Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλες διατάξεις

Τρίτη, 1 Απριλίου 2014

Η ομιλία της Σοφίας Σακοράφα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης κατά την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλες διατάξεις». 

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κύριε Πρόεδρε, μία μικρή παρατήρηση από μένα, αν θέλετε, στα όσα ακούστηκαν τώρα τελευταία. Στεκόμενοι πίσω από μικρόφωνα σ’ αυτές τις αίθουσες και στην Ολομέλεια, δεν βάζουμε ποτέ στο μυαλό μας τη βούληση του ελληνικού λαού. Το μόνο που σκεφτόμαστε είναι πώς θα πάρουμε ή θα πάει από εδώ και από εκεί ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός υποφέρει και γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι θα πράξει στις επόμενες εκλογές. Κανείς από μας δεν γνωρίζει ποιον θα ψηφίσει και καλό θα είναι να στεκόμαστε με ιδιαίτερο σεβασμό απέναντί του και στα όσα εμείς του έχουμε προκαλέσει.
Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής που προηγήθηκαν, κύριε Πρόεδρε, για το νομοσχέδιο που μπαίνει μεθαύριο στην Ολομέλεια, προσπάθησα με ήπιες εκφράσεις, αλλά ξεκάθαρα νοήματα, να περιγράψω και τις ποιοτικές διαφορές της πολιτικής μας αντίληψης αλλά κυρίως την ανήκεστο βλάβη, ας μου επιτραπεί η έκφραση, που προκαλούν στο σώμα της δημοκρατίας οι μεθοδεύσεις σας, προκειμένου να μη συζητείται η πολιτική που εφαρμόζεται, αλλά κυρίως να αποκρύπτονται και τα καταστροφικά αποτελέσματά της, αλλά και οι σκοπιμότητες που υπηρετεί στην εξυπηρέτηση συμφερόντων που πια έχουν ένα συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο.
Όταν ολόκληρη η κυβέρνηση, αλλά και κυβερνητικά στελέχη που υπηρετούν υπερκομματικούς θεσμούς συμπεριφέρεται, δρα και εκφράζεται με τον τρόπο που παρακολούθησε το πανελλήνιο τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή οι χαρακτηρισμοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα στο πλαίσιο που επιβάλει ο σεβασμός των θεσμών που θεωρητικά υπηρετούμε φαντάζουν υπερβολικά ευγενείς και ελλιπείς για το μέγεθος, αλλά και για την ποιότητα της πραγματικότητας, που εσείς κύριοι της κυβέρνησης διαμορφώνετε.
Προχθές υποστήριξα και υποστηρίζω φυσικά ότι η απαξίωση και ο ευτελισμός των θεσμών και των κατακτήσεων που οφείλονται σε πραγματικές θυσίες ανθρώπων, κάποια στιγμή θα μετατραπούν σε ρομφαία απόδοση της δικαιοσύνης. Η ευθύνη σας είναι τέτοιας έκτασης που η απόδοση δικαιοσύνης δεν θα αφορά μονάχα στο παρόν, αλλά και στο μέλλον. Αυτό δεν είναι ούτε πρόβλεψη ούτε εκτίμηση ούτε απειλή. Είναι δέσμευση και στο βαθμό που μου αναλογεί, την αποδέχομαι, την υιοθετώ και νομίζω ότι θα την υπερασπιστώ κιόλας.
Στην κοινοβουλευτική αστική δημοκρατία ένα σύστημα, που όπως έχει λεχθεί, έχει πολλά προβλήματα, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε κάποιο καλύτερο, οι εκλογές δεν είναι μια απλή νομιμοποιητική διαδικασία του συστήματος, αλλά το άλφα και το ωμέγα της φιλοσοφίας του και της είσπραξής της.

 

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΣΟΦΙΑΣ ΣΑΚΟΡΑΦΑ)

Ακόμη και δικτατορικά καθεστώτα, αυτή τη διαδικασία εκβιαστική, νοθευμένη, κουτσουρεμένη την είχαν ανάγκη, ακόμα και σαν κενό γράμμα για να επικαλεστούν και να εκβιάσουν ψήγματα νομιμοποίησης τους. Για όλους τους παραπάνω λόγους, θα έπρεπε να είναι πρωταρχικό και κυρίαρχο μέλημα μας, όλου του πολιτικού συστήματος όχι απλά η περιφρούρηση αυτής καθ’ αυτής της διαδικασίας, αλλά και η θεσμική θωράκιση της έτσι ώστε, και η διαδικασία και τα αποτελέσματα της να εμπεδώνουν στο λαό, την πίστη του στο δημοκρατικό μας πολίτευμα και την αίσθηση της κυριαρχίας μας, στην διαμόρφωση και τον έλεγχο της ασκούμενης πολιτικής του.
Σας προλαβαίνω κύριε Υπουργέ, λέγοντας εκ των προτέρων ότι εσάς προσωπικά δεν σας βάζω σε καμιά ζυγαριά δημοκρατικότητας ή εντιμότητας ή ακεραιότητας, όσον αφορά τις εκλογές. Και επίσης, σας προλαβαίνω λέγοντας ότι το μέρος της ευθύνης που σας καταλογίζω είναι και αναλογικό αλλά και διαχρονικό. Και λυπάμαι που σήμερα απουσιάζει ο κύριος Υπουργός, τον οποίο έχω παρακολουθήσει σε όσα δημόσια υποστήριζε όταν, προανήγγειλε το σημερινό νομοσχέδιο.
Θα ξεκινήσω από το ότι πρόβαλε στον δημόσιο λόγο του, σαν ευφυές επιχείρημα όταν έλεγε ότι γιατί αντιδρούν στον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών με σταυρό; Φοβούνται μήπως τον λαό; Απαντώ στον κύριο Υπουργό, το ερώτημα δεν είναι αν φοβάσαι τον λαό αλλά αν τον σέβεσαι; Και αυτό αφορά όλες τις εμφάσεις του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Και σεβασμός σημαίνει ότι δεν επεξεργάζεσαι τα κερδοσκοπικά ευρήματα, για να απεργάζεσαι μεθόδους αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης, γιατί αυτό κάνετε φέρνοντας σήμερα 50 ημέρες πριν τις εκλογές, αυτό το νομοσχέδιο.
Δεν αντανακλά το σεβασμό σας στο λαό αλλά, το φόβο σας για την επερχόμενη καταδικαστική για εσάς ετυμηγορία, την απώλεια της εξουσίας και εξ’ αυτού την απολογία σας, και τον καταλογισμό των ευθυνών που σας αναλογούν για τη σημερινή καταστροφή. Και αυτό είναι που σας καταλογίζω σήμερα, την αντιμετώπιση της εκλογικής διαδικασίας των θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας, σαν εργαλείο εξυπηρέτησης ιδιοτελών σκοπών, προκειμένου να εξασφαλίσετε την σωτηρία σας γνωρίζοντας ότι έχετε παράξει καταστροφή, βάζετε χέρι στα ιερά και όσια και τα προσαρμόζετε, στα πολιτικά σας συμφέροντα αδιαφορώντας για τα τραύματα που προκαλείτε.
Και αυτό, είναι τόσο κραυγαλέο εμφανές στο άρθρο 9 όταν εντελώς ασύνδετα και χωρίς καμία ανάγκη, περιγράφετε την διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση ταυτόχρονης διενέργειας αυτοδιοικητικών, εθνικών και ευρωπαϊκών εκλογών. Η επόμενη υποθετικά πιθανή τέτοια σύμπτωση, είναι μετά από 5 ολόκληρα χρόνια. Εσείς δεν ξέρετε αν θα είστε καν Κυβέρνηση τότε, και προβλέπετε διαδικασίες για μετά από 5 χρόνια;
Τέτοιο μακρόπνοο ενδιαφέρον και σχέδιο έχετε; Πρόβλεψη ώστε, και τις εθνικές εκλογές αν οι μετρήσεις δείχνουν ότι διασώζεστε, τουλάχιστον αν σας το επιτρέψουν οι εντολείς της πολιτικής που εφαρμόζετε, και αν προλάβετε να εξαπατήσετε για άλλη μια φορά, τον ελληνικό λαό να τις χρησιμοποιήσετε σαν εργαλείο, στην υπηρεσία των παραπάνω. Και επειδή, όσοι βολεύτηκαν και υπηρέτησαν αυτή τη καταστροφική πολιτική πειθήνια, πρέπει να μπορούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, έρχεστε με το άρθρο 19 και αίρετε όλα τα κολλήματα που προέβλεπε ο νόμος, προσπαθώντας να διασφαλίσει όσο τον δυνατόν την αμερόληπτη κρίση και επιλογή των εκλογέων.
Και εδώ, πρέπει να σας πω και θα το αναφέρω και μεθαύριο στην τοποθέτηση μου στα άρθρα, ότι υπάρχουν καταγγελίες για υποψήφιους που περνάτε φωτογραφική διάταξη, έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητα τους, είναι διοικητές σε οργανισμούς και φέρνετε αυτή την διάταξη ακριβώς, για να διευκολύνετε την δική τους κάθοδο στις εκλογές. Κύριε Υπουργέ, ασελγείτε στο σώμα της Δημοκρατίας και επιτρέψτε μου να δώσω κι εγώ μια προσωπική ερμηνεία, στο φλέγον ζήτημα των ημερών περί συλλογικής κυβερνητικής ευθύνης και προσωπικής υπουργικής ευθύνης.
Το έχει λύσει αυτό δίλλημα προ πολλού, ο ίδιος ο λαός όταν το είχε κάνει και σύνθημα. Το θυμάστε κύριε Υπουργέ, το 1-1-4 το σημερινό άρθρο 120 του Συντάγματος. Από τη στιγμή που είστε εδώ, για να υπερασπιστείτε το νομοσχέδιο που εισάγετε κανένα άλλοθι, και καμία δικαιολογία δεν χωρά για τις ευθύνες σας ως προς τα αποτελέσματα, που θα φέρει και άμεσα αλλά και προοπτικά. Αναλυτικά, κύριε Πρόεδρε θα αναφερθώ και στα άρθρα, μετά πραγματικά από τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των συναδέλφων. Σας ευχαριστώ πολύ. 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συζήτηση για την έκθεση της Επιτροπής του '18 για την πΓΔΜ