Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

''Προχωράτε σε στοχευμένες καταργήσεις''

Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014

Η ομιλία της Σ. Σακοράφα κατά τη συζήτηση του σ. ν.: Διοικητικές Απλουστεύσεις- Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις ΝΠ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ και δύο χρόνια διαπιστώνουμε με κάθε ευκαιρία ότι η Κυβέρνηση συντεταγμένα και οργανωμένα με τη γενναιόδωρη στήριξη, σε κάθε βήμα αυτής της τακτικής, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, απαξιώνει το δημόσιο δυναμικό της χώρας μας και ευτελίζει κάθε θεσμό παροχής δημόσιων υπηρεσιών.

Ο προφανής και ομολογημένος στόχος της Κυβέρνησης είναι η απόλυτη συρρίκνωση και τελικά η διάλυση του δημόσιου τομέα. Στη διαδικασία αυτή, το γεγονός ότι διαπιστώνεται, επίσης, πλήρης απουσία αξιολόγησης και αιτιολόγησης, όπως και καμμία προηγούμενη διαβούλευση με τους καταργούμενους φορείς, είναι ενδεικτικό της λογικής του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» που διέπει όλα τα πεδία των κυβερνητικών πολιτικών επιλογών.

Και φυσικά, αυτό δεν γίνεται ούτε από προχειρότητα ούτε από βιασύνη. Πρόκειται για μία κυβερνητική επιλογή που πετάει στο καλάθι των αχρήστων κάθε διαδικασία δημοκρατικής νομιμοποίησης ακόμη και επιμέρους πολιτικών, επιλογή παρόμοια άλλωστε με τον τρόπο που συμπεριφέρεστε απέναντι στο Βουλή και στο Σύνταγμα. Είναι όλα αυτά –τόσο τα επί μέρους όσο και τα συνολικά- που σας μετατρέπουν σε κυβέρνηση κοινοβουλευτικής ολιγαρχίας. Και φυσικά μία τέτοια κυβέρνηση θεωρεί μικρή, παράπλευρη απώλεια το γεγονός ότι πετάει τους εργαζόμενους στον Καιάδα της ανεργίας. Και αυτή η στάση σας, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, δεν εκπορεύεται από την αναλγησία αλλά είναι πολιτική επιλογή.

Το στρατηγικό σχέδιο, το οποίο υλοποιείτε με προθυμία, έχει ως στόχο τη διάσωση των εταίρων σας, εγχώριων και ξένων, με τίμημα τη συντριβή της κοινωνίας. Είναι σαφές ότι όλα αυτά γίνονται σχεδιασμένα, με μαθηματική ακρίβεια, ώστε να κάνετε απρόσκοπτη την επέλαση όχι φυσικά των αναπτυξιακών επενδύσεων αλλά του κερδοσκοπικού ιδιωτικού κεφαλαίου στο κράτος και στο δημόσιο πλούτο.
Το παρόν νομοσχέδιο δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά τον Δούρειο Ίππο για την άμεση διάλυση όποιου φορέα θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμα και το πιο μικρό ανάχωμα στο στρατηγικό σας σχέδιο. «Κλείνετε πονηρά το μάτι» στα συμφέροντα, κύριε Υπουργέ, και προχωράτε σε στοχευμένες καταργήσεις.
Όπως ακριβώς αρμόζει σε Υπουργό νεοαποικίας, «καθαρίζετε» με συνοπτικές διαδικασίες ό,τι μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στα συμφέροντα, τα οποία σας εντέλουν να τα διευκολύνετε. Και αυτό φωνάζει σε κάθε άρθρο του νομοσχεδίου.
Με το άρθρο 6 καταργείτε το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, τον μόνο ελεγκτικό μηχανισμό των αυτοκινητοδρόμων, ο οποίος έστω και υποβαθμισμένος, έστω και αποδεκατισμένος, έστω και περιορισμένος, ενοχλούσε ακόμα και σαν ύπαρξη τους εθνικούς εργολάβους. Και δεν φτάνει που εθνικοί εργολάβοι εισπράττουν συνεχώς κρατικές αποζημιώσεις και ειδικές πιστώσεις, δεν φτάνει που απογειώθηκαν κατά 60% τα διόδια, δεν φτάνει που οι πλουσιοπάροχες συμβάσεις είναι σε μεγάλο βαθμό αδρανείς ή ακόμη και ανεκτέλεστες ως προς τα έργα, τους προσφέρετε ακόμη ένα δώρο. Και αυτονόητα, ο μεγάλος εχθρός του κράτους για εσάς είναι ο απλός πολίτης, αυτό που δεν έχει να πληρώσει και που αυτόν σέρνετε στα δικαστήρια.
Ας προχωρήσω, όμως, στην τεκμηρίωση μου. Με το άρθρο 7 καταργείτε την ΕΑΧΑ ΑΕ τόσο βιαστικά και πρόχειρα, που μόλις προχθές ανακάλυψαν οι εγκέφαλοι του Υπουργείου σας ότι δεν καταργείται μία ανώνυμη εταιρία έτσι απλά με υπουργική παραγγελιά και φέρνετε τροπολογία, για να ακολουθήσετε τη διαδικασία του νόμου.

Για τις μεγαλοστομίες του τότε Υπουργού Πολιτισμού και νυν Πρωθυπουργού περί της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, που αποτελούν τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, ας μη μιλάμε καλύτερα. Σήμερα σας ενοχλεί και καταργείτε ακόμα και την εταιρεία που αναφέρεται στην ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων. Βλέπετε, κόβει κι αυτή έργα από εργολάβους, είναι κι αυτή ανάχωμα σε αυθαίρετους και κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς που στόχο έχουν να ακυρώσουν στην πράξη όποια οραματικά σχέδια είχαν εκπονηθεί κατά το παρελθόν, τα οποία –έστω και ελλιπή- υπηρετούσαν με σεβασμό την ανάδειξη και την αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της χώρας.
Βαριά βιομηχανία ο πολιτισμός, αλλά για ποιους, κύριε Υπουργέ; Όχι φυσικά για την πατρίδα μας, για την ταυτότητά μας, για τους πολίτες μας. Όχι φυσικά σαν συγκριτικό μας πλεονέκτημα, αλλά σαν αποκλειστικό και προνομιακό επίπεδο κέρδους των ιδιωτών.

Η υποκρισία σας απογειώνεται στην κατάργηση των Οργανισμών Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και Θεσσαλονίκης με πρόσχημα την ανύπαρκτη εξοικονόμηση πόρων.
Είναι αδιανόητο στην εποχή που όλοι μιλούν -και εσείς οι ίδιοι- για την αποκέντρωση σαν εθνική, αλλά και ευρωπαϊκή πολιτική, να καταργούνται ουσιαστικοί φορείς του περιφερειακού σχεδιασμού και της ανάπτυξης. Καμμία φιλοσοφία για το νέο επιτελικό και αποτελεσματικό κράτος δεν μπορεί να εξηγήσει αυτήν την επιλογή. Το αντίθετο, η μητροπολιτική περιοχή της Πρωτεύουσας, αλλά και της Θεσσαλονίκης, ο αναπτυξιακός ρόλος που καλούνται να υπηρετήσουν και ακόμα περισσότερο οι σύνθετες ανάγκες, στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν μέσα σε περίοδο κρίσης, επιβάλλουν την απρόσκοπτη λειτουργία του ΟΡΣΑ και του ΟΡΣΘ.
Αυτή η επιλογή εξηγείται μόνο με μια λογική. Και οι δυο οργανισμοί που έχουν συγκεκριμένη αντίληψη και σχέδιο για την εφαρμογή αναπτυξιακών κατευθύνσεων στο χώρο της μητρόπολης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με παράλληλη εξασφάλιση των απαιτούμενων περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραμέτρων, αποτελούν τα μεγάλα εμπόδια, τα οποία φυσικά πρέπει να αρθούν στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης.

Και γνωρίζουμε όλοι τους σχεδιασμούς ξεπουλήματος όλων των φιλέτων με πρώτο απ’ όλα το Ελληνικό.
Μόλις πριν από τρία χρόνια, το Υπουργείο Οικονομικών περιέγραψε την αξία της συγκεκριμένης περιουσίας στα 5 δισεκατομμύρια. Τώρα, σύμφωνα με διαρροές, λόγω αυτής της περιβόητης ρήτρας εμπιστευτικότητας του ΤΑΙΠΕΔ, από τα 5 δισεκατομμύρια η αξία έχει πέσει στα 1,27 δισεκατομμύρια και μαθαίνουμε ότι πρόκειται να πουληθεί τελικά στα 500 εκατομμύρια και μάλιστα καταβλητέα σε βάθος χρόνου.
Εδώ, δηλαδή, χαρίζουμε το Ελληνικό για ενενήντα εννιά χρόνια στον κ. Λάτση και αυτονόητα φιμώνουμε κάθε ανεπιθύμητη φωνή με την κατάργησή της. Εμένα μου θυμίζει πολλά. Μου θυμίζει Μαρούσι, Ολυμπιακούς Αγώνες και Mall.


Και προχωράτε ακάθεκτος. Μετά από ένα όργιο άθλιας προπαγάνδας και λάσπης, η κατάργηση του Οργανισμού της Κωπαΐδας ήταν αναμενόμενη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ: Τι ακούμε, κύριε Πρόεδρε;
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Εδώ το παιχνίδι αφορά σε γεωργική γη και υδάτινους πόρους και ο σκοπός σας είναι φανερός: Κανένα εμπόδιο στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων που σχεδιάζετε και την άλωση της γης υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας από τα μεγάλα συμφέροντα, κύριε συνάδελφε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ: Βέβαια, βέβαια.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κύριε συνάδελφε, δεν είμαστε σε καφενείο, είμαστε στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Σας παρακαλώ πολύ, κύριε Καράμπελα.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Σας παρακαλώ πολύ να έχετε λίγη υπομονή να με ακούσετε, όπως σας ακούω όταν ανεβαίνετε πάνω στο Βήμα. Κάντε μου τη χάρη!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κυρία συνάδελφε, συνεχίστε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ: Δεν μπορούμε να ακούμε άλλα τέτοια, κύριε Πρόεδρε! Έχουμε ακούσει πολλά πράγματα!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, δίνετε το δικαίωμα να μακρηγορεί εν συνεχεία ο κάθε ομιλητής επικαλούμενος διακοπές.
Ορίστε, κυρία Σακοράφα, συνεχίστε.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Είναι γνωστό, άλλωστε, κύριε συνάδελφε, ότι μεγάλες πολυεθνικές αγοράζουν χωράφια στην Κωπαΐδα, τα αφήνουν χέρσα και προοιωνίζεται η αλλαγή στη χρήση γης. Σας το είπαν πεντακάθαρα στην Επιτροπή, ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος και το Δ.Σ. του Οργανισμού.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Ένα λεπτό θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ: Χρεώστε το σε μένα, θα μιλήσω πέντε λεπτά εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κύριε συνάδελφε, θα σας παρακαλέσω ιδιαιτέρως. Από την ώρα που ανέβηκα εδώ, διακόπτετε. Δεν είναι κατάσταση αυτή.
Ορίστε, κυρία Σακοράφα, συνεχίστε.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Είναι πάρα πολλά τα σημεία του παρόντος νομοσχεδίου στα οποία θα μπορούσα να σταθώ: από το αντισυνταγματικό προηγούμενο που εισάγετε, ισοπεδώνοντας όλους τους τύπους σχέσεων εργασίας, μέχρι την κατάργηση κάθε έκφανσης του κράτους δικαίου, που είναι πρωτίστως η αρχή της ασφάλειας του δικαίου, από την έννοια αφενός της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας των νομικών και πραγματικών καταστάσεων που έχουν νομίμως διαμορφωθεί και αφετέρου του αποκλεισμού των αιφνίδιων και απροσδόκητων μεταβολών τους. Όμως, είναι δεδομένο ότι το κράτος δικαίου δεν υπάρχει πλέον, όπως επίσης είναι δεδομένο ότι το Σύνταγμα για εσάς είναι ένα κουρελόχαρτο.
Υπακούοντας αμελλητί στις διαταγές των επιτρόπων σας, επανακαταθέσατε και εκπρόθεσμη μάλιστα την τροπολογία που είχε αποσύρει ο κ. Δένδιας κάτω από την κατακραυγή σύσσωμης της Αντιπολίτευσης περιφρονώντας κάθε έννοια δημοκρατίας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στέλνετε στην ανεργία απολύοντας χιλιάδες εργαζόμενους που λήγει η περίοδος της διαθεσιμότητάς τους λίγο πριν τις εκλογές.

Απέναντι σ’ αυτήν την ισοπεδωτική λογική και γνωρίζοντας τα ελάχιστα περιθώρια που μου δίνει η παρούσα συγκυρία, έχω καταθέσει, κύριε Υπουργέ, τροπολογία που αφορά στους απόφοιτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Τριάντα δευτερόλεπτα, κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ δώστε μου και τελείωσα.
Και αυτό όχι για ξεχωριστή αντιμετώπιση, αλλά για εφαρμογή της απλής λογικής. Αφορά σε υπαλλήλους που το κράτος έχει επενδύσει, επιμορφώνοντάς του σε υψηλότατο επίπεδο, ακριβώς για να υπηρετήσουν με υψηλά αξιοκρατικά κριτήρια αυτή τη δημόσια διοίκηση που εσείς αυτήν τη στιγμή διαλύετε και προφυλάσσοντας την επένδυση που έχει κάνει, τους δεσμεύει για, τουλάχιστον, μία δεκαετία με ρήτρα αποζημίωσης να προσφέρουν στο δημόσιο αυτές τις εξειδικευμένες γνώσεις. Και στο σημερινό νομοσχέδιο, που υποθετικά μιλάτε για αξιολόγηση και αξιοκρατία, τους θέτετε και αυτούς σε διαθεσιμότητα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Παρακαλώ, συντομεύετε.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κοιτάξτε, κύριε Υπουργέ, την τροπολογία, ώστε να μην πεταχτεί στα σκουπίδια η επένδυση του κράτους.

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »