Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις στην Καλλιθέα

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013

Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου ομιλία της Σοφίας Σακοράφα σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Καλλιθέα με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις.

7μμ, Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας, Κρέμου 123 & Φιλαρέτου, Καλλιθέα

   ΚΑΛΕΣΜΑ

ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ 

Μετά από τρία χρόνια Μνηµονίων η Ελλάδα είναι σήµερα µια κατεστραµµένη χώρα. Η φτώχεια και η δυστυχία εξαπλώνονται, η ανεργία καλπάζει, η Υγεία, η Παιδεία και το ασφαλιστικό σύστηµα διαλύονται, η νεολαία µεταναστεύει. Όσο η πολιτική της λιτότητας συνεχίζεται, προοπτική εξόδου από την κρίση αυτή δεν υπάρχει. ¨Όµως, όσο περισσότερο µεγαλώνει η καταστροφή, τόσο σκληρότερα µέτρα προωθούν οι δανειστές και η κυβέρνηση. Την φασιστική συµµορία της «Χρυσής Αυγής» δεν την µάθαµε εχθές. Όµως η ισχυροποίησή της δεν θα ήταν ποτέ δυνατή χωρίς την καταστροφή που έχει επιφέρει το Μνηµόνιο στην ελληνική κοινωνία 

Για πολλά χρόνια και µέχρι προχτές, οι ρατσιστές µαχαιροβγάλτες µε τα ξυρισµένα κεφάλια και τα χιτλερικά τατουάζ, απολάµβαναν µια πρωτοφανή υποστήριξη. Τα δελτία των 8 τους παρουσίαζαν ως «αγανακτισµένους πολίτες που αυτοδικούν». Εφηµερίδες µεγάλης κυκλοφορίας τους αγιογραφούσαν ως καλοκάγαθους πρόσκοπους που περνάνε γιαγιάδες απέναντι. Επιχειρηµατίες τους ενίσχυαν οικονοµικά. Ακροδεξιοί Μητροπολίτες τους ευλογούσαν. Το κράτος τους άφηνε ανενόχλητους να στήνουν τα δίκτυά τους στον στρατό και την αστυνομία.

Γιατί γίνονταν όμως όλα αυτά;

Για έναν και µοναδικό λόγο: Για να χτυπηθούν µε κάθε τρόπο οι κοινωνικές αντιστάσεις και το λαϊκό κίνηµα, για να αντιµετωπιστεί η άνοδος της Αριστεράς, που είναι ο πραγµατικός κίνδυνος για την κυβέρνηση και τα Μνηµόνια. Έτσι, τα κόµµατα του Μνηµονίου µε την περίφηµη «θεωρία των δύο άκρων», και την εξίσωση «τι αγανακτισµένος, τι φασίστας» εξοικείωσαν ουσιαστικά την κοινή γνώµη µε τους οργανωµένους νεοναζί εγκληµατίες. Ταυτόχρονα µετέτρεψαν τον εαυτό τους σε ουρά της Χρυσής Αυγής, για να καλοπιάσουν τουςψηφοφόρους της: Κατόπιν απαίτησης της Χρυσής Αυγής, έκλεισαν ιστοσελίδες, απαγόρευσαν θεατρικές παραστάσεις, πάγωσαν τον νόµο για την απόκτηση ιθαγένειας, µπλόκαραν τον εκσυγχρονισµό της αντιρατσιστικής νοµοθεσίας. Η συστηµατική εγκληµατική δράση της Χρυσής Αυγής εναντίον µεταναστών, συνδικαλιστών και µελών αριστερών οργανώσεων παρέµεινε ανενόχλητη, µε την αστυνοµία να φτάνει πάντα καθυστερηµένη και πολλές φορές να συλλαµβάνει τα θύµατα. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έχουν ψηφίσει κόντρα στην άρση της ασυλίας βουλευτών της Χρυσής Αυγής, στέλνοντας µηνύµατα στην εκλογική της βάση. Μέχρι λίγες ώρες πριν από το έγκληµα στην Νίκαια, στελέχη της Ν∆, και δηµοσιογράφοι και σχολιαστές των καναλιών, έκαναν πολιτικά ανοίγµατα προς την Χρυσή Αυγή, φτάνοντας έως και στην πρόταση της κυβερνητικής συνεργασίας. Από την πλευρά της η ΧΑ φρόντισε όλη αυτή την περίοδο να στηρίζει µε συνέπεια στην Βουλή τα συµφέροντα και τα εξοργιστικά προνόµια των εφοπλιστών (αλλά και των ιδιοκτητών ΠΑΕ), χτίζοντας προφίλ «υπεύθυνου» 

Επιτέλους δικαιοσύνη…

Η δολοφονία του Παύλου Φύσα από τους µαχαιροβγάλτες της ΧΑ δεν ήταν η πρώτη. Ήταν όµως αυτή που ξεσήκωσε την κατακραυγή στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, για την σκανδαλώδη ανοχή της κυβέρνησης των Μνηµονίων απέναντι στην Ναζιστική συµµορία. Η κοινωνία απαιτεί να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη, να εξαρθρωθεί η εγκληµατική δράση της ΧΑ, να εκκαθαριστούν οι φασιστικοί θύλακες στον στρατό και την αστυνοµία. 

«Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον. Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον»

Όµως το δρόµο στον Φασισµό δεν µπορεί να τον κόψει µόνο η δικαιοσύνη, αλλά απαιτείται ένα µαζικό δηµοκρατικό αντιφασιστικό κίνηµα. Με µαζική παρουσία και δράση εκεί που  χτυπάει η κρίση και η απελπισία, στις γειτονιές της ανεργίας και της απόγνωσης, στα σχολεία και τα νοσοκοµεία, σε κάθε χώρο δουλειάς. Με την οργάνωση της αντίστασης και τηςαλληλεγγύης. Με εκδηλώσεις και δράσεις ενηµέρωσης. Με απελευθέρωση των συνειδήσεων από το σκοτάδι του ρατσισµού και της ξενοφοβίας, µε απελευθέρωση των ανθρώπων και της φύσης από κάθε είδους δεσµα. Με αταλάντευτη υπεράσπιση της δηµοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωµάτων. 

Ο φασισµός θα επιστρέψει µια και καλή στο περιθώριο και στο σκοτάδι όπου ανήκει, όταν µπει τέλος στην µνηµονική εξαθλίωση, όταν η ελληνική κοινωνία ξαναβρεί την αξιοπρέπεια της, και αποκτήσει και πάλι ελπίδα. Γι αυτό ο αγώνας για αποµόνωση του φασισµού και ο αγώνας για την απαλλαγή της Ελλάδας από το Μνηµόνιο είναι ο ίδιος αγώνας. 

Η ελληνική κοινωνία έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους:

Δουλειά, Δημοκρατία και Αξιοπρέπεια, ή Μνημόνιο, Εξαθλίωση και Φασισμός;

Την απάντηση θα την δώσει ο ίδιος ο λαός με ένα μαζικό, πολύμορφο και ενωτικό κίνημα αντίστασης και ανατροπής και μια κυβέρνηση με πυρήνα την αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βάζουμε τέλος στην καταστροφή.

Ανοίγουμε δρόμο στην ελπίδα! 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
“Πάρτε μέτρα για όσα κάνει το Ισραήλ στη Γάζα, αλλιώς ας σταματήσει η συζήτηση”