Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

''Οι τραπεζίτες συνεχίζουν να είναι οι αγαπημένοι εταίροι της κυβέρνησης''

Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2013

Η ομιλία της Σ. Σακοράφα κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2014.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2013, είχα χρησιμοποιήσει σκληρούς χαρακτηρισμούς.

Είχα μιλήσει για «έναν κατ' επιβολή προϋπολογισμό... μια ρητή αποδοχή της κατοχής από τις δυνάμεις του ξένου και του ντόπιου οικονομικού και τοκογλυφικού κατεστημένου… μια συνταγματική εκτροπή». Δυστυχώς, όσο σκληροί κι αν ήταν αυτοί οι χαρακτηρισμοί, η σημερινή συζήτηση τους καθιστά ήπιους και παρωχημένους.

Φέτος τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.

Μεθαύριο, και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά αυτό συνάδελφοι της συμπολίτευσης, θα κληθείτε να υπερψηφίσετε έναν άδειο φάκελο.

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, έχει ειπωθεί άλλωστε από επίσημα κυβερνητικά χείλη, ότι ο προϋπολογισμός είναι υπό την απόλυτη έγκριση της τρόικας.

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι πριν το τέλος του χρόνου θα κληθείτε, πιθανά με την γνωστή διαδικασία του ενός άρθρου και του κατεπείγοντος, να υπερψηφίσετε μέτρα για το φορολογικό, για το χαράτσι στα ακίνητα και για ότι άλλο παραγγείλει η τρόικα, που θα ανατρέπουν, αν δεν ακυρώνουν, νούμερα και πολιτικές που θα έχετε μόλις υπερψηφίσει στον προϋπολογισμό.
Με λίγα λόγια γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι αυτές τις τρεις μέρες συμμετέχετε «εκόντες άκοντες» σε μία παράσταση που τελικά και πέρα από οποιαδήποτε πολιτική κι αν υποστηρίζετε, προσβάλει την αξιοπρέπειά σας σαν μέλη του κοινοβουλίου.

Αλλά υπάρχει και μια άλλη παράμετρος.

Αυτός ο προϋπολογισμός, που διαλύει και το ελάχιστο κοινωνικό κράτος που έχει απομείνει, που εξαθλιώνει το λαό, που θρασύτατα επιδεικνύει την αναλγησία του για τους συμπολίτες μας που ζουν άνεργοι και κάτω από τα όρια της φτώχειας, την ίδια στιγμή, αυτός ο προϋπολογισμός, «φροντίζει» να εξυπηρετήσει για άλλη μια φορά τους «πάτρωνες» της κυβέρνησης.
Οι τραπεζίτες, και όχι οι τράπεζες γενικά, συνεχίζουν να είναι οι αγαπημένοι εταίροι της κυβέρνησης.

Ενδεικτικά 2-3 παραδείγματα από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για να γίνει κατανοητός ο εμφανής εμπαιγμός.

Πρώτο.
Το κόστος για τον βραχυχρόνιο δανεισμό του δημοσίου από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ήταν για το 2013 στο 4,15%.

Το μέσο υπόλοιπο βραχυχρόνιου δανεισμού για το 2014 θα κυμανθεί στα 15 δις.

Στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου και των μνημονίων, με τα ίδια προβλήματα της Ελλάδας, το αντίστοιχο επιτόκιο κυμαίνεται σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμα και του 1%.

Η διαφορά αυτή, που είναι δικό σας ζήτημα να απαντήσετε γιατί υπάρχει, καταδεικνύει ότι το ελληνικό δημόσιο πριμοδοτεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, τους τραπεζίτες δηλαδή, με τουλάχιστον 500 εκ. ετησίως, που τα φορτώνει φυσικά στις πλάτες του ελληνικού λαού (σελ. 138 και 144).

Δεύτερο.
Το δημόσιο αναλαμβάνει να εξοφλήσει το ’14 ομόλογα περίπου 4,5 δις (σελ.140) από την πρώτη κεφαλαιοποίηση των τραπεζών με προνομιούχες μετοχές το 2009 (Ν. 3723/08).
Ποσό το οποίο θα έπρεπε να επιστρέψουν εντός πενταετίας οι τράπεζες, δηλαδή να τα πληρώσουν αυτές το ’14, όπως όριζε ο νόμος.

Πλην όμως στις πηγές χρηματοδότησης δεν αναφέρεται πουθενά το τραπεζικό σύστημα (σελ. 112).

Φυσικά και αυτά τα ποσά καλείται να τα πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Τρίτο.
Καμαρώνει ο προϋπολογισμός (σελ.15) για την αύξηση των καταθέσεων κατά 13 δις σαν ένδειξη σταθερότητας του συστήματος. Επιμελώς παραλείπει όμως τη μείωση των δανείων για το ίδιο διάστημα κατά 16 δις, που είναι ένδειξη αποσταθεροποίησης της οικονομίας. Κι αυτό σε βάρος της ανάπτυξης και της στήριξης της οικονομίας, μόνο και μόνο για να ανακεφαλαιοποιηθούν πιο «εύκολα» οι τράπεζες.

Τελικά οι τραπεζίτες αποστράγγισαν την οικονομία από ρευστότητα 29 δις, για να μειώσουν τον δανεισμό τους από την ΕΚΤ μέσω ΕΛΑ και να απομοχλεύσουν τους ισολογισμούς τους.

Και κερδοσκοπικά αύξησαν σε ένα χρόνο το περιθώριο κέρδους τους (μέση διαφορά επιτοκίου δανείων–καταθέσεων) από 3,07% σε 3,37% την περίοδο που το επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ μειώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%. (Τράπεζα της Ελλάδος).

Αυτή είναι η συμβολή τους στην ανόρθωση της οικονομίας!!!

Αυτά τα ποσά, όλως τυχαίως, ισούνται με περίπου 6 δις ευρώ για τα οποία θα κληθείτε να ψηφίσετε πρόσθετα μέτρα μέχρι τέλος του έτους, με τα γνωστά θύματα.

Τα γνωρίζετε πλέον πάρα πολύ καλά όλα τα παραπάνω αγαπητοί συνάδελφοι της πλειοψηφίας.

Κι αν δεν γνωρίζατε αυτά πολύ καλά, μάθατε μόλις προχθές από την κυβέρνηση, πόσα θα πάρουν εγγυημένα και χωρίς καμία δικαιολογία οι «εθνικοί εργολάβοι», που θα έπρεπε ήδη να έχουν κηρυχθεί έκπτωτοι, αφού δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ακόμα και με αυτόν τον χαριστικό νόμο Σουφλιά.

Και δυστυχώς για σας, αυτά τα νούμερα για τις τράπεζες και τους εργολάβους, είναι και δεδομένα και εγγυημένα.

Τα άλλα νούμερα, που αφορούν στην καταλήστευση του λαού, είναι και φουσκωμένα, αλλά και βέβαιο ότι θα φουσκώσουν ακόμα περισσότερο.

Αυτή την πολιτική, που αποτυπώνεται σε όλον τον προϋπολογισμό, θα κληθείτε να υπερψηφίσετε μεθαύριο.

Και ακριβώς για να στηριχθεί αυτή η πολιτική δεν διστάζει η κυβέρνηση για να επιβιώσει, να διαλύσει και να αποδομήσει ότι έχει απομείνει από την Τ.Α.

Το είχα πει και πέρυσι.

Η Τ.Α. τους είναι εμπόδιο γιατί μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στις πολιτικές τους.

Οποιαδήποτε αναφορά σε νούμερα και περικοπές είναι εκ του περισσού.

Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης.

Η δική μας πολιτική επιλογή για την Τ.Α. είναι απέναντι.

Απέναντι στο έκτρωμα που προβάλλεται σαν εξυγιαντικό εκλογικό σύστημα για τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, απέναντι σ’ αυτή την προπαγάνδα «περί επιλογής ικανών και αξίων» - ικανός και άξιος για σας είναι και ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης που διαλύει συνειδητά με τις απολύσεις όλες τις κοινωνικές δομές των δήμων – απέναντι σ’ αυτά, εμείς εφαρμόζουμε την απλή αναλογική.

Γιατί πιστεύουμε στην πάλη των ιδεών, γιατί εμπιστευόμαστε το κριτήριο των πολιτών και γιατί θέλουμε να εκπροσωπούνται και να ακούγονται όλες οι φωνές και οι αγωνίες της κοινωνίας.

Απέναντι στις οριζόντιες περικοπές στη χρηματοδότηση της Τ.Α. που εφαρμόζετε χωρίς κριτήρια και αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις, εμείς εξασφαλίζουμε εγγυημένα σταθερά έσοδα στην Τ.Α. από τη γενική φορολογία, με απευθείας και αυτόματη μεταφορά τους στα ταμεία της.

Απέναντι σ’ αυτόν τον κατάπτυστο θεσμό του «Παρατηρητηρίου», που σας επέβαλαν και ακυρώνει στην πράξη την αυτοδιοίκηση, εμείς καθιερώνουμε συμμετοχικές διαδικασίες στην κατάρτιση και υλοποίηση των προϋπολογισμών της Τ.Α., με διευρυμένο και θεσμοθετημένο κοινωνικό έλεγχο.
Γιατί θέλουμε τον πολίτη ενεργό και εναργή, με δυνατότητα παρέμβασης στη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντός του.

Απέναντι στα ανεξέλεγκτα ΣΔΙΤ και τα ελληνο-γερμανικά σύμφωνα συνεργασίας υπό την εποπτεία του κυρίου Φούχτελ που θυμίζουν αποικία, εμείς σχεδιάζουμε οργανωτική ανασυγκρότηση των δήμων και των περιφερειών με κατεύθυνση την ενίσχυση της αναπτυξιακής λειτουργίας τους, με στόχο την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών.

Απέναντι στο ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας μέσω της απαράδεκτης διαδικασίας του ΤΑΙΠΕΔ που εφαρμόζετε, εμείς υποστηρίζουμε την αξιοποίησή της μέσα απ’ τις ίδιες δυνατότητες της Τ.Α. με έναν σχεδιασμό τοπικό, υπερτοπικό και εθνικό.

Απέναντι στη διάλυση των κοινωνικών δομών της Τ.Α. που έχετε επιλέξει, εμείς τις ενισχύουμε αλλά και υποστηρίζουμε συλλογικές δράσεις αυτο-οργάνωσης και αλληλεγγύης των πολιτών.

Απέναντι στη λογική σας, που θέλει τον πολίτη στο περιθώριο χωρίς δυνατότητα παρέμβασης στα κέντρα λήψης αποφάσεων, εμείς θεσμοθετούμε δεσμευτικά δημοψηφίσματα, με λαϊκή πρωτοβουλία, σε όλα τα επίπεδα αυτοδιοίκησης, για υποθέσεις μείζονος τοπικής σημασίας.

Απέναντι στον αυταρχισμό σας, εμείς υπηρετούμε τη δημοκρατία.
Απέναντι στην τυφλή υπακοή σας στους πιστωτές, εμείς υπηρετούμε την επιβίωση της κοινωνίας.

Αυτοί είμαστε.

Και είμαστε απέναντι.

Αυτές είναι οι θέσεις μας.

Και θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό που θα καταθέσουμε αύριο εμείς σαν κυβέρνηση.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.