Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Τροπολογία Μιχελάκη για τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι φανερό πλέον ότι το σημερινό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο είναι αποφασισμένο να κάνει τα πάντα για να μη χάσει την εξουσία, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι όταν τη χάσει, θα χάσει πολλά. 
Και όμως, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τα έχουμε δει όλα. Έχουμε δει αντιδημοκρατικές εκτροπές, έχουμε βιώσει τρομακτική πολιτική υστερία. Καθημερινά τα μέσα ενημέρωσης μετατρέπονται σε μέσα διατήρησης της εξουσίας, το άνομο ταυτίζεται με το νόμιμο και η δημοκρατική δράση με το παράνομο. Γίνονται απέλπιδες προσπάθειες από εφεδρείες των πενήντα οκτώ, των εβδομήντα πέντε και όλων των αναστημένων φαντασμάτων του πρόσφατου παρελθόντος. 

Ζούμε τα αποτελέσματα του κοινωνικού κανιβαλισμού στη βάση, μόνο και μόνο για να διασωθεί η νοσηρή κορυφή. Ζήσαμε προληπτικές επιστρατεύσεις και «μαύρο» στις οθόνες, βιώσαμε την αριστοτεχνική καλλιέργεια ενοχών με στόχο τη σιωπή. Έχουμε δει το κράτος της βίας και της καταστολής να ονομάζει τρομοκράτες τους ίδιους τους πολίτες που απεργούν, διεκδικούν, που πράττουν το δημοκρατικό τους καθήκον. Και όλη αυτή την εξαθλίωση του λαού ακούμε να τη βαφτίζουν «σωτηρία» στο όνομα των τραπεζών.
Έτσι λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τίποτα πια δεν μας εκπλήσσει. Στον δρόμο προς τη διπλή κάλπη ξέρουμε ότι έχουμε να δούμε πολλά ακόμα. Δείγμα των προθέσεων της Συγκυβέρνησης, που μετρά καθημερινά την πολιτική απονομιμοποίησή της, είναι και η σημερινή διαδικασία.
Σε ένα νομοσχέδιο σοβαρό όσον αφορά τα θέματα που θίγει και που αφορά την απονομή δικαιοσύνης εμφανίζονται ξαφνικά τροπολογίες και άσχετες αλλά και πολύ σοβαρές, που είναι σχεδόν ξεχωριστά νομοσχέδια από μόνες τους, αλλά και με τόσο πρόχειρο τρόπο συντεταγμένες ώστε να παρατηρούμε ένα απαράδεκτο μπρος-πίσω, που εκτός του ότι προσβάλλει την κοινοβουλευτική διαδικασία ακυρώνει στην πράξη και τον ελεγκτικό ρόλο των Βουλευτών. Εχθές, η κ. Κανέλλη το παρομοίασε με «Φρανκενστάιν». Το επαναλαμβάνω, γιατί περιγράφει ακριβώς τη διαδικασία και το πόνημα της Κυβέρνησης.
Εχθές, τόσο ο συνάδελφός μας ο κ. Κοντονής ως Εισηγητής όσο και η κ. Κωνσταντοπούλου, τοποθετήθηκαν αναλυτικά για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και δεν θα ήθελα να επεκταθώ. Λόγω περιορισμένου χρόνου, θα σταθώ στην τροπολογία του Υπουργού Εσωτερικών και μάλιστα όπως αυτή κατατέθηκε κατ’ αρχήν, γιατί τη θεωρώ ενδεικτική των όσων ανέφερα παραπάνω. Φυσικά θα αναφερθώ στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη
Τα έχει όλα αυτή η τροπολογία. Κατά βούληση της Κυβέρνησης για την εξυπηρέτηση των πολιτικών της συμφερόντων ή κατά το επικρατέστερο «με εντολή Σαμαρά» μετακινείται ουσιαστικά η ημέρα διεξαγωγής των Ευρωεκλογών. Στην τροπολογία η Κυβέρνηση καταργεί τον νόμο που εκείνη θέσπισε και τους νόμους που εξήγγειλε. Οι δαπάνες του κράτους, λέει, θα είναι λιγότερες, ενώ θα είναι μεγαλύτερες, αφού θα απαιτηθεί να στηθούν κάλπες και τη δεύτερη Κυριακή σε όλη τη χώρα, ακόμα και στις περιοχές όπου θα έχουν εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και συνδυασμοί.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές υπονομεύεται, αφού είναι γνωστό σε όλους ότι η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο είναι διαχρονικά και λογικά μικρότερη.
Στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, στο όνομα της εξουσίας θυσιάζονται όλα: xρήματα, συμμετοχή, νόμοι. Και εκτίθεστε, κύριε Υπουργέ, ακόμα και στη σαθρή επιχειρηματολογία σας. Στην τροπολογία που καταθέσατε μόλις εχθές, μιλάτε για απλοποίηση της εκλογικής διαδικασίας, λόγω μη σταυροδοσίας στις ευρωεκλογές και την ίδια στιγμή, εκτιμώντας ότι υπάρχει πιθανότητα να αποφύγετε τη συντριβή, προτείνετε σταυροδοσία στις ευρωεκλογές, πιστεύοντας ότι έτσι εκβιάζετε τους προσωπικούς στρατούς των υποψηφίων Βουλευτών, να ριχθούν στη μάχη του σταυρού.
Και το πιο θαυμάσιο είναι η απάντησή σας στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κύριε Μιχελάκη. Είπατε χαρακτηριστικά: Φαίνεται ότι σε κάποιους δεν αρέσει να αποφασίζει η κοινωνία, προτιμούν τη μονοκρατορία του αρχηγού. Κύριε Μιχελάκη, εάν το διακύβευμα τούτων των εκλογών δεν ήταν τόσο κρίσιμο, τόσο σοβαρό για το λαό μας, η απάντησή σας θα ήταν το απόλυτο ανέκδοτο. Επειδή, όμως, τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά αναγκάζομαι να σας απαντήσω. Ποιος φοβάται την κοινωνία, κύριε Υπουργέ; Εμείς, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που με κάθε ευκαιρία σε κάθε τοποθέτησή μας τονίζουμε την πάγια θέση και τα πιστεύω μας;
Η αναγκαία συνθήκη για να υλοποιήσουμε τις σημερινές δεσμεύσεις μας σαν αυριανή διακυβέρνηση, λέμε σε όλους τους τόνους και τονίζουμε, ότι είναι η ενεργή και δυναμική συμμετοχή του λαού μας. Ζητάμε από την κοινωνία να μην φοβάται να διεκδικεί και να απαιτήσει με τη συμμετοχή της και τη δράση της να τηρήσουμε αύριο όσα υποσχόμαστε σήμερα. Για εσάς, κύριε Υπουργέ, η μόνη αναγκαία συνθήκη εφαρμογής της πολιτικής σας είναι οι επιταγές της τρόικας και των τραπεζών. Εξαπατήσατε προεκλογικά τους ψηφοφόρους και τώρα τους τρομοκρατείτε.
Μέχρι σήμερα έχετε κατατάξει στους εχθρούς της πατρίδας και της τάξης και της ανάπτυξης, όπως εσείς τα εννοείτε, σχεδόν όλο τον λαό: Μισθωτούς, συνταξιούχους, μικρομεσαίους, αγρότες, κτηνοτρόφους, ψαράδες, γιατρούς, δασκάλους, καθηγητές, όλους. Ποιος φοβάται, λοιπόν, την κοινωνία, κύριε Υπουργέ;
Και επιπλέον, μιλάτε για μονοκρατορία του αρχηγού. Ποιοι; Εσείς που κυβερνάτε τέσσερα χρόνια τη χώρα με προεδρικά διατάγματα και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, κατά παραγγελία περιεχομένου των τραπεζιτών και των γερμανών επιτηρητών. Μετατρέψατε τη Βουλή σε επικυρωματικό Σώμα και το Σύνταγμα σε μερικώς ισχύον. Εσείς προσωπικά, μόλις πριν λίγο καιρό, μεθοδεύατε τη μετάθεση των εκλογών και την αλλαγή του εκλογικού νόμου από το φόβο μπρος στην αλήθεια της κάλπης. Και σήμερα, εντελώς υποκριτικά, έρχεστε να συμμορφωθείτε τάχα στην απόφαση του ΣτΕ και στερείτε από τους ομογενείς και τους μετανάστες που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ενάμιση χρόνο είχατε στη διάθεσή σας να επεξεργαστείτε νομοθετική διάταξη που θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα, αν θέλατε φυσικά. Για άλλες αποφάσεις του ΣτΕ Υπουργοί της Κυβέρνησής σας ανενδοίαστα δήλωναν «αγνοήστε τες» και για άλλες είχατε έτοιμη τη νομοθετική ρύθμιση, πριν καν να δημοσιευθούν. Αλλά δεν θέλετε.
Κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνησή σας στην προσπάθειά της να διασωθεί, επιβάλει την πιο ακροδεξιά ατζέντα που γνώρισε η χώρα μας από το ’74 και μετά και δεν διστάζετε να υιοθετήσετε θέσεις και πολιτικές που εξέθρεψαν το αβγό του φιδιού. Και από την άλλη υποκρίνεστε ότι το πολεμάτε. Μόνο που δεν μπορείτε να κρυφθείτε, αποκαλύπτεστε σε κάθε σας έκφραση.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας δεν προέταξε ούτε καν το αντανακλαστικό συναίσθημα του πένθους για εννιά παιδιά και μανάδες πνιγμένους στο Φαρμακονήσι.
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη μίλησε για χαμηλής ποιότητας μετανάστες. Ευτελίζετε τη δημοκρατία, τους θεσμούς της και τις αξίες που υπηρετεί. Η ανθρώπινη ζωή είναι υπέρτατη αξία, πέρα από χρώμα, φύλο και θρησκεία. Δεν είναι παράμετρος στατιστικών αναλύσεων και ο άλλος, ο ξένος μπορεί να είναι διαφορετικός, δεν είναι όμως κατώτερος, τουλάχιστον στον πολιτισμό μας.
Κύριε Υπουργέ, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι είναι η λυδία λίθος της δημοκρατίας μας. Δεν απονέμεται, όπως παλιά, σε δέντρα και πεθαμένους. Οι εκλογές δεν είναι εορταστική αργία για να μετακινούνται κατά το δοκούν από Κυριακή σε Κυριακή. Είναι επιστέγασμα της δημοκρατίας μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Συγκυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέας Δημοκρατίας φανερά τρομοκρατημένη, φανερά πανικοβλημένη μεθοδεύει, εκτρέπει και εκτρέπεται. Μάταιος κόπος, αλλά παράλληλα και πολύτιμη γνώση.
 

Είναι πολύτιμη γνώση να βλέπεις όλους όσους άλλοτε ήθελαν την αστική δημοκρατία σήμερα να την ευτελίζουν, να βλέπεις όλους όσους υποτίθεται ότι ο πολιτισμός τους βασίστηκε στον ανθρωπισμό του 18ου αιώνα, σήμερα να συμπεριφέρονται απαξιωτικά για την ανθρώπινη ζωή.
Είναι πολύτιμη γνώση να βλέπεις να ποινικοποιούν το δικαίωμα του πολίτη, να περιστέλλουν την ελευθερία και να καταδιώκουν τη δημοκρατική δράση. Αυτή η γνώση είναι που μας διδάσκει ότι για το σημερινό πολιτικό κατεστημένο οι έννοιες «δημοκρατία», «δικαίωμα», «ελευθερία», «Σύνταγμα» είναι απλώς το πρόσχημα για να υπάρχουν στην εξουσία. Αν η εξουσία τους κινδυνεύει από αυτά, απροσχημάτιστα τα καταργούν.
Επίσης, αυτή είναι η γνώση που φέρνει την ανατροπή πιο κοντά, σε απόσταση αναπνοής και προκαλεί τη διάθεση του λαού μας, προκαλεί τη δημοκρατική του ευαισθησία και τον κινητοποιεί στην επιθετική του θέση για να αλλάξουν τα πράγματα εκ βάθρων.
Κύριοι της Συγκυβέρνησης, αυτό δεν μπορείτε να το καταργήσετε. Σε όποια μέρα κι αν μετακινήσετε τις εκλογές, όσους κομματικούς στρατούς και αν ρίξετε στη μάχη, από όσους κι αν στερήσετε το δικαίωμα της ψήφου, απομένουν πολλοί που είναι απέναντί σας. Είμαστε πάρα πολλοί και κυρίως είμαστε αποφασισμένοι. Οι εκλογές θα αναδείξουν και επίσημα αυτό που όλοι σας και όλοι μας γνωρίζουμε. Το νέο έρχεται. Και το νέο που έρχεται ριζοσπαστικό και αποφασισμένο, δεν το σταματά καμμία μεθόδευση και καμία εκτροπή.
Ευχαριστώ. 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »