και συγκεκριμένη επιλογή την οποία ενστερνίζεται και ο νέος υπουργός ώστε να μετατραπεί η παιδεία από παρεχόμενο αγαθό σε προιόν αγοράς.
Το ξεπούλημα του ΟΤΕ, της Ολυμπιακής, των λιμανιών δεν είναι deal του ενός με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα, αλλά στοχευμένη πολιτική που επιφέρει καίριο πλήγμα στην εθνική οικονομία, στην ελληνική παραγωγική βάση, στη δημόσια περιουσία, στις καθολικές παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, στην περιφερειακή συνοχή και ανάπτυξη.

Ο εμπαιγμός των αγροτών από το νέο υπουργό δεν πραγματοποιείται στη βάση της έλλειψης χρημάτων, αλλά στη βάση αυτής της πολιτικής που αφήνει έρμαιο τον αγροτικό κόσμο 5 χρόνια τώρα στην Ε.Ε, στη βάση του δίνω 28 δις στις τράπεζες αλλά δε διαθέτω ίχνος πολιτικής βούλησης για να τονώσω την άλλοτε ισχυσρή οικονομική βάση της χώρας.

Ο χώρος της υγείας σκοπίμως υποχρηματοδοτείται, το ΕΣΥ συνειδητά υπονομεύεται , το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με επιλογή μειώνεται, ακριβώς γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει επιλέξει την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση της κοινωνικής πρόνοιας.

Ο αθλητισμός, ο μαζικός αθλητισμός με πρόσχημα την έλλειψη χρημάτων είναι πλέον ανύπαρκτος, αλλά και ο υψηλός αθλητισμός ακουμπάει ολοένα και περισσότερο στην αγκαλιά του ιδιώτη, ακριβώς γιατί από το σχέδιο ιδιωτικοποίησης δε θα μπορούσε να λείπει αυτή η πλέον μαζική έκφραση.

Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία Σύντροφοι.
Και ο ελληνικός λαός ξέρει πια πολύ καλά, ότι δεν υπάρχει " άλλη" Νέα Δημοκρατία, δεν υπάρχει καλύτερη Νέα Δημοκρατία.
Και για αυτό της γυρίζει την πλάτη.

Η πτώση της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα, αλλά μια γενική πολιτική πνευμονία.
Μια βαθύτατη και χωρίς επιστροφή πολιτική ρωγμή που απορρέει από την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής της.

Και η ουσία της πολιτικής της δεν καμουφλάρεται ούτε από τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ούτε από την πολιτική ρουσφετολογίας και προσλήψεων, ούτε από την πρόσκαιρη παροχολογία.

Υπάρχει πλέον μια συνείδηση στο ελληνικό λαό, υπάρχει μια αλήθεια που κυριαρχεί ότι η Νέα Δημοκρατία όχι απλώς δεν θέλει και δεν μπορεί να εκπροσωπεί τα συμφέροντα εκτεταμένων κοινωνικών ομάδων, αλλά ότι με την πολιτική της επιλέγει να χτυπάει αυτές τις ομάδες, να τις εξοντώνει πολλές φορές.

Κινήσεις τακτικής, όπως ο πρόσφατος ανασχηματισμός, δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω το ποτάμι της λαικής δυσαρέσκειας. Και δεν μπορούν να το γυρίσουν πίσω γιατί αφενός ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει πλέον ότι οι πολιτικές επιλογές, οι στρατηγικές επιλογές αυτής της κυβέρνησης δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά φιλοσοφίας, αφετέρου γιατί υπάρχει μια ισχυρή ζύμωση της κοινωνίας, με μια άλλη πολιτική πρόταση, με μία άλλη πολιτική προοπτική, αυτή που αναδεικνύει το κόμμα μας.
Και η ζύμωση αυτή έχει ήδη δημιουργήσει μια πάγια πολιτική θέση, μια πολιτική θέση που διαφοροποιείται από την ίδια την ουσία, τον ίδιο τον προσανατολισμό της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτή η ζύμωση έχει δημιουργήσει πολιτικές απαιτήσεις στις οποίες η Νέα Δημοκρατία δεν έχει την πολιτική βούληση να ανταποκριθεί.
Αυτή η ζύμωση έχει δημιουργήσει πολιτικές προοπτικές που συγκρούονται με τα συμφέροντα που η Νέα Δημοκρατία εκπροσωπεί.

Κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως το mea culpa του πρωθυπουργού, δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω το ποτάμι της λαικής δυσαρέσκειας ακριβώς γιατί ο ελληνικός λαός δεν είναι αφελής.
Καλά δεν γνώριζε ο πρωθυπουργός τους πρώτους μήνες, δεν γνώριζε και αργότερα όταν το Βατοπαίδι συγκλόνιζε την ελληνική κοινωνία, τον τύπο, τις τηλεοράσεις?
Δεν γνώριζε όταν απαγόρευε στους βουλευτές του να παραστούν στη βουλή στη συζήτηση για την προανακριτική?
Εάν δεν γνώριζε τότε είναι ανίκανος.
Κι ένας πρωθυπουργός που ενώ οφείλει να γνωρίζει, ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει, τότε πρέπει να πάει σπίτι του, ως ανίκανος να ελέγξει τί κάνει η κυβέρνησή του.
Εάν πάλι ενώ γνώριζε, ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε, μόνο και μόνο για να παραμείνει αλώβητος τότε είναι επικίνδυνος, εξουσιομανής και ανέντιμος και πρέπει πάλι να πάει σπίτι του.

Σύντροφοι,
Ο κόσμος δεν είναι ούτε αφελής, ούτε απολιτίκ για να τσιμπάει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα χαμηλής πολιτικής στάθμης.
Ο κόσμος έχει αντιληφθεί ότι αυτό που ο Καραμανλής ονομάζει λάθος είναι οργανωμένος κυβερνητικός σχεδιασμός.
Ο κόσμος έχει αντιληφθεί ότι αυτό που ο Καραμανλής ονομάζει αστοχία προσώπων είναι προσωπική πολιτική επιλογή του ίδιου.
Δηλαδή ο Αλογοσκούφης επί 5 χρόνια ποιανού εντολές διεκπεραίωνε?
Ποιανού πολιτική υλοποιούσε?
Δηλαδή οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης που έφτασαν τους αγρότες σε αυτήν την εξοντωτική κατάσταση ποιανού πολιτική υπηρετούσαν?
Δηλαδή οι υπουργοί Παιδείας που κατέβασαν τα σχολειά και τα Πανεπιστήμια στους δρόμους ποιόν είχαν πολιτικό προιστάμενο?

Δηλαδή οι υπουργοί Ανάπτυξης που άφησαν ανενόχλητα τα καρτέλ, που παρέδωσαν τα νοικοκυριά στην ασυδοσία των μονοπωλίων, που γκρέμισαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ποιανής κυβέρνησης ήταν υπουργοί?

Σύντροφοι όλα έχουν ένα όριο. Και το όριο είναι εδώ.
Δεν μπορούν και δεν επιτρέπουμε σε κανένα να μας εμπαίζει, δεν επιτρέπουμε σε κανένα στέλεχος αυτής της κυβέρνησης, από τον πρωθυπουργό της έως τους υφυπουργούς να αναβαπτίζονται πάνω στην παρατεταμένη παρακμή της ελληνικής κοινωνίας, παρακμή οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής, θεσμικής.

Και δεν το επιτρέπει πλέον ούτε ο ελληνικός λαός.


Και αυτό το βλέπετε κι εσείς στο μικρόκοσμό σας, στη δουλειά, στα γειτονιά, στα Πανεπιστήμια, αλλά σας το μεταφέρω κι εγώ ως πραγματικότητα σε όλη την Ελλάδα.

Σύντροφοι,
Σας μεταφέρω από όλη την Ελλάδα, από την ιδιαίτερη πατρίδα μου τα Τρίκαλα και όλη τη Θεσσαλία, από τη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη τη βεβαιότητα πια ότι η ελληνική κοινωνία, γύρισε οριστικά την πλάτη στη κυβέρνηση Καραμανλή και ακουμπά και πάλι πάνω στο ΠΑΣΟΚ, ξεκινά πάλι να οραματίζεται με το ΠΑΣΟΚ.
Η ελληνική κοινωνία εμπιστεύεται ξανά τις προτάσεις μας, το στρατηγικό σχεδιασμό μας, τις επιμέρους πολιτικές μας.

Και αυτό σύντροφοι, δε συμβαίνει μοιραία, δε συμβαίνει τυχαία.
Και κυρίως δε συμβαίνει μόνον από απογοήτευση και δυσαρέσκεια για τη Νέα Δημοκρατία.
Το ΠΑΣΟΚ όλο αυτό το χρονικό διάστημα ερμήνευσε πράγματα, πολλές φορές μάτωσε κάνοντας αυτοκριτική, επεξεργάστηκε τη νέα πραγματικότητα, συνομίλησε με τον κόσμο του αλλά και τους έλληνες πολίτες και σήμερα διατυπώνει ένα νέο όραμα , σήμερα προτείνει ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο.
Ένα μοντέλο που ακουμπάει στον κόσμο της εργασίας, ένα μοντέλο που κατανοεί τις αντιθέσεις και δίνει λύσεις, ένα μοντέλο αναδιανεμητικό, ένα μοντέλο κοινωνικό, ένα μοντέλο που παράγει νέο πλούτο.
Και ακριβώς αυτή η διαδικασία, της αυτοκριτικής, της συζήτησης με όλο τον κόσμο, της κατάθεσης συγκεκριμένων και άμεσα εφαρμόσιμων προτάσεων, αυτή η διαδικασία πολιτικής διεξόδου που δίνει το κόμμα μας είναι που δημιουργεί ξανά την προσδοκία, την εμπιστοσύνη, τη θετική πολιτική θέση.

Όσο κι αν κάποιοι σκόπιμα αντιλαμβάνονται τις εξελίξεις στα δύο μεγάλα κόμματα σα συγκοινωνούντα δοχεία, με την έννοια πέφτει το ένα ανεβαίνει το άλλο, πάντα στην πολιτική υπάρχουν αιτίες, αιτίες πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, που δρομολογούν αυτήν την εξέλιξη.
Δε μιλάμε λοιπόν για μια μοιραία ή τυχαία συνάντηση με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αλλά για μια πολιτική συνάντηση απόψεων, πρακτικών, προτάσεων.
Μιλάμε για μια πολιτική συνάντηση πολιτικών επιλογών και κοινωνικών ομάδων.
Μιλάμε για μια πολιτική συνάντηση που συνιστά στροφή για την ελληνική κοινωνία. Στροφή προοδευτική, στροφή σοσιαλιστική.


Γιατί μόνον τέτοια στροφή είναι η συνάντηση του ΠΑΣΟΚ με τον κόσμο της αγροτιάς.
Μια συνάντηση που ακουμπάει πάνω στις 8 ξεκάθαρες δεσμεύσεις και στα 10 άμεσα μέτρα ανακούφισης που διατύπωσε ο Πρόεδρός μας στις Σέρρες ( Διοχέτευση 1 δις ευρώ από το 28 που δόθηκαν στις τράπεζες στον αγροτικό τομέα, κατάργηση ΕΤΑΚ, πάγωμα των δανείων των αγροτών για 2 χρόνια, χορήγηση επιδόματος θέρμανσης κλπ ).

Γιατί μόνον προοδευτική στροφή είναι η συνάντηση του ΠΑΣΟΚ με το χώρο της υγείας.
Μια συνάντηση που ακουμπάει στη δέσμευσή μας για ένα ισχυρό και βιώσιμο δημόσιο σύστημα υγείας, με ισχυρή χρηματοδότηση, με τις αναγκαίες προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με πρόσβαση σε εμβόλια και φάρμακα χωρίς φραγμούς, με παροχή υψηλών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους Έλληνες και κυρίως στα φτωχότερα στρώματα και τις απομακρυσμένες γεωγραφικά περιοχές.

Γιατί μόνο προοδευτική είναι η συνάντηση του ΠΑΣΟΚ με το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας στη ΔΕΘ.
Μια συνάντηση που ακουμπάει στις δεσμεύσεις μας για κατάργηση στην άδικη φορολογία πολλαπλών ταχυτήτων, στο αφορολόγητο όριο για όλους, στη δίκαιη φορολόγηση αναλόγως των εισοδημάτων, στη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, μηδέ εξαιρουμένης και της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Γιατί μόνο προοδευτική στροφή είναι η συνάντηση του ΠΑΣΟΚ με τα ελληνικά νοικοκυριά.
Μια συνάντηση που ακουμπάει στα άμεσα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών, όπως η μείωση στα κρατικά τιμολόγια, η καταπολέμηση των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων, η αποτελεσματική μέσω ανεξάρτητης αρχής αντιμετώπισης των καρτέλ, η μή κατάσχεση της πρώτης κατοικίας.

Γιατί μόνο προοδευτική στροφή είναι η συνάντηση του ΠΑΣΟΚ με τους άνεργους.
Μια συνάντηση που ακουμπάει στη δέσμευσή μας για χρηματοδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων, για θέσπιση ενιαίου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους, για κατάργηση του μπλοκ, για αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού.


Σύντροφοι,
Πολλοί δυσαρεστήθηκαν με αυτή τη συνάντηση και προσπάθησαν να θέσουν τα πρώτα εμπόδια.
Μίλησαν για λαικισμό, μίλησαν για ανεδαφικές δεσμεύσεις.

Απαντάμε λοιπόν ότι στη δική μας πολιτική λογική το να είσαι δίπλα, κοντά, μαζί με αυτούς που πλήττονται από τη φιλελεύθερη λαιλαπα της Ν.Δ για μας δεν είναι λαικισμός, αλλά μέγιστη πολιτική υποχρέωση και ο τελικός πολιτικός προορισμός μας.

Απαντάμε στην ερώτηση που θα βρούμε τα χρήματα και απαντάμε για να τελειώνουμε με αυτήν την καραμέλα, ότι η οικονομική πολιτική δεν είναι νούμερα, αλλά πολιτική επιλογή .
Η ΔΕΗ για παράδειγμα δεν είναι νούμερα που κάποτε ήταν κερδοφόρα και σήμερα ζημιογόνα. Η ζημιογόνος πορεία της είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής επιλογής να την απαξιώσει, με στόχο το ξεπούλημά της και με συνέπεια το κόστος να το πληρώνει ο ελληνικός λαός μέσα από πρωτοφανείς αυξήσεις στα τιμολόγιά της.
Τα 28 δισ στις τράπεζες και η επί τρία χρόνια άρνηση της κυβέρνησης για το επίδομα θέρμανσης δε δείχνουν έλλειψη χρημάτων, αλλά συγκεκριμένη επιλογή για του πού πρέπει να πάνε τα χρήματα.
Η καραμέλα περί μη κοστολόγησης πρέπει να λήξει.
Το πρόβλημα σύντροφοι δεν είναι λογιστικό, αλλά πολιτικό. Είναι ζήτημα με ποιούς θέλεις να πας, ποιούς θέλεις να υπερασπίζειςΣύντροφοι και συντρόφισσες
Εμείς έχουμε επιλέξει ποιούς θέλουμε να υπερασπιστούμε
Αυτό είναι το πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, ένα πρόσωπο κοινωνικό, δίκαιο και ευαίσθητο.

Αυτή είναι η ταυτότητά μας. Και δε θα μπορούσε να είναι άλλη.

Αυτό είναι το κίνημά μας. Αυτό ήταν και αυτό θα είναι.


Δύσκολες στιγμές, γκρίζες στιγμές έχουν πάντα τα κινήματα σύντροφοι.
Στιγμές που πληγώνουν , που απογοητεύουν, στιγμές που κουράζουν.
Και θέλω να απευθυνθώ σε συντρόφους που λείπουν, σε συντρόφους που απογοητεύθηκαν, σε συντρόφους που κουράστηκαν, σε όλους αυτούς – τους λίγους αλλά απαραίτητους που δε βρίσκονται μαζί μας.
Γιατί σε αυτή τη μάχη μας είναι όλοι απαραίτητοι.
Θέλω να απευθυνθώ σε συντρόφους και φίλους που μας καταμαρτυρούν λάθη και στέκουν επιφυλακτικοί.

Κίνημα σύντροφοι και φίλοι δε σημαίνει μια κατάσταση μή λάθους ή μή ψέματος. Αλλωστε από ανθρώπους αποτελείται και δεν μπορεί να μην έχει αυτά τα στοιχεία.
Κίνημα σημαίνει μια δυναμική κατάσταση που μπορεί και θέλει να διορθώνει τα λάθη και να σβήνει τα ψέματα.
Κίνημα σημαίνει μια δυναμική κατάσταση που αναδιπλώνεται, ξαναοραματίζεται, ξαναεμπνέει.
Κίνημα σημαίνει μια δυναμική κατάσταση που βλέπει πάντα μπροστά.

Και το ΠΑΣΟΚ ως τέτοιο κίνημα υπάρχει. Και μόνο ως τέτοιο κίνημα μπορεί να υπάρχει και να εμπνέει.

Η πρότασή μας δεν είναι η επαναφορά στον παράδεισο της εξουσίας, η πρότασή μας γεννήθηκε από τις ανάγκες τις ίδιας της κοινωνίας, από τα αδιέξοδά της και έρχεται δυναμικά και να τα απαντήσει και να τα ανακουφίσει.
Έρχεται ως μια δυναμική διέξοδος προς τα μπρος.
Ως μια δυναμική σοσιαλιστική διέξοδος.

Αυτό σημαίνει κίνημα και μάλιστα κίνημα με πρόταση εξουσίας.

Και το ΠΑΣΟΚ είναι κίνημα με πρόταση εξουσίας κυρίως γιατί υπάρχετε εσείς.
Υπάρχει αυτή η μεγάλη δεξαμενή των ανθρώπων της Εθνικής Αντίστασης, του 114, του Πολυτεχνείου, της μεγάλης αλλαγής του 1981, του προοδευτικού κόσμου, της νεολαίας.
Και όλοι εμείς έχουμε μια υποχρέωση να αντιλαμβανόμαστε τον πολιτικό εαυτό μας ως ενεργά υποκείμενα αυτού του κινήματος.
Το ΠΑΣΟΚ, εμείς όλοι δηλαδή, όπως το 1981, πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή για το περιβάλλον και την πράσινη οικονομία, στην πρώτη γραμμή για την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό που είναι και τα μεγάλα μας όπλα, στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση του εθνικού μας πλούτου, στην πρώτη γραμμή για τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, στην πρώτη γραμμή για την αλληλεγγύη μας στους λαούς που δοκιμάζονται.

Με αυτόν τον τρόπο σύντροφοι δεν είναι μόνο ότι γινόμαστε εμείς τα υποκείμενα των εξελιξεων, δεν είναι μόνο ότι ξανααποκτάμε την αναγκαία σύνδεση με την κοινωνία, είναι ότι γινόμαστε ταυτόχρονα και οι εγγυητές των οραμάτων μας, οι εγγυητές της νέας μεγάλης αλλαγής που προτείνουμε στην ελληνική κοινωνία, οι εγγυητές του ίδιου του μέλλοντος, του δικού μας και του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό σημαίνει παίρνουμε στα χέρια μας το ΠΑΣΟΚ και γινόμαστε εμείς οι εγγυητές, γινόμαστε εμείς αυτοί που θα άρουν κάθε επιφύλαξη στους πολίτες, γινόμαστε εμείς οι κριτές, γινόμαστε εμείς τα υποκείμενα μιας μεγάλης συμμετοχικής δημοκρατίας.


Όλοι οι σύντροφοι, αυτοί που είναι σήμερα εδώ και αυτοί που λείπουν, όλοι οι συμπολίτες μας, τους οποίους τους θέλουμε κοντά μας ξέρουν πολύ καλά ότι "Ο,τι κερδήθηκε, μέχρι σήμερα, είναι προϊόν της ανυπακοής εκείνων που πάλεψαν, είναι προιόν της δουλειάς εκείνων που οικοδόμησαν πάνω ακριβώς στα αιτήματα του αγώνα". Είναι λοιπόν προιόν του αγώνα και ταυτόχρονα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που εργάστηκαν πάνω στα αιτήματα αυτού του αγώνα.

Ελάτε όλοι λοιπόν σε αυτή τη μεγάλη πορεία για τη νέα διακυβέρνηση .

Σας θέλουμε υποστηρικτές, σας θέλουμε ελεγκτές, σας θέλουμε κριτές, σας θέλουμε εγγυητές

Ελάτε όλοι μαζί να συντονιστούμε στη παραγγελιά ολόκληρης της Ελλάδας :

Αγώνας μαζικός παντού για να πέσει αυτό το νεοκαραμανλικό μόρφωμα.

Αγώνας μαζικός παντού για να αναδείξουμε τις προτάσεις της νέας μας διακυβέρνησης

Αγώνας μαζικός παντού για να γίνουν αυτές οι προτάσεις κτήμα όλων των Ελλήνων

Αγώνας μαζικός παντού για να αποτελέσουν αυτές οι προτάσεις την πρώτη μαγιά ώστε η κυβέρνησή μας να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε η Νέα Δημοκρατία.

Αγώνας μαζικός παντού για να φτάσουμε στον τελικό στόχο της κυβέρνησής μας που είναι μια άλλη διακυβέρνηση, με έμφαση όχι μόνο στην αναδιανομή του πλούτου αλλά και στην παραγωγή νέου πλούτου.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι το 2009 μας χρειάζεται όλους παρόντες σε αυτή τη μεγάλη υπόθεση.

Το 2009 όμως και ακριβώς επειδή το κίνημά μας και μάλιστα πρώτο το κίνημά μας το 1982 με τον Ανδρέα Παπανδρέου συνδέθηκε άρρηκτα με το Παλαιστινιακό , συνδέθηκε με δεσμούς ισχυρότατους με τον Παλαιστινιακό λαό και τον πρόεδρό του Γιασέρ Αραφάτ, το 2009 λοιπόν μας θέλει στην πρώτη γραμμή έμπρακτης αλληλεγγύης στη δοκιμαζόμενη Γάζα, στο δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας.

Ποιοί εάν όχι εμείς???

Εμείς που στην πολιτική μας ιστορία εγγράψαμε την εθνική αντίσταση, εγγράψαμε τις σελίδες αντίστασης σε χούντες και αποστασίες, εγγράψαμε την εθνική υπερηφάνεια και την εθνική ανεξαρτησία, εγγράψαμε ότι η Ελλάδα ανήκει στους ¨Ελληνες, εμείς πρώτοι από όλους έχουμε ευθύνη και χρέος και τιμή να συμπαρασταθούμε σε ένα λαό που διεκδικεί ελευθερία και πατρίδα.

Σε ένα λαό το ίδιο περήφανο με το δικό μας που δε συμβιβάζεται, δεν ξεχνιέται, δεν κουράζεται.

Σε ένα λαό που υπέστη ένα πραγματικό ολοκαύτωμα, μια πραγματική γενοκτονία.

Σας μεταφέρω από τη Γάζα εικόνες Νταχάου, εικόνες παιδιών και αμάχων ακρωτηριασμένων, εικόνες βομβαρδισμένων σχολείων – καταφυγίων του ΟΗΕ, εικόνες βομβαρδισμένων νοσοκομείων, εικόνες βομβαρδισμένων βασικών υποδομών.

Σας μεταφέρω όμως και ένα μήνυμα αντίστασης, ένα μήνυμα αξιοπρέπειας, ένα μήνυμα συνέχισης του αγώνα.

Σε αυτή την αντίσταση μας θέλουν συμπαραστάτες.

Σε αυτή την αξιοπρέπεια μας θέλουν συμμάχους.

Σε αυτόν τον αγώνα μας θέλουν αλληλέγγυους.

Και μας έχουν. Και πρέπει να μας έχουν με διάρκεια, με συνέπεια, με αγωνιστική φλόγα.

Η αλληλεγγύη μας πρέπει να έχει την ίδια δύναμη με τον αγώνα τους.

Η αντοχή μας πρέπει να έχει την ίδια δύναμη με την αντοχή τους.

Η συνέπειά μας πρέπει να έχει την ίδια δύναμη με την ελευθερία, την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία.

Σύντροφοι και συντρόφισσες

Εύχομαι σε όλους σας καλό αγώνα!!!!

Καλό αγώνα ώστε το 2009 να είναι το ανεπιστρεπτί πέρασμα από τη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα στο δικό μας σοσιαλιστικό όραμα!

Καλό αγώνα ώστε το 2009 να είναι το πέρασμα από τη βαρβαρότητα του πολέμου στη δημιουργικότητα της ειρήνης και της ελευθερίας!

Καλό μας αγώνα!

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συζήτηση για την έκθεση της Επιτροπής του '18 για την πΓΔΜ