Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Έκτακτο συνέδριο Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013

Ο χαιρετισμός που απηύθηνε η Σοφία Σακοράφα στο έκτεκτο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

το σχετικό βίντεο εδώ

Κυρίες και κύριοι,
Σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται η ελληνική κοινωνία, εκτός πεδίου ζωής βρίσκεται ο ελληνικός λαός, σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η ελληνική οικονομία και άρα είναι απολύτως κατανοητό και το έκτακτο της σημερινής μας συνάντησης.

Πριν από όλα κι επειδή θεωρώ ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, ακόμη και με τις τεράστιες στρεβλώσεις που έχει υποστεί με τον Καλλικράτη, βρίσκεται κοντά στον παλμό των γεγονότων που συγκλονίζουν την πατρίδα μας, θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στον κύκλο πένθους στον οποίο περάσαμε εδώ και 3 ημέρες, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του αγωνιστή Παύλου Φύσσα από τον νεοναζιστή της Χρυσης Αυγής, αλλά και μια ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να ανοίξει ένας νέος αγωνιστικός κύκλος ενάντια στο ναζισμό, το ρατσισμό και τις εγκληματικές πρακτικές τους.
Κυρίες και κύριοι
Η σημερινή συνάντηση διεξάγεται μέσα στο περιβάλλον το οποίο έχει διαμορφώσει η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.
Και παρά τις επικοινωνιακού τύπου ενέσεις αισιοδοξίας που κατά καιρούς ο πρωθυπουργός επιχειρεί στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, τα νούμερα είναι αμείλικτα, η πραγματικότητα είναι ζοφερή. Και έτσι αυτές οι ενέσεις δεν είναι τίποτε άλλο στην πραγματικότητα παρά το αναισθητικό προκειμένου να νεκρώσει της κοινωνικές αντιδράσεις, να νεκρώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις.
Διανύουμε τον πέμπτο χρόνο ύφεσης, χωρίς καμία ουσιαστική ένδειξη ότι σύντομα πρόκειται να βγούμε, ούτε βέβαια ότι θα ακολουθήσει ταχεία ανάπτυξη. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας μετά από τρία χρόνια ‘εσωτερικής υποτίμησης’.
Εάν σε αυτή την εικόνα συμπληρώσουμε και άλλα κρίσιμα μεγέθη αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της καταστροφής. Πτώση του ΑΕΠ κατά 17%, ρεκόρ ανεργίας 30% (στους νέους 55%), «λουκέτα» σε πάνω από 500.000 μικρο-επιχειρήσεις, μείωση μισθών 40-50%, «παράπλευρες απώλειες» στο πεδίο των εργασιών σχέσεων με επιστροφή τους σε συνθήκες μεσαίωνα και βύθισμα εκατομμυρίων εργαζόμενων και συνταξιούχων στη φτώχεια και την κοινωνική περιθωριοποίηση.

Ο χώρος ο δικός σας, ο χώρος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, το έχω επαναλάβει και στο συνέδριό σας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας.
Και το θαυμάσιο και ταυτόχρονα θανάσιμο εργαλείο επέλασης αυτής της βαρβαρότητας υπήρξε ο Καλλικράτης.
Ο Καλλικράτης δεν υπήρξε τίποτε άλλο, από την θεσμική αγκαλιά των εφαρμογών του μνημονίου.
Οι εφαρμογές είναι σε όλους γνωστές.
Επειδή και η συνάντησή σας επικεντρώνεται στο δίπτυχο : οικονομικά – ανάπτυξη, να πω με ιδιαίτερη ένταση ότι οι εφαρμογές του μνημονίου αυτό ακριβώς κατέστρεψαν τα οικονομικά των Περιφερειών και την δυνατότητα για ουσιαστική ανάπτυξη.
Γιατί η ανάπτυξη σαφώς και δεν μπορεί να εξισώνεται με τη μεγέθυνση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου εντός των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, οι οποίες αποτελούν μια σύγχρονη εκδοχή των αποικιών. Σαφώς ανάπτυξη δε νοείται με την εκχώρηση εδαφικής επικράτειας σε ιδιώτες επενδυτές με ειδικό εργασιακό καθεστώς, με ειδικό φορολογικό καθεστώς και ειδικό διοικητικό καθεστώς.
Γιατί η ανάπτυξη, στον τουρισμό σαφώς και δεν μπορεί να εξισώνεται με το μοντέλο του Ντουμπάι, ένα μοντέλο που έχει διεθνώς θεωρηθεί επιχειρηματικά αποτυχημένο, εχθρικό για τους εργαζόμενους και το περιβάλλον και τουριστικά ξεπερασμένο.
Γιατί Ανάπτυξη δε νοείται με δόμηση χωρίς όρους και όρια, εκτός σχεδίου, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε δασικές περιοχές, σε περιοχές natura, στις εκτεταμένες ακτογραμμές και παραλίες της πατρίδας μας.
Γιατί η ανάπτυξη σαφώς και δεν μπορεί να εξισώνεται με την τριτοκοσμοποίηση της κοινωνίας μας, την κλοπή του ορυκτού μας πλούτου, τη μετατροπή των πολιτών σε υπηκόους, την ποινικοποίηση της αντίστασης, την καταπάτηση των θεσμών και τη μετατροπή της κυρίαρχης χώρας μας σε χώρο, όπως επιχειρήθηκε να γίνει στις Σκουριές.
Κυρίες και κύριοι,
Με αρκετούς από εσάς δε βρισκόμαστε σε κοινή πολιτική σκέψη και πορεία.
Εμείς από πολύ νωρίς κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου. Τον κρούετε κι εσείς αρκετό καιρό τώρα, άλλωστε το έκτακτο της σημερινής συνάντησης είναι ενδεικτικό της κατάστασης υψηλού κινδύνου στην οποία βρίσκονται οι περιφέρειες.
Είμαι αναγκασμένη να υπογραμμίσω ότι η Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού με την παρούσα κυβέρνηση και τις ακολουθούμενες πολιτικές καταλύεται ως αυτόνομος διακριτός πόλος του δημόσιου χώρου και μετατρέπεται σε διοικητικό και εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους με περιορισμένες αρμοδιότητες.

Και αυτό δεν είναι το αποτέλεσμα της μνημονιακής πολιτικής, ώστε έστω και με την πλασματική αισιοδοξία, που τελικά είναι ψευδαίσθηση, αλλά έστω και με αυτήν να πιστεύει κανείς ότι αργότερα τα πράγματα θα είναι αλλιώς, θα είναι καλύτερα.
Αυτό είναι ζητούμενο της μνημονιακής πολιτικής, είναι το ζητούμενο των δυνάμεων που χαράζουν και εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές.
Η συζήτησή μας λοιπόν κατά την άποψή μας, κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι ούτε επιμέρους και αποσπασματικη, ούτε τεχνικής φύσης.
Η συζήτησή μας είναι αμιγώς πολιτική.
Και εδώ υπό τις παρούσες συνθήκες είμαι αναγκασμένη πάλι να υπογραμμίσω ότι αυτή η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αυτοδιοίκηση, δεν έχει άλλο δρόμο θεραπείας, παρά την ανατροπή τούτης της πολιτικής και των πολιτικών που την οδήγησαν εδώ.
Κατά την άποψή μας κάθε άλλη συζήτηση είτε διεξάγεται σκόπιμα παραπλανητικά, είτε αφορά συγκεκριμένους μηχανισμούς και υπηρετεί συγκεκριμένα ιδιοτελή συμφέροντα.
Για μας λοιπόν η πρότασή μας εμπεριέχει μια μεγάλη πολιτική αλλαγή που θα γκρεμίσει το σάπιο πολιτικό σύστημα το οποίο τα τελευταία τρία χρόνια υπηρετεί τυφλά και σαν εντολοδόχος τη χρεωκοπία της χώρας.
Μια μεγάλη πολιτική αλλαγή που θα βάλει τις βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ανεξαρτησία, την πραγματική δημοκρατία, τη νέα θέση Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο, τις αλλαγές στις κοινωνικές και παραγωγικές σχέσεις.
Μια μεγάλη αλλαγή η οποία θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ριζικού πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού μετασχηματισμού.
Στη διαδικασία αυτής της ανασυγκρότησης χρειάζονται μεγάλες τομές και ρήξεις με οικονομικά συμφέροντα, αλλά και πολλές αναδιαρθρώσεις. Η απορρύθμιση της οικονομίας έχει βαθιές ρίζες και προωθήθηκε με ραγδαίους ρυθμούς την τελευταία 3ετία.
Η αντιστροφή της πορείας σαφώς και δεν αφορά την επίτευξη μιας σταθεροποίησης με τα κριτήρια που έχουν θέσει τα μνημόνια, ούτε με την επίτευξη πλεονασματικών προϋπολογισμών αν αφαιρεθούν οι απαιτήσεις του χρέους.
Αφορά στην πλήρη απασχόληση, στην ουσιαστική αναδιανομή του εισοδήματος, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη και την ύπαιθρο, στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, στη διασφάλιση της χρηματοδότησης ενός πολύπλευρου κοινωνικού κράτους που θα καλύπτει ουσιαστικά το σύνολο του πληθυσμού.
Αφορά σε ένα σχέδιο που θα προσαρμόζει την οικονομική βάση της χώρας στις απαιτήσεις που προκύπτουν από τον νέο ρόλο της γνώσης στην οικονομία και τη διεθνοποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη μεγιστοποίηση της κοινωνικής και της συλλογικής ευημερίας έναντι του ιδιωτικού κεφαλαίου.
Αυτή η διαφορετική αναπτυξιακή λογική έχει στο επίκεντρο τους δείκτες πραγματικής ανθρώπινης ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούμε το ρόλο της Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού ιδιαιτέρως σημαντικό. Για το λόγο αυτό και όλες μας οι προτάσεις κατατείνουν στην ισχυροποίηση του θεσμού, στην προστασία της αυτοτέλειάς του, στην ενίσχυση της οικονομικής του αυτονομίας και στην απόλυτη εκπροσώπηση της βούλησης της κοινωνίας εντός του θεσμού, μέσω της απλής αναλογικής.
Εμείς είμαστε πεισμένοι ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ να ενισχυθούν, είναι ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ να περιβληθούν από εμπιστοσύνη.

Και είμαστε πεισμένοι ότι η ανασυγκρότηση της πατρίδας μας δεν μπορεί παρά να στηριχθεί σε αυτούς τους θεσμούς, δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού και στην ενεργή κοινωνία.


 
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συζήτηση για την έκθεση της Επιτροπής του '18 για την πΓΔΜ